Artur.G Opublikowano 5 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2017 20 godzin temu, Tombatold napisał: Możesz zrobić zdjęcie tego wynalazku? też jakoś nie czaję jak to połączyłeś. Z tego co mi się zdawało - są to osobne "narzędzia" do filtracji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 5 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2017 Wywal sitko, to się wyklucza.Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarnik Sebol Opublikowano 5 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2017 Mam dokładnie coś takiego tylko siatka dokładnie dolega do ścianek (pokrywka do patelni z ikea),, i też mam sraczwężyk, może on i nic w tym momencie nie daje, ale też nie przeszkadza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur.G Opublikowano 5 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2017 2 godziny temu, BelgLover napisał: Wywal sitko, to się wyklucza. Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka Od kiedy stosuję opcję z sitkiem nie mam problemu z przytykającym się wężykiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 5 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2017 Bo u ciebie sitko filtruje. A wężyk służy tylko do odprowadzenia brzeczki. Jak dobrze kojarzę te sitko jest w miarę elastyczne więc pewnie jest przygniecione przez złoże do samego dna. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur.G Opublikowano 5 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2017 Całkiem nie jest zgniecione.Najbardziej na środku.Pewnie by tak było przy wiekszym zasypie.Moje były do 6 kg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarnik Sebol Opublikowano 5 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2017 U mnie nie dociska oplotu.Ale niedługo warzenie z prawie 10kg zasypem,wtedy zobaczę jak się sprawdzi. Od kiedy zastosowałem siatkę nie zauważyłem jakieś różnicy w wydajności ,ale za to żadnych problemów z filtracja ,. 100% pszenicy albo 80% żyta , nie było żadnych problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kurpik Opublikowano 8 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2017 Dnia 24.06.2011 o 15:37, lambert704 napisał: Witam Mam taki problem zrobiłem dwie warki na s33 ładnie ruszyły, Ale dziś ( trzeci dzień ) piana opadła i wyglada na infekcje. Blg z 12 na 7, drugie z 15 na 7 ( to w smaku ma mniejsza kwaskowosc) Pytanie czy czekać czy zapodać innych drożdży ? Odkopałem temat. Mam tą samą sytuację teraz z 13 zeszło do 7. Piwo już przelałem na cichą (po 1,5 tygodnia) i dalej nie schodziło nic. Dodałem nowe drożdże s04 i cały czas pokazuje 7 blg. Dodać troche roztworu z cukru? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kurpik Opublikowano 8 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2017 Dnia 24.06.2011 o 15:37, lambert704 napisał: Witam Mam taki problem zrobiłem dwie warki na s33 ładnie ruszyły, Ale dziś ( trzeci dzień ) piana opadła i wyglada na infekcje. Blg z 12 na 7, drugie z 15 na 7 ( to w smaku ma mniejsza kwaskowosc) Pytanie czy czekać czy zapodać innych drożdży ? Odkopałem temat. Mam tą samą sytuację teraz z 13 zeszło do 7. Piwo już przelałem na cichą (po 1,5 tygodnia) i dalej nie schodziło nic. Dodałem nowe drożdże s04 i cały czas pokazuje 7 blg. Dodać troche roztworu z cukru? Dnia 24.06.2011 o 15:37, lambert704 napisał: Witam Mam taki problem zrobiłem dwie warki na s33 ładnie ruszyły, Ale dziś ( trzeci dzień ) piana opadła i wyglada na infekcje. Blg z 12 na 7, drugie z 15 na 7 ( to w smaku ma mniejsza kwaskowosc) Pytanie czy czekać czy zapodać innych drożdży ? Odkopałem temat. Mam tą samą sytuację teraz z 13 zeszło do 7. Piwo już przelałem na cichą (po 1,5 tygodnia) i dalej nie schodziło nic. Dodałem nowe drożdże s04 i cały czas pokazuje 7 blg. Dodać troche roztworu z cukru? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 8 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2017 MIerzysz refraktometrem? Jeśli tak to refketometr ma duża poprawkę na alkohol, wsio masz ok, a końcowe blg policzysz w jednym z wielu kalkulatorów dostępnych w internecie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kurpik Opublikowano 9 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2017 11 godzin temu, bart3q napisał: MIerzysz refraktometrem? Jeśli tak to refketometr ma duża poprawkę na alkohol, wsio masz ok, a końcowe blg policzysz w jednym z wielu kalkulatorów dostępnych w internecie Własnie nie. Mierzę aerometrem i mi tak pokazuje cały czas. Ogólnie w smaku piwo jest ok. Może to z urządzeniem jest coś nie tak? W poniedziałek dla pewności skocze po nowy i porównam wyniki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 9 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2017 Sprawdź na wodzie czy pokazuje 