dori Opublikowano 1 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2014 WARKA 179 AMERYKAŃSKA PSZENICA Zasyp: - 6kg słód pszeniczny - 6kg słód pilzneński Zacieranie: 15 minut w 44C 5 minut w 55C 40 minut w 64C 25 minut w 72C Gotowanie: 65 minut 30g Simcoe na 63 minuty 30g Centennial na 20 minut 60g Citra na 0 minut Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Dziś klasyczny Hefe-Weizen. Teorię przerobiłam na blogu, czas na praktykę WARKA 180 HEFE- WEIZEN Zasyp: - 6kg słód pszeniczny jasny - 4kg słód pilzneński Zacieranie: - 20 minut w 44C - 45 minut w 64C - 20 minut w 72C Gotowanie: 65 minut Chmielenie: 50g Hallertauer Mittefruh na 60 minut Teraz się gotuje... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Coś drgnęło w Twoim browarku. Nareszcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Coś drgnęło w Twoim browarku. Nareszcie Nie było tak źle, jeszcze tydzień temu miałam 8 pełnych fermentorów w salonie Większość to testy w oparciu o ekstrakty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Kto to wszystko butelkował? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Kto to wszystko butelkował? Poszło w kegi ... a wracając do warki 180 - wybicie 40l, ekstrakt 13,7Blg. Zadane drożdżami Mauribrew Weiss. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobrzanek Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Fermentory w salonie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Jak ja bym w salonie postawił fermentory to by mnie żona z nimi wyrzuciła z domu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Nie rozumne chłopoki, Dorota pisze o 'salonie piwnym' a w nim co może być? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crocco Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Dorota wie co pisze. Swego czassu fermentory stały pod choinką,piękny widok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 17 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2014 WARKA 181 SAISON Receptura identyczna jak ta podana na wiki jedynie drożdże inne, tym razem użyłam Wyeast 3726 Farmhouse Ale. ... a dla wszystkich ciekawskich - fragment naszego salonu Cichus 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nms007 Opublikowano 17 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2014 Tak z ciekawości - na jakich drożdżach "idzie" cydr? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 17 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2014 Tak z ciekawości - na jakich drożdżach "idzie" cydr? Na drożdżach Gozdawy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beleg Opublikowano 18 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2014 @dori Ma pytanie techniczne. Widzę na zdjęciu że zamiast rurki klasycznej używasz węza. Napisz proszę czy wąż przeciskasz przez uszczelkę gumową w fermentatorze czy wyciągasz ja? No i jakiej średnicy wąż stosujesz? Po moim ostatnim gejzerze w waizenie też mam zamiar spróbować tej metody ale zastanawia mnie szczelność rozwiązania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 18 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2014 @dori Ma pytanie techniczne. Widzę na zdjęciu że zamiast rurki klasycznej używasz węza. Napisz proszę czy wąż przeciskasz przez uszczelkę gumową w fermentatorze czy wyciągasz ja? No i jakiej średnicy wąż stosujesz? Po moim ostatnim gejzerze w waizenie też mam zamiar spróbować tej metody ale zastanawia mnie szczelność rozwiązania. Wężyk to standardowy wężyk igielitowy 10mm. Otwory są robione specjalnie pod średnicę wężyka, nie stosujemy uszczelek. Połączenie jest szczelne, bo zawsze "bulka" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beleg Opublikowano 18 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2014 Dziękuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 18 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2014 (edytowane) nie stosujemy uszczelek W razie wątpliwości można użyć Edytowane 18 Maja 2014 przez GB... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 18 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2014 Pokrywę to byś mógł raz na czas umyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 18 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2014 Zauważyłem już na pulpicie, że wyszły plamy, nie chciało mi się ponawiać fotki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 19 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2014 Nie o to chodzi aby na zdjęciu nie wyszły plamy ale żeby umyć dekiel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2014 (edytowane) Cytat z komentarzy do artykułu na blogu: Leszek: A jak z odfermentowaniem? tzn jakie BLG ?Dorota: Szczerze, nie sprawdzałam, rzadko sprawdzam. Sądząc po smaku odfermentowało dość mocno, pewnie w okolicach 1,5-2,5Blg. Rzadko sprawdzasz przy brewkitach, czy rzadko sprawdzasz w ogóle? Dlaczego? We wpisach na blogu kilka razy pojawia się wzmianka o dropsach fermentacyjnych. Często ich używasz? Edytowane 13 Sierpnia 2014 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Cytat z komentarzy do artykułu na blogu: Leszek: A jak z odfermentowaniem? tzn jakie BLG ?Dorota: Szczerze, nie sprawdzałam, rzadko sprawdzam. Sądząc po smaku odfermentowało dość mocno, pewnie w okolicach 1,5-2,5Blg. Rzadko sprawdzasz przy brewkitach, czy rzadko sprawdzasz w ogóle? Dlaczego? We wpisach na blogu kilka razy pojawia się wzmianka o dropsach fermentacyjnych. Często ich używasz? Ogólnie rzadko sprawdzam Dlaczego? z lenistwa, nie czuję takiej potrzeby, na tym etapie i tak już nic nie zmienię... Generalnie dość długo przetrzymuję piwa na burzliwej, zazwyczaj później stosuję cichą, więc co miało przefermentować i tak przefermentowało. Piwo robię dla siebie i jestem już w stanie na podstawie smaku określić czy piwo odfermentowało płytko, czy głęboko. Oczywiście nikogo nie namawiam do naśladownictwa, szczególnie początkującym polecam robienie pomiarów, sprawdzanie smaku, z czasem nabierzecie doświadczenia i będziecie mogli powiązać jedno z drugim. Polecam robienie pomiarów chcąc ściśle trzymać się danego stylu, np. wysyłając piwo na konkurs. Jeśli chodzi o dropsy to przede wszystkim stosuję do piw z brewkitów, ekstraktów, tam gdzie nie powstaje zbyt dużo osadów. Fermentację można prowadzić w jednym fermentorze z kranikiem i bezpośrednio z tego fermentora rozlewać do butelek i wówczas dropsy są rewelacyjne - nic się nie brudzi, nie rozsypuje, nie trzeba przelewać, robić roztworów, idealnie odważona ilość surowca, nagazowanie jest w sam raz. Wystarczy odwinąć cukierek z folii, wrzucić go do butelki i nalać piwa santa 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 20 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2014 Dawno mnie tu nie było, w między czasie powstał CDA i kilka warek testowych z ekstraktów, a dziś taki mały eksperyment WARKA 183 Zasyp: 6,0kg słód pilzneński 0,7kg słód pszeniczny jasny Zacieranie: 60 minut w 63C 10 minut w 72C Gotowanie 60 minut Chmielenie i dodatki: 40g Styrian Goldings na 60 minut 20g Saaz na 20 minut 20g Styrian Goldings na 10 minut 30g Saaz na 0 minut 1,2 kg glukozy na 10 minut 15g kolendry na 3 minuty 5g mchu irlandzkiego na 10 minut 3g pożywki Wyeast na 10 minut Wybicie 19,5l brzeczki o ekstrakcie 19,8Blg. zadane drożdżami Bioferm Champ. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 21 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2014 A w założeniu co to ma być? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 21 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2014 Pokażesz recepturę na CDA? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się