Jump to content

OSTRY DYŻUR - wątek TYLKO dla potrzebujących pilnej pomocy !


coder

Recommended Posts

 

Pierwsza warka z zacieraniem ., wcześniej jena z ekstraktu. 

100% Słód pilzneński , drożdże suche U-04  11g ,  19L 16Blg  , dolałem 3l  wody jakieś 30min po zaszczepieniu drożdżami ,  22L 14BLG

Utworzyła się 1,5cm tafla gęsta zbita , a w rurce fermentacyjnej echo po 24h , przycisnąłem wieczko by powąchać i wydaje się ok nie wali kwasem. 

Lekko poruszam wiadrem to minimalnie odpada z kożucha na dno . 

Temperatura fermentacji 20 st.C , Drożdże hydratyzowałem (~20min) , Brzeczka została mocno napowietrzona.

Czy fermentacja ruszyła jak jest kożuch a nie ma gazów .? 

Czy zgrzeszyłem dolewając wodę (18 st.C) chłodniejszą od brzeczki (25 st.C w chwili podania drożdży i spadała mogła mieć jakieś 22-23 podczas dolewania wody) ,   

Mam inne drożdże tanio kupione w razie "W"  Coopers  7g  , czy zaszczepiać ponownie jeśli nie powstaną gazy po 48h ? 

Czy otworzyć pokrywę i powąchać ? 

Proszę o pomoc w podjęciu decyzji . 

Ps . W trakcie zacierania a w zasadzie po uszkodził mi się elektroniczny termometr, wysładzałem temp. na oko , zagotowałem wodę prawie do 100 i czekałem aż lekko przestygnie i wysładzałem . może to coś spowodowało . Podczas zacierania działał uszkodził się przy wygrzewaniu 10min 76stC 

piwo robiłem według  https://www.wiki.piwo.org/Full_Aroma_Hops_,_Carlberg_(wersja_na_20l)     

 

 

 

 

Edited by beniamin76
Link to comment
Share on other sites

 

Pierwsza warka z zacieraniem ., wcześniej jena z ekstraktu. 

100% Słód pilzneński , drożdże suche U-04  11g ,  19L 16Blg  , dolałem 3l  wody jakieś 30min po zaszczepieniu drożdżami ,  22L 14BLG

Utworzyła się 1,5cm tafla gęsta zbita , a w rurce fermentacyjnej echo po 24h , przycisnąłem wieczko by powąchać i wydaje się ok nie wali kwasem. 

Lekko poruszam wiadrem to minimalnie odpada z kożucha na dno . 

Temperatura fermentacji 20 st.C , Drożdże hydratyzowałem (~20min) , Brzeczka została mocno napowietrzona.

Czy fermentacja ruszyła jak jest kożuch a nie ma gazów .? 

Czy zgrzeszyłem dolewając wodę (18 st.C) chłodniejszą od brzeczki (25 st.C w chwili podania drożdży i spadała mogła mieć jakieś 22-23 podczas dolewania wody) ,   

Mam inne drożdże tanio kupione w razie "W"  Coopers  7g  , czy zaszczepiać ponownie jeśli nie powstaną gazy po 48h ? 

Czy otworzyć pokrywę i powąchać ? 

Proszę o pomoc w podjęciu decyzji . 

Ps . W trakcie zacierania a w zasadzie po uszkodził mi się elektroniczny termometr, wysładzałem temp. na oko , zagotowałem wodę prawie do 100 i czekałem aż lekko przestygnie i wysładzałem . może to coś spowodowało . Podczas zacierania działał uszkodził się przy wygrzewaniu 10min 76stC 

piwo robiłem według  https://www.wiki.piwo.org/Full_Aroma_Hops_,_Carlberg_(wersja_na_20l)     

 

 

 

 

Nie masz się czym martwić, temperatura fermentacji jest tak naprawdę u ciebie w górnej granicy pracy. O tym czy brzeczka prawidłowo fermentuje świadczy spadek BLG z czasem Wiec po tygdoniu fermentacji możesz sprawdzić o ile spadło. Najważniejsza jest cierpliwość o dbałość o czystość.

EDIT: nie górnej granicy pracy tylko górnej optymalnej granicy. Jeżeli była by wyższa mogły by się pojawić niepożądane aromaty. Sory za nieścisłość.

Link to comment
Share on other sites

Mam w mieszkaniu pomieszczenie z temp. 16-17 stopni , plan był taki że jak zacznie się w fermentorze zawierucha, to przeniosę do pokoju- graciarni gdzie są zakręcone kaloryfery. 

Na razie trzymam w 20 st. i czekam na bulgot w rurce fermentacyjnej . 

 

Link to comment
Share on other sites

14 minut temu, beniamin76 napisał:

czekam na bulgot w rurce fermentacyjnej

jak masz nieszczelny fermentor to się możesz nie doczekać; obserwuj czy jest piana na powierzchni oraz za tydzień - dwa zmierz poziom blg

Link to comment
Share on other sites

Daj od razu do tych 16C, bo jak Ci wystartuje fermentacja w 20C to możesz już nie zapanować nad temperaturą.

Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka



Tez doradzam. Mi się tak rozchulaly ostatnio ze skoczyły o 5°C w stosunku do temperatury pomieszczenia. Na szybko owinaldm mokrym ręcznikiem i otworzyłem okno i jakos zbiłem, ale oporne były.
Link to comment
Share on other sites

5 minut temu, owen napisał:

Zamarzła mi gęstwa, drożdże szlag trafił czy jeszcze może coś z nich być?

 

Czy zamarzła ci gęstwa w całej objętości? Czy tylko lustro płynu ci skuł mróz? Tak czy inaczej rozmroź to na delikatnym ogniu do temp. 18 - 20 st. C daj nowe drożdże i czekaj. 

A tak na marginesie... dodałeś drożdży do brzeczki i co się stało, że zamarzło? Nie wstawiłeś do pomieszczenia? Czy ogrzewanie ci wysiadło...? Bo nie rozumiem...

Link to comment
Share on other sites


 
 
No i jednak ruszyło. Fermentacja nie jest może zbyt intensywna, ale jak na 15 st. C temperatury brzeczki to i tak nie jest źle. 


Będzie Ok. U mnie po dobie fermentacja nabrała rozpędu.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Link to comment
Share on other sites

Nie martwiłbym się ale nie piana tylko kożuch zrobił mi się po 3 h , wiadra nie otwierałem , ale troszkę inaczej to wygląda w porównaniu z debiutem co na ekstraktach  i glukozie robiłem.  Tam miałem pianę a potem masę gazu po 12h , pęcherzyki pchały się do góry a wiadro było mocno zaparowane od środka tu tego nie ma,  kilka kropli na wieczku fermentatora. 

Czekam i mam nadzieje że to nie zakażenie . Mija 36h  ,co do nieszczelności wiadra zgadzam się  że jak tak jest to się upragnionego bulgotu nie doczekam . 

Ps. Debiut był na pożyczonym sprzęcie , tu mam już własne wiadro fermentacyjne .  Uzbrajam się w cierpliwość i czekam do jutra zostawiam na 20 st.

 

kożuch.jpg

Link to comment
Share on other sites

Wstaw gdzieś w kąt i zapomnij przynajmniej na tydzień albo i dwa. Przez ten czas nie otwieraj a najlepiej nawet się nie zastanawiaj co wyjdzie. Zadanie na początku chyba najtrudniejsze ale kluczowe jak chcesz mieć dobre piwo.

 

Cukier/ glukoza bardzo łatwo fermentują więc nic dziwnego że było sporo piany.

Ilość piany, gazu czy bulgotanie nie jest wyznacznikiem prawidłowo przebiegającej fermentacji. Po prostu czekaj, ale nie do jutra a tydzień albo lepiej dwa.

 

Na moje oko to co na zdjęciu wygląda bardzo ok. Tylko na marginesie to jeśli masz możliwość to lepiej fermentować w niższej temperaturze niż 20stopni.

 

Smacznego.

Link to comment
Share on other sites

dzięki za odpowiedź, nie chciałem sugerować że glukoza inaczej będzie fermentować od słodu . a to chyba jest główny powód , jutro przenoszę wiadro fermentacyjne do 16-17 st

pozdrawiam . 

