leech Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Witam wczoraj wieczorem dodałem gęstwe do brzeczki którą zapomniałem napowietrzyć. Fermentacja jeszcze nie ruszyła. Czy mogę teraz potrzasac fermentorem aby ją napowietrzyć? Czy jednak już sobie odpuścić? Jasne, potrząchaj smiało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Dzięki za szybką odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niv Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2016 (edytowane) Cześć! Zaczynam moją przygodę z piwowarstwem domowym i dziś jako drugą warkę planuję zrobić AIPA: Zasyp: 5,0 - 6,0 kg Pale Ale 0,5 kg Monachijski I Zacieranie: 68°C 70' 78°C 3' Prosiłbym o radę odnośnie chmielenia, do dyspozycji mam granulaty: zbiór 2014: 30g Zeus (16,1% alfa kw.), 30g Mosaic (12%) zbiór 2015: 90g Citra (13,5%), 30g Amarillo (8,8%) 30g Zeusa na goryczkę w 60' a dalej jak proponujecie aby było optymalnie? Warzenie miało się odbyć na spokojnie w przyszłym tygodniu, ale wyszło że musi być dziś dlatego proszę o wsparcie, pozdrawiam. Edytowane 4 Kwietnia 2016 przez niv Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasq Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2016 1. Ostry dyżur to ostry dyżur. piszesz jak potrzebujesz odpowiedź na już bo właśnie się gotuje!!! Co do chmieli zobacz sobie ten wykres Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niv Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2016 A to sorry, dopiero się filtruje Ogólną zasadę znam, pytam tylko bardziej doświadczonych kolegów jak wy byście rozegrali sprawę z tym konkretnym chmielem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasq Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2016 a widzisz wychodzi na to że nie doczytałem :-D Mosaica i Citrę obstawiał bym w równych ilościach na: 20' 7g Citra 10g Mozaic 10' 7g Citra 10g Mozaic 5' 7g Citra 10g Mozaic na cichej 9g citra 15g Mozaic Ale możne niech się ktoś bardziej doświadczony wypowie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma44 Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2016 na cichej 9g citra 15g Mozaic Trochę mało jak na cichą do AIPA. Powinno pójść ok 50g, a ja bym wrzucił nawet 100. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kouczan Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Czy ktoś miał problem z wydostaniem drożdży od FM z fiolki? Brzeczka na starter gotowa a dopiero teraz zauważyłem że drożdże się zbiły na ściance i żadne potrząsanie, mieszanie nie przynosi skutku. W obawie przed infekcją nie mam zamiaru stać na kolbą i czekać aż łaskawie spłyną. Jakieś pomysły? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Niektóre szczepy mocno się zbijają. Mieszaj jak na kołysce i w końcu się rozmieszają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Banan Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Nastawiłem we wtorek swoje pierwsze piwko, oczywiście z brewkita, ale to chyba ostatni taki postępek. We wtorek na piwku stała piękna, sztywna piana z takimi plamami w kolorze brzeczki. Piana całkowicie pokrywała powierchnię i sama miała kilka cm. Zajrzałem dzisiaj do fermentora i powierzchnia jest już pokryta tylko taką delikatną pianką. Tak ma być, czy coś z tym robić na szybko? Piwo, to często na tym forum krytykowany Gozdawa, a dokładniej Belgian Pale Ale 10g grożdży Belgian Fruit & Spicy Ale Yeast, również Gozdawa Początkowe Blg 10o Temperatura brzeczki 23o Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2016 wszystko ok, po prostu burzliwa dobiega końca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2016 W tak wysokiej temperaturze i przy niskim ekstrakcie bardzo możliwe że po 3 dniu drożdże kończą już ucztę. Zmierz dziś Blg, daj parę dni drożdżom na posprzątanie po sobie, zmierz Blg jeszcze raz i jeżeli się nie zmienił to butelkuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Banan Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2016 W tak wysokiej temperaturze i przy niskim ekstrakcie bardzo możliwe że po 3 dniu drożdże kończą już ucztę. Zmierz dziś Blg, daj parę dni drożdżom