xyzydor Opublikowano 1 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2015 Super, Już po temacie, dałem 130g glukozy do 21 litrów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
betlek Opublikowano 1 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2015 (edytowane) Hej.Potrzebuję pomocy:Przed chwilą skończyłem wysładzanie i filtrację. Z tego: Skład zestawu BA Brown Ale 12°Blg: słód pale ale Weyermann® 3,4 kg, słód karmelowy Carahell® 0,4 kg, słód palony Carafa® Special Typ II 0,2 kg, Wody było: 14l przy wysładzaniuPrzy przefiltrowaniu fermentor pokazał 17l i już leciała brzeczka z 1,5% blg BLG brzeczki (końcowe) wyszło mi 7-8% (Postawiłem już wszystko na gotowanie) Chodzi mi o to czy da się to jakoś uratować, czy już robić jak jest? Jaki mógł być tego powód? Za szybka filtracja? Edytowane 1 Listopada 2015 przez betlek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 1 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2015 Obstawiam, że mierzysz spławikiem gorącą brzeczkę? 7,5 blg przy 50 stopniach to tak naprawdę 10 blg, a przy 80 już 14 blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
betlek Opublikowano 1 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2015 Tak jest, zmierzone spławikiem i brzeczka 65-70°C Trochę mnie pocieszyłeś. Mam nadzieję że jednak jest wyższe blg A kiedy dodać wody do tych 20l? na zimno? czy na gorąco teraz jak się gotuje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 1 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2015 Jeśli masz możliwość jeszcze to wysłodź więcej i dolej teraz do gotowania. Jeżeli już wywaliłeś słód to uzupełnij gorącą wodą z kranu do gotowania. Twoje wysłodziny miały 1,5 blg w 65 stopniach, czyli tak naprawdę koło 6. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
betlek Opublikowano 1 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2015 No trudno, to moja pierwsza warka z zacieraniem, a obejrzałem z 3 video- poradniki na youtube i w żadnym nie było mowy o korekcie blg dla gorącej brzeczki (tylko że oni wszyscy na refraktometrach robili).Dzięki za pomoc, zaraz doleję gorącej wody i jadę dalej z tematem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 1 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2015 Moim zdaniem zupełnie odwrotnie. temperatura fermentacji powinna wzrastać. Zamierzasz chmielić na zimno? Jak tak to już na bank 18 stopni. Chodziło o dofermentowanie w 20°C i przeniesienie w chłodniejsze w celu lepszego sklarowania. Ale to sobie już pytający może odpuścić, wedle uznania. A kojarzysz może taką prostą sytuację z życia, że jakąkolwiek zupę tudzież danie jeśli chcemy je mieć X czasu, nie powinno się gotować kilka razy w całości, tylko żądaną ilość przekładać do osobnego garnka, bo po prostu kilka razy gotowane skwaśnieje. Proste rozumowanie, ale być może coś w tym jest. Wydaje mi się, że gotując brzeczkę dopiero drugi raz (a trzeci raz jeżeli pasteryzowało się słoiku) nic się takiego nie stanie. Zresztą w takim przypadku miałbym już kilkanaście kwaśnych warek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maro86 Opublikowano 1 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2015 (edytowane) Witam. Jakies 22 h zadałem WB06 do świątecznego dunkelweizena (brzeczka miała jakieś 27 stopni). Na brzeczce jest piana - co najmniej 2-3 centymetrowa, jak nie więcej. Wiec fermentacja chyba ruszyla.... ? Jakkolwiek rurka fermentacyjna wciąż nie bulka... Jest się czym martwić? Edytowane 1 Listopada 2015 przez maro86 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 1 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2015 Tak, zdecydowanie zbyt wysoką temperaturą brzeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 1 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2015 (edytowane) Jest się czym martwić? Nie, temperatura zadania drożdży mogłaby być niższa, jednak nie ma tragedii, drożdże przeżyją. Rurką się nie sugeruj, często występują nieszczelności pokrywy, gaz ucieka inną drogą po prostu. Edytowane 1 Listopada 2015 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maro86 Opublikowano 1 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2015 Dzięki. Patrzyłem na fermentor i piana musiała być dosyć wysoka, bo fragmenty chmielin widać na podziałce nawet jakieś 7l powyżej poziomu brzeczki. Teraz fermentuje w 22 stopniach. To normalne że WB06 ma taką spokojną burzliwą? Przy poprzednich warkach na US04/US05 nie doświadczałem żadnych nieszczelności wieczka/rurki i zawsze burzliwa była burzliwa ;-) Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 1 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2015 Po czym wnosisz, że burzliwa jest pokojna? Rurka kompletnie o niczym nie świadczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 1 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2015 Patrzyłem na fermentor i piana musiała być dosyć wysoka, bo fragmenty chmielin widać na podziałce nawet jakieś 7l powyżej poziomu brzeczki. Teraz fermentuje w 22 stopniach. To normalne że WB06 ma taką spokojną burzliwą? No tak. Piana na 7cm, to rzeczywiście "spokojna burzliwa" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
1therion Opublikowano 2 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2015 To nie jest 'spokojna burzliwa', a prawdopodobnie 'skończona burzliwa' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xyzydor Opublikowano 2 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2015 Drodzy, czy ktoś mógłby się coś wypowiedzieć na temat moich postów. Milk STOUT start 16BLG po 2 tygodniach zlanie na cichą 6BLG i po 1 tygodniu butelkowanie z 5BLG przy 18st.C, dosypałem do 21L 130g glukozy. Co o tym myślicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 2 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2015 GB... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 2 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2015 Drodzy, czy ktoś mógłby się coś wypowiedzieć na temat moich postów. Milk STOUT start 16BLG po 2 tygodniach zlanie na cichą 6BLG i po 1 tygodniu butelkowanie z 5BLG przy 18st.C, dosypałem do 21L 130g glukozy. Co o tym myślicie? Kalkulator wyliczył 120 g cukru białego na nagazowanie 2,3 v. Ale generalnie co mamy myśleć jak już zabutelkowałeś? Granatów raczej nie będzie ale cukru odrobinę za dużo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 2 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2015 Drodzy, czy ktoś mógłby się coś wypowiedzieć na temat moich postów.OSTRY DYŻUR to nie miejsce do "wypowiadania się". Zabytelkowałeś. Jeżeli potrzebujesz wsparcia w procesie czekania na efekt - załóż post na Piaskownicy. A jeszcze lepiej poczytaj trochę i wszystko będziesz wiedział. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichałW Opublikowano 2 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2015 Witam, Mam pytanie. Przelałem moją AIPA na cichą, ale pojawił się diacetyl w aromacie. Czy jest możliwe, że zniknie po 2 tyg cichej? Dzięki za odp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 2 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2015 (edytowane) Jest możliwe, choć pewniejsze by było jakbyś zostawił na burzliwej. Inna sprawa, że to kolejny post nie na ostry dyżur. Edytowane 2 Listopada 2015 przez Oskaliber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanuszMiliard Opublikowano 2 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2015 Taka sytuacja: dziś uwarzyłem swojego pierwszego lagera. Niestety z przyzwyczajenia, zakupiłem tylko jedną saszetkę suchych drożdży (saflager W-34/70). Już po wszytskim, także po zadaniu drożdży, zorientowałem się, że wg. producenta nalezy użyć jednej saszetki na 10-15L piwa. Mi wyszło 27L, więc eweidentnie powieniem dać dwie. Czy jest sens dodawać jutro kolejną saszetkę? Najwcześniej będę mógł to zrobić po pracy, tj. jakieś 24 godziny od zadania pierwszej porcji drożdży. Co ewentualnie moge innego zrobić, jakie konsekwencje może miec ta sytuacja? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 2 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2015 W jakiej temperaturze fermentacja? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanuszMiliard Opublikowano 2 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2015 (edytowane) koło 10-12°C, zdaje sobie sprawę, że to dodatkowo wpływa negatywnie na sytuacje. Powinny być trzy saszetki? Na najbliższe 24h mam możliwość przestawić w cieplejsze miejsce, tylko nie wiem czy powinienem? Edit: znalazłem informacje odnoście W-34/70, że:"Zwiększenie dawki przy zadawaniu w temp. poniżej 12°C do 200g/hl aż do 300g/hl w temp. 9°C" czyli w tej sytuacji powinienem był zadać łącznie 4-5 saszetek suchych drożdży? Edytowane 2 Listopada 2015 przez JanuszMiliard Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maaniek Opublikowano 2 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2015 Jeżeli dobrze natleniłeś brzeczkę przed zadaniem drożdży i poprawnie wykonałeś rehydratację to cierpliwie czekaj na start fermentacji. Nie podwyższaj temperatury i czekaj, jeżeli po ok. 60h nie pojawi się piana, wtedy przenieś w cieplejsze miejsce i obserwuj brzeczkę. Mi zawsze W 34/70 startowały z jednej saszetki w 28L Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanuszMiliard Opublikowano 2 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2015 Jeżeli dobrze natleniłeś brzeczkę przed zadaniem drożdży i poprawnie wykonałeś rehydratację to cierpliwie czekaj na start fermentacji. Nie podwyższaj temperatury i czekaj, jeżeli po ok. 60h nie pojawi się piana, wtedy przenieś w cieplejsze miejsce i obserwuj brzeczkę. Mi zawsze W 34/70 startowały z jednej saszetki w 28L Ok, dzieki za odpowiedź! bo troche się przestraszyłem tymi 4-5 saszetkami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi