Udo Grubbe Opublikowano 14 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2013 Może bulkadełko sie zepsuło jeśli jest jeszcze na gwarancji to reklamuj. To nie za mały fermentor tylko za duże warki robisz, jaki masz gar zacierny/warzelny? Zmienię baterię to ruszy na nowo. Gar 37L Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Udo Grubbe Opublikowano 14 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2013 Dziękuję Wszystkim za rewolucyjną czujność i dobre słowo. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 18 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2013 Hej, szukam informacji i znaleźć nie mogę a za dwie godziny chce zlewać, zwracam się więc o pomoc w następującej kwestii a nawet kwestiach: Piwem jest koźlak, lagerowany kilka tygodnii w 2 C 1) Ile trzeba dodać suchych drożdży do refermentacji? 2,3 gramy wystarczą? 2) Czy w przypadku lagerowania, normalnie trzeba obliczać zatrzymane co2 w piwie dla 2 C? Chodzi mi o to, że programy piwowarskie pokazują mi śmiesznie małą ilość cukru a słabo nagazowane piwa nie znajdują w domu uznania. Za wszelką pomoc będę bardzo wdzięczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 18 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2013 Może nie jestem zbyt doświadczony, ale w moim przypadku przy lagerach wyliczałem nagazowanie na podstawie temp. w jakiej piwo kończyło fermentować. W moim przypadku była to temp. 14°C - przerwa diacetylowa pod koniec burzliwej. Piwo nie było przegazowane, ale czy miało dokładnie takie nagazowanie jak powinno to nie wiem bo za mało jeszcze piw uwarzyłem . Drożdży przed butelkowaniem dodawałem tak ok. 1 łyżeczkę gęstwy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 18 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2013 Co do drożdży to się nie wypowiem, ale w przypadku nagazowania trzeba podać w kalkulatorze prawdopodobną temperaturę, jaką będzie miało piwo przed kapslowaniem. Czyli trochę więcej niż temp. lagerowania bo się ogrzeje w trakcie zlewania i dodawania cukru, i przelewania do butelek, a to spowoduje ubytek CO2 z niego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 18 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2013 (edytowane) A czy nie jest przypadkiem tak, że jeśli załóżmy piwo skończyło fermentować czyli również produkować co2 w temp. Np. 14°C to tego co2 nie przybędzie już podczas lagerowania? Wtedy należałoby przyjąć temp 14°C nawet po lagerowaniu w 2°C. Wyprowadźcie mnie z błędu jeśli się mylę. Edytowane 18 Lipca 2013 przez Gąska Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 19 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2013 No właśnie, dobre pytanie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 19 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2013 Co do drożdży to się nie wypowiem, ale w przypadku nagazowania trzeba podać w kalkulatorze prawdopodobną temperaturę, jaką będzie miało piwo przed kapslowaniem. Czyli trochę więcej niż temp. lagerowania bo się ogrzeje w trakcie zlewania i dodawania cukru, i przelewania do butelek, a to spowoduje ubytek CO2 z niego. Też takie założenie zrobiłem, do obliczania nagazowania po lagerowaniu podawałem temperautrę około 3-4°C. Wszystkie piwa nagazowały się poprawnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilk Opublikowano 20 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2013 Witam, mam szybkie pytanko. Właśnie wywaliłem z mojego kociołka "ala lidl" (odmówił współpracy) taką część co wygląda jak mały metalowy opornik. Nazywa się mikroterm i ma jeszcze napis 173stC. Myślę że służy do odcięcia zasilania gdyby się kociołek przegrzewał - miałem to cały czas rozwarte i napięcie nie szlo na grzałki i lampkę. Czy bez tego mogę w miarę bezpiecznie warzyć dalej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 20 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2013 Spokojnie możesz warzyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilk Opublikowano 20 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2013 Spokojnie możesz warzyć. dzieki leech Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 23 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2013 Witam . Proszę o sugestie . W sobotę uwarzylęm z niechmielonego ekstraktu : 2 x 1,7 kg jasny ekstrakt bruntal 1 x 1,7 kg bursztynowy WES Safale US-05 16 Blg pod kątem AIPA - dość mocno dochmieliłem ( szczegóły w moim temacie http://www.piwo.org/topic/10358-no-to-zaczalem-quentino-brewery/) Po 2 dniach bardzo intensywnej fermentacji w 22-23 st.C dziś się uspokoiło . Zrobiłem pomiar - 5,5 blg . Piwo bardzo smaczne , z dużym IBU , ale kompletnie nieklarowne ( jak Latte , ale przenosiłem do piwnicy , mogło się wzburzyć ) . Czy jest się czym martwić ? I co teraz robić ? Dodać jeszcze drożdży ? Czy poczekać jeszcze parę dni i na cichą ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 23 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2013 1. Nie ma się czym martwić 2. Czekać 3. NIe 4. Jak najbardziej Czy to takie pilne było żeby ten wątek zaśmiecać? Masz swój wątek to tam pytaj. Wbrew pozorom ludzie czytają co się pisze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 23 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2013 (edytowane) Dobra , wielkie dzięki No i jeszcze opieprz dostałem...Na tyle tysięcy postów chyba ten jeden aż tak nie naśmiecił ? Wiesz , to pierwsze dwie warki , chyba nie dziwne , że się obawiam i pytam . Pewnie po 38 też będę odpowiadał ,ale chyba nie opieprzał "młodych" . Trochę zrozumienia . Poprzednia warka IPA po prostu proporcjonalniej pracowała a tu taki skok - 3 dni z 16 na 5,5 . Pewnie to zasługa S-05 ? Edytowane 23 Lipca 2013 przez Quentin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 23 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2013 Pewnie po 38 też będę odpowiadał ,ale chyba nie opieprzał "młodych" . Trochę zrozumienia . yhhh to nie był "opieprz" tylko rada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 23 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2013 'Użytkownik Quentin' miał na myśli Pulp Fiction, przechowalnie zd cz. darujcie młodemu chce napić się piwa i wszędzie pyta, puszki drogie (zepsuje-kibelek) a zacier z ziarna jak co nie tego to ptaki zjedzą, więc zgoda z naturą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 24 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2013 No to wszystko jasne . Znikam do "siebie" , tu będę tylko w baaardzo pilnych sprawach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Udo Grubbe Opublikowano 24 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2013 Kalkulator refermentacji wyliczył jak w załączniku "ilość cukru". Oznacza to ok. 6g cukru na butelkę!!! Co jest nie tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 24 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2013 Jak dla mnie poziom nagazowania 4 to zdecydowanie za dużo. Pszenicę gazowałem na 2,8 i dla mnie i otoczenia było to wystarczające. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 24 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2013 Kalkulator refermentacji wyliczył jak w załączniku "ilość cukru". Oznacza to ok. 6g cukru na butelkę!!! Co jest nie tak? Dla dunkelweizen i hefe ten kalkulator troche za dużo liczy. Wg mnie powinno byc 2,5-3 vol. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 24 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2013 Jak dałeś nagazowanie 4 v/v to czemu się dziwisz? Daj 3 i będzie porządnie nagazowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Udo Grubbe Opublikowano 24 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2013 (edytowane) 4 v/v to jest połowa możliwej wartości, 3,6 to jest minimalna. Ten kalkulator jest na kant. Mniej istotna jest dla mnie zgodność ze stylem, ważniejszy jest brak granatów. Edytowane 24 Lipca 2013 przez Udo Grubbe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 24 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2013 Dobre poziomy nagazowania są w programie Jacka Kocurka RefRez, zresztą przepisane z BeerSmith'a. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 24 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2013 (edytowane) Tyle, że dedykowany raczej do obliczania nagazowania rezerwą Edytowane 24 Lipca 2013 przez JacekKocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 24 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2013 Spoko, chodzi o poziomy nagazowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi