Skocz do zawartości

OSTRY DYŻUR - wątek TYLKO dla potrzebujących pilnej pomocy !


coder

Rekomendowane odpowiedzi

Zasada jest taka, że im niższa temperatura startu tym więcej drożdży potrzeba. Opakowanie z Gozdawy jest śmiesznie małe (7g) i celując w czysty profil (a taki jak rozumiem jest cel skoro niska temperatura fermentacji) potrzeba użyć 2 paczek lub zrobić 2 litrowy starter.

Edytowane przez JacekKocurek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chyba, że potrzymam do wieczora w 20 stopniach i później zaniosę do piwnicy.

 

PAY7 używałem w 20 st. C i jestem bardzo zadowolony z efektu ich pracy. Możesz pierwszą dobę przetrzymać w takiej temperaturze, a potem znieść do piwnicy. Drożdże się rozkręcą, temperatura w fermentorze trochę się podniesie, a potem spokojnie dofermentują.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam taki problem, dzisiaj przelewam na cichą dwie AIPY a w magazynku zostały mi chmiele w "sile"| : Citra 30 gr, Amarillo 50 gr, Cascade 30 gr, Willamette 50 gr, Simcoe 30 gr.

Czy mogę podzielić cały zapas na pół i dodać do każdego z fermentorów na cichą, czy któryś z tych chmieli do tego celu się nie nadaje ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Szybkie googlnięcie mówi, że willamette zniknie pod dowolnym, niepustym podzbiorem całej reszty :D

 

A tak swoją drogą, jak już masz możliwość zrobienia porównania, to może cascade+amarillo i citra+simcoe?

Edytowane przez jaras
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ci odpowiada.

Czy mogę podzielić cały zapas na pół i dodać do każdego z fermentorów na cichą, czy któryś z tych chmieli do tego celu się nie nadaje ?

Chmiel jest przyprawą! Od Ciebie zależy jak przyprawisz sobie piwo. Jak gotujesz zupę, to też pytasz się kogoś ile soli dodać? Nie. Sypiesz tyle, ile Ci odpowiada przecież. Poczytaj o smakach i aromatach jakie dają odpowiednie chmiele, zastanów się jaki smak wolisz i syp to co uważasz za stosowne.

Edytowane przez Jacenty
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No tak, ale:

1. sól jest jedna - z jodem, bez, drogowa - każda smakuje tak samo,

2. zupę możesz dosolić,

 

A chmiel? Jeśli po cichej, refermentacji i 2 tygodniach leżakowania okaże się, że jest go za mało albo takie połączenie słabo ze sobą gra, to niestety już go ani nie dodasz, ani nic nie zmienisz... i tu z pomocą przychodzi właśnie forum, aby takiego błędu nie popełnić :)

Edytowane przez ThoriN
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No tak, ale:

1. sól jest jedna - z jodem, bez, drogowa - każda smakuje tak samo,

2. zupę możesz dosolić,

 

A chmiel? Jeśli po cichej, refermentacji i 2 tygodniach leżakowania okaże się, że jest go za mało albo takie połączenie słabo ze sobą gra, to niestety już go ani nie dodasz, ani nic nie zmienisz... i tu z pomocą przychodzi właśnie forum, aby takiego błędu nie popełnić :)

 

...i tu właśnie kłaniają się charakterystyki chmieli oraz tematy na forum. Doświadczeni koledzy dużo piszą o doświadczeniach z poszczególnymi chmielami i sposobami ich dozowania. To wszystko można tu wyczytać na forum :)

Poza tym, każdy z nas ma swoje preferencje. Próbami i ew błędami się uczymy, poznajemy na "żywym" organizmie.

"jak sie nie psewrócis to sie nie naucys" jak mawiali przodkowie :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A tak swoją drogą, jak już masz możliwość zrobienia porównania, to może cascade+amarillo i citra+simcoe?

Ostatnio robiłem IPA i na aromat chmielilem Amarillo, Citra, Simcoe i efekt był super, w aromacie żywice, owoce tropikalne, wiec polecam taki układ:-)

 

Wysłane z mojego HTC Desire 500 przy użyciu Tapatalka

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam, mam pytanie nie cierpiące zwłoki, robie milk stouta i właśnie jestem w fazie wysładzania. Jakie chmiele i w jakich ilościach zastosować, mam do dyspozycji magnum, cascade, galaxy. Chcę uzyskać milk stouta mocno nachmielonego o blg około 15-16 a więc imperial stouta.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

zresztą nie trzymając się stylów to bedzie coś pomiedzy imperial, milk, american stout. Więc dam na goryczkę magnum około 30g ale nie wiem co dalej, czy jeszcze do gotowania jakiegoś amerykańca czy juz tylko na zimno. Pilne.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chmielenie powinieneś mieć dawno ustalone.

Dowal ibu, chmiele pomieszaj i podziel na etapy. I bedzie capuczino CDA. :)

stworzyłeś nowy styl. :okey:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Właśnie chłodzi się mój foreign extra stout, mam pytanie czy szybciej osiągnę temperaturę pożądaną do zadania drożdży w wannie z zimną wodą czy wystawiając gar na zewnątrz ?Obecnie temperatura to około 6 C. Widzę, że woda szybko się zrobiła letnia.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam, zakochałem się w Rowing Jacku z Alebrowaru, teraz mam ochotę zrobić takie w domu :) znacie jakieś sprawdzone receptury na 20 litrów z zacieraniem?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam, zakochałem się w Rowing Jacku z Alebrowaru, teraz mam ochotę zrobić takie w domu :) znacie jakieś sprawdzone receptury na 20 litrów z zacieraniem?

 

Pytanie nie pasuje do tego wątku. Zapytaj w odpowiednim dziale.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • zasada zablokował(a) i odpiął/ęła ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.