INTseed Opublikowano 10 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2017 (edytowane) Można przeliczyć tym: https://www.google.pl/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://play.google.com/store/apps/details%3Fid%3Ddev.lampart.bartosz.brewingcalculator%26hl%3Dpl%26referrer%3Dutm_source%253Dgoogle%2526utm_medium%253Dorganic%2526utm_term%253Dkalkulator%2Bpiwowarski%26pcampaignid%3DAPPU_1_B-07WYpngq5Tw6mx8As&ved=0ahUKEwjKhoGsqrPUAhUC1xQKHcNUDL4Q5IQBCCkwAQ&usg=AFQjCNFNk5LoiZPH-LHWVh06fijHBh_t1w&sig2=fuZEUKsf3iemfnw1SBrvtA Edytowane 10 Czerwca 2017 przez INTseed Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielN Opublikowano 10 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2017 1) Zrobiłem starter na mieszadle - kilkumiesięczny zapasteryzowany trzymany w lodówce cienkusz 7°BLG, drożdże trzymane w lodówce FM41 z terminem trwałości 02.2017. Brak jakichkolwiek oznak życia grzybów, minęło już około 18h od startu mieszania. Jest jakaś szansa że się namnożą czy jednak same trupy i do kanału? Przy otwarciu fiolki trochę gazu (byłem przygotowany), zapach po wygazowaniu raczej ok. Co myślicie? Termin ważności proponowany przez producenta jest to święto ruchome (przy niektórych szczepach bardziej, przy innych mniej). Wiele zależy od warunków przechowywania i co się działo z drożdżami po drodze. Dziwi mnie że Ci nie wystartowały. Czy przez zadaniem ogrzałeś wszystko do odpowiedniej temperatury?. Jak od 18 godzin nie masz oznak namnażania to lepiej zaopatrz się w nowe opakowanie. 2) Słoik 0.8l z półtoramiesięczną gęstwą US-05, trzymaną w lodówce. Zapach ok. Kolor jednolity, nie ma warstwy ciemniejszej i jaśniejszej (płyn z góry wyleję). Ile jej dodać do APA 12°BLG standardowa warka? Całość, połowę...? Drożdże trzymane w lodówce nie tracą tak wiele witalności jak to wynika z obiegowej opinii. O wiele mocniej szkodzi im alkohol (dlatego gęstwy po mocnych piwach nie są najlepszej jakości). Jeżeli jest to gęstwa przechowywana tak, że bakterie z lodówki nie miały się tam szansy dostać, warka z której ją pozyskałeś była ze zastrzeżeń, to śmiało możesz zadać. @INTseed dał Ci jeden z kalkulatorów. Osobiście używam tego: http://www.mrmalty.com/calc/calc.html(w preferencjach przestaw się na system metryczny i potem zakładka Repitching from Slurry). I chyba nie jest to temat na ostry dyżur Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 10 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2017 (edytowane) Jak od 18 godzin nie masz oznak namnażania to lepiej zaopatrz się w nowe opakowanie. Dam im jeszcze szansę ale jakoś czarno to widzę. Chyba trzeba będzie w przyszłym tygodniu pojechać do sklepu @dori i kupić świeże drożdżaki, cóż zrobić? Ale może to i lepiej bo 'underpitching' (czyli zadanie fiolki bez robienia startera) powinno dać mi więcej bananów - a je bardzo lubię Osobiście używam tego: http://www.mrmalty.com/calc/calc.html(wpreferencjach przestaw się na system metryczny i potem zakładka Repitching from Slurry). Nie ogarnąłem tego arkusza lecz wg programu na smartfona, który wskazał @INTseed wychodzi, że potrzebuję 502,03 ml (ciekawe, skąd ta dokładność co do setnej części?) czyli po odlaniu płynu trzeba mi zadać całość (słoik ma 800 ml). I chyba nie jest to temat na ostry dyżur Nie wiem, ważne że otrzymałem pomoc - wielkie dzięki Edytowane 10 Czerwca 2017 przez Igorrodz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirfak Opublikowano 13 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2017 Panie i Panowie, nie ma ktoś na sprzedaż rurki przelewowej do Grainfathera, bo wywaliłem do śmietnika razem ze słodem? Uprzdzając twojbrowar.pl ma, ale nie ma i może będzie mieć za miesiąc :-( Poszło z Commodore 64 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 13 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2017 Jak od 18 godzin nie masz oznak namnażania to lepiej zaopatrz się w nowe opakowanie.Dam im jeszcze szansę ale jakoś czarno to widzę. Chyba trzeba będzie w przyszłym tygodniu pojechać do sklepu @dori i kupić świeże drożdżaki, cóż zrobić? Ale może to i lepiej bo 'underpitching' (czyli zadanie fiolki bez robienia startera) powinno dać mi więcej bananów - a je bardzo lubię Osobiście używam tego: http://www.mrmalty.com/calc/calc.html(wpreferencjach przestaw się na system metryczny i potem zakładka Repitching from Slurry).Nie ogarnąłem tego arkusza lecz wg programu na smartfona, który wskazał @INTseed wychodzi, że potrzebuję 502,03 ml (ciekawe, skąd ta dokładność co do setnej części?) czyli po odlaniu płynu trzeba mi zadać całość (słoik ma 800 ml). I chyba nie jest to temat na ostry dyżurNie wiem, ważne że otrzymałem pomoc - wielkie dzięki Sprawdzi ktoś czy ten program działa?Przy takim blg nie powinno być mniej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 13 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2017 Gęstwa ma półtora miesiąca - więc możliwe że i trzeba dać jej z pół litra. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Igorrodz i INTseed 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 13 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2017 INTseed i Igorrodz 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Opublikowano 15 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2017 chciałem dodać gęstwę po piwie grodziskim do innego piwa (niewędzonego) - czy mam się obawiać wędzonkowych posmaków? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 15 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2017 Nie. Spokojnie możesz dodać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misio Opublikowano 29 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2017 WITAM, mam pytanie o zbieranie gęstwy, Robiłem w zimie piwa dolnej fermentacji - chłodna piwnica, zbierałem gęstwę z dołu fermentatora, teraz robię górnej i stąd moje pytanie - skad zbierac w piwach górnej fermentacji ? bo przeczytałem na Wikipedii takie coś: .........."drożdże fermentacji górnej fermentują w temperaturach wyższych (15-25 °C), a w trakcie fazy burzliwej fermentacji zbierają się na powierzchni brzeczki . Z czasem również drożdże górnej fermentacji osadzają się na dnie, jednakże w browarach posiadających kadzie otwarte zbierane są one z powierzchni, zanim opadną na dno"....... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek_z Opublikowano 29 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2017 W warunkach domowych zbierasz z dołu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sylwester87 Opublikowano 29 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2017 Można też zebrać w fazie wysokich krążków podczas burzliwej z góry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek_z Opublikowano 29 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2017 Można, ale zwykle w ten sposób nie udaje się zebrać odpowiedniej ilości. Najłatwiej zebrać po burzliwej, tak robi 99% ludzi i nie ma moim zdaniem sensu wyważać otwartych drzwi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 29 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2017 Akurat pan z Fermentum Mobile polecał zbierać właśnie z góry w fazie wysokich krążków, bo są to najzdrowsze, najlepsze drożdże, wiec i nie musi być ich tak dużo jak gęstwy z dołu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr_Herman Opublikowano 29 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2017 Piwowar nr 23, Oj IBU, IBU! cyt. "Niektórzy piwowarzy zdejmują też pianę z piwa, aby zwiększyć jego trwałość lub propagować drożdże - tu również należy uważać, badania pokazały, że możemy w ten sposób stracić nawet 15 IBU". Z tego chyba wynika, że gdy się zbiera drożdże z piany to również oprócz nich zabiera się trochę IBU. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 30 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2017 Jak stosujecie łuskę do filtracji? Mam łuskę ryżową. Namoczyć i dodać na koniec zacierania (połączyć z zacierem przed przełożeniem do filtracji)? Czy wyłożyć namoczoną/suchą kadź filtracyjną? Skłaniam się ku opcji 1. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 1 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2017 Moczysz i mieszasz z zacierem Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pigmej Opublikowano 2 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2017 Opcja nr 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 2 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2017 (edytowane) edit: błąd do usunięcia Edytowane 2 Lipca 2017 przez udarr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 2 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2017 Szkoda, że chat nie działa. Szybkie pytanie: czy WB06 lubią spacerować? Przerosła mnie wydajność i nie wiem czy starczy mi miejsca na pianę w fermentorze. Druga sprawa, w 17°C uciągną fermentację? Liczyłem na banany ale chyba już po wszystkim w takiej temperaturze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 2 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2017 (edytowane) Szkoda, że chat nie działa. Szybkie pytanie: czy WB06 lubią spacerować? Przerosła mnie wydajność i nie wiem czy starczy mi miejsca na pianę w fermentorze. Druga sprawa, w 17°C uciągną fermentację? Liczyłem na banany ale chyba już po wszystkim w takiej temperaturze u mnie pracowały w 16 stopniach otoczenia, brzeczki w wiadrze 25 litrów, piany na max 3 litry Edycja : nastaw miał 12 blg Edytowane 2 Lipca 2017 przez Mibor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 4 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2017 Zbieraj śmiało z dna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bellon Opublikowano 9 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2017 Mija druga doba jak nastawiłem na fementacje 25 litrów RIS'a 24Blg zaszczepionego gęstwą 250ml FM52. Zrobiłem sobie też lekkiego stouta z wysłodków, 25 litrów na drożdżach S-04 zadanych bezpośrednio z saszetki "na sucho". Oby dwa piwa stoją w jednakowych warunkach w temperaturze 16 stopni. Problem jest taki, że RIS nie rusza, nie widać żadnych oznak fermentacji a na stoucie po kilku godzinach pojawiła się piana i teraz jest już całkiem spora czapa. Chciałbym ratować RIS'a i zastosować piane ze stouta. Nigdy nie stosowałem tej metody zaszczepiania, ile dać łyżek tej piany? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 9 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2017 Jeśli nie minęło 50-60h to nic bym nie ruszał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bellon Opublikowano 10 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2017 Jeśli nie minęło 50-60h to nic bym nie ruszał. Po 50 h, nic nie było widać, kompletna "flauta. Nie czekając zadałem w nocy praktycznie całą czapę piany ze stouta (około 50 łyżek) zaraz ta piana opadła ale teraz pojawia się na powierzchni risa nowa pianka. Przekładając pianę łyżką, ostatnim machnięciem nabrałem Risa i spróbowałem, raczej jeszcze nie skwaśniał, brzeczka była całkiem smaczna - może uratuje się to piwo. Dzisiaj rano chciałem jeszcze raz dodać piany ze stouta, ale faza wysokich krążków już sie zakończyła (tylko 10 Blg) i drożdże uciekły mi na dno . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi