Rosolis Opublikowano 19 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2014 Czy mogę wlać ok. 3 L przegotowanej i wystudzonej brzeczki (po odzyskaniu z dużej ilości chmielin) do fermentującego już od kilku godzin piwa (AIPA)? Jakie mogą być tego ewentualne negatywne skutki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 19 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2014 Czy mogę wlać ok. 3 L przegotowanej i wystudzonej brzeczki (po odzyskaniu z dużej ilości chmielin) do fermentującego już od kilku godzin piwa (AIPA)? Jakie mogą być tego ewentualne negatywne skutki? Pewnie, ze możesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaKuba Opublikowano 19 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2014 Wyszło mi 17,5 litra brzeczki 18 blg - miało mi wyjść 16 blg. Mogę dolać wody do 20 litrów? Jak obliczyć ile dolać wody, żeby uzyskać 16 Blg? Dolać zimnej wody z kranu czy przegotowanej i wystudzonej? Jeszcze nie zadałem drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 19 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2014 Wyszło mi 17,5 litra brzeczki 18 blg - miało mi wyjść 16 blg. Mogę dolać wody do 20 litrów? Jak obliczyć ile dolać wody, żeby uzyskać 16 Blg? Dolać zimnej wody z kranu czy przegotowanej i wystudzonej? Jeszcze nie zadałem drożdży. Jak dodasz 2,5L przegotowanej i ostudzonej wody to otrzymasz 20L o gęstości 15,9 Blg. JaKuba 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaKuba Opublikowano 19 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2014 Dzięki wielkie, tak zrobię. Widziałem już wcześniej gdzieś kalkulator do takich obliczeń ale nie mogłem go znaleźć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosolis Opublikowano 19 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2014 Czy mogę wlać ok. 3 L przegotowanej i wystudzonej brzeczki (po odzyskaniu z dużej ilości chmielin) do fermentującego już od kilku godzin piwa (AIPA)? Jakie mogą być tego ewentualne negatywne skutki? Pewnie, ze możesz Dziękuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
compas1010 Opublikowano 21 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2014 Witam wszystkich. Mam jedno pytanie. W niedzielę zadawałem drożdże do 3 piw (2x Safale US05, 1xSafale Us04). Jedno piwo na US05 miałem normalnie z rurką fermentacyjną, a w 2 pozostałych rurki fermentacyjne miałem w postaci wężyków idących do 5-litrowych butli z wodą. Na razie w tym piwie z normalną rurką drożdże wyraźnie pracują. W dwóch pozostałych nie widać, żeby "bulgało". We wszystkich fermentorach denko jest wyraźnie wypukłe, dodatkowo w tych butlach jest mnóstwo pęcherzyków powietrza na ściankach. Jestem trochę zaniepokojony, czy powinienem wsypać nowe saszetki do tych piw, czy zaczekać jeszcze? Z góry dzięki za odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 21 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2014 Jest piana z drożdży w pozostałych dwóch? PawelH 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
compas1010 Opublikowano 21 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2014 Jest piana z drożdży w pozostałych dwóch? Tak, jest piana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 21 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2014 (edytowane) To zapewne drożdże symulują fermentację Edytowane 21 Października 2014 przez Jejski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 21 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2014 Jejski, nie! Po prostu gdzieś między pokrywą fermentora, rurą, a wężykiem jest nieszczelność, dlatego nie bulka Compas1010, skoro jest piana, tzn. że wszystko ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qub Opublikowano 22 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2014 Miałem podobny problem. Okleiłem wiadro taśmą na łączeniu z wiekiem + docisnąłem rurkę fermentacyjną i upewniłem się że wszystko wydaje się być szczelne. Brak bulkania to nie problem, kilka razy fermentowałem piwo bez efektów w rurce i wyszły ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jugulator Opublikowano 22 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2014 Dlatego ja polecam przesiąść się na przeźroczyste fermentory. Wystarczy obwinąć kocem żeby osłonić przed światłem, lub wstawić w ciemne miejsce, a w dowolnej chwili można spojrzeć na postępy fermentacji bez konieczności otwierania wieka czy ekwilibrystyki z latarką. Tak jak pisali poprzednicy, jest piana, jest fermentacja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 22 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2014 Tak jak pisali poprzednicy, jest piana, jest fermentacja A bywa, że nie ma piany a fermentacja jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 22 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2014 nie ma piany a fermentacja jest np. cicha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ktoZjarany Opublikowano 22 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2014 Nie chciałem zakładać nowego wątku, bo mam szybkie pytanie i liczę na szybką odpowiedź. Dzisiaj butelkowałem piwo i zaskoczył mnie widok drożdży na dnie fermentora. Wyglądały jak małe wulkaniki o konsystencji no, ten... kupy. Nigdy wcześniej takich nie widziałem i nie wiem o co chodzi. Mógłby mnie ktoś uspokoić, że wszystko gra? Użyte drożdże to safale s-04. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 22 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2014 Nie ma ostrości ale wygląda jak normalna gęstwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jugulator Opublikowano 22 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2014 (edytowane) nie ma piany a fermentacja jest np. cicha A się tam czepiacie, skrótem myślowym poleciałem, ot ma wina. Chodziło mi o burzliwą, bo to głównie przy niej ludzie mają stresy, że nie bulgota im w rurze. Eh... P.S. będąc ścisłym, macie rację. Edytowane 22 Października 2014 przez Jugulator Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szym-on Opublikowano 23 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2014 Witam. Zabutelkowałem 27.07 Imperial IPA i na całe 40szt TYLKO 2 sztuki byly idealnie nagazowane, a w pozostałej części zero gazu. Jaka może być tego przyczyna? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikro Opublikowano 23 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2014 Wygląda na to, że za mało surowca do refermentacji i źle rozmieszany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 23 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2014 Witam. Zabutelkowałem 27.07 Imperial IPA i na całe 40szt TYLKO 2 sztuki byly idealnie nagazowane, a w pozostałej części zero gazu. Jaka może być tego przyczyna? 1.) Nie dałeś surowca do refermentacji do reszty butelek 2.) w butelkach było coś co zabiło drożdże (środek dezynfekujący) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szym-on Opublikowano 23 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2014 1.) Nie dałeś surowca do refermentacji do reszty butelek 2.) w butelkach było coś co zabiło drożdże (środek dezynfekujący) 1.Surowiec do refermentacji(130g) był rozpuszczony w 0,5l wody przygotowanej i wymieszany z piwnem przed butelkowaniem. 2. Robilem tak jak zawsze i nigdy nie mialem takego problemu. Butelki zdezynfekowane OXI i zostawione na suszarce do wyschnięcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 23 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2014 Może problem z kapslownicą, albo kapslami... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikro Opublikowano 28 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2014 Mam około 100ml czystej, gęstej, gęstwy z US-05, zebrana 2 tygodnie temu, a chciałbym następnie uwarzyć stout 14 plato, okolo 27l. Da radę, czy za mało? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 28 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2014 http://www.mrmalty.com/calc/calc.html IMO powinno wystarczyć mikro 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi