Skocz do zawartości

OSTRY DYŻUR - wątek TYLKO dla potrzebujących pilnej pomocy !


coder

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

Zaczynam moją przygodę z piwowarstwem domowym i dziś jako drugą warkę planuję zrobić AIPA:

 

Zasyp:

5,0 - 6,0 kg Pale Ale

0,5 kg Monachijski I

 

Zacieranie:

68°C 70'

78°C 3'

 

Prosiłbym o radę odnośnie chmielenia, do dyspozycji mam granulaty:

zbiór 2014:  30g Zeus (16,1% alfa kw.), 30g Mosaic (12%)

zbiór 2015:  90g Citra (13,5%), 30g Amarillo (8,8%)

 

30g Zeusa na goryczkę w 60' a dalej jak proponujecie aby było optymalnie? Warzenie miało się odbyć na spokojnie w przyszłym tygodniu, ale wyszło że musi być dziś dlatego proszę o wsparcie, pozdrawiam.

Edytowane przez niv
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

a widzisz wychodzi na to że nie doczytałem :-D

 

Mosaica i Citrę obstawiał bym  w równych ilościach na:

 

20'     7g Citra       10g Mozaic

 

10'     7g Citra       10g Mozaic

 

5'       7g Citra       10g Mozaic

 

na cichej  9g citra     15g Mozaic

 

Ale możne niech się ktoś bardziej doświadczony wypowie

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy ktoś miał problem z wydostaniem drożdży od FM z fiolki? Brzeczka na starter gotowa a dopiero teraz zauważyłem że drożdże się zbiły na ściance i żadne potrząsanie, mieszanie nie przynosi skutku. W obawie przed infekcją nie mam zamiaru stać na kolbą i czekać aż łaskawie spłyną. Jakieś pomysły?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nastawiłem we wtorek swoje pierwsze piwko, oczywiście z brewkita, ale to chyba ostatni taki postępek. We wtorek na piwku stała piękna, sztywna piana z takimi plamami w kolorze brzeczki. Piana całkowicie pokrywała powierchnię i sama miała kilka cm. Zajrzałem dzisiaj do fermentora i powierzchnia jest już pokryta tylko taką delikatną pianką. Tak ma być, czy coś z tym robić na szybko?

 

Piwo, to często na tym forum krytykowany Gozdawa, a dokładniej Belgian Pale Ale

 

10g grożdży Belgian Fruit & Spicy Ale Yeast, również Gozdawa

Początkowe Blg 10o

Temperatura brzeczki 23o

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W tak wysokiej temperaturze i przy niskim ekstrakcie bardzo możliwe że po 3 dniu drożdże kończą już ucztę. Zmierz dziś Blg, daj parę dni drożdżom na posprzątanie po sobie, zmierz Blg jeszcze raz i jeżeli się nie zmienił to butelkuj.

Co jeśli Blg wynosi w tej chwili 7,5o ? Wile się  piwku nie zadziało, a wygląda rzeczywiście jak by już nie szło.

post-16191-0-54224000-1460141092_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

mam dwie.  Zastanawiałem sie czy jedna nie starczy, dość mocno natleniłem piwo i doszedłem do wniosku ze drożdze dobrze sie rozmnożą ale postanowiłem zapytać specjalistów 

Edytowane przez Welflon
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Panowie, z samego rana warzenie, teraz kleikuje mi się przenica i owies a mam problem ze starterem drożdżowym - po 24h kręcenia na mieszadle nie ma większych zmian, blg początkowe ok. 7, a teraz nadal sporo cukru zostalo, jakieś 5,5 Blg. Jest się czym niepokoić? To moje trzecie podejście do plynnych od FM, do tej pory fiolki byly mocno przegazowane i pienily sie przy otwieraniu. Te ledwo syknęły i cisza.

 

Edit:

Problem sam się rozwiazal, po 36h wystartowaly.

Edytowane przez HerrOs
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Panowie, z samego rana warzenie, teraz kleikuje mi się przenica i owies a mam problem ze starterem drożdżowym - po 24h kręcenia na mieszadle nie ma większych zmian, blg początkowe ok. 7, a teraz nadal sporo cukru zostalo, jakieś 5,5 Blg. Jest się czym niepokoić? To moje trzecie podejście do plynnych od FM, do tej pory fiolki byly mocno przegazowane i pienily sie przy otwieraniu. Te ledwo syknęły i cisza.

 

Edit:

Problem sam się rozwiazal, po 36h wystartowaly.

 

Dlatego dobrze jest robić starter 3-4 dni przed warzeniem, żeby właśnie nie mieć takich stresów ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak rozumiem jest to Porter bałtycki temu drożdże dolnej fermentacji?

 

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

 

Porter bałtycki i drożdże dolnej fermentacji jak mówi sama nazwa drożdży (mauribrew lager 497). dałem 2 paczki (2x12.5g) i ładnie fermentuje póki co :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Koledzy, kolsch mi się grzeje do chmielenia, a widzę że brakło mi chmielu Perle (4%AK). Planuję dać 40g na 0' oraz pozostałe 18g na 45', mam jeszcze do dyspozycji Lubelski i Marynke (9,5ak). Zostawić jak mam, czy inaczej polecacie?

Edytowane przez Versaar
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • zasada zablokował(a) i odpiął/ęła ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.