advisorylyrics Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2020 6 minut temu, punix napisał: Lepiej byłoby powoli dodawać brzeczkę. Nie musisz czekać 30 minut (sądząc po godzinie posta i tak już z kwadrans uwadniasz ). Dzięki za odpowiedź. Po 15mim wsadziłem słoik z drozdzami do zamrażarki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesznik Opublikowano 4 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2020 Witam Mam taki problemik. Z rozpędu uwarzyłem drugie piwo, a pierwsze po 7 dniach ma 6 BLG. A zapomniałem, że mam tylko jedna rurkę fermentacyjna (ale 3 wiadra). Więc, tak sobie myślę że zrobię dziurkę w pokrywce i wsadzę rurkę z (tą po lewej stronie )i naleje do niej wody. Lub wezmę tą druga (po prawej ) na prosto i wsadzę jakieś waciki. A wokoło okleję szczelnie taśmę. Piwo od 9 :00 stoi schłodzone . Będzie to działać ? Muchor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 4 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2020 13 minut temu, Grzesznik napisał: Witam Mam taki problemik. Z rozpędu uwarzyłem drugie piwo, a pierwsze po 7 dniach ma 6 BLG. A zapomniałem, że mam tylko jedna rurkę fermentacyjna (ale 3 wiadra). Więc, tak sobie myślę że zrobię dziurkę w pokrywce i wsadzę rurkę z (tą po lewej stronie )i naleje do niej wody. Lub wezmę tą druga (po prawej ) na prosto i wsadzę jakieś waciki. A wokoło okleję szczelnie taśmę. Piwo od 9 :00 stoi schłodzone . Będzie to działać ? Rurka jest zbędna. Mi. Przykryj tylko dziurę, żeby jakieś muchy nie wleciały. Grzesznik 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkrawc Opublikowano 4 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2020 Rurka jest zbędna. Mi. Przykryj tylko dziurę, żeby jakieś muchy nie wleciały.Albo zrób blow off tube, czyli zamiast rurki włóż kawałek wężyka, a jego drugi koniec włóż do słoika z wodą lub starsanem.Wysłane z mojego ONE E1003 przy użyciu Tapatalka Grzesznik 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesznik Opublikowano 4 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2020 56 minut temu, mkrawc napisał: Albo zrób blow off tube, czyli zamiast rurki włóż kawałek wężyka, a jego drugi koniec włóż do słoika z wodą lub starsanem. Wysłane z mojego ONE E1003 przy użyciu Tapatalka Dzięki, twój sposób wydaje się bezpieczniejszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shveteq Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Jak mi brakuje pokryw z dziura pod rurkę to porostu jej nie zatrzaskuje. Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka zasada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziaro3 Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Witam , 6dzien fermentacji cichej a chmiel dalej utrzymuje się na wierzchu . Opadnie ? Czy trzeba jakos filtrować? Chcialem dzisiaj lać w butelki i nie wiem co robic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Cold crash, lekko zamieszać i powinien opaść. Ale z 2 dni potrzeba. Jak nie możesz schłodzić lub czekać przefiltruj np przez pończochę (wygotowaną) starając się nie napowietrzyć zbytnio. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emcede Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Szybkie pytanko.... Można użyć przeterminowanej laktozy? Wygląda normalnie, nie jest zbrylona. Przeterminowana ponad rok.Wysłane z mojego Mi MIX 2S przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2020 23 minuty temu, emcede napisał: Szybkie pytanko.... Można użyć przeterminowanej laktozy? Wygląda normalnie, nie jest zbrylona. Przeterminowana ponad rok. Wysłane z mojego Mi MIX 2S przy użyciu Tapatalka Można Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziaro3 Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Dzięki za szybką odpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziaro3 Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Witam , ile glukozy do refermentacji English ipa? Blg początkowe 13 końcowe 3. 22Litry piwa. Dzisiaj będę butelkowal I nie wiem ile dac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkrawc Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2020 19 minut temu, Ziaro3 napisał: Witam , ile glukozy do refermentacji English ipa? Blg początkowe 13 końcowe 3. 22Litry piwa. Dzisiaj będę butelkowal I nie wiem ile dac Użyj kalkulatora nagazowania. Bez przesady, to nie jest temat na ostry dyżur. leonzn i dirk gently 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziaro3 Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2020 2 godziny temu, mkrawc napisał: Użyj kalkulatora nagazowania. Bez przesady, to nie jest temat na ostry dyżur. Pisząc to mogłeś odpowiedzieć ile, tyle samo czasu by cie to kosztowało. Dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Sypnij ze 2 kg, a co! leonzn i Fradio 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2020 34 minuty temu, Henx napisał: Sypnij ze 2 kg, a co! Będziesz go miał na sumieniu... Godzinę temu, Ziaro3 napisał: Pisząc to mogłeś odpowiedzieć ile, tyle samo czasu by cie to kosztowało. Dzieki Nie o czas tu chodzi a o zasady forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2020 4 godziny temu, Ziaro3 napisał: Witam , ile glukozy do refermentacji English ipa? Blg początkowe 13 końcowe 3. 22Litry piwa. Dzisiaj będę butelkowal I nie wiem ile dac Ja bym sypnął 100-110g pod english Ipe. Ziaro3 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jedrek Kowalski Opublikowano 9 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2020 Hej, Mam problem z Gose 13 BLG. 8 dni na burzliwej i 8 na cichej. Chcialem dzis zabutelkowac ale bylo troche gazu w tym piwie i wyszlo 5 blg, chociaz przy przelewaniu na cicha bylo 4 blg.... Zakazenie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 9 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2020 6 minut temu, Jedrek Kowalski napisał: Hej, Mam problem z Gose 13 BLG. 8 dni na burzliwej i 8 na cichej. Chcialem dzis zabutelkowac ale bylo troche gazu w tym piwie i wyszlo 5 blg, chociaz przy przelewaniu na cicha bylo 4 blg.... Zakazenie? Mierzysz spławikiem? Odgazuj próbkę do pomiaru, ewentualnie sprawdź, czy podziałka się nie przesuwa. Blg samo z siebie nie pójdzie w górę. Jedrek Kowalski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jedrek Kowalski Opublikowano 9 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2020 No mam cukromierz . A to ze jest gaz to jest jakis duzy problem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 9 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2020 (edytowane) 13 minut temu, Jedrek Kowalski napisał: No mam cukromierz . A to ze jest gaz to jest jakis duzy problem ? Bąbelki gazu przyklejaja się do spławika, podnoszą go i fałszują pomiar ps można nim zakręcić Edytowane 9 Kwietnia 2020 przez anteks Jedrek Kowalski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kedyz Opublikowano 9 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2020 33 minuty temu, Jedrek Kowalski napisał: Hej, Mam problem z Gose 13 BLG. 8 dni na burzliwej i 8 na cichej. Chcialem dzis zabutelkowac ale bylo troche gazu w tym piwie i wyszlo 5 blg, chociaz przy przelewaniu na cicha bylo 4 blg.... Zakazenie? No i nie ma opcji, aby przez zakażenie wzrosło stężenie cukru. Jeśli już to zejdzie w dół, bo mikroby będą jadły. Jedrek Kowalski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jedrek Kowalski Opublikowano 9 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2020 (edytowane) Dzieki to zaczekac jeszcze klika dni z butelkowaniem? Czy ten gaz nie zniknie ? Edytowane 9 Kwietnia 2020 przez Jedrek Kowalski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jedrek Kowalski Opublikowano 9 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2020 Bo po prostu nie wiem czy mozna butelkowac gdy jest gaz Z gory dzieki ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 9 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2020 Nie czekaj na znikanie gazu. Chcesz mieć gaz w piwie. Gaz nie jest produktem niepożądanym w młodym piwie. Fermentujące drożdże produkują m.in. dwutlenek węgla - tzw. gaz który rozpuszcza się w młodym piwie i je nieco nagazowuje. Wsypując środek do refermentacji przy rozlewie dopełniasz ilość tego środka do pożądanej przez Ciebie wartości nagazowania piwa czyli okolice 2 Vol. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi