Skocz do zawartości

OSTRY DYŻUR - wątek TYLKO dla potrzebujących pilnej pomocy !


coder

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

1) Zrobiłem starter na mieszadle - kilkumiesięczny zapasteryzowany trzymany w lodówce cienkusz 7°BLG, drożdże trzymane w lodówce FM41 z terminem trwałości 02.2017. Brak jakichkolwiek oznak życia grzybów, minęło już około 18h od startu mieszania. Jest jakaś szansa że się namnożą czy jednak same trupy i do kanału? Przy otwarciu fiolki trochę gazu (byłem przygotowany), zapach po wygazowaniu raczej ok. Co myślicie?

Termin ważności proponowany przez producenta jest to święto ruchome (przy niektórych szczepach bardziej, przy innych mniej). Wiele zależy od warunków przechowywania i co się działo z drożdżami po drodze. Dziwi mnie że Ci nie wystartowały. Czy przez zadaniem ogrzałeś wszystko do odpowiedniej temperatury?. Jak od 18 godzin nie masz oznak namnażania to lepiej zaopatrz się w nowe opakowanie.

 

 

 

2) Słoik 0.8l z półtoramiesięczną gęstwą US-05, trzymaną w lodówce. Zapach ok. Kolor jednolity, nie ma warstwy ciemniejszej i jaśniejszej  (płyn z góry wyleję). Ile jej dodać do APA 12°BLG standardowa warka? Całość, połowę...?

Drożdże trzymane w lodówce nie tracą tak wiele witalności jak to wynika z obiegowej opinii. O wiele mocniej szkodzi im alkohol (dlatego gęstwy po mocnych piwach nie są najlepszej jakości). Jeżeli jest to gęstwa przechowywana tak, że bakterie z lodówki nie miały się tam szansy dostać, warka z której ją pozyskałeś  była ze zastrzeżeń, to śmiało możesz zadać. @INTseed dał Ci jeden z kalkulatorów. Osobiście używam tego: http://www.mrmalty.com/calc/calc.html(w preferencjach przestaw się na system metryczny i potem zakładka Repitching from Slurry).

 

I chyba nie jest to temat na ostry dyżur :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak od 18 godzin nie masz oznak namnażania to lepiej zaopatrz się w nowe opakowanie.

Dam im jeszcze szansę ale jakoś czarno to widzę. Chyba trzeba  będzie w przyszłym tygodniu pojechać do sklepu @dori i kupić świeże drożdżaki, cóż zrobić? Ale może to i lepiej bo 'underpitching' (czyli zadanie fiolki bez robienia startera) powinno dać mi więcej bananów - a je bardzo lubię ;)

 

 

 

Osobiście używam tego: http://www.mrmalty.com/calc/calc.html(wpreferencjach przestaw się na system metryczny i potem zakładka Repitching from Slurry).

Nie ogarnąłem tego arkusza lecz wg programu na smartfona, który wskazał @INTseed wychodzi, że potrzebuję 502,03 ml (ciekawe, skąd ta dokładność co do setnej części?) czyli po odlaniu płynu trzeba mi zadać całość (słoik ma 800 ml).

 

 

I chyba nie jest to temat na ostry dyżur

Nie wiem, ważne że otrzymałem pomoc - wielkie dzięki :D

Edytowane przez Igorrodz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Jak od 18 godzin nie masz oznak namnażania to lepiej zaopatrz się w nowe opakowanie.

Dam im jeszcze szansę ale jakoś czarno to widzę. Chyba trzeba będzie w przyszłym tygodniu pojechać do sklepu @dori i kupić świeże drożdżaki, cóż zrobić? Ale może to i lepiej bo 'underpitching' (czyli zadanie fiolki bez robienia startera) powinno dać mi więcej bananów - a je bardzo lubię ;)

 

 

Osobiście używam tego: http://www.mrmalty.com/calc/calc.html(wpreferencjach przestaw się na system metryczny i potem zakładka Repitching from Slurry).

Nie ogarnąłem tego arkusza lecz wg programu na smartfona, który wskazał @INTseed wychodzi, że potrzebuję 502,03 ml (ciekawe, skąd ta dokładność co do setnej części?) czyli po odlaniu płynu trzeba mi zadać całość (słoik ma 800 ml).

 

I chyba nie jest to temat na ostry dyżur

Nie wiem, ważne że otrzymałem pomoc - wielkie dzięki :D
Sprawdzi ktoś czy ten program działa?

Przy takim blg nie powinno być mniej?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

WITAM, mam pytanie o zbieranie gęstwy, Robiłem w zimie piwa dolnej fermentacji - chłodna piwnica, zbierałem gęstwę z dołu fermentatora, teraz robię górnej i stąd moje pytanie -  skad zbierac w piwach górnej fermentacji ? bo przeczytałem na Wikipedii takie coś: .........."drożdże fermentacji górnej fermentują w temperaturach wyższych (15-25 °C), a w trakcie fazy burzliwej fermentacji zbierają się na powierzchni brzeczki . Z czasem również drożdże górnej fermentacji osadzają się na dnie, jednakże w browarach posiadających kadzie otwarte zbierane są one z powierzchni, zanim opadną na dno".......

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Piwowar nr 23, Oj IBU, IBU! cyt. "Niektórzy piwowarzy zdejmują też pianę z piwa, aby zwiększyć jego trwałość lub propagować drożdże - tu również należy uważać, badania pokazały, że możemy w ten sposób stracić nawet 15 IBU". Z tego chyba wynika, że gdy się zbiera drożdże z piany to również oprócz nich zabiera się trochę IBU.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak stosujecie łuskę do filtracji? Mam łuskę ryżową. Namoczyć i dodać na koniec zacierania (połączyć z zacierem przed przełożeniem do filtracji)? Czy wyłożyć namoczoną/suchą kadź filtracyjną? Skłaniam się ku opcji 1.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Szkoda, że chat nie działa. Szybkie pytanie: czy WB06 lubią spacerować? Przerosła mnie wydajność i nie wiem czy starczy mi miejsca na pianę w fermentorze. Druga sprawa, w 17°C uciągną fermentację? Liczyłem na banany ale chyba już po wszystkim w takiej temperaturze :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Szkoda, że chat nie działa. Szybkie pytanie: czy WB06 lubią spacerować? Przerosła mnie wydajność i nie wiem czy starczy mi miejsca na pianę w fermentorze. Druga sprawa, w 17°C uciągną fermentację? Liczyłem na banany ale chyba już po wszystkim w takiej temperaturze :D

u mnie pracowały w 16 stopniach otoczenia, brzeczki w wiadrze 25 litrów, piany na max 3 litry

 

Edycja : nastaw miał 12 blg

Edytowane przez Mibor
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mija druga doba jak nastawiłem na fementacje 25 litrów RIS'a 24Blg zaszczepionego gęstwą 250ml FM52.

Zrobiłem sobie też lekkiego stouta z wysłodków, 25 litrów na drożdżach S-04 zadanych bezpośrednio z saszetki "na sucho".

Oby dwa piwa stoją w jednakowych warunkach w temperaturze 16 stopni.

Problem jest taki, że RIS nie rusza, nie widać żadnych oznak fermentacji a na stoucie po kilku godzinach pojawiła się piana i teraz jest już całkiem spora czapa.

Chciałbym ratować RIS'a i zastosować piane ze stouta.

Nigdy nie stosowałem tej metody zaszczepiania, ile dać łyżek tej piany?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli nie minęło 50-60h to nic bym nie ruszał. 

Po 50 h, nic nie było widać, kompletna "flauta. Nie czekając zadałem w nocy praktycznie całą czapę piany ze stouta (około 50 łyżek) zaraz ta piana opadła ale teraz pojawia się na powierzchni risa nowa pianka.

Przekładając pianę łyżką, ostatnim machnięciem nabrałem Risa i spróbowałem, raczej jeszcze nie skwaśniał, brzeczka była całkiem smaczna - może uratuje się to piwo.

Dzisiaj rano chciałem jeszcze raz dodać piany ze stouta, ale faza wysokich krążków już sie zakończyła (tylko 10 Blg) i drożdże uciekły mi na dno :).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • zasada zablokował(a) i odpiął/ęła ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.