Skocz do zawartości

OSTRY DYŻUR - wątek TYLKO dla potrzebujących pilnej pomocy !

coder

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jestem poczatkujacym piwowarem i mam pytanie, czy mozna cos zrobic z piwem ktore ma za duzo goryczki a stoi juz na cichej fermentacji? zapewne zle je wyslodzilem poniewaz z instruktazowych 20l wyszlo mi 16,5l, a jak by tego bylo malo to jeszcze bede chmielil na zimno

w wiki wyczytalem ze mala wydajnosc prowadzi do przechmielenia, wiec zapewne piwo robi sie bardziej gorzkie, myslalem ze chmielenie na zimno podniesie jeszcze bardziej jego goryczke, a w ktorym momencie chmielicie na zimno? 3-5 dni przed butelkowaniem to dobry czas na dodanie chmielu?

Tego jeszcze nie przerabiałem! W trakcie aktywacji drożdży Wyeast pękła saszetka. Stało się to w momencie kiedy rozgniatałem kapsułę z pożywką. Nie użyłem do tego sporej siły :) w zasadzie zrobiłem to delikatniej niż zwykle! Co z tym fantem robić? Rano zlewać do startera? Odczekać dłużej i robić starter? Wylać? Reklamować? Jakaś niewielka ilość tych drożdży wyciekła.

Póki co opakowanie prowizorycznie zakleiłem taśmą izolacyjną.

Pęknięcie saszetki Wyeast w trakcie aktywowania

Jak tak przeglądam zdjęcia to mam wrażenie, że w miejscu pęknięcia zgrzew jest znacznie cieńszy niż w innym miejscu.
Edytowane przez PawelH

Nieźle. Też zawsze miałem wrażenie, że to może pęknąć, ale panuje przekonanie, że to się tylko tak wydaje i można walić z całej siły :D Póki co się sprawdzało.

Ja bym robił starter z tego już teraz. Bałbym się infekcji trzymając to dłużej w takim stanie. Ta aktywacja nie jest aż tak ekstremalnie ważna. Pomaga drożdżom, ale raczej ruszą mimo wszystko. A jak się coś przypałęta to już drożdże do wywalenia.

W reklamacje też możesz próbować się bawić, ale zanim to rozpatrzą w stanach, o ile w ogóle rozpatrzą. A piwa bez drożdży nie zrobisz ;)

Edytowane przez Oskaliber

W dniu 6.12.2016 o 23:35, Oskaliber napisał(a):

Nieźle. Też zawsze miałem wrażenie, że to może pęknąć, ale panuje przekonanie, że to się tylko tak wydaje i można walić z całej siły :D Póki co się sprawdzało.

Ja bym robił starter z tego już teraz. Bałbym się infekcji trzymając to dłużej w takim stanie. Ta aktywacja nie jest aż tak ekstremalnie ważna. Pomaga drożdżom, ale raczej ruszą mimo wszystko. A jak się coś przypałęta to już drożdże do wywalenia.

W reklamacje też możesz próbować się bawić, ale zanim to rozpatrzą w stanach, o ile w ogóle rozpatrzą. A piwa bez drożdży nie zrobisz ;)

Właśnie tym razem zrobiłem do delikatniej niż zawsze. Przede wszystkim zauważyłem, że opakowanie Wyeast różni się nie tylko graficznie, ale również... No właśnie! Ta kapsuła z pożywką jest większa i powietrza w samym opakowaniu tez jest więcej. Trudniej się dobrać do tej kapsuły. Mimo to twierdzę, że poprzednie saszetki traktowałem mocno z liścia, a tą to w zasadzie bardziej zgniotłem.

Edytowane przez PawelH

W dniu 6.12.2016 o 23:40, PawelH napisał(a):

Ja bym robił starter z tego już teraz. Bałbym się infekcji trzymając to dłużej w takim stanie. Ta aktywacja nie jest aż tak ekstremalnie ważna. Pomaga drożdżom, ale raczej ruszą mimo wszystko. A jak się coś przypałęta to już drożdże do wywalenia.

Właśnie tym razem zrobiłem do delikatniej niż zawsze. Przede wszystkim zauważyłem, że opakowanie Wyeast różni się nie tylko graficznie, ale również... No właśnie! Ta kapsuła z pożywką jest większa i powietrza w samym opakowaniu tez jest więcej. Trudniej się dobrać do tej kapsuły. Mimo to twierdzę, że poprzednie saszetki traktowałem mocno z liścia, a tą to w zasadzie bardziej zgniotłem.

Czyżby chinczycy nawet "nasze" grzyby zaczeli podrabiać

Wysłane z mojego V9 przy użyciu Tapatalka

W dniu 6.12.2016 o 23:21, PawelH napisał(a):

Tego jeszcze nie przerabiałem! W trakcie aktywacji drożdży Wyeast pękła saszetka. Stało się to w momencie kiedy rozgniatałem kapsułę z pożywką. Nie użyłem do tego sporej siły :) w zasadzie zrobiłem to delikatniej niż zwykle! Co z tym fantem robić? Rano zlewać do startera? Odczekać dłużej i robić starter? Wylać? Reklamować? Jakaś niewielka ilość tych drożdży wyciekła.

Ale jaja... ja też mam zawsze opory przed waleniem w tę torbę :P Ale nigdy takiego zonka nie miałem. Daj to od razu do startera i na mieszadło - nie ma co ryzykować.

W reklamacje też możesz próbować się bawić, ale zanim to rozpatrzą w stanach, o ile w ogóle rozpatrzą. A piwa bez drożdży nie zrobisz

To tak jeszcze tylko dodam, że sprzedawca się na mnie wypiął i nie widzi problemu. Drożdże mogą się aktywować w nieszczelnym opakowaniu :brawo:

W dniu 7.12.2016 o 08:56, tauruss napisał(a):

Który to sklep?

Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka

Kolego, myślę że nie byłoby eleganckie gdybym w tym miejscu pisał o takich sprawach.

Co nie zmienia faktu, że czuje się kompletnie olany... Żadnego przepraszam, jak do tego doszło, prosimy o więcej zdjęć itd.

Zaraz zadam pytanie: a co jeśli starter zaliczy infekcje? Ale OK nie będę pisał czarnych scenariuszy. Po robocie wlewam to w starter i niech się dzieje wola nieba.

Witam

Właśnie warzę swoje pierwsze ;) jest to sweet stout. Co myślicie o dodaniu dla smaku zaprawkę do alkoholu? Mam taką i może wniosła by fajny aromat/smak? Jeżeli pomysł wmiarę to kiedy dodać? Na koniec gotowania?

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka

6a3dc66c67d643fe0b337812ffa282c0.jpg

Edytowane przez ansyn

Rozmawiałem o tym na chacie i zrobię tak, że przy rozlewie dodam kilka kropel do kilku butelek i zobaczymy co wyjdzie. A na przyszłość jak najlepiej uzyskać aromat orzechów do stauta?

W dniu 9.12.2016 o 17:27, ansyn napisał(a):

A na przyszłość jak najlepiej uzyskać aromat orzechów do stauta?

Najpoprawniej będzie kombinować ze słodami ale masz wolną rękę i możesz nawet dodać orzechy.

Edytowane przez udarr

W dniu 9.12.2016 o 18:32, ansyn napisał(a):

Orzechy do gotowania? na jaki czas? Macie w tym jakieś doświadczenia?

Trochę słaba opcja, bo orzechy są tłuste :) Trzeba kombinować słodami - poszukaj na forum receptury Scooby'ego - kiedyś wrzucał reckę bodajże na Brown Nut Porter'a :)

• zasada zablokował(a) i odpiął/ęła ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.