Jasiu Opublikowano 5 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2016 (edytowane) Jeśli masz na myśli te tzw. "słoje wielofunkcyjne" z fioletowymi szelkami to generalnie powinny bulkać, ale te nakrętki nie są w 100% szczelne, więc gaz może znajdować ujście pod nimi. Edytowane 5 Grudnia 2016 przez Jasiu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kowalczyka Opublikowano 5 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2016 Tak. O te mi chodzi. Mam nadzieję, że jest tak jak piszesz. dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
br.an.tr Opublikowano 6 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2016 (edytowane) Która siatka ma mniejsze oczka 150 mk czy 600 mk ? Edytowane 6 Grudnia 2016 przez br.an.tr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 6 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2016 Mniejsze 150 br.an.tr 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rabusss Opublikowano 6 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2016 Witam, jestem poczatkujacym piwowarem i mam pytanie, czy mozna cos zrobic z piwem ktore ma za duzo goryczki a stoi juz na cichej fermentacji? zapewne zle je wyslodzilem poniewaz z instruktazowych 20l wyszlo mi 16,5l, a jak by tego bylo malo to jeszcze bede chmielil na zimno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sylwester87 Opublikowano 6 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2016 (edytowane) Chmielenie na zimno nie podnosi goryczki, a to co teraz jej czujesz zelży delikatnie po butelkowaniu i leżakowaniu w butlach, jak się ułoży za pare tygodni. Nie panikuj Edytowane 6 Grudnia 2016 przez Sylwester87 ASadam 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rabusss Opublikowano 6 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2016 w wiki wyczytalem ze mala wydajnosc prowadzi do przechmielenia, wiec zapewne piwo robi sie bardziej gorzkie, myslalem ze chmielenie na zimno podniesie jeszcze bardziej jego goryczke, a w ktorym momencie chmielicie na zimno? 3-5 dni przed butelkowaniem to dobry czas na dodanie chmielu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sylwester87 Opublikowano 6 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2016 3-5 dni to dobry czas. Izomeryzacja alfa kwasów zachodzi (jeżeli się nie mylę) do 80 stopni C. A jeżeli Ty chcesz chmilić na zimno (w domyśle chmielem aromatycznym o niskiej zawartości alfa kwasów) to w żaden sposów nie podniesiesz dodatkowo goryczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rabusss Opublikowano 6 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2016 dzieki Sylwek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 6 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2016 (edytowane) Tego jeszcze nie przerabiałem! W trakcie aktywacji drożdży Wyeast pękła saszetka. Stało się to w momencie kiedy rozgniatałem kapsułę z pożywką. Nie użyłem do tego sporej siły w zasadzie zrobiłem to delikatniej niż zwykle! Co z tym fantem robić? Rano zlewać do startera? Odczekać dłużej i robić starter? Wylać? Reklamować? Jakaś niewielka ilość tych drożdży wyciekła.Póki co opakowanie prowizorycznie zakleiłem taśmą izolacyjną. Jak tak przeglądam zdjęcia to mam wrażenie, że w miejscu pęknięcia zgrzew jest znacznie cieńszy niż w innym miejscu. Edytowane 6 Grudnia 2016 przez PawelH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 6 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2016 (edytowane) Nieźle. Też zawsze miałem wrażenie, że to może pęknąć, ale panuje przekonanie, że to się tylko tak wydaje i można walić z całej siły Póki co się sprawdzało. Ja bym robił starter z tego już teraz. Bałbym się infekcji trzymając to dłużej w takim stanie. Ta aktywacja nie jest aż tak ekstremalnie ważna. Pomaga drożdżom, ale raczej ruszą mimo wszystko. A jak się coś przypałęta to już drożdże do wywalenia. W reklamacje też możesz próbować się bawić, ale zanim to rozpatrzą w stanach, o ile w ogóle rozpatrzą. A piwa bez drożdży nie zrobisz Edytowane 6 Grudnia 2016 przez Oskaliber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 6 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2016 (edytowane) Nieźle. Też zawsze miałem wrażenie, że to może pęknąć, ale panuje przekonanie, że to się tylko tak wydaje i można walić z całej siły Póki co się sprawdzało. Ja bym robił starter z tego już teraz. Bałbym się infekcji trzymając to dłużej w takim stanie. Ta aktywacja nie jest aż tak ekstremalnie ważna. Pomaga drożdżom, ale raczej ruszą mimo wszystko. A jak się coś przypałęta to już drożdże do wywalenia. W reklamacje też możesz próbować się bawić, ale zanim to rozpatrzą w stanach, o ile w ogóle rozpatrzą. A piwa bez drożdży nie zrobisz Właśnie tym razem zrobiłem do delikatniej niż zawsze. Przede wszystkim zauważyłem, że opakowanie Wyeast różni się nie tylko graficznie, ale również... No właśnie! Ta kapsuła z pożywką jest większa i powietrza w samym opakowaniu tez jest więcej. Trudniej się dobrać do tej kapsuły. Mimo to twierdzę, że poprzednie saszetki traktowałem mocno z liścia, a tą to w zasadzie bardziej zgniotłem. Edytowane 6 Grudnia 2016 przez PawelH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 7 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2016 Nieźle. Też zawsze miałem wrażenie, że to może pęknąć, ale panuje przekonanie, że to się tylko tak wydaje i można walić z całej siły Póki co się sprawdzało. Ja bym robił starter z tego już teraz. Bałbym się infekcji trzymając to dłużej w takim stanie. Ta aktywacja nie jest aż tak ekstremalnie ważna. Pomaga drożdżom, ale raczej ruszą mimo wszystko. A jak się coś przypałęta to już drożdże do wywalenia. W reklamacje też możesz próbować się bawić, ale zanim to rozpatrzą w stanach, o ile w ogóle rozpatrzą. A piwa bez drożdży nie zrobisz Właśnie tym razem zrobiłem do delikatniej niż zawsze. Przede wszystkim zauważyłem, że opakowanie Wyeast różni się nie tylko graficznie, ale również... No właśnie! Ta kapsuła z pożywką jest większa i powietrza w samym opakowaniu tez jest więcej. Trudniej się dobrać do tej kapsuły. Mimo to twierdzę, że poprzednie saszetki traktowałem mocno z liścia, a tą to w zasadzie bardziej zgniotłem. Czyżby chinczycy nawet "nasze" grzyby zaczeli podrabiać Wysłane z mojego V9 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 7 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2016 Tego jeszcze nie przerabiałem! W trakcie aktywacji drożdży Wyeast pękła saszetka. Stało się to w momencie kiedy rozgniatałem kapsułę z pożywką. Nie użyłem do tego sporej siły w zasadzie zrobiłem to delikatniej niż zwykle! Co z tym fantem robić? Rano zlewać do startera? Odczekać dłużej i robić starter? Wylać? Reklamować? Jakaś niewielka ilość tych drożdży wyciekła. Ale jaja... ja też mam zawsze opory przed waleniem w tę torbę Ale nigdy takiego zonka nie miałem. Daj to od razu do startera i na mieszadło - nie ma co ryzykować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 7 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2016 W reklamacje też możesz próbować się bawić, ale zanim to rozpatrzą w stanach, o ile w ogóle rozpatrzą. A piwa bez drożdży nie zrobisz To tak jeszcze tylko dodam, że sprzedawca się na mnie wypiął i nie widzi problemu. Drożdże mogą się aktywować w nieszczelnym opakowaniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 7 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2016 Który to sklep? Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 7 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2016 Który to sklep? Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Kolego, myślę że nie byłoby eleganckie gdybym w tym miejscu pisał o takich sprawach. Co nie zmienia faktu, że czuje się kompletnie olany... Żadnego przepraszam, jak do tego doszło, prosimy o więcej zdjęć itd. Zaraz zadam pytanie: a co jeśli starter zaliczy infekcje? Ale OK nie będę pisał czarnych scenariuszy. Po robocie wlewam to w starter i niech się dzieje wola nieba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 7 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2016 Nie wiem co w tym nieeleganckiego, żeby "pochwalić" sklep z imienia. Chyba że chodzi Ci o ten wątek. Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 7 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2016 Ej panowie, dalsza dyskusja to nie ostry dyżur już! P.S. Rok temu też zdarzyła mi się taka saszetka Wyeast w której puścił zgrzew (po terminie za darmo od sklepu więc nie reklamowałem ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ansyn Opublikowano 9 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2016 (edytowane) Witam Właśnie warzę swoje pierwsze jest to sweet stout. Co myślicie o dodaniu dla smaku zaprawkę do alkoholu? Mam taką i może wniosła by fajny aromat/smak? Jeżeli pomysł wmiarę to kiedy dodać? Na koniec gotowania? Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka Edytowane 9 Grudnia 2016 przez ansyn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 9 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2016 Po 1 ja bym tego nie dodawał. Po 2 Jak już bardzo chcesz, to podziel np. warkę na pół, i do połowy dodaj. Na koniec gotowania, albo jak jest świeżo otwarte to na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ansyn Opublikowano 9 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2016 Rozmawiałem o tym na chacie i zrobię tak, że przy rozlewie dodam kilka kropel do kilku butelek i zobaczymy co wyjdzie. A na przyszłość jak najlepiej uzyskać aromat orzechów do stauta? Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 9 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2016 (edytowane) A na przyszłość jak najlepiej uzyskać aromat orzechów do stauta? Najpoprawniej będzie kombinować ze słodami ale masz wolną rękę i możesz nawet dodać orzechy. Edytowane 9 Grudnia 2016 przez udarr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ansyn Opublikowano 9 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2016 Orzechy do gotowania? na jaki czas? Macie w tym jakieś doświadczenia? Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 10 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2016 Orzechy do gotowania? na jaki czas? Macie w tym jakieś doświadczenia? Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka Trochę słaba opcja, bo orzechy są tłuste Trzeba kombinować słodami - poszukaj na forum receptury Scooby'ego - kiedyś wrzucał reckę bodajże na Brown Nut Porter'a Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi