Hanys93 Opublikowano 7 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2019 Lagerowych sie daje nieco wiecej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 7 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2019 ok dziekuje pieknie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldorn Opublikowano 10 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2019 W związku z pewnym przypadkiem - odpływ chłodnicy wywaliło i część wody poszła do brzeczki, musiałem wydłużyć gotowanie, piwo wyszło zbyt goryczkowe. Jak dla mnie pić się nie da więcej niż 0,3 to już ciężko, co zrobić nie gustuję w zbytniej goryczce. Teraz po tygodniu degustowałem. Robię drugą porcję którą chcę nachmielić na aromat i połączyć z poprzednią częścią. Czy można tak dodać i czy lepiej z rozbryzgiem żeby napowietrzyć czy unikać napowietrzenia? 30 l SM Pal Ale 13 BLG, 40 g Herkules 80 min, 30 g Chinook 30 min, 10 g Chinook 20 min, 40 g Lubelski 10 min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
c64club Opublikowano 10 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2019 Łączyłem w zeszłym roku piwo już daaaawno przefermetowane (dostałem 60l wyrobu piwowarskiego Żywiec 3 lata po terminie ) ze świeżą brzeczką chmieloną na aromat w celu refermentacji górniakami. Napowietrzałem ile wlazło. Efekty znakomite. Jeśli więc połączysz gotowe piwo podobnego typu (górne, wciąż żywe) ze świezym, powinno wyjść równie dobrze. aldorn 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldorn Opublikowano 10 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2019 Dzięki, poszło z rozbryzgiem, wstępnie goryczka ok, zobaczy się jak z tym będzie po fermentacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANalfabeta Opublikowano 11 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2019 Hej, Mam 2 warki, które stoją coś koło 5 miesięcy w pojemnikach. Temperatura z dzisiaj to 13°C Dobrą zimą mogło być mniej. Po spróbowaniu czuję aromat drożdżowy, czuć alkohol. Po przeniesieniu do cieplejszego miejsca - 16-18°C mętność zaczyna opadać. Kibel ????? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 11 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2019 52 minutes ago, ANalfabeta said: Hej, Mam 2 warki, które stoją coś koło 5 miesięcy w pojemnikach. Temperatura z dzisiaj to 13°C Dobrą zimą mogło być mniej. Po spróbowaniu czuję aromat drożdżowy, czuć alkohol. Po przeniesieniu do cieplejszego miejsca - 16-18°C mętność zaczyna opadać. Kibel ????? Jakie warki? jakie drożdże? Jakieś planowane bakterie? Czemu stoją tyle w pojemnikach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ski-ba Opublikowano 12 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2019 Posiadam skórkę z pomarańczy i cytryny wysuszoną, chciał bym ją dodać na cichą do mojego piwa nr #014 - Dark Side 24L Ile takiego dodatku dodać aby był wyczuwalny. Pierwszy raz bym wrzucał jakieś dodatki do piwa, a może jakieś inne pomysły na fajny efekt smakowy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fradio Opublikowano 12 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2019 Dwa tematy wymagające wyjatkowo pilnej pomocy... 3 godziny temu, Ski-ba napisał: a może jakieś inne pomysły na fajny efekt smakowy? Wzorowo przeprowadzona fermentacja daje chyba najfajniejsze efekty smakowe, a jak połączysz z dobrym chmieleniem to już w ogóle mega efekt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANalfabeta Opublikowano 12 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2019 Jakie warki? jakie drożdże? Jakieś planowane bakterie? Czemu stoją tyle w pojemnikach? Warki to klasyczne pale ale i apa. Drożdże us05 i Gozdawa. Bakterii nie planowano. A czas w pojemnikach to długa historia.Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 12 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2019 Rzeczywiście temat na ostry dyżur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebaal123 Opublikowano 16 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2019 (edytowane) Okolice Piaseczna, Warszawa, poratuje ktoś gęstwą dolniaków? Potrzebuje do Pilsa a moje zaczęły jechać kanalizą. ----------------- Nieaktualne. Edytowane 16 Marca 2019 przez sebaal123 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 16 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2019 Mam słoik gęstwy 2206 Bavarian lager (zebrane w środę) - miałem warzyć portera, ale mi odwleka, więc mogę oddać. Pod warunkiem, że chce Ci się jechać na Chomiczówkę. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomitomi13 Opublikowano 21 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2019 (edytowane) Przysłano mi z BA chmiel o zawartości alfakwasow 2.8% choć w opisie było ze 5-6%. Chmielę na goryczkę Belgian PA i zabraknie mu IBU. Z chmieli mam tylko amerykance - CTZ, Citra i Falconels Czy jak na 60’ dorzucę amerykańca by podbić IBU to teoretycznie tylko goryczka zostanie... mam racje ? Nie chcialbym miec nagle cytrusów w Belgu. PROSBA O PODPOWIEDZ Edytowane 21 Marca 2019 przez tomitomi13 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 21 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2019 Możesz wrzucać, wg mnie z tej trójki najlepiej CTZ. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 21 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2019 2 godziny temu, tomitomi13 napisał: PROSBA O PODPOWIEDZ PW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Helcik Opublikowano 22 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2019 Warze dzis piwo I podczas przygotowan zbilem aerometr... da sie zmierzyc blg bez niego w jakis sposob??Sent from my SM-G901F using Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 22 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2019 Można, refraktometrem a tak na serio to nie znam chałupniczego sposobu. Jak masz blisko obi castorame albo Leroy Merlin to tam można kupić areometry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Helcik Opublikowano 22 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2019 Niestety dzis nic juz nie dostane w poblizu Sent from my SM-G901F using Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario23 Opublikowano 22 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2019 Nie kupuj tylko tych z biowinu bo to strata kasy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 22 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2019 Pozostaje tylko wysładzanie "na oko". Po chmieleniu dolej jakiś 1-1,5l wody i przed zadaniem drożdży pobierz próbkę. Zmierzysz gęstość nastawną jak zakupisz nowy cukromierz. Też miałem taki przypadek i planuję zakup refraktometru. Na Aliexpress w cenie około 40zł można już zakupić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaniutek Opublikowano 22 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2019 5 godzin temu, Grzegorz Żukowski napisał: Na Aliexpress w cenie około 40zł można już zakupić Skasowali mnie ostanio z PayPala równo 44,40 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nogmot Opublikowano 23 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2019 Cześć! Właśnie gotuję pszeniczne i mam Ce cholerę chyba białek - przełom? Co z tym zrobić przy przelewaniu do fermentora? Niech osiądzie na dnie i zdekantować? Zlać wszystko? Jak zleję z białkami, to będzie jakiś duży błąd? Co z nimi przy przelewaniu na cichą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkrawc Opublikowano 23 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2019 Cześć! Właśnie gotuję pszeniczne i mam Ce cholerę chyba białek - przełom? Co z tym zrobić przy przelewaniu do fermentora? Niech osiądzie na dnie i zdekantować? Zlać wszystko? Jak zleję z białkami, to będzie jakiś duży błąd? Co z nimi przy przelewaniu na cichą?Przed zlewaniem porzadnie zamieszać i poczekać aż osady osiądą na dnie. Na środku garnka utworzy się stożek. Potem zdekantować znad osadu.Wysłane z mojego ONE E1003 przy użyciu Tapatalka Robert87 i nogmot 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nogmot Opublikowano 23 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2019 29 minut temu, mkrawc napisał: Przed zlewaniem porzadnie zamieszać i poczekać aż osady osiądą na dnie. Na środku garnka utworzy się stożek. Potem zdekantować znad osadu. Wysłane z mojego ONE E1003 przy użyciu Tapatalka Dzięki! A jak już poszło z osadem, to będzie problem czy przy cichej jeszcze można zdekantować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi