Skocz do zawartości

OSTRY DYŻUR - wątek TYLKO dla potrzebujących pilnej pomocy !


coder

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, szukam informacji i znaleźć nie mogę a za dwie godziny chce zlewać, zwracam się więc o pomoc w następującej kwestii a nawet kwestiach:

Piwem jest koźlak, lagerowany kilka tygodnii w 2 C

 

1) Ile trzeba dodać suchych drożdży do refermentacji? 2,3 gramy wystarczą?

 

2) Czy w przypadku lagerowania, normalnie trzeba obliczać zatrzymane co2 w piwie dla 2 C? Chodzi mi o to, że programy piwowarskie pokazują mi śmiesznie małą ilość cukru a słabo nagazowane piwa nie znajdują w domu uznania.

 

Za wszelką pomoc będę bardzo wdzięczny.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Może nie jestem zbyt doświadczony, ale w moim przypadku przy lagerach wyliczałem nagazowanie na podstawie temp. w jakiej piwo kończyło fermentować. W moim przypadku była to temp. 14°C - przerwa diacetylowa pod koniec burzliwej. Piwo nie było przegazowane, ale czy miało dokładnie takie nagazowanie jak powinno to nie wiem bo za mało jeszcze piw uwarzyłem :P. Drożdży przed butelkowaniem dodawałem tak ok. 1 łyżeczkę gęstwy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Co do drożdży to się nie wypowiem, ale w przypadku nagazowania trzeba podać w kalkulatorze prawdopodobną temperaturę, jaką będzie miało piwo przed kapslowaniem.

Czyli trochę więcej niż temp. lagerowania bo się ogrzeje w trakcie zlewania i dodawania cukru, i przelewania do butelek, a to spowoduje ubytek CO2 z niego.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A czy nie jest przypadkiem tak, że jeśli załóżmy piwo skończyło fermentować czyli również produkować co2 w temp. Np. 14°C to tego co2 nie przybędzie już podczas lagerowania? Wtedy należałoby przyjąć temp 14°C nawet po lagerowaniu w 2°C. Wyprowadźcie mnie z błędu jeśli się mylę.

Edytowane przez Gąska
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Co do drożdży to się nie wypowiem, ale w przypadku nagazowania trzeba podać w kalkulatorze prawdopodobną temperaturę, jaką będzie miało piwo przed kapslowaniem.

 

Czyli trochę więcej niż temp. lagerowania bo się ogrzeje w trakcie zlewania i dodawania cukru, i przelewania do butelek, a to spowoduje ubytek CO2 z niego.

 

Też takie założenie zrobiłem, do obliczania nagazowania po lagerowaniu podawałem temperautrę około 3-4°C. Wszystkie piwa nagazowały się poprawnie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam,

mam szybkie pytanko. Właśnie wywaliłem z mojego kociołka "ala lidl" (odmówił współpracy) taką część co wygląda jak mały metalowy opornik. Nazywa się mikroterm i ma jeszcze napis 173stC. Myślę że służy do odcięcia zasilania gdyby się kociołek przegrzewał - miałem to cały czas rozwarte i napięcie nie szlo na grzałki i lampkę.

Czy bez tego mogę w miarę bezpiecznie warzyć dalej?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam .

 

Proszę o sugestie .

 

W sobotę uwarzylęm z niechmielonego ekstraktu :

2 x 1,7 kg jasny ekstrakt bruntal

1 x 1,7 kg bursztynowy WES

Safale US-05

16 Blg

pod kątem AIPA - dość mocno dochmieliłem ( szczegóły w moim temacie http://www.piwo.org/topic/10358-no-to-zaczalem-quentino-brewery/)

Po 2 dniach bardzo intensywnej fermentacji w 22-23 st.C dziś się uspokoiło . Zrobiłem pomiar - 5,5 blg . Piwo bardzo smaczne , z dużym IBU , ale kompletnie nieklarowne ( jak Latte , ale przenosiłem do piwnicy , mogło się wzburzyć ) . Czy jest się czym martwić ? I co teraz robić ?

Dodać jeszcze drożdży ? Czy poczekać jeszcze parę dni i na cichą ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1. Nie ma się czym martwić

2. Czekać

3. NIe

4. Jak najbardziej

 

Czy to takie pilne było żeby ten wątek zaśmiecać? Masz swój wątek to tam pytaj. Wbrew pozorom ludzie czytają co się pisze.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dobra , wielkie dzięki :) No i jeszcze opieprz dostałem...Na tyle tysięcy postów chyba ten jeden aż tak nie naśmiecił ? Wiesz , to pierwsze dwie warki , chyba nie dziwne , że się obawiam i pytam . Pewnie po 38 też będę odpowiadał ,ale chyba nie opieprzał "młodych" . Trochę zrozumienia .

 

Poprzednia warka IPA po prostu proporcjonalniej pracowała a tu taki skok - 3 dni z 16 na 5,5 . Pewnie to zasługa S-05 ?

Edytowane przez Quentin
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

'Użytkownik Quentin' miał na myśli Pulp Fiction, przechowalnie zd cz. darujcie młodemu :) chce napić się piwa i wszędzie pyta, puszki drogie (zepsuje-kibelek) a zacier z ziarna jak co nie tego to ptaki zjedzą, więc zgoda z naturą.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

4 v/v to jest połowa możliwej wartości, 3,6 to jest minimalna. Ten kalkulator jest na kant. Mniej istotna jest dla mnie zgodność ze stylem, ważniejszy jest brak granatów.

Edytowane przez Udo Grubbe
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • zasada zablokował(a) i odpiął/ęła ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.