Coffeelover Opublikowano 25 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2017 W najgorszym razie - czy drożdże w lodówce wytrzymają do wtorku? Jest to zlana do słoika połowa dwulitrowego startera, White Labs California Ale, który do wczorajszego wieczora kręcił się na mieszadle. Drożdże opadły i utworzyły gęstwę na dnie słoika, pod brzeczką Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 25 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2017 Albo nie umiem korzystać z google/allegro, albo nie na aktualnie takiej oferty - sprawdzałem przed wrzuceniem posta... nie nie - ja podałem tylko jeden ze sposobów jak można do zagadnienia podejść. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carrion Opublikowano 25 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2017 Szybkie pytanie nowicjusza... Parę minut temu zagotowała mi się brzeczka i przyszedł czas na dodanie pierwszej partii chmielu. Wg instrukcji na 60' miałem dać 20g Iungi i 20g Centenniala. Zamiast tego ostatniego przez zagapienie wsypałem 30g Cascade, który powinien być dodany na ostatnie 10 minut gotowania. Czy ta zamiana namiesza mi w piwie? Na wyłączenie palnika mam dodać 20g Simcoe. Mam jeszcze ok. 14g Chinooka, który też chcę wrzucić na 0'. Zmienić jakoś dodawanie pozostałych chmieli, czy nie przejmować się zbytnio pomyłką? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 25 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2017 soborta wieczór to i towarzystwo bawi na mieście, więc i tak już po ptakach. generalnie cascade jest bardziej chmielem aromatycznym, Iunga a już na pewno Centennial ma dużo więcej od niego alfa kwasów, więc pomyłka będzie Cię kosztować goryczkę w piwie. Ale to może i dobrze na start. Chmiele już pewnie dodałeś więc porad nie będzie, ale przy sobocie to lepiej było chyba na czat uderzyć z pytaniami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 26 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2017 Planowałem butelkowanie i warzenie a moim oczom ukazuje się coś takiego:Zapach i smak ok, butelkować to ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 26 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2017 Chmielone na zimno? Też miałem taki "nalot", piwo.org twierdziło,że to taniny z chmielu,twarda woda itp. Zabutelkowałem,wypiłem,żyje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 26 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2017 W najgorszym razie - czy drożdże w lodówce wytrzymają do wtorku? Jest to zlana do słoika połowa dwulitrowego startera, White Labs California Ale, który do wczorajszego wieczora kręcił się na mieszadle. Drożdże opadły i utworzyły gęstwę na dnie słoika, pod brzeczką Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Zostaw w spokoju,nic do wtorku im nie będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 26 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2017 Chmielone na zimno? Też miałem taki "nalot", piwo.org twierdziło,że to taniny z chmielu,twarda woda itp. Zabutelkowałem,wypiłem,żyjeBez chmielenia na zimno. FM20. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 26 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2017 W najgorszym razie - czy drożdże w lodówce wytrzymają do wtorku? Jest to zlana do słoika połowa dwulitrowego startera, White Labs California Ale, który do wczorajszego wieczora kręcił się na mieszadle. Drożdże opadły i utworzyły gęstwę na dnie słoika, pod brzeczką Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Zostaw w spokoju,nic do wtorku im nie będzie.Też bym podtrzymał jeszcze kilka dni,zobaczył czy coś rośnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkx6 Opublikowano 26 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2017 Chmielone na zimno? Też miałem taki "nalot", piwo.org twierdziło,że to taniny z chmielu,twarda woda itp. Zabutelkowałem,wypiłem,żyjeBez chmielenia na zimno. FM20. Zostaw kilka dni i zobacz czy coś się z tego nie lęgnie. Jak za tydzień blg nie spadnie, a smak i zapach będą Ci odpowiadały to w butelki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opeciarz Opublikowano 26 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2017 Zatkał się hop stoper! Zostało w garze jakieś 5, 7 litrów. Co robić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 26 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2017 (edytowane) delikatnie zlej z gara, wymyj garnek, wlej na powrót, jesli trzeba to szybko zagotuj, zlej przez hop stopper Edytowane 26 Marca 2017 przez jaras Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klata Opublikowano 1 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2017 Uwarzyłem pilsa ale przez pomyłkę dałem złe drożdże. Zamiast W 34/70 uwodniłem i zadałem WB-06. Dopiero teraz przy sprzątaniu to zauważyłem. Piwo już schłodzone do 13 stopni. Co zrobić w takim wypadku? Rozważam dwie opcje: 1. Uwodnić i zadać jeszcze W 34/70 2. Podnieść temperaturę fermentacji do 20°C Co radzicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 1 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2017 Uwarzyłem pilsa ale przez pomyłkę dałem złe drożdże. Zamiast W 34/70 uwodniłem i zadałem WB-06. Dopiero teraz przy sprzątaniu to zauważyłem. Piwo już schłodzone do 13 stopni. Co zrobić w takim wypadku? Rozważam dwie opcje: 1. Uwodnić i zadać jeszcze W 34/70 2. Podnieść temperaturę fermentacji do 20°C Co radzicie? Nie zadawałbym innych drożdży.. Niech piwo powoli ogrzewa się i fermentuje na pszenicznych. Będzie dobrze! krok następny: powtórzyć warzenie pilsa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stefek Opublikowano 5 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2017 Witam, utknęła mi filtracja i jedyne co mogę robić to spuszczać razem z odrobiną młóta. Potem mogą być przez to jakieś wady w piwie? (oczywiście gotuje brzeczkę) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 5 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2017 Witam, utknęła mi filtracja i jedyne co mogę robić to spuszczać razem z odrobiną młóta. Potem mogą być przez to jakieś wady w piwie? (oczywiście gotuje brzeczkę) A spróbuj zdekantować ciecz z góry - znad złoża przez druciak. Młóto jak się przedostanie do chmielenia to raczej zwiąże się z białkami i opadnie na dno, jedynie łuska podczas gotowania może dać trochę garbników, ale jeżeli tego jest bardzo mało nie przejmowałbym się tym najzwyczajniej. Stefek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 5 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2017 co to za piwo, zasyp, zacieranie? tak na szybko to poradziłbym wrócić wszystko do gara, podgrzać do 80 stopni i próbować filtrować jeszcze raz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek_z Opublikowano 5 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2017 Filtracja jak utknie to trzeba powtórzyć mash out. Nie mam pojęcia co się stanie jak się to ugotuje z młótem, ale tydaje mi się,że ryzykujesz conajmniej dużą ilość garbników i tanin. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stefek Opublikowano 5 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2017 co to za piwo, zasyp, zacieranie? tak na szybko to poradziłbym wrócić wszystko do gara, podgrzać do 80 stopni i próbować filtrować jeszcze raz Pale ale 3 kg Płatki kukurydziane 1.2 kg(kleikowane) 1 kg carahell Podgrzałem do 90 i nic nie dało. Zleje z góry co się da i tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilg20 Opublikowano 5 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2017 Pale ale 3 kg Płatki kukurydziane 1.2 kg(kleikowane) 1 kg carahell Ostro pojechałeś z karmelem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 5 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2017 Pierwszy raz zamówiłem słód nie śrutowany. W woreczku mam taki jakiś brązowy pył jak skrorupa jęczmienia. Mam to oddzielić przed srutowaniem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stefek Opublikowano 5 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2017 Pale ale 3 kg Płatki kukurydziane 1.2 kg(kleikowane) 1 kg carahell Ostro pojechałeś z karmelem Robiłem BW więc podzieliłem na dwa. W następnym poleciał samo pale ale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilg20 Opublikowano 5 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2017 Aaa, teraz rozumiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek_z Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2017 (edytowane) Pierwszy raz zamówiłem słód nie śrutowany. W woreczku mam taki jakiś brązowy pył jak skrorupa jęczmienia. Mam to oddzielić przed srutowaniem? Obojętnie. Prawdopodobnie łuska, która się oddzieliła od części ziaren. Łuska służy do filtracji, ale i tak wystarczająco dużo tego uzyskasz śrutując słód. Dla świętego spokoju możesz to wrzucić do zacieru, przepuszczać to przez śrutownik nie ma wielkiego sensu. Poza tym polecam nie sępić i zamawiać śrutowany słód. Strasznie się syfi to raz, a dwa jak masz coś taniego porkertopodobnego to raczej ciężko jest tym kontrolować stopień rozdrobnienia. Mam taki wynalazek, ale tylko po to,ze czasem zdarza misie zapomnieć odhaczyć odpowiedniej opcji, jeśli nie masz niczego lepszego to odradzam taką zabawę. Zresztą jak ześrutujesz to sam zobaczysz. Edytowane 6 Kwietnia 2017 przez bartek_z Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enethion Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2017 A ja polecam przeciwnie: śrutować samodzielnie, skoro masz czym. Grunt to poznać swój sprzęt, bo wtedy łatwiej osiągać zamierzony efekt. Robienie notatek zawsze ułatwia ten proces. Syfi się tak, czy inaczej: "80% pracy piwowara, to sprzątanie". Wysłane z Rivendell przy użyciu Palantíru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi