Skocz do zawartości

OSTRY DYŻUR - wątek TYLKO dla potrzebujących pilnej pomocy !


coder

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam taki problemik. Z rozpędu uwarzyłem drugie piwo, a pierwsze po 7 dniach ma 6 BLG. A zapomniałem, że mam tylko jedna rurkę fermentacyjna (ale 3 wiadra).
Więc, tak sobie myślę że  zrobię dziurkę w pokrywce i wsadzę rurkę z (tą po lewej stronie )i naleje do niej wody. Lub wezmę tą druga  (po prawej )  na prosto i wsadzę jakieś waciki. A wokoło  okleję szczelnie taśmę. Piwo od 9 :00 stoi schłodzone . Będzie to działać ? 

rurka.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

13 minut temu, Grzesznik napisał:

Witam

Mam taki problemik. Z rozpędu uwarzyłem drugie piwo, a pierwsze po 7 dniach ma 6 BLG. A zapomniałem, że mam tylko jedna rurkę fermentacyjna (ale 3 wiadra).
Więc, tak sobie myślę że  zrobię dziurkę w pokrywce i wsadzę rurkę z (tą po lewej stronie )i naleje do niej wody. Lub wezmę tą druga  (po prawej )  na prosto i wsadzę jakieś waciki. A wokoło  okleję szczelnie taśmę. Piwo od 9 :00 stoi schłodzone . Będzie to działać ? 

rurka.jpg

Rurka jest zbędna. Mi. Przykryj tylko dziurę, żeby jakieś muchy nie wleciały.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Rurka jest zbędna. Mi. Przykryj tylko dziurę, żeby jakieś muchy nie wleciały.
Albo zrób blow off tube, czyli zamiast rurki włóż kawałek wężyka, a jego drugi koniec włóż do słoika z wodą lub starsanem.

Wysłane z mojego ONE E1003 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

23 minuty temu, emcede napisał:

Szybkie pytanko.... Można użyć przeterminowanej laktozy? Wygląda normalnie, nie jest zbrylona. Przeterminowana ponad rok.

Wysłane z mojego Mi MIX 2S przy użyciu Tapatalka
 

 

Można :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

19 minut temu, Ziaro3 napisał:

Witam , ile glukozy do refermentacji English ipa? Blg początkowe 13 końcowe 3. 22Litry piwa. Dzisiaj będę butelkowal I nie wiem ile dac

 

Użyj kalkulatora nagazowania. Bez przesady, to nie jest temat na ostry dyżur.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

34 minuty temu, Henx napisał:

Sypnij ze 2 kg, a co!

Będziesz go  miał na sumieniu...

 

Godzinę temu, Ziaro3 napisał:

Pisząc to mogłeś odpowiedzieć ile, tyle samo czasu by cie to kosztowało.  Dzieki

Nie o czas tu chodzi a o zasady forum.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

4 godziny temu, Ziaro3 napisał:

Witam , ile glukozy do refermentacji English ipa? Blg początkowe 13 końcowe 3. 22Litry piwa. Dzisiaj będę butelkowal I nie wiem ile dac

Ja bym sypnął 100-110g pod english Ipe. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

6 minut temu, Jedrek Kowalski napisał:

Hej, 

 

Mam problem z Gose 13 BLG. 8 dni na burzliwej i 8 na cichej. Chcialem dzis zabutelkowac ale bylo troche gazu w tym piwie i wyszlo 5 blg, chociaz przy przelewaniu na cicha bylo 4 blg....

 

Zakazenie?

 

Mierzysz spławikiem? Odgazuj próbkę do pomiaru, ewentualnie sprawdź, czy podziałka się nie przesuwa. Blg samo z siebie nie pójdzie w górę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

13 minut temu, Jedrek Kowalski napisał:

No mam cukromierz . A to ze jest gaz to jest jakis duzy problem ?

Bąbelki gazu przyklejaja się do spławika, podnoszą go i fałszują pomiar

ps można nim zakręcić

Edytowane przez anteks
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

33 minuty temu, Jedrek Kowalski napisał:

Hej, 

 

Mam problem z Gose 13 BLG. 8 dni na burzliwej i 8 na cichej. Chcialem dzis zabutelkowac ale bylo troche gazu w tym piwie i wyszlo 5 blg, chociaz przy przelewaniu na cicha bylo 4 blg....

 

Zakazenie?

No i nie ma opcji, aby przez zakażenie wzrosło stężenie cukru. Jeśli już to zejdzie w dół, bo mikroby będą jadły.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie czekaj na znikanie gazu. Chcesz mieć gaz w piwie. Gaz nie jest produktem niepożądanym w młodym piwie. 

Fermentujące drożdże produkują m.in. dwutlenek węgla - tzw. gaz który rozpuszcza się w młodym piwie i je nieco nagazowuje.

Wsypując środek do refermentacji przy rozlewie dopełniasz ilość tego środka do pożądanej przez Ciebie wartości nagazowania piwa czyli okolice 2 Vol.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • zasada zablokował(a) i odpiął/ęła ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.