na posprzątanie po sobie, zmierz Blg jeszcze raz i jeżeli się nie zmienił to butelkuj. Co jeśli Blg wynosi w tej chwili 7,5o ? Wile się piwku nie zadziało, a wygląda rzeczywiście jak by już nie szło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Welflon Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Właśnie uwarzyłem porter 16 BLG, 1 paczka suchych drożdży da radę (mauribrew lager 497)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2016 A jesli nie, to dokupisz w biedronce? Masz jakaś alternatywe? Pewnie wg kslkulatora zalecane bedzie 2-3saszetki. Niestety mr malty na telefonie nie dziala wiec nie sprawdze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Welflon Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2016 (edytowane) mam dwie. Zastanawiałem sie czy jedna nie starczy, dość mocno natleniłem piwo i doszedłem do wniosku ze drożdze dobrze sie rozmnożą ale postanowiłem zapytać specjalistów Edytowane 8 Kwietnia 2016 przez Welflon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2016 (edytowane) Tak ma byc. Pewno juz koncza fermentowac bo temperatura wysoka. Edit. Nie zobaczylem ze nastepna strona juz jest. Z tela dzialalem... Edytowane 9 Kwietnia 2016 przez crusher Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Jak rozumiem jest to Porter bałtycki temu drożdże dolnej fermentacji? Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HerrOs Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2016 (edytowane) Panowie, z samego rana warzenie, teraz kleikuje mi się przenica i owies a mam problem ze starterem drożdżowym - po 24h kręcenia na mieszadle nie ma większych zmian, blg początkowe ok. 7, a teraz nadal sporo cukru zostalo, jakieś 5,5 Blg. Jest się czym niepokoić? To moje trzecie podejście do plynnych od FM, do tej pory fiolki byly mocno przegazowane i pienily sie przy otwieraniu. Te ledwo syknęły i cisza. Edit: Problem sam się rozwiazal, po 36h wystartowaly. Edytowane 13 Kwietnia 2016 przez HerrOs Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Panowie, z samego rana warzenie, teraz kleikuje mi się przenica i owies a mam problem ze starterem drożdżowym - po 24h kręcenia na mieszadle nie ma większych zmian, blg początkowe ok. 7, a teraz nadal sporo cukru zostalo, jakieś 5,5 Blg. Jest się czym niepokoić? To moje trzecie podejście do plynnych od FM, do tej pory fiolki byly mocno przegazowane i pienily sie przy otwieraniu. Te ledwo syknęły i cisza. Edit: Problem sam się rozwiazal, po 36h wystartowaly. Dlatego dobrze jest robić starter 3-4 dni przed warzeniem, żeby właśnie nie mieć takich stresów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Welflon Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Jak rozumiem jest to Porter bałtycki temu drożdże dolnej fermentacji? Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Porter bałtycki i drożdże dolnej fermentacji jak mówi sama nazwa drożdży (mauribrew lager 497). dałem 2 paczki (2x12.5g) i ładnie fermentuje póki co Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Jestem nowy na forum więc zacznij od czytania forum. pierwszy post, który Ci polecam jest tutaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2016 (edytowane) Koledzy, kolsch mi się grzeje do chmielenia, a widzę że brakło mi chmielu Perle (4%AK). Planuję dać 40g na 0' oraz pozostałe 18g na 45', mam jeszcze do dyspozycji Lubelski i Marynke (9,5ak). Zostawić jak mam, czy inaczej polecacie? Edytowane 15 Kwietnia 2016 przez Versaar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Ja przy ostatnim alt-cie to samo przerabialem. Została mi tylko marynki i Lubelski. Wiec dałem jak do polskiego ale Martynka na goryczke a Lubelski na aromat. Żona mówi że to najlepsze piwo jakie mi wyszło Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
razorro Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Witam na cichej fermentacji pojawila mi sie plamka plesni (srednica okolo centymetra) czy zebrac ta plamke i butelkowac piwo ? Wszystko mam juz przygotowane i nie wiem czy kibel czy w butelki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi