klisz Opublikowano 21 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 80 to nie dużo. A co to za piwo? I jak wygląda nagazowanie na chwilę obecną? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilkor Opublikowano 21 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 Jak 80 to sie nie przejmuj granatami nic a nic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Norbas Opublikowano 21 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 klisz to european lager coopersa a nagazowanie: Otworzyłem, lekko syknęło, nalałem do sklanki, panka niewielka, przy piciu daje się czuć bąbelki... Stoi nie całe dwa tygodnie w temp 20-21st, chyba ok? Wilkor Wiesz jak jest, pierwsza warka, to się przejmuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klisz Opublikowano 21 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 Trza by wiedzieć jak odfermentowało jeszcze, ale jeśli po dwóch tygodniach jest lekko to się granatami nie przejmuj. A skąd wziąłeś to 80g? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Norbas Opublikowano 21 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 Zeszło do 1 blg, a 80g wyszło mi z wyczytania na forum i kalkulatora, który gdzieś znalazłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury fermentaThor Opublikowano 23 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2014 Mam problem z zatrzymaną fermentacją na 10 blg (z początkowych 24). Temp. stała 22C, drożdże Belgian Strong Ale, słody głównie pilzeński. Mam jeszcze gęstwę tych drożdży, rozruszaną na piwie 14 blg. Mam taki pomysł, żeby odebrać część tego piwa z zatrzymaną fermentacją, rozrzedzić nieco wodą, zadać drożdże, a gdy się rozruszają dodać do zatrzymanego piwa. Sensownie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 23 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2014 Nie bardzo. Lepiej zrób starter na czystej brzeczce i dodaj w fazie wysokich krążków. W piwie jest już sporo alkoholu a tego drożdże nie lubią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury fermentaThor Opublikowano 23 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2014 starter jak rozumiem zrobić raczej mocny... dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 23 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2014 No właśnie nie. Raczej normalny, na brzeczce 10°Blg, góra 12. Tylko wlać należy w odpowiednim momencie: przy wysokiej pianie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziemas Opublikowano 23 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2014 Potrzebuję na szybko pomocy. Właśnie robię swoją pierwszą warkę. Piwo Koelsch z zestawu ZacierMistrz Pro z Browarbiz. Z tego samego zestawu mam termometr, za którego pomocą mierzę temperaturę zacieru. Problem w tym, że zauważyłem, że temperatura jest różna w zależności od tego jak mocno zanurzę szpilę (i to od razu po zamieszaniu, więc to nie kwestia tego, że głębiej jest inna temperatura). Nie wiem więc jaka jest faktyczna temperatura zacieru. Wiecie jakie powinno być prawidłowe zanurzenie? Z góry dzięki za pomoc. PS Termometr jest czymś na kształt tego: http://www.przepisychinskie.pl/termometr-gastronomiczny-do-yerba-mate Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 23 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2014 Do końca praktycznie ją zanurz. Mam taki termometr w domu i kiedyś sprawdzałem go porównując z porządnym, wzorcowanym termometrem i najdokładniej było jak szpula była minimum w 4/5 zanurzona. Powodzenia. ziemas 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzecholina Opublikowano 23 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2014 Witam szukam drożdży o symbolu wlp 300 czy ktoś wie gdzie je zdobyć ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 23 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2014 Ich odpowiednikiem jest 3068 Weihenstephan Weizen Yeast Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziemas Opublikowano 23 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2014 Do końca praktycznie ją zanurz. Mam taki termometr w domu i kiedyś sprawdzałem go porównując z porządnym, wzorcowanym termometrem i najdokładniej było jak szpula była minimum w 4/5 zanurzona. Powodzenia. Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 23 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2014 Witam szukam drożdży o symbolu wlp 300 czy ktoś wie gdzie je zdobyć ? Czy to jest według Ciebie temat na ostry dyżur? OSTRY DYŻUR - sytuacje AWARYJNE, wymagające NATYCHMIASTOWEJ reakcji innych. Nie śmiećcie w tym wątku, bo przestanie czemukolwiek służyć. danielson83, Pawcio_1977 i leszcz007 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moria Opublikowano 24 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 Tak się zastanawiam nad wykorzystywaniem drożdży z mocniejszych warek: jutro planuję butelkować piwo ze startowym BLG 16. Równocześnie planuję w niedzielę robić Imperialnego Stouta (BLG początkowe ma być 19) - i mogłabym użyć nowych drożdży, nie ma problemu, ale takowe też przecież lepiej najpierw rozmnożyć w jakiejś słabszej warce... Do tej pory nie używałam drożdży po warkach mocniejszych niż 12-max13 BLG, ale zastanawiam się, w jakiej kondycji byłyby po takiej 16? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 24 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 Ja użyłem gęstwy po Wee Heavy 18,5°Blg i było ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabe Opublikowano 25 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 Potrzebuję porady: leżakowałem sobie lagera w butelkach na strychu i zupełnie o nim zapomniałem. Dziś przypomniałem sobie, że -20°C może im jednak jakoś zaszkodzić i napotkałem rozszczelnione butelki, z których uciekała sobie powoli piana zamarzająca w locie. Co teraz? Póki co przeniosłem do nieco wyższej temperatury (trochę powyżej 0°C), ale rozumiem, że rozszczelnione powinienem przekapslować? Na nagazowanie też nie bardzo mam co liczyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karol1000 Opublikowano 25 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 (edytowane) do wywalenia Edytowane 25 Stycznia 2014 przez karol1000 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karol1000 Opublikowano 25 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 witam, skorzystam z tego wątku bo nie za bardzo wiem co robić. Pierwsza zabawa z gęstwą Warzę RISa, wczoraj zebrałem gęstwę Danstar Nottingham (suche) po burzliwej Brown Ale z dna fermentora. Do słoika dodałem też trochę piwa. Drożdże były przez noc w lodówce. Dzisiaj widzę że piwo pływa między dwoma warstwami drożdży. Którą część drożdży zadać do Risa? Proszę o pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter Opublikowano 25 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 Tę która plywa Na dno opadaja martwe drożdże Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 25 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 Świeżą gęstwę do RIS'a dodałbym w całości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 25 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 Tę która plywa Na dno opadaja martwe drożdże nie do końca, te które pływają są w najlepszej kondycji (nadal fermentują), a te poniżej są w gorszej, co nie znaczy, że są martwe. Trupki najprawdopodobniej leżą na samym dnie. Podobnie jak radzi kolega Gąska, do RIS'a dał bym całość, trupki będą idealną pożywką. Jak masz czas to przepłucz gęstwę i do wiadra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karol1000 Opublikowano 25 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 dzięki za pomoc. Teraz męczę się z wysładzaniem. Mam 12,5kg słodu w 33L fermentorze z srajwężykiem i idzie baaardzo pomału. Masz może jakieś rady jak to technicznie ogarnąć żeby poszło szybciej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 25 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 Przy takim zasypie nacinaj złoże dosyć głęboko nożem i podnoś/mieszaj górną warstwę mąki żeby nie zaklejała kanalików. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi