KHOT Opublikowano 4 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2017 19 godzin temu, eltomek napisał: (Nie)stety miałeś rację, termometrowi z Ikei coś się poknociło i pokazuje dziwne odczyty. Tam masz termistor w sondzie, więc jeżeli się dostała od góry woda, bądź inny płyn, to automatycznie opór takiego mokrego druta się zmienia i odczyt idzie się pierdzielić. Możesz wyjąć ten drucik delikatnie z rurki, wysuszyć, rurkę zalać czystym spirytusem bądź izopropanolem strzykawką z igłą i ogrzać do odparowania. Potem złożyć wszystko z powrotem do kupy, wsunąć delikatnie termistor na druciku w rurkę, zaizolować od góry i powinny powrócić prawidłowe wyniki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paradox Opublikowano 4 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2017 15 minut temu, KHOT napisał: Tam masz termistor w sondzie, więc jeżeli się dostała od góry woda, bądź inny płyn, to automatycznie opór takiego mokrego druta się zmienia i odczyt idzie się pierdzielić. Możesz wyjąć ten drucik delikatnie z rurki, wysuszyć, rurkę zalać czystym spirytusem bądź izopropanolem strzykawką z igłą i ogrzać do odparowania. Potem złożyć wszystko z powrotem do kupy, wsunąć delikatnie termistor na druciku w rurkę, zaizolować od góry i powinny powrócić prawidłowe wyniki. Aż tak nie trzeba się bawić - jak woda się wlała, to i para znajdzie ujście. Miałem ten sam problem z tym samym termometrem - piekarnik pomógł. Sondę z godzinę potrzymać w cieple (nie pamiętam ile, ale 100 stopni nie zrobi krzywdy tej sondzie), powinno wystarczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matz Opublikowano 7 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2017 Mam duży dylemat. Pomyłem butelki zdezyfnekowałem otwieram jeden fermentor i piany nie ma wszystko wydaje się być ok. W drugim fermentorze jest taki korzuszek. Wydaje mi się, że to ok - pachnie jak piwo, nie ma apteki. Warka ta sama rozbita do dwóch fermentorów, bez żadnych dodatków. Drożdże z tej samej gęstwy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 7 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2017 A ile to się fermentuje, bo to drugie wygląda, jakby jeszcze było w trakcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matz Opublikowano 7 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2017 (edytowane) Zeszło do tego samego ekstraktu. Możliwe, że zadałem za duzo gęstwy (na oko). Fermentuje od 22.09 - 2 tygodnie. Odfermentowanie na poziomie 77%. drożdze FM52 Edytowane 7 Października 2017 przez Matz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 7 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2017 To nie za długo. Ja bym to jeszcze potrzymał 3 dni i zmierzył jeszcze raz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz Potworzy Opublikowano 13 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2017 gęstwa (2 pokolenie) belgian ardennes WL 3522 po wyjęciu z lodówki daje siarką (zgniłe jaja) w samym smaku resztka piwa ok. Staram się ją przepłukać. Zadawać czy z blonda zrobić IPA (mam us-05 w pogotowiu)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wartose Opublikowano 16 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2017 Witam, wczoraj zebrałem gęstwe, drożdże S-04. Grubo ponad 12h w lodówce. Zaznacze że jest to jest mój 1 zbiór i czy mógłby ktoś mnie uswiadomić, która warstwa jest jaka ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 16 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2017 Tu jest odpowiedni temat do takich pytań. Chyba, że musisz wiedzieć już koniecznie teraz bo w innym przypadku nie będziesz mógł zasnąć. Wartose 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 16 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2017 Jak nie przemywasz to przeważnie się nie rozwarstwia. Zadaj tyle ile pokazuje Ci kalkulator i się nie przejmuj. Wartose 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lichtus Opublikowano 21 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2017 Witam, wczoraj zebrałem gęstwe, drożdże S-04. Grubo ponad 12h w lodówce. Zaznacze że jest to jest mój 1 zbiór i czy mógłby ktoś mnie uswiadomić, która warstwa jest jaka ? U góry masz piwo na dole osad drożdżowy. To pewnie jasne. Jak będziesz chciał użyć gęstwy to najpierw odkręc słoik i sprawdź po zapachu czy nie ma kwasu, siarkowodoru i innych tego typu zapachów innych niż piwo. Jeśli nie ma to spróbuj piwo. Jesli jest ok to przenosisz gestwe (ogrzaną do temp pokojowej łyżka zdezynfekowamą) do wcześniej przegotowanej i schlodzonej do ok 30 stopni wody. Wszystko mieszasz i czekasz ok 15 min. Martwe drożdże opadną a żywe zrobią na powierzchni wody piankę. Żywe drożdże zazwyczaj mają jaśniejszy kolor. Dam zobaczysz że martwe które opadną będą ciemno beżowe... czasem prawie wchodzące w brąz. Ja wtedy do brzeczki wlewam tylko te żywe a te na dnie wlewam w kanal. Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka koholet i Gaspode 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cen16 Opublikowano 24 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2017 Kiedy najlepiej dać korę cynamonu? I jaką ilość na 20 litrów tak żeby cynamon był wyczuwalny ale nie całkiem dominujący? Piwo lekko wędzone, około 17-18 blg, około 60 ibu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 24 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2017 (edytowane) Na cichą pokruszone i wyekstrahowane w wódce. Ile to ciężko mi powiedzieć, bo tylko raz używałem. Dałem bodajże 5 lasek i był wyczuwalny ale słabo, ale trzeba brać pod uwagę, że to było zakwaszane piwo i ekstrakcja w niższym pH mogła być gorsza. No i też specjalnie długo tego nie przetrzymałem. Edytowane 24 Października 2017 przez Oskaliber cen16 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 24 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2017 (edytowane) Ja używam pokruszone laski na zimno, ok. tygodnia przed rozlewem, 30g na 15 litrów daje intensywny aromat (w imperialnym stoucie, do innych piw nie używałem). Edytowane 24 Października 2017 przez Jasiu cen16 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cen16 Opublikowano 25 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2017 12 godzin temu, Oskaliber napisał: wyekstrahowane w wódce Rozumiem że po prostu zalać te korę wódką? Na jak długo? Potem wlać te wódkę wraz z korą do piwa na cichą? Nie chciałbym podbijać procentów, a jak nie wleje to wydaje mi się że sporo aromatu zostanie w tej wódce. Większość receptur na świąteczne piwa ma około 10 gram (3-4 laski) na 15 min gotowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gaspode Opublikowano 25 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2017 15 godzin temu, cen16 napisał: Kiedy najlepiej dać korę cynamonu? I jaką ilość na 20 litrów tak żeby cynamon był wyczuwalny ale nie całkiem dominujący? Ja bym to zrobił tak jak nalewkę cynamonową, z tym że na wódce, nie spirytusie. Kupiłbym butelkę wódki, zasypał cynamonem, zostawił na co najmniej tydzień, a później strzykawką rozrobił sobie kilka małych próbek i próbował. Następnie przeliczył na objętość piwa i wlał parę dni przed rozlewem. Pamiętam, że jak ze znajomym robiliśmy drinki z takiej nalewki to wystarczyła łyżeczka od herbaty na całą szklankę, żeby cynamon był wyraźnie obecny. Nie wiem jak to się będzie miało do piwa bo my dodawaliśmy jej do soków, napojów gazowanych i innych alkoholi. W dodatku masz piwo lekko wędzone, co pewnie częściowo przykryje cynamon, więc ewentualnie możesz dać z 5% więcej do piwa. Zainteresowałeś mnie tym cynamonem i pewnie sam niedługo pokuszę się o piwo z cynamonem. Co o tej koncepcji myślą inni piwowarzy? Sam jestem ciekaw czy taki sposób ma szansę się sprawdzić. cen16 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 25 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2017 10 godzin temu, cen16 napisał: Rozumiem że po prostu zalać te korę wódką? Na jak długo? Potem wlać te wódkę wraz z korą do piwa na cichą? Nie chciałbym podbijać procentów, a jak nie wleje to wydaje mi się że sporo aromatu zostanie w tej wódce. Większość receptur na świąteczne piwa ma około 10 gram (3-4 laski) na 15 min gotowania. Tak. W sumie im dłużej tym lepiej. Ja kilka dni tylko trzymałem bo czas mnie gonił. Wlewałem z wódką. Jak pokruszysz laski to wystarczy Ci z 20ml wódki żeby to przykryć. Podbicie procentów będzie niezauważalne. cen16 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cen16 Opublikowano 25 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2017 1 minutę temu, Oskaliber napisał: Tak. W sumie im dłużej tym lepiej. Ja kilka dni tylko trzymałem bo czas mnie gonił. Wlewałem z wódką. Jak pokruszysz laski to wystarczy Ci z 20ml wódki żeby to przykryć. Podbicie procentów będzie niezauważalne. No to chyba tak zrobię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dwesoly Opublikowano 27 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2017 stwierdziłem że nie chce mi się już dzisiaj filtrować zacieru, co się stanie jeżeli zostawię zacier przez noc? Garbniki się wypłukają czy co? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 27 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2017 (edytowane) duża szansa że skiśnie Edytowane 27 Października 2017 przez Mibor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 28 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2017 14 godzin temu, dwesoly napisał: co się stanie jeżeli zostawię zacier przez noc? spontan lambic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dwesoly Opublikowano 28 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2017 (edytowane) 2 godziny temu, Dr2 napisał: spontan lambic niestety nie udało się, podgrzałem do 78°C i zostawiłem, rano było takie(chyba) tylko zimniejsze @edyta takie samo było Edytowane 28 Października 2017 przez dwesoly Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasq Opublikowano 29 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2017 (edytowane) BIELSKO-BIAŁA Potrzebuję 50g chmielu na goryczkę (miała być marynka). Poratuje ktoś z okolicy? Byłem przekonany że mam a tu po sprawdzeniu wyszło na jaw że zużyłem dwa tygodnie temu. ? _______ Już nieaktualne na goryczkę poszła Citra Edytowane 29 Października 2017 przez sasq Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelW Opublikowano 31 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2017 (edytowane) Nie jest to co prawda spraw życia i smierci, ale z obliczeń zasypu na marcowe wychodzi mi mało marcowy kolor.: Zasyp: Wiedeń 1,5kg Monachium 1kg Pilzneński 4kg Według obliczeń kolor wyjdzie w okolicy 10. Mam w domu Caaaroma, czekoladowy, carafa II i barwiący. Czy któryś z nich się nadaje dla samego podbicia koloru i nie zepsucia smaku? Jakbym dodał 100g carafy to kolor juz powinien się ułożyć na poziomie 26. Będę zacierał na słodko, zależy mi na słodkim, bursztynowym dolniaku. edit. Ok, znalazłem na blogu dori, że odrobina czekoladowego dla poprawy koloru nie zaszkodzi Edytowane 31 Października 2017 przez PawelW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 8 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2017 (edytowane) Czołem! Możliwe jest, że MrMalty dla piwa 13.5 blg 12 litrów sugeruje około 60 ml gęstwy? To będą jakieś 4 łyżki. Zawsze zadawałem na oko, a dzisiaj postanowiłem policzyć i generalnie strasznie dużo. Gęstwa zbierana 3 dni temu, założyłem, że tydzień temu skończyło się fermentacja poprzedniego piwa. Edytowane 8 Listopada 2017 przez Gość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi