Mroczny Nelu Opublikowano 6 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2014 Żem się popisał... Zacząłem zacierać stouta i w połowie kapnąłem się, że nie mam w domu jęczmienia palonego... Robię espresso stouta (przepis z forum) - dałem na razie 250g słodu czekoladowego (1100-1300 EBC) - barwa nie jest jakaś tragiczna ale trochę brakuje do czarnego :E. Mam zamiar dać mocno paloną kawę, żeby to uratować - wystarczy do uratowania barwy i smaku czy może kombinować (jedyne co przychodzi mi na myśl to węgiel leczniczy...) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 6 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2014 Uwarz normalnie - ekstraktu barwiącego albo ekstrahowanego palonego zawsze zdążysz dodać w trakcie fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 6 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2014 przypal zwykłego słodu na patelni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 7 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2014 Szybkie pytanie: czy Chinook nadaje się do chmielenia na goryczke AIPA? Jakie efekty daje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 7 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2014 Tak, to jest chmiel głównie właśnie goryczkowy. Daje on przyjemną cytrusową goryczkę, raczej nie ściągającą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 7 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2014 (edytowane) No niestety ja go nie pochwalę. W tym roku jakaś kicha, goryczka pozostająca i niemiła. Po jakimś czasie trochę się układała. Do IUNGI startu nie ma w ogóle Za to aromat git i można go wykorzystać na smak czy aromat bez problemu. Edytowane 7 Października 2014 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 7 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2014 No niestety ja go nie pochwalę. W tym roku jakaś kicha, goryczka pozostająca i niemiła. Po jakimś czasie trochę się układała Podzielam opinię kolegi, mam podobne odczucia co do tego chmielu. Tak sobie jeszcze myślę, że może to nie tylko wina samego chmielu, a również twardej wody? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 7 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2014 (edytowane) Tak sobie jeszcze myślę, że może to nie tylko wina samego chmielu, a również twardej wody? No w moim przypadku na pewno nie hehehe. Od roku stosuję mam wodę RO i modyfikuje wodę do każdego piwka. Edytowane 7 Października 2014 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kranu Opublikowano 8 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2014 Nie mam wyskalowanego fermentora, a potrzebuję wiedzieć ile w nim piwa. Mocno się pomylę gdy użyję wagi łazienkowej i przyjmę, że 1 litr piwa waży 1kg? Pewnie piwko ma większą gęstość niż woda, ale chyba nieznacznie? Wagę pustego fermentora znam. Mógłbym też oczywiście policzyć objętość walca, ale mój fermentor niezbyt walcowaty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 8 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2014 Niedużo się pomylisz ważąc na wadze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 8 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2014 1L brzeczki to ok. 1,05kg kranu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 8 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2014 1L brzeczki to ok. 1,05kg Ok, ale pod warunkiem że to brzeczka ok 12°Blg. Bo gdy mówimy np o RIS 24°Blg, to już 1l waży ok 1,1kg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 8 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2014 Mógłbym też oczywiście policzyć objętość walca, ale mój fermentor niezbyt walcowaty. Można też sobie wlewać do fermentora po 1kg wody i zaznaczać poziom na nim. Stworzy się skala i potem już nie trzeba nic ważyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 8 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2014 Albo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 8 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2014 Mógłbym też oczywiście policzyć objętość walca, ale mój fermentor niezbyt walcowaty. Jednakowoż, jako że rozszerza się on liniowo (a przynajmniej tak wygląda), długość promienia do wzoru na objętość możesz wziąć z poziomego przekroju w połowie wysokości słupa cieczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 9 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2014 Tak, tylko, że wtedy poprawna będzie tylko objętość pełnego fermentora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 9 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2014 (edytowane) przecież fermentor to nic innego jak ścięty stożek, także można wykorzystać wzór na jego objętośćcele, obliczenia wysokości. Jest to też przybliżenie, ale po wyliczeniu wysokości można obliczyć promień z wzoru na obwód koła na konkretnej wysokości i wprowadzić korektę [edit] proszę nie zapomnieć o odjęciu od promienia grubości ściany fermentora Edytowane 9 Października 2014 przez leszcz007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 9 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2014 (edytowane) Tak, tylko, że wtedy poprawna będzie tylko objętość pełnego fermentora połowie wysokości słupa cieczy. nie w połowie wysokości fermentora. przecież kolega chciał obliczać objętość piwa. Edytowane 9 Października 2014 przez jaras Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 9 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2014 U mnie takie coś się całkiem dobrze sprawdza (fermentor 33L). Zresztą można sobie dopasować pod swój fermentor wpisując promień dna i góry oraz wysokość. Fermentor.xlsx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 9 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2014 (edytowane) połowie wysokości słupa cieczy. nie w połowie wysokości fermentora. przecież kolega chciał obliczać objętość piwa. No tak. Tylko, że za każdym razem trzeba będzie mierzyć średnicę fermentora na wysokości połowy słupa cieczy. Trudna sprawa raczej Edytowane 9 Października 2014 przez JacekKocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 9 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2014 połowie wysokości słupa cieczy. nie w połowie wysokości fermentora. przecież kolega chciał obliczać objętość piwa. No tak. Tylko, że za każdym razem trzeba będzie mierzyć średnicę fermentora na wysokości połowy słupa cieczy. Trudna sprawa raczej Podziel obwód przez pi Poza tym chodziło o szybkie, jednorazowe rozwiązanie w dziale ostry dyżur. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 9 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2014 No tak. Tylko, że za każdym razem trzeba będzie mierzyć średnicę fermentora na wysokości połowy słupa cieczy. Trudna sprawa raczej Nie mierzę i wyliczenie działa - mam na stałe wpisane dół i górę, a wpisuję tylko wysokość od dołu - cuda Jacku cuda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kranu Opublikowano 9 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2014 Właśnie Koledzy dziękuję już - potrzebowałem pilnie ustalić ilość do rozlewu, a teraz sobie wyskaluję na spokojnie fermentor Ale widzę, że Piwowarzy chemię i matematykę mają opanowaną Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maggot Opublikowano 9 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2014 jakiś czas temu jak nie miałem jeszcze skali na fermentor to popełniłem coś takiego http://www.piwo.org/files/file/74-objetosc-cieczy-w-fermentorze-33-l/ dodałem dziś do plikowni może się komuś przyda jeszcze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 9 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2014 Nie mierzę i wyliczenie działa - mam na stałe wpisane dół i górę, a wpisuję tylko wysokość od dołu - cuda Jacku cuda Zaraz tam cuda. Geometria Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi