Skocz do zawartości

OSTRY DYŻUR - wątek TYLKO dla potrzebujących pilnej pomocy !


coder

Rekomendowane odpowiedzi

U mnie nie dociska oplotu.Ale niedługo warzenie z prawie 10kg zasypem,wtedy zobaczę jak się sprawdzi. Od kiedy zastosowałem siatkę  nie zauważyłem jakieś różnicy w wydajności ,ale za to żadnych problemów z filtracja ,. 100% pszenicy albo 80% żyta , nie było żadnych problemów.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dnia 24.06.2011 o 15:37, lambert704 napisał:

Witam

Mam taki problem zrobiłem dwie warki na s33 ładnie ruszyły,

Ale dziś ( trzeci dzień ) piana opadła i wyglada na infekcje.

Blg z 12 na 7, drugie z 15 na 7 ( to w smaku ma mniejsza kwaskowosc)

Pytanie czy czekać czy zapodać innych drożdży ?

Odkopałem temat. Mam tą samą sytuację teraz z 13 zeszło do 7. Piwo już przelałem na cichą (po 1,5 tygodnia) i dalej nie schodziło nic. Dodałem nowe drożdże s04 i cały czas pokazuje 7 blg. 

Dodać troche roztworu z cukru?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dnia 24.06.2011 o 15:37, lambert704 napisał:

Witam

Mam taki problem zrobiłem dwie warki na s33 ładnie ruszyły,

Ale dziś ( trzeci dzień ) piana opadła i wyglada na infekcje.

Blg z 12 na 7, drugie z 15 na 7 ( to w smaku ma mniejsza kwaskowosc)

Pytanie czy czekać czy zapodać innych drożdży ?

Odkopałem temat. Mam tą samą sytuację teraz z 13 zeszło do 7. Piwo już przelałem na cichą (po 1,5 tygodnia) i dalej nie schodziło nic. Dodałem nowe drożdże s04 i cały czas pokazuje 7 blg. 

Dodać troche roztworu z cukru?

Dnia 24.06.2011 o 15:37, lambert704 napisał:

Witam

Mam taki problem zrobiłem dwie warki na s33 ładnie ruszyły,

Ale dziś ( trzeci dzień ) piana opadła i wyglada na infekcje.

Blg z 12 na 7, drugie z 15 na 7 ( to w smaku ma mniejsza kwaskowosc)

Pytanie czy czekać czy zapodać innych drożdży ?

Odkopałem temat. Mam tą samą sytuację teraz z 13 zeszło do 7. Piwo już przelałem na cichą (po 1,5 tygodnia) i dalej nie schodziło nic. Dodałem nowe drożdże s04 i cały czas pokazuje 7 blg. 

Dodać troche roztworu z cukru?

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

11 godzin temu, bart3q napisał:

MIerzysz refraktometrem? Jeśli tak to refketometr ma duża poprawkę na alkohol, wsio masz ok, a końcowe blg policzysz w jednym z wielu kalkulatorów dostępnych w internecie

Własnie nie. Mierzę aerometrem i mi tak pokazuje cały czas.

Ogólnie w smaku piwo jest ok. Może to z urządzeniem jest coś nie tak? W poniedziałek dla pewności skocze po nowy i porównam wyniki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sprawdzałem, sprawdzałem nawet na roztworze cukru o różnych stężeniach i niby są różnice, ale nie podoba mi się to, że piwo jak dla mnie smakuje dobrze. A może być tak że był błąd pomiaru jak zlewalem piwo burzliwą i blg w rzeczywistości było wyższe? Wydaje mi się też dziwne to że po dodaniu nowych drożdży dalej nic nie schodzi.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

5 minut temu, johnny13pl napisał:

Może wypowie się ktoś bardziej doświadczony, ja nie miałem takiego przypadku, ale chętnie się dowiem co robić w takiej sytuacji.

No właśnie mi się też coś takiego pierwszy raz zdażyło. Mam już trochę piwek za sobą i póki co nigdy większych problemów z fermentacją nie miałem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam,

Właśnie uwarzyłem pierwszą warkę.

Chciałem zrehdratować drożdże ale szło to powoli, jak wlewałem drożdże to było trochę piany, pośrodku suche drożdże, a po wlaniu w słoiku zostało trochę gęstej wody.

Czy jest szansa, że fermentacja ruszy?

Qlbo od razu dodać drugie drożdże?

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, ronson napisał:

Witam,

Właśnie uwarzyłem pierwszą warkę.

Chciałem zrehdratować drożdże ale szło to powoli, jak wlewałem drożdże to było trochę piany, pośrodku suche drożdże, a po wlaniu w słoiku zostało trochę gęstej wody.

Czy jest szansa, że fermentacja ruszy?

Qlbo od razu dodać drugie drożdże?

Bo jak się rehydrazuje to to zamieszać trzeba...

 

Fermentacja ruszy, ale przy takiej temperaturze otoczenia dobre piwo z tego nie wyjdzie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dlatego temperatura jest zbyt wysoka?
22 stopnie to temp brzeczki
W pokoju mam 20
W przepisie temp fermentacji to 19-22 stopnie
Bo jak Ci fermentacja ruszy to będzie 25C. Jakie piwo i jakie drożdze?

Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, ronson napisał:

W przepisie temp fermentacji to 19-22 stopnie

Niestety te przepisy często można o kant d... potłuc. Przez pierwsze kilka dni temperatura WEWNĄTRZ fermentora najlepiej jakby była około 17-18 stopni, a żeby to osiągnąć to temperatura otoczenia powinna wynosić najlepiej 15-16 stopni. Jak już największe bum się skończy (4-5) dni to pomału podnosisz temperaturę do 21-22 (pół stopnia - stopień na dobę). Oczywiście wszystko jest zależne od drożdży (nie wiem jakie użyłeś) i od ballingu (tu zakładam, że pewnie 11-13).

Podejrzewam, że w instrukcji może być napisane, że po 7 dniach trzeba przelać na cichą - nie rób tego po 7 dniach. Po 10 zmierz BLG i zrób to ponownie po 3 kolejnych.

 

A najlepiej to napisz jakie to drożdże, jaki balling, jak zacierałeś itp.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • zasada zablokował(a) i odpiął/ęła ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.