0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johnny13pl Opublikowano 9 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2017 Sprawdź czy balingometr pokazuje zero w wodzie przy 20 st. C, jeśli tak to balingometr jest dobry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kurpik Opublikowano 9 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2017 Sprawdzałem, sprawdzałem nawet na roztworze cukru o różnych stężeniach i niby są różnice, ale nie podoba mi się to, że piwo jak dla mnie smakuje dobrze. A może być tak że był błąd pomiaru jak zlewalem piwo burzliwą i blg w rzeczywistości było wyższe? Wydaje mi się też dziwne to że po dodaniu nowych drożdży dalej nic nie schodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johnny13pl Opublikowano 9 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2017 Może wypowie się ktoś bardziej doświadczony, ja nie miałem takiego przypadku, ale chętnie się dowiem co robić w takiej sytuacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kurpik Opublikowano 9 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2017 5 minut temu, johnny13pl napisał: Może wypowie się ktoś bardziej doświadczony, ja nie miałem takiego przypadku, ale chętnie się dowiem co robić w takiej sytuacji. No właśnie mi się też coś takiego pierwszy raz zdażyło. Mam już trochę piwek za sobą i póki co nigdy większych problemów z fermentacją nie miałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ronson Opublikowano 9 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2017 Witam, Właśnie uwarzyłem pierwszą warkę. Chciałem zrehdratować drożdże ale szło to powoli, jak wlewałem drożdże to było trochę piany, pośrodku suche drożdże, a po wlaniu w słoiku zostało trochę gęstej wody. Czy jest szansa, że fermentacja ruszy? Qlbo od razu dodać drugie drożdże? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 9 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2017 Nie przejmuj się tak. Ruszą. Jaka temperatura w fermentorze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ronson Opublikowano 9 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2017 22 stopnie To raczej taka górna temperatura jaką mam w pokoju Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 9 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2017 Szybko zbij ją do 17-18. Słowo SZYBKO jest tu kluczowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 9 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2017 3 godziny temu, ronson napisał: Witam, Właśnie uwarzyłem pierwszą warkę. Chciałem zrehdratować drożdże ale szło to powoli, jak wlewałem drożdże to było trochę piany, pośrodku suche drożdże, a po wlaniu w słoiku zostało trochę gęstej wody. Czy jest szansa, że fermentacja ruszy? Qlbo od razu dodać drugie drożdże? Bo jak się rehydrazuje to to zamieszać trzeba... Fermentacja ruszy, ale przy takiej temperaturze otoczenia dobre piwo z tego nie wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ronson Opublikowano 9 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2017 Dlatego temperatura jest zbyt wysoka? 22 stopnie to temp brzeczki W pokoju mam 20 W przepisie temp fermentacji to 19-22 stopnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 9 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2017 Dlatego temperatura jest zbyt wysoka? 22 stopnie to temp brzeczki W pokoju mam 20 W przepisie temp fermentacji to 19-22 stopnieBo jak Ci fermentacja ruszy to będzie 25C. Jakie piwo i jakie drożdze? Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 9 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2017 3 godziny temu, ronson napisał: W przepisie temp fermentacji to 19-22 stopnie Niestety te przepisy często można o kant d... potłuc. Przez pierwsze kilka dni temperatura WEWNĄTRZ fermentora najlepiej jakby była około 17-18 stopni, a żeby to osiągnąć to temperatura otoczenia powinna wynosić najlepiej 15-16 stopni. Jak już największe bum się skończy (4-5) dni to pomału podnosisz temperaturę do 21-22 (pół stopnia - stopień na dobę). Oczywiście wszystko jest zależne od drożdży (nie wiem jakie użyłeś) i od ballingu (tu zakładam, że pewnie 11-13). Podejrzewam, że w instrukcji może być napisane, że po 7 dniach trzeba przelać na cichą - nie rób tego po 7 dniach. Po 10 zmierz BLG i zrób to ponownie po 3 kolejnych. A najlepiej to napisz jakie to drożdże, jaki balling, jak zacierałeś itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ronson Opublikowano 10 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2017 (edytowane) APA Balling 13.5 Drozdze US 05 5kg pale ale, 0.8kg pilzneński, 0.2 żytni katmelowy Zacieranie infuzyjne jednotemperaturowe (64 stopnie) + wygrzew 76 stopni Edytowane 10 Grudnia 2017 przez ronson Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi