Pelasek Opublikowano 18 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2018 Hej, Chce dzisiaj dodać kawy (ziarna) na cichą w woreczku muślinowym obciążanym czymś. Kawę wsadzę do piekarnika w celu sterylizacji. A co zrobić z woreczkiem i obciążeniem (np kieliszki)? Zapakować kawę do woreczka i szkłem i całość wsadzić do piekarnika ? Czy może woreczki i szkło wyparzyć w wrzącej wodzie? Tylko jak później zapakować kawę do woreczka i go zawiązać żeby nie dostarczyć jakiegoś ustrojstwa? Z góry dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ansyn Opublikowano 19 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2018 (edytowane) hej mam problem odnośnie kegowania.... nie mogę wypiąć szybkozłączki (czarnej od piwa) z zaworu przy kegu. Problem jest już drugi raz z nową szybko-złączką wcześniej oczywiście mądrze jedną roz***** złączka od gazu działa bez problemu wcześniej podpinałem na sucho dla testu siwą do tego zaworu wpinała/wypinała się bez problemu. Zawór posmarowałem smarem spożywczym ale dalej jest zaklinowane tak że nie idzie jej ruszyć. W kego jest piwo. Co mam poradzić ? Poradźcie oś bo już w międzyczasie zdążyłem się piwem zalać i jestem mega wk*****. uszczelki tj oringi na zaworach również wymienione. Edytowane 19 Marca 2018 przez ansyn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielN Opublikowano 19 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2018 (edytowane) 18 minut temu, ansyn napisał: hej mam problem odnośnie kegowania.... nie mogę wypiąć szybkozłączki (czarnej od piwa) z zaworu przy kegu. Problem jest już drugi raz z nową szybko-złączką wcześniej oczywiście mądrze jedną roz***** złączka od gazu działa bez problemu wcześniej podpinałem na sucho dla testu siwą do tego zaworu wpinała/wypinała się bez problemu. Zawór posmarowałem smarem spożywczym ale dalej jest zaklinowane tak że nie idzie jej ruszyć. W kego jest piwo. Co mam poradzić ? Poradźcie oś bo już w międzyczasie zdążyłem się piwem zalać i jestem mega wk*****. Jesteś pewien , że czarną złączkę wpiołeś na głowicę bez nacięć? Zasada: grey - groove - gas black - bold - beer Podnieś kołnierz złączki. Powoli przekręcaj i ciągnij w górę. Nawet jak źle podłączyłeś to musi zejść. Mała uwaga przekręcaj w kierunku dokręcania głowicy, czyli w kierunku obrotów zegara. Edytowane 19 Marca 2018 przez Daniel() ansyn 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ansyn Opublikowano 19 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2018 (edytowane) własnie zobaczyłem gdzie jest problem. Oczywiście że dalem d**** i podpiołem źle tj wcześniej musiałem źle zmontować głowicę i z nacięciami wkręciłem tam gdzie rurka od płynu ;( problem tylko taki ze zejść niechce. Będę sięmęczył i zobaczymy co dalej. edit. aaaaaaaaa udało się o tym jak podłączać to oczywiście wiedziałem.... dopóki nie podłączyłem źle ;D oj brak słów stres i podjaranie się kegiem zrobiło swoje a byłem taki pewien, że przecież jak można źle podłączyć przecież tyle jest o tym wałkowane. Wystarczyło głowice zamienić Daniel() Dzięki bardzo za szybką odpowiedź. Duży browarek dla Ciebie Edytowane 19 Marca 2018 przez ansyn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łyskacz Opublikowano 21 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2018 Witam, będę warzył dzisiaj IPĘ. Pierwotnie miała być APA ale jednak zdecdydowałem się podbić BLG 1 kg suchego ekstraktu co wg Brewness da lekko ponad 18 BLG. Mam tylko jedną tobebkę drożdżaków US-05. Czy dadzą radę, po uwodninienu z takim BLG ? Nie mam warunków do zrobienia startera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 21 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2018 12 minut temu, Łyskacz napisał: Witam, będę warzył dzisiaj IPĘ. Pierwotnie miała być APA ale jednak zdecdydowałem się podbić BLG 1 kg suchego ekstraktu co wg Brewness da lekko ponad 18 BLG. Mam tylko jedną tobebkę drożdżaków US-05. Czy dadzą radę, po uwodninienu z takim BLG ? Nie mam warunków do zrobienia startera. 20l? Jedna paczka us-05 uciągnęła mi nie raz 18blg aczkolwiek wg kalkulatora Mr Malty powinieneś zadać 1,3 paczki sucharów. Najlepiej zapewne użyć gęstwy po jakimś słabiaku. Ja bym w Twoim przypadku zadał jedną. Łyskacz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łyskacz Opublikowano 21 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2018 (edytowane) 4 minuty temu, Jancewicz napisał: 20l? Jedna paczka us-05 uciągnęła mi nie raz 18blg aczkolwiek wg kalkulatora Mr Malty powinieneś zadać 1,3 paczki sucharów. Najlepiej zapewne użyć gęstwy po jakimś słabiaku. Ja bym w Twoim przypadku zadał jedną. Tak celuję w 21-22 litry a los chciał, że wypadło tak a nie inaczej, że mam wolny dzień w pracy, surowce leżą, więc dlaczego by sobie czegoś nie uwarzyć?? Dzięki za pomoc ! Ok dla pewności podjadę po jeszcze jedną paczkę us05 Edytowane 21 Marca 2018 przez Łyskacz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielN Opublikowano 21 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2018 11 minut temu, Łyskacz napisał: Witam, będę warzył dzisiaj IPĘ. Pierwotnie miała być APA ale jednak zdecdydowałem się podbić BLG 1 kg suchego ekstraktu co wg Brewness da lekko ponad 18 BLG. Mam tylko jedną tobebkę drożdżaków US-05. Czy dadzą radę, po uwodninienu z takim BLG ? Nie mam warunków do zrobienia startera. Przefermentować to przefermentują. Ale nie spodziewałbym się czystego profilu. Bedziesz miał na jednej paczce spory underpitching (za mało drożdży) Jak nie masz możliwości dokupienia drugiej paczki i koniecznie musisz uwarzyć tak mocne piwo na jednej saszetce to dodaj wygotowany i ostudzony syrop z eksteaktu po 12-24 godzinach. Wlej go tak aby dotlenić brzeczke. Drożdże zaczną od słabszego piwa i po pewnym czasie dostaną wiekszy eksteakt plus tlen. Zdecydowanie lepiej użyć 1.5 saszetki a nawet dwie. Łyskacz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 21 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2018 Albo po prostu dać tego ekstraktu mniej i zrobić np. 15 blg Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f1g1 Opublikowano 25 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2018 (edytowane) Witam. Mam problem z moim witkiem. Piwo zostało uwarzone 8 marca. Z obserwacji refraktometrem skończyła się już fermentacja i lada dzień miałem butelkowac (bez cichej). Coś jest nie tak bo piwo jakby znowu ruszyło. Na powierzchni jest piana. Zapach jakby nie jest zły. Czy to jakieś zakażenie? Fermentor stopniowo przenosilem w cieplejsze miejsca żeby drożdże dobrze fermentowaly. A kilka dni temu przeniosłem do pomieszczenia ok 16 stopni i tutaj się pojawia takie coś. Drożdże gozdawa classic witbier. Edytowane 25 Marca 2018 przez f1g1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 25 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2018 Infekcji na zdjęciu nie widać. Ja bym jeszcze trzymał. Drożdże witowe bywają leniwe i kapryśne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zohan Opublikowano 26 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2018 Witam. Mam problem z moim witkiem. Piwo zostało uwarzone 8 marca. Z obserwacji refraktometrem skończyła się już fermentacja i lada dzień miałem butelkowac (bez cichej). Coś jest nie tak bo piwo jakby znowu ruszyło. Na powierzchni jest piana. Zapach jakby nie jest zły. Czy to jakieś zakażenie? Fermentor stopniowo przenosilem w cieplejsze miejsca żeby drożdże dobrze fermentowaly. A kilka dni temu przeniosłem do pomieszczenia ok 16 stopni i tutaj się pojawia takie coś. Drożdże gozdawa classic witbier. W jakiej temperaturze fermentowałeś skoro stopniowo przenosiłeś w cieplejsze i skończyłeś w 16 C?16 C to trochę za niska temp dla drożdży belgijskich. W tej temp mogły trochę się uśpić. Przy Witbierze zazwyczaj startuje w 17,5-18 C i stopniowo zwiększajac temp kończę w pokojowej czyli Ok 21-22 CWysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f1g1 Opublikowano 26 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2018 4 godziny temu, Zohan napisał: W jakiej temperaturze fermentowałeś skoro stopniowo przenosiłeś w cieplejsze i skończyłeś w 16 C? Zaczynałem fermentacje ok w 17 stopniach a kończył na 22. Jak już nie było oznak fermentacji i refraktometr pokazywał te same wartości to przeniosłem Fermentor w chłodniejsze miejsce na kilka dni a następnie miałem rozlewać. A po dwóch dniach w tej temperaturze ok 16-17 stopni znowu pojawila się piana i zaczęło pracować. Dzisiaj nie słychać rurki więc jakby przestało fermentowac ale utrzymuje się dalej piana. Przelewać to na cicha czy zostawić jeszcze parę dni w tej formie jakiej jest i butelkowac po jakimś czasie? Myślałem żeby jeszcze z tydzień zostawić Witka w spokoju. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mszewski Opublikowano 26 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2018 17 minut temu, f1g1 napisał: Dzisiaj nie słychać rurki więc jakby przestało fermentowac ale utrzymuje się dalej piana. Przelewać to na cicha czy zostawić jeszcze parę dni w tej formie jakiej jest i butelkowac po jakimś czasie? Myślałem żeby jeszcze z tydzień zostawić Witka w spokoju. Zmierz BLG to jedyny pewny znak stopu fermentacji. Jeżeli poziom BLG się nie zmienia jest stałe w pomiarach w przeciągu 2-3 dni można uznać że fermentacja dobiegła końca. "Bulkanie" w rurce czy nawet zostająca piana nie jest żadnym pewnym odnośnikiem końca fermentacji. Pozdrawiam BWŁ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 29 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2018 Pilne pytanie. Czy w Poznaniu jest sklep stcjonarny w którym zakupię płynne drożdże Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ogur_ek Opublikowano 29 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2018 Na Wronieckiej kupowałem ostatnio kapsle, ale nie wiele tam było Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 29 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2018 14 godzin temu, Gawron napisał: Pilne pytanie. Czy w Poznaniu jest sklep stcjonarny w którym zakupię płynne drożdże Nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glowa Opublikowano 7 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2018 (edytowane) Cześć, 2,5 kg pale ale, 1kg płatków owsianych, 1kg pszenicznych. Drożdże S-33, odfermentowało z 10 Blg do 3Blg w 4 dni, w smaku ok, po kolejnych 3 dniach minimalnie kwaśne i w zapachu takie charakterystyczne, dziwne nuty jakby początków zakażenia - nie jest to ocet, kanalizacja, ani kiszona kapusta. Ale pachnie podobnie jak jedno zakażone piwo, jakie miałem (fermentacja bez pokrywy w słoiku, dla testu). Najprawdopodobniej dzikimi drożdżami. Wygląda to tak jak na zdjęciu, w smaku jeśli pozostanie takie jak jest + dochmielę na cichej i nagazuję, to piwo będzie dobre, ale jeśli zakażenie (jeśli to zakażenie) będzie postępować, to będzie do wylania. Planowałem jeszcze zlać na cichą i dochmielić jeszcze amerykańskimi chmielami. Jakie mam opcje poza wylaniem lub czekaniem? Może to zagotować, ochłodzić i z potem od razu do zdezynfekowanego drugiego fermentora, żeby zabić dzikie drożdże? Edytowane 7 Kwietnia 2018 przez Glowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 7 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2018 Gotowanie odparuje Ci alkohol i kilka innych cennych chemikaliów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 7 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2018 Ja mam wrazenie ze to wina s33. To juz ktorys post jak ktos ma z nimi klopot.Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glowa Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2018 To zostawię w spokoju do tygodnia i zobaczymy co z tego wyjdzie. Dzięki za odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pogo Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Zrobiłem głupotę i potrzebna mi rada, a może nawet bardziej bezpośrednia pomoc. W sobotę robiłem piwo, 50/50 pilzneński i niesłodowany owies. Dodałem do tego Lacto i zostawiłem na 2 dni w temperaturze ok 40°C (to chyba nieistotna sprawa w tym momencie). Skisło prawidłowo. Wczoraj wygotowałem, schłodziłem, dodałem S-04 i po kilku godzinach zauważyłem na dnie grubą warstwę osadu. Takie kluchy, może ścięte białko (?). Jest tego blisko 5l, więc to nie drożdże. Mam podejrzenie, że to gorące osady, których nie oddzieliłem prawidłowo. I teraz co robić? 1. Olać, niech fermentuje, pozbędę się przy butekowaniu? 2. Zlać już teraz, najlepiej przez pieluchę czy pończochę i dodać świeżych drożdży? Główny problem w opcji 2 jest taki, że nie mam drożdży, nie pomyślałem by kupić saszetkę na zapas Jakieś inne opcje? Jeśli dojdzie do realizacji 2, to pewnie będę musiał znaleźć kogoś z zachodniej części Warszawy, kto ma gęstwę lub zbędną saszetkę do odsprzedania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 11 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2018 Ja bym zostawil, grzebanie i przelewanie moze przyniesc gorszy efekt niz zostawienie drozdzy z osadem Pogodz sie psychicznie z wiekszymi stratami tym razem pogo 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pogo Opublikowano 11 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2018 Tak też zrobię. W wiadrze jest 25l, więc nie będę aż tak płakał, to i tak więcej niż się spodziewałem. Do tego dochodzi 1,5l w rezerwie na refermentację, choć to są odzyskane resztki z dna gara, więc może być jeszcze więcej osadu. Na chwilę obecną wydaje się, że osad jeszcze się ubił, sięga może 2l... albo drożdże ruszyły i poderwały go z dna. Za 1-2 tyg będzie wiadomo. Dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noxny Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2018 prośba o pomoc - podgrzałem zacier do 81C zagapiłem się bo w między czasie przelewałem coś innego. Przez dobre 5 minut było ponad 80C - teraz zeszło do 75 i tak trzymam bo taki był plan. Pytanie czy tak wysoka temp uniemożliwi dobre zatarcie się ? czy kontynować czy wylać w kanał i nie marnować chmielu i czasu na gotowanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi