Dario Opublikowano 13 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2016 Zostawiał ktoś może wysłodzoną brzeczkę do gotowania na drugi dzień? Zostało mi trochę wysłodków po RIS-ie, szkoda mi wylewać a jutro może coś bym z tego ugotował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 13 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2016 Przegotuj, przykryj, jutro powinno być ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorime Opublikowano 16 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2016 Witam, Chciałem rozlać wczoraj piwo, okazało się, że nie mam kapsli. Nowe mogę mieć dopiero jutro, a piwo jest 9 dzień z chmielem na zimno. Czy jest ktoś z Wrocławia, najlepiej teren Krzyki / Partynice, kto mógłby dzisiaj odsprzedać 100 sztuk kapsli? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiuszm Opublikowano 16 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2016 Witam, Chciałem rozlać wczoraj piwo, okazało się, że nie mam kapsli. Nowe mogę mieć dopiero jutro, a piwo jest 9 dzień z chmielem na zimno. Czy jest ktoś z Wrocławia, najlepiej teren Krzyki / Partynice, kto mógłby dzisiaj odsprzedać 100 sztuk kapsli? Jasne - priv. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 16 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2016 Witam, Chciałem rozlać wczoraj piwo, okazało się, że nie mam kapsli. Nowe mogę mieć dopiero jutro, a piwo jest 9 dzień z chmielem na zimno. Czy jest ktoś z Wrocławia, najlepiej teren Krzyki / Partynice, kto mógłby dzisiaj odsprzedać 100 sztuk kapsli? Zawsze jak taka sytuacja to polecam sklep: http://www.skirhand.com.pl/ P.P.H.U. SKIRHAND ul. Kościerzyńska 11, 13, 14 51-416 Wrocław Czynne: pn-pt 8:00-16:00 Z Wrocławską Inicjatywą Piwowarską czasem robimy zamówienia hurtowe ale 500 sztuk od ręki też sprzedają. Koszt coś koło 27 zł za 1000 szt, kapsli używam od 3 lat i nie ma na co narzekać. https://www.facebook.com/groups/wroclawskainicjatywapiwowarska/Dodaj się od czasu do czasu robimy ogłoszenia GB... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 20 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2016 Hilfe! Byłem pewien, że hamerykanie warzyli piwo już ze wszystkim, a nie mogę znaleźć info w temacie. Gotuję cienkusza po wczorajszych porterach. Chcę do niego dodać tarniny. Ktoś ma jakiś pomysł ile, kiedy, jak? Pisałem do Bogiego, ale nie odczytał, a czas się kończy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myszarafa Opublikowano 20 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2016 Warze właśnie dubbla i wg. Przepisu mam dodać 250g cukru kandyzowanego a w zestawie z slodami mam 500g. Pytanie dodać te 500 i mieć ciut mocniejszego dubbla czy przystań na 250g ? Skład piwa 4.5kg pilznenskiego 1kg wiedeńskiego 0.3kg karmelowego 300 I właśnie cukier kandyzowanego na ostatnim. 10min gotowania. Gotować zacznę za jakieś 30min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 20 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2016 dodać te 500 i mieć ciut mocniejszego dubbla czy przystań na 250g ? przepis to przepis. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasq Opublikowano 21 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2016 Nie sądziłem że będę się w tym wątku udzielał.... [panic mode] Amerykańską pszenicę mam właśnie butelkować. Z 14blg od fermentowała do 1,5blg wszystko ładnie cacy poza rozwarstwieniem Tafla piwa z drobinkami chmielu wygląda jak czysta woda i ma grubość 1,5cm pod nią druga tafla również z drobinkami chmielu. Są wyraźnie od dzielone od siebie!!! Troszkę jak rosół tylko "oczko" ma 1,5cm grubości Zapach w porządku (a węch mam czuły) brak jakiekolwiek błonki czy innych oznak zakażenia. [/panic mode] Pytanie brzmi dekantować i rozmieszać z syropem czy też dekantować tylko dolną warstwę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 21 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2016 (edytowane) za bardzo nie zrozumiałem co Ty tam widzisz? wiadro masz białe, więc ciężko coś z boku zauważyć. a to zdjęcie z góry pokazuje, że część chmielu pływa na wierzchu. normalne po chmieleniu na zimno. nigdzie nie widzę tego Twojego "oczka"... Edytowane 21 Marca 2016 przez Pun kOmora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasq Opublikowano 22 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2016 Wymieszane i zabutelkowane. Wylać zdążę zawsze. Dla potomnych: A 1,5cm czyli prawie 2 litry warstwa idealnie klarowana niemal bezbarwna, lager jest przy tym mętny jak pszenica B 18l warstwa "standardowa" Oba poziomy warstw miały na swoich powierzchniach drobinki chmielu z chmielenia na zimno wyglądało to jakby ktoś delikatnie wlał 2 litry oleju jadalnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 22 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2016 Cold crush byl9 trzeba zrobić - może by opadło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 22 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2016 Samo opadnie, pewnie się dopiero zaczęło klarować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ramnic Opublikowano 22 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2016 (edytowane) Właśnie skończyłem robić witbier'a. Nie zmierzyłem jednak wcześniej temperatury brzeczki i okazało się, że zadałem drożdże (Brewferm Blanche) w zbyt wysokiej temperaturze (26C). Czy da się jakoś szybko zbić tą temperaturę, zanim drożdże rozpoczną pracę? Edytowane 22 Marca 2016 przez Ramnic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 22 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2016 (edytowane) Jeśli nie masz chłodnicy wstaw do wanny / gara z zimną wodą (teraz w wodociągach zimna ma ok 6-9°C). Ewentualnie wystaw na dwór, ale na dworze będzie bardzo powoli stygło. Edytowane 22 Marca 2016 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-julian- Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Podczas płukania wiadra wodą po naoh prysło mi od oka jakoś 30 min temu i trochę pieczę. Zaden okulista już nie przyjmuje, szukać kogoś dalej ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma44 Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Płucz wodą z kranu i to dużo. A najlepiej to udaj się na pogotowie (jak masz możliwość). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Podczas płukania wiadra wodą po naoh prysło mi od oka jakoś 30 min temu i trochę pieczę. Zaden okulista już nie przyjmuje, szukać kogoś dalej ? Zadzwoń na pomoc doraźną i spytaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilg20 Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Mam taki dylemat. Jestem w trakcie robienia AIPA. Wyjdzie mi około 25-26L brzeczki 15-16 Blg zacieranej na słodko. Mam dwie saszetki US-05. Będę zadawał po południu. Kalkulator obliczył, że potrzebuję 1,5 saszetki. Czy mam zrobić dokładnie tak jak podpowiada program czy wystarczy jedna? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Kalkulator obliczył, że potrzebuję 1,5 saszetki. Czy mam zrobić dokładnie tak jak podpowiada program czy wystarczy jedna? ani jedno, ani drugie - wsyp dwie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilg20 Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Kalkulator obliczył, że potrzebuję 1,5 saszetki. Czy mam zrobić dokładnie tak jak podpowiada program czy wystarczy jedna? ani jedno, ani drugie - wsyp dwie Nie będzie wtedy jakichś negatywnych efektów? Widzę, że jesteś doświadczonym weteranem także najpewniej się Ciebie posłucham Wychodziłem z założenia, że drożdże i tak się namnożą ale jeśli więcej problemów będzie gdy będzie mniej drożdży niż więcej to sypnę dwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Nie będzie wtedy jakichś negatywnych efektów? jeżeli drożdże były dobrze przechowywane to masz w saszetce znacznie więcej żywych niż przyjmuje domyślnie kalkulator. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Wychodziłem z założenia, że drożdże i tak się namnożą to nie do końca dobre założenie, bo wtedy wystarczyło by dać tylko 1 komórkę żywą i by się przecież namnozyła Niestety nie mamy wiedzy ile faktycznie jest żywych drożdży po uwodnieniu więc trudno podjąć jest właściwą decyzję Poczytaj o efektach overpichingu i underpitchingu. Osobiście na suchych robię tylko piwa tak do 12blg, pozostałe na gęstwie lub starter z płynnych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilg20 Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Nie będzie wtedy jakichś negatywnych efektów? jeżeli drożdże były dobrze przechowywane to masz w saszetce znacznie więcej żywych niż przyjmuje domyślnie kalkulator. Tego nigdy nie mogę być pewny. Drożdże mam od tygodnia i trzymam w lodówce. Ale jak były przechowywane przed zakupem to się mogę tylko domyślać. Wiem tylko, że mają datę ważności do stycznia 2018. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Witam wczoraj wieczorem dodałem gęstwe do brzeczki którą zapomniałem napowietrzyć. Fermentacja jeszcze nie ruszyła. Czy mogę teraz potrzasac fermentorem aby ją napowietrzyć? Czy jednak już sobie odpuścić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi