Jump to content

OSTRY DYŻUR - wątek TYLKO dla potrzebujących pilnej pomocy !


coder

Recommended Posts

Nie wykluczone że przy BW nagazowanie zajmie więcej niż miesiąc. Ja bym zostawił (jak Ci drożdże "padły" to tych dodatkowych 2g też nie zjedzą)

Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Hej. Właśnie zabutelkowalem stouta i okazalo sie, ze nie mam gdzie przechować całej gestwy pod risa. Moje pytanie czy cos sie stanie jesli zostanie w fermentorze po zlaniu piwa w temp pokojowej do jutra, a najlepiej do weekendu. Czy jednak pakowac w słoiki na te 2 dni?

Link to comment
Share on other sites

Aby obliczyć ilość chmielu goryczkowego wystarczy podzielić 243GPH przez ilość alfa-kwasów jaki ma chmiel, któy chcemy użyć. Dla przykładu, jeśli chcemy użyć chmielu Marynka, który ma 6.5% alfa-kwasów dzielimy 243/6.5 = 37.4g Ilość chmieli aromatycznych nie trzeba przeliczać, gdyż nie mają istotnego wpływu na poziom goryczki.

    Gdzieś to wyczytałem jednak moje pytanie brzmi na ile litrów gotowego piwa jest takie wyliczenie?

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Aby obliczyć ilość chmielu goryczkowego wystarczy podzielić 243GPH przez ilość alfa-kwasów jaki ma chmiel, któy chcemy użyć. Dla przykładu, jeśli chcemy użyć chmielu Marynka, który ma 6.5% alfa-kwasów dzielimy 243/6.5 = 37.4g Ilość chmieli aromatycznych nie trzeba przeliczać, gdyż nie mają istotnego wpływu na poziom goryczki.
    Gdzieś to wyczytałem jednak moje pytanie brzmi na ile litrów gotowego piwa jest takie wyliczenie?
Pozdrawiam

To z przepisu na FAH na wiki. Podane było w wersji na 20l napewno.
Link to comment
Share on other sites

Pewnie na standardowe 20 litrów to nie przepis FAH? 

 

Druga spraw wklep tutaj chmiele na aromat i powiedz, że nie mają wpływu na goryczkę: 

 

W zależności od tego jak chłodzisz chmiel na aromat oddaje goryczkę i błędem jest pomijanie go.

 

Link to comment
Share on other sites

3 godziny temu, Undeath napisał:

Pewnie na standardowe 20 litrów to nie przepis FAH? 

 

Druga spraw wklep tutaj chmiele na aromat i powiedz, że nie mają wpływu na goryczkę: 

 

W zależności od tego jak chłodzisz chmiel na aromat oddaje goryczkę i błędem jest pomijanie go.

 

Pewnie mają... nie znam się na tym aż tak bo bardzo rzadko warzę. Stąd moje wątpliwości. Na początku przygody z warzeniem popełniłem kilka warek w krótkim czasie a potem coraz rzadziej i rzadziej tak więc praktycznie teraz muszę zaczynać wszystko od początku. Wczoraj uwarzyłem 30 literków mojego pierwszego piwka( było rewelacyjne, w typie piwa ciemnego ale nie porter) za chwilę dodam S-04 i kolejne zamierzam popelnić dzisiaj ale jakieś jasne ( może pils...?)

Ten arkusz to też na 20 litrów?

Edited by Singer
Link to comment
Share on other sites

tak, refraktometr jest nowy, chiński  renomowanej marki ATC  
areometr biowin, nie wiem komu zaufać
Trochę pewnie po frytkach, ale ja na ogół wierzę splawikowi, jeśli w wodzie 20°C pokazuje 0. Ufam bardziej, ze względu na to że zasada działania jest o wiele prostsza i wręcz lopatologiczna, nie ma gazu, nie ma nic co by Ci zaburzylo odczyt, nic się nie może spierdzielic. Tyle tylko że trzeba przeliczyć z temperatura albo schłodzić do 20°C próbkę. A co się zadziała u Ciebie... Nawet nie jestem w stanie wymyślec jakiegoś głupiego powodu, a co dopiero prawdopodobnego

Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

13 godzin temu, mina obelżywa napisał:

tak, refraktometr jest nowy, chiński :D renomowanej marki ATC :D 

areometr biowin, nie wiem komu zaufać

Refraktometr marki Atc :naughty: ostatnio pokazał mi 4 blg, a apodziewałem się 10. Trzy pomiary, próbka schłodzona i dalej to samo. Pomiar spławikiem. Jest oczekiwane 10. Czwrty pomiar refraktometrem i też jest 10. Zgłupiałem.

Link to comment
Share on other sites

Właśnie chłodze RISa około 12l. Niestety 15 minut przed końcem gotowania skończył mi się gaz, a indukcji nie udało się utrzymać wrzenia, przez co odparowała mi mniej niż chciałem(55wrzenia i 15minut się tylko mieszało)

W efekcie zamiast zakładanych 24,5blg mam 21. 

Pytanie do was, czy różnica w końcowym piwie bedzie znacząca? 

Zostawic tak jak jest czy jakoś podbic? Na stanie mam tylko cukier(biały i belgijski kandyzowany), ale nie jestem pewien czy na 12litrow 460g cukryu to najlepszy pomysł. 

Link to comment
Share on other sites

Wg mnie 21 to dobry ekstrakt dla RISa a jak dasz cukier to zwiększysz alkohol, ale w smaku nic z niego nie zostanie. Jak już to ten kandyzowany, albo jakiś muscovado, ale spokojnie możesz zostawić jak jest.

Link to comment
Share on other sites

Dzięki za odpowiedzi. W takim razie zostawiam tak jak jest i zadaje gęstwę.

Cukru też wole uniknąć tylko zastanawiało mnie czy nie wyjdzie zbyt lekkie na ten gatunek, ale jak nie to zostawiam i na jesień zobaczymy efekty;) 

Dzięki i Pozdrawiam 

Edited by Fradio
Link to comment
Share on other sites

Pomcy.

Warzyłem dzisiaj AIPA. miałem trzy saszetki drożdży us-05 kupione kilka dni temu. Z każdej saszetki drożdże po uwodnieniu opadły na dno. Papki na powierzchni prawie zero. Nigdy czegoś takiego nie miałem. Z dwóch saszetek drożdże jednak wlałem do fermentora. Niech się dzieje co chce. Czy w Rzeszowie można kupić dobre drożdze? Chodzi mi o markety. Może ktoś z Resu lub okolic ma od odsprzedania?

 

Link to comment
Share on other sites

Pomcy.
Warzyłem dzisiaj AIPA. miałem trzy saszetki drożdży us-05 kupione kilka dni temu. Z każdej saszetki drożdże po uwodnieniu opadły na dno. Papki na powierzchni prawie zero.
 

Wczoraj zadawałem takie właśnie S-04. Zero papki. 17st C. Wystartowały. Bez jakiejś mega aktywności ale ruszyły.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Link to comment
Share on other sites

Dzięki za pocieszenie :)

Normalnie nie panikowałbym, bo już nie raz stosowałem te drożdże i takich sytuacji nie miałem. Niestety od wczoraj jestem poza domem i nie wiem co się dzieje w fermentorze. Zobaczę wieczorem.

 

 

No i jednak ruszyło. Fermentacja nie jest może zbyt intensywna, ale jak na 15 st. C temperatury brzeczki to i tak nie jest źle. 

Edited by MarcinG
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.