Skocz do zawartości

OSTRY DYŻUR - wątek TYLKO dla potrzebujących pilnej pomocy !


coder

Rekomendowane odpowiedzi

Żem się popisał... Zacząłem zacierać stouta i w połowie kapnąłem się, że nie mam w domu jęczmienia palonego... Robię espresso stouta (przepis z forum) - dałem na razie 250g słodu czekoladowego (1100-1300 EBC) - barwa nie jest jakaś tragiczna ale trochę brakuje do czarnego :E.

 

Mam zamiar dać mocno paloną kawę, żeby to uratować - wystarczy do uratowania barwy i smaku czy może kombinować (jedyne co przychodzi mi na myśl to węgiel leczniczy...)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No niestety ja go nie pochwalę. W tym roku jakaś kicha, goryczka pozostająca i niemiła. Po jakimś czasie trochę się układała. Do IUNGI startu nie ma w ogóle :smilies: Za to aromat git i można go wykorzystać na smak czy aromat bez problemu.

Edytowane przez Mariusz_CH
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No niestety ja go nie pochwalę. W tym roku jakaś kicha, goryczka pozostająca i niemiła. Po jakimś czasie trochę się układała

Podzielam opinię kolegi, mam podobne odczucia co do tego chmielu.

 

Tak sobie jeszcze myślę, że może to nie tylko wina samego chmielu, a również twardej wody?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak sobie jeszcze myślę, że może to nie tylko wina samego chmielu, a również twardej wody?

 

No w moim przypadku na pewno nie hehehe. Od roku stosuję mam wodę RO i modyfikuje wodę do każdego piwka.

Edytowane przez Mariusz_CH
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie mam wyskalowanego fermentora, a potrzebuję wiedzieć ile w nim piwa.

Mocno się pomylę gdy użyję wagi łazienkowej i przyjmę, że 1 litr piwa waży 1kg?

Pewnie piwko ma większą gęstość niż woda, ale chyba nieznacznie? Wagę pustego fermentora znam.

Mógłbym też oczywiście policzyć objętość walca, ale mój fermentor niezbyt walcowaty.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mógłbym też oczywiście policzyć objętość walca, ale mój fermentor niezbyt walcowaty.

Jednakowoż, jako że rozszerza się on liniowo (a przynajmniej tak wygląda), długość promienia do wzoru na objętość możesz wziąć z poziomego przekroju w połowie wysokości słupa cieczy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

przecież fermentor to nic innego jak ścięty stożek, także można wykorzystać wzór na jego objętośćcele, obliczenia wysokości. Jest to też przybliżenie, ale po wyliczeniu wysokości można obliczyć promień z wzoru na obwód koła na konkretnej wysokości i wprowadzić korektę :D

 

[edit]

proszę nie zapomnieć o odjęciu od promienia grubości ściany fermentora

Edytowane przez leszcz007
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak, tylko, że wtedy poprawna będzie tylko objętość pełnego fermentora :)

połowie wysokości słupa cieczy.

nie w połowie wysokości fermentora. przecież kolega chciał obliczać objętość piwa.

Edytowane przez jaras
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

połowie wysokości słupa cieczy.

nie w połowie wysokości fermentora. przecież kolega chciał obliczać objętość piwa.

No tak. Tylko, że za każdym razem trzeba będzie mierzyć średnicę fermentora na wysokości połowy słupa cieczy. Trudna sprawa raczej

Edytowane przez JacekKocurek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

połowie wysokości słupa cieczy.

nie w połowie wysokości fermentora. przecież kolega chciał obliczać objętość piwa.

No tak. Tylko, że za każdym razem trzeba będzie mierzyć średnicę fermentora na wysokości połowy słupa cieczy. Trudna sprawa raczej

Podziel obwód przez pi :P Poza tym chodziło o szybkie, jednorazowe rozwiązanie w dziale ostry dyżur.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No tak. Tylko, że za każdym razem trzeba będzie mierzyć średnicę fermentora na wysokości połowy słupa cieczy. Trudna sprawa raczej

 

Nie mierzę i wyliczenie działa - mam na stałe wpisane dół i górę, a wpisuję tylko wysokość od dołu - cuda Jacku cuda ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

jakiś czas temu jak nie miałem jeszcze skali na fermentor to popełniłem coś takiego

 

http://www.piwo.org/files/file/74-objetosc-cieczy-w-fermentorze-33-l/

 

dodałem dziś do plikowni może się komuś przyda jeszcze.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • zasada zablokował(a) i odpiął/ęła ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.