Skocz do zawartości

OSTRY DYŻUR - wątek TYLKO dla potrzebujących pilnej pomocy !


coder

Rekomendowane odpowiedzi

W związku z pewnym przypadkiem - odpływ chłodnicy wywaliło i część wody poszła do brzeczki, musiałem wydłużyć gotowanie, piwo wyszło zbyt goryczkowe. Jak dla mnie pić się nie da więcej niż 0,3 to już ciężko, co zrobić nie gustuję w zbytniej goryczce. Teraz po tygodniu degustowałem. Robię drugą porcję którą chcę nachmielić na aromat i połączyć z poprzednią częścią. Czy można tak dodać i czy lepiej z rozbryzgiem żeby napowietrzyć czy unikać napowietrzenia?

30 l SM Pal Ale 13 BLG, 40 g Herkules 80 min, 30 g Chinook 30 min, 10 g Chinook 20 min, 40 g Lubelski 10 min

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Łączyłem w zeszłym roku piwo już daaaawno przefermetowane (dostałem 60l wyrobu piwowarskiego Żywiec 3 lata po terminie :P ) ze świeżą brzeczką chmieloną na aromat w celu refermentacji górniakami. Napowietrzałem ile wlazło. Efekty znakomite. Jeśli więc połączysz gotowe piwo podobnego typu (górne, wciąż żywe) ze świezym, powinno wyjść równie dobrze.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Hej,

Mam 2 warki, które stoją coś koło 5 miesięcy w pojemnikach.
Temperatura z dzisiaj to 13°C
Dobrą zimą mogło być mniej.
Po spróbowaniu czuję aromat drożdżowy, czuć alkohol.
Po przeniesieniu do cieplejszego miejsca - 16-18°C mętność zaczyna opadać.

 

Kibel ?????

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

52 minutes ago, ANalfabeta said:

Hej,

Mam 2 warki, które stoją coś koło 5 miesięcy w pojemnikach.
Temperatura z dzisiaj to 13°C
Dobrą zimą mogło być mniej.
Po spróbowaniu czuję aromat drożdżowy, czuć alkohol.
Po przeniesieniu do cieplejszego miejsca - 16-18°C mętność zaczyna opadać.

 

Kibel ?????

Jakie warki? :) jakie drożdże?  Jakieś planowane bakterie? Czemu stoją tyle w pojemnikach? 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Posiadam skórkę z pomarańczy i cytryny wysuszoną, chciał bym ją dodać na cichą do mojego piwa nr #014 - Dark Side  24L Ile takiego dodatku dodać aby był wyczuwalny. Pierwszy raz bym wrzucał jakieś dodatki do piwa, a może jakieś inne pomysły na fajny efekt smakowy?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dwa tematy wymagające wyjatkowo pilnej pomocy...

3 godziny temu, Ski-ba napisał:

a może jakieś inne pomysły na fajny efekt smakowy?

Wzorowo przeprowadzona fermentacja daje chyba najfajniejsze efekty smakowe, a jak połączysz z dobrym chmieleniem to już w ogóle mega efekt. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przysłano mi z BA chmiel o zawartości alfakwasow 2.8% choć w opisie było ze 5-6%.  Chmielę na goryczkę Belgian PA i zabraknie mu IBU. Z chmieli mam tylko amerykance -  CTZ, Citra i Falconels 

Czy jak na 60’ dorzucę amerykańca by podbić IBU to teoretycznie tylko goryczka zostanie... mam racje ? Nie chcialbym miec nagle cytrusów w Belgu.

PROSBA O PODPOWIEDZ 

Edytowane przez tomitomi13
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pozostaje tylko wysładzanie "na oko". Po chmieleniu dolej jakiś 1-1,5l wody i przed zadaniem drożdży pobierz próbkę. Zmierzysz gęstość nastawną jak zakupisz nowy cukromierz. Też miałem taki przypadek i planuję zakup refraktometru. Na Aliexpress w cenie około 40zł można już zakupić

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć!

Właśnie gotuję pszeniczne i mam Ce cholerę chyba białek - przełom?

 

Co z tym zrobić przy przelewaniu do fermentora? Niech osiądzie na dnie i zdekantować?

Zlać wszystko?

Jak zleję z białkami, to będzie jakiś duży błąd?

 

Co z nimi przy przelewaniu na cichą?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach



Cześć!
Właśnie gotuję pszeniczne i mam Ce cholerę chyba białek - przełom?
 
Co z tym zrobić przy przelewaniu do fermentora? Niech osiądzie na dnie i zdekantować?
Zlać wszystko?
Jak zleję z białkami, to będzie jakiś duży błąd?
 
Co z nimi przy przelewaniu na cichą?


Przed zlewaniem porzadnie zamieszać i poczekać aż osady osiądą na dnie. Na środku garnka utworzy się stożek. Potem zdekantować znad osadu.

Wysłane z mojego ONE E1003 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

29 minut temu, mkrawc napisał:


 

 


Przed zlewaniem porzadnie zamieszać i poczekać aż osady osiądą na dnie. Na środku garnka utworzy się stożek. Potem zdekantować znad osadu.

Wysłane z mojego ONE E1003 przy użyciu Tapatalka
 

 

 

Dzięki!

A jak już poszło z osadem, to będzie problem czy przy cichej jeszcze można zdekantować?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • zasada zablokował(a) i odpiął/ęła ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.