Ps. Jutro ,bo żona nawet nie zauważyła pierwszego warzenia :) 

Link to comment
Share on other sites

13 godzin temu, beniamin76 napisał:

jutro przenoszę wiadro fermentacyjne do 16-17 st

Ja bym już to zostawił; drożdże nie lubią obniżania temperatury i fermentacja może przyhamować. Staraj się na przyszłość zaczynać fermentację w dolnych granicach pracy drożdży i stopniowo, jak fermentacja burzliwa będzie zwalniać, podnosić temperaturę.

Link to comment
Share on other sites

Postanowiłem już nie zaśmiecać ostrego dyżuru , dziękuje za sugestie i podpowiedzi , bulgotu co prawda nie ma, ale za to kawałki kożucha nieźle fruwają w brzeczce , pomimo iż wiadrem nie ruszałem więc musi być ok, co do temp. w związku z potężnymi mrozami w nocy , odpalam 1 grzejnik w pomieszczeniu  zimnym monitoruje temp. i jak będę pewny że nie spadnie poniżej 17 to przenoszę na razie mam tam w dzień 15 więc boje się że skok temp może być za duży . Brzeczka na razie constans 20 st. 2 dzień . pozdrawiam  i dzięki 

Jest i bulgot i 18 st.

Edited by beniamin76
Link to comment
Share on other sites

17 minut temu, Pelasek napisał:

Hej, czym można by zamienić słód Golden Ale w Stoucie Kawowym (z przepisu http://blog.homebrewing.pl/imperialny-stout-kawowy-receptura/)?  

Może wiedeńskim . Zobacz na opis.

https://www.homebrewing.pl/slod-golden-ale-viking-malt-finlandia-1kg-p-1291.html

Link to comment
Share on other sites

25 minut temu, Adam Pawlicki napisał:

Jakiś czas temu ktoś polecił mi taka tabelkę.
https://www.brew.is/files/malt.html

Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka
 

To jest tabela pokazująca jakie nazwy mają te same słody u poszczególnych producentów, a nie czym zastąpić dany słód, no i w tej tabelce nie ma Viking Malt.

Link to comment
Share on other sites

Dnia 2/28/2018 o 08:23, Gawron napisał:

To jest tabela pokazująca jakie nazwy mają te same słody u poszczególnych producentów, a nie czym zastąpić dany słód, no i w tej tabelce nie ma Viking Malt.

Słód wyprodukowany w jednej słodowni zawsze się trochę różni od tego, wyprodukowanego w innej. Różnica jest raczej pomijalna przy słodach podstawowych, ale widać to wyraźnie przy karmelowych i specjalnych. Tak więc nie zgodzę się z powyższym stwierdzeniem. Jest to tabela, może nie tyle zamienników, co słodów jak najbardziej odpowiadających sobie barwą i parametrami u poszczególnych producentów (choć w sumie to czyni je zamiennikami :D), ale w żadnym wypadku nie są to te same słody. 

 

Edycja:

Zresztą, przecież ta tabela nawet nazywa się "Brewing grain substitution chart".

Edited by Oskaliber
Link to comment
Share on other sites

Cześć,

Namnażam drożdże do lagera 11Plato.

Zrobiłem starter z paczki 1xWYEAST 2124 Bohemian Lager. 

Starter dwustopniowy jak poniżej:

image.png.f351364545648be82153f63504ec00fd.png

Zamierzałem dzisiaj zrobić krok drugi ale droźdże nie zdążyły opaść. Starter jest w lodówce. Czekam do jutra rano.

Przygotowałem dzisiaj brzeczkę na krok drugi. Stoi tak jak i starter w lodówce, myślałem, że dziś wieczorem będę ją dolewał po dekantacji startera z kroku 1.

 

PYTANIA i Odpowiedzi:

Czy jutro rano przygotowaną dzisiaj brzeczkę (która trzymam w lodówce, w garnku w którym ją gotowałem) muszę znów zagotować na 20 minut  celem dezynfekcji?

TAK/NIE?

Co z karmelizacją? Czy ma ona dla drożdży jakieś znacznie?

TAK/NIE/Zrób nową brzeczkę.

 

Dzięki!

 

 

 

 

 

Edited by tomitomi13
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.