Skocz do zawartości

OSTRY DYŻUR - wątek TYLKO dla potrzebujących pilnej pomocy !


coder

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj warzyłem portera i wysładzałem dalej na cienkusza. Dzisiaj mam chmielic, cienkusza jest 14,5 litra 5,77 Blg i moje pytanie czy dosypac cukru żeby zwiększyc Blg, czy przed chmieleniem pogotowac żeby Blg się podniosło ? Chcę uzyskac 10 Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Praktykowaliście chmielenie na zimno w pończoszce? Mam do wsypania ok. 70 g chmielu na cichą do 10 L piwa i boje się, że z chmielinami pójdą ze dwa litry. Już teraz mam z 1 L osadu. Jak z uwydatnieniem cech chmielu z pończochy?

Chmieliłem na goryczkę i było ok, ale to było gotowanie i ciągły ruch brzeczki, a na zimno to wiadomo.... Nie chcę bełtać zbyt mocno fermentorem, żeby nie wzburzać osadu z dna.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

U mnie to słabo wyszło, tzn aromat został w skarpecie, trzeba mieć naprawdę duża pończoche i trochę liczyć się z niższa wydajnością

 

Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Praktykowaliście chmielenie na zimno w pończoszce? Mam do wsypania ok. 70 g chmielu na cichą do 10 L piwa i boje się, że z chmielinami pójdą ze dwa litry. Już teraz mam z 1 L osadu. Jak z uwydatnieniem cech chmielu z pończochy?

Chmieliłem na goryczkę i było ok, ale to było gotowanie i ciągły ruch brzeczki, a na zimno to wiadomo.... Nie chcę bełtać zbyt mocno fermentorem, żeby nie wzburzać osadu z dna.

Sam chmielę tylko luzem, ale przez forum przewija się dużo postów, że pończocha jest dużo mniej wydajna i właściwie odradza się ten sposób.  Niestety trzeba się liczyć ze sporymi stratami przy chmieleniu na zimno. 

 

Co do samej ilości chmielu, to jest go trochę za dużo. Coder w 20 nr "Piwowara" podaje rozsądną ilość chmielu w ilości 70-115g na 20l. Większe ilości nie mają podobno sensu, bo olejki zapachowe powyżej tej tak już się nie rozpuszczają, a im więcej chmielu tym większa łodygowość w piwie.  

Edytowane przez Krzysztof Szwajka
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Szkoda chmielu, wsyp luzem. Jak masz możliwość to przenieś fermentor w zimne miejsce na ostatnie 2 dni chmielenia. W niskiej temperaturze (najlepiej w okolicach zera stopni) chmieliny ładnie zbijają się na dnie. Dodatkowo pończocha i staranna filtracja przy butelkowaniu ograniczy straty.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za podpowiedzi.

Piwo fermentuje w 15°C i mniej nie uda mi się osiągnąć niestety. Nie mam lodówki.

Za duże ilości chmielu? Macie może propozycje jakie ilości dać? Mam Equinox i Falconers Flight przygotowane na cicha. Ewentualnie jeden z nich jeśli i tak całości nie wrzucę. Jednego mam 32 g a drugiego 40 g.

Wrzucę go luzem tak jak polecacie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

\witam, proszę o pomoc w sprawie drożdży, mam ciderini sweet  na 15-20 litrów, a soku tłoczonego  mam 32 litry, czy bardzo zle, bo mam juz kupione i nie wiem czy dokupic jeszcze ? co to spowolni fermentacje tylko cos więcej moze sie stac ?

Edytowane przez ckmisior
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kup jeszcze jedna paczkę, drożdży może być niewystarczająca ilość, może kiepsko fermentować, lepiej zapobiegać niż leczyć ;)

ok, kupione, gdyby to tylko dłużej trwało - fermentacja to pikuś, ale gdyby coś miało pójść nie tak to szkoda, pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

gotowac i zlać z nad osadu, najwyżej wyjdzie troche mniej, ale bedzie! i jak dużo błota to pilnuj żeby się czasami nie przypaliło.

Edytowane przez crusher
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Doprowadziłem brzeczkę niemal do wrzenia. Dolałem po trochu do młóta, żeby rozluźnić i spróbowałem jeszcze raz przefiltrować, tym razem na prowizorycznym fałszywym dnie, zrobionym z takiej obręczy z siatką nierdzewką, która służy do przykrywania patelni przeciw pryskaniu oleju. Efekt? Kicha! Staje całkowicie po 2-3 litrach mętnego. Nie mam pojęcia co się dzieje. Zasyp w miarę normalny: 2kg pale ale, 0,75 pszenicznego, 0,25 żytniego 0,4 płatków błyskawicznych. Przy poprzedniej warce też mi filtracja stawała. Gdzie robię błąd?

Edytowane przez łysy ĄĘ
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warzę moją drugą warkę z zacieraniem i pojawił mi się problem. W 40 min gotowania nawet nieźle klarownej brzeczki zaczęło się coś pojawiać. Coś jak małe kłaczki i nie wiem co to jest.

Brzeczka wcześniej była klarowna i nie wiem czy coś jest nie tak. Czy gdzieś popełniłem błąd? Czy w ogóle to się da uratować? W moim pierwszym standarowym Pale Ale nie miałem takiego problemu.

 

zasyp:

Słód pszeniczny Viking Malt (Strzegom) 3kg

Słód pilzneński klepiskowy Bruntal 3kg

Słód monachijski Viking Malt (Strzegom) 0.5 kg

 

Załączam zdjęcia.

post-18494-0-28330900-1496343771_thumb.jpg

post-18494-0-34727600-1496343839_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Opadnie. Ja zawsze po wyłączeniu palników kręcę kilka razy chłodnicą, brzeczka wiruje. Po ok 2-3 minutach brzeczka przestaje wirować a osady razem z chmielinami gromadzą się na na dnie na środku gara. Brzeczkę ściągasz z brzegu. Chyba większość piwowarów tak robi. Jak trochę osadów dostanie się do fermentora to nic się nie stanie, ale im mniej tym lepiej. Nie ma co panikować.

 

EDIT: Wszystko mi się pomyliło już prostuję. Jak już brzeczka ma temperaturę docelową, to kręcę nią i wyjmuję chłodnicę. Brzeczka wiruje a na środku układa się stożek z osadów. Dekantuję brzeczkę po tych 2-3 minutach kiedy przestanie wirować. 

Edytowane przez Krzysztof Szwajka
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Po jakim czasie zacząć się martwić, jeżeli drożdże nie ruszyły?

Piwo pszeniczne z ekstraktów, drożdże WB-06.

Napowietrzenie poprzez energiczne mieszanie chochlą przez kilka minut. Drożdże po 20 min rehydratacji nie stworzyły wyraźnej czapy w szklance, ale też nie osiadły na dno. Zaledwie kilkanaście bąbli na powierzchni. Zapach miały bardzo przyjemny. dałem pół opakowania (6g) na 20l.

Po 7 godz. od zadania drożdży w fermentorze nie ma nawet najmniejszego śladu pracy.

Problemem jest to, że nie mam żadnych innych, a nie mam gdzie kupić na miejscu...  :|

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1) Zrobiłem starter na mieszadle - kilkumiesięczny zapasteryzowany trzymany w lodówce cienkusz 7°BLG, drożdże trzymane w lodówce FM41 z terminem trwałości 02.2017. Brak jakichkolwiek oznak życia grzybów, minęło już około 18h od startu mieszania. Jest jakaś szansa że się namnożą czy jednak same trupy i do kanału? Przy otwarciu fiolki trochę gazu (byłem przygotowany), zapach po wygazowaniu raczej ok. Co myślicie?

2) Słoik 0.8l z półtoramiesięczną gęstwą US-05, trzymaną w lodówce. Zapach ok. Kolor jednolity, nie ma warstwy ciemniejszej i jaśniejszej  (płyn z góry wyleję). Ile jej dodać do APA 12°BLG standardowa warka? Całość, połowę...?

 

post-17468-0-23648600-1497097586_thumb.jpg

Edytowane przez Igorrodz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • zasada zablokował(a) i odpiął/ęła ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.