Skocz do zawartości

OSTRY DYŻUR - wątek TYLKO dla potrzebujących pilnej pomocy !


coder

Rekomendowane odpowiedzi

Hej.
Potrzebuję pomocy:

Przed chwilą skończyłem wysładzanie i filtrację.
 

Z tego: Skład zestawu BA Brown Ale 12°Blg:  słód pale ale Weyermann® 3,4 kg,  słód karmelowy Carahell® 0,4 kg, słód palony Carafa® Special Typ II 0,2 kg, 

 

Wody było: 14l przy wysładzaniu
Przy przefiltrowaniu fermentor pokazał 17l i już leciała brzeczka z 1,5% blg

 

 

BLG brzeczki (końcowe) wyszło mi 7-8%

 

(Postawiłem już wszystko na gotowanie)

 

 

Chodzi mi o to czy da się to jakoś uratować, czy już robić jak jest?

 

Jaki mógł być tego powód? Za szybka filtracja?

 

Edytowane przez betlek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No trudno, to moja pierwsza warka z zacieraniem, a obejrzałem z 3 video- poradniki na youtube i w żadnym nie było mowy o korekcie blg dla gorącej brzeczki (tylko że oni wszyscy na refraktometrach robili).

Dzięki za pomoc, zaraz doleję gorącej wody i jadę dalej z tematem ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Moim zdaniem zupełnie odwrotnie. temperatura fermentacji powinna wzrastać. Zamierzasz chmielić na zimno? Jak tak to już na bank 18 stopni. 
 

Chodziło o dofermentowanie w 20°C i przeniesienie w chłodniejsze w celu lepszego sklarowania. Ale to sobie już pytający może odpuścić, wedle uznania.

 

 

 

A kojarzysz może taką prostą sytuację z życia, że jakąkolwiek zupę tudzież danie jeśli chcemy je mieć X czasu, nie powinno się gotować kilka razy w całości, tylko żądaną ilość przekładać do osobnego garnka, bo po prostu kilka razy gotowane skwaśnieje. Proste rozumowanie, ale być może coś w tym jest.
 

 

Wydaje mi się, że gotując brzeczkę dopiero drugi raz (a trzeci raz jeżeli pasteryzowało się słoiku) nic się takiego nie stanie.

Zresztą w takim przypadku miałbym już kilkanaście kwaśnych warek.  :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam.

 

Jakies 22 h zadałem WB06 do świątecznego dunkelweizena  (brzeczka miała jakieś 27 stopni).

 

Na brzeczce jest piana - co najmniej 2-3 centymetrowa, jak nie więcej. Wiec fermentacja chyba ruszyla.... ?

Jakkolwiek rurka fermentacyjna wciąż nie bulka...

 

Jest się czym martwić?

2unzfq8.jpg

Edytowane przez maro86
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jest się czym martwić?

Nie, temperatura zadania drożdży mogłaby być niższa, jednak nie ma tragedii, drożdże przeżyją. Rurką się nie sugeruj, często występują nieszczelności pokrywy, gaz ucieka inną drogą po prostu.

Edytowane przez Jacenty
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki.

 

Patrzyłem na fermentor i piana musiała być dosyć wysoka, bo fragmenty chmielin widać na podziałce nawet jakieś 7l powyżej poziomu brzeczki.

Teraz fermentuje w 22 stopniach.

 

To normalne że WB06 ma taką spokojną burzliwą?

Przy poprzednich warkach na US04/US05 nie doświadczałem żadnych nieszczelności wieczka/rurki i zawsze burzliwa była burzliwa ;-)

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Patrzyłem na fermentor i piana musiała być dosyć wysoka, bo fragmenty chmielin widać na podziałce nawet jakieś 7l powyżej poziomu brzeczki. Teraz fermentuje w 22 stopniach.   To normalne że WB06 ma taką spokojną burzliwą?

 

No tak. Piana na 7cm, to rzeczywiście "spokojna burzliwa"   :lol:  

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Drodzy, czy ktoś mógłby się coś wypowiedzieć na temat moich postów.

 

Milk STOUT start 16BLG po 2 tygodniach zlanie na cichą 6BLG i po 1 tygodniu butelkowanie z 5BLG przy 18st.C, dosypałem do 21L 130g glukozy.

Co o tym myślicie?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Drodzy, czy ktoś mógłby się coś wypowiedzieć na temat moich postów.

 

Milk STOUT start 16BLG po 2 tygodniach zlanie na cichą 6BLG i po 1 tygodniu butelkowanie z 5BLG przy 18st.C, dosypałem do 21L 130g glukozy.

Co o tym myślicie?

 

Kalkulator wyliczył 120 g cukru białego na nagazowanie 2,3 v. Ale generalnie co mamy myśleć jak już zabutelkowałeś? Granatów raczej nie będzie ale cukru odrobinę za dużo.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Drodzy, czy ktoś mógłby się coś wypowiedzieć na temat moich postów.

OSTRY DYŻUR to nie miejsce do "wypowiadania się". Zabytelkowałeś. Jeżeli potrzebujesz wsparcia w procesie czekania na efekt - załóż post na Piaskownicy. A jeszcze lepiej poczytaj trochę i wszystko będziesz wiedział.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Taka sytuacja:

dziś uwarzyłem swojego pierwszego lagera. Niestety z przyzwyczajenia, zakupiłem tylko jedną saszetkę suchych drożdży (saflager W-34/70). Już po wszytskim, także po zadaniu drożdży, zorientowałem się, że wg. producenta nalezy użyć jednej saszetki na 10-15L piwa. Mi wyszło 27L, więc eweidentnie powieniem dać dwie. Czy jest sens dodawać jutro kolejną saszetkę? Najwcześniej będę mógł to zrobić po pracy, tj. jakieś 24 godziny od zadania pierwszej porcji drożdży. Co ewentualnie moge innego zrobić, jakie konsekwencje może miec ta sytuacja?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

koło 10-12°C, zdaje sobie sprawę, że to dodatkowo wpływa negatywnie na sytuacje. Powinny być trzy saszetki?

Na najbliższe 24h mam możliwość przestawić w cieplejsze miejsce, tylko nie wiem czy powinienem?

 

Edit:

znalazłem informacje odnoście W-34/70, że:
"Zwiększenie dawki przy zadawaniu w temp. poniżej 12°C do 200g/hl aż do 300g/hl w temp. 9°C"

 

czyli w tej sytuacji powinienem był zadać łącznie 4-5 saszetek suchych drożdży?

Edytowane przez JanuszMiliard
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli dobrze natleniłeś brzeczkę przed zadaniem drożdży i poprawnie wykonałeś rehydratację to cierpliwie czekaj na start fermentacji.

Nie podwyższaj temperatury i czekaj, jeżeli po ok. 60h nie pojawi się piana, wtedy przenieś w cieplejsze miejsce i obserwuj brzeczkę.

Mi zawsze W 34/70 startowały z jednej saszetki w 28L

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli dobrze natleniłeś brzeczkę przed zadaniem drożdży i poprawnie wykonałeś rehydratację to cierpliwie czekaj na start fermentacji.

Nie podwyższaj temperatury i czekaj, jeżeli po ok. 60h nie pojawi się piana, wtedy przenieś w cieplejsze miejsce i obserwuj brzeczkę.

Mi zawsze W 34/70 startowały z jednej saszetki w 28L

Ok, dzieki za odpowiedź! bo troche się przestraszyłem tymi 4-5 saszetkami ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • zasada zablokował(a) i odpiął/ęła ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.