wizi Opublikowano 1 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2014 U mnie klarowność idealna i wydajność zaskakująco wysoka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patrickll Opublikowano 1 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2014 Ja robiłem ostatnio piwo na samym słodzie pilzneńskim i była dobra wydajność i dobra klarowność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forestly Opublikowano 1 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2014 Korzystam właściwie tylko ze słodów strzegomskich i mam klarowność na poziomie koncerniaków. Podobnie z pianą.. Ale to nie wiem czyja wina. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 8 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2015 jak wygląda w środku słód karmelowy pszenny, czy jest jak przełamany karmelek,czy raczej coś w deseń słodu bursztynowego,czyli matowy,jak przypalone lekko ziarno ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viking Malt Opublikowano 9 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2015 karmelizacja skrobi przebiega w obu rodzajach słodu i daje taki sam efekt - błyszczące, skarmelizowane ziarniaki. Nie są matowe, mączyste, jak np. w słodzie pilzneńskim, wiedeńskim czy wspomnianym bursztynowym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 9 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2015 ok,dzięki . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
depesz Opublikowano 9 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2015 Korzystam ze słodów słodowni Strzegom od dwóch lat kupując 'na worki' i pierwszy raz się zawiodłem - w świeżo otwartym worku pszenicznego mnóstwo jakby pociętych kawałków słomy, jak na zdjęciach. Na trzeciej fotce ilość jaką 'wydłubałem' z porcji na jedną warkę (3,5 kg). Mam nadzieję, iż to jednorazowe potknięcie, a nie nowy standard - do tej pory nie miałem żadnych zastrzeżeń co do czystości słodu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 9 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2015 do tej pory nie miałem żadnych zastrzeżeń co do czystości słodu... i chyba nadal nie masz powodu do zastrzeżeń, bo ilość zanieczyszczeń raczej jest niewielka i wątpię czy wpłynęła by na cokolwiek w trakcie zacierania czy w gotowym piwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
depesz Opublikowano 9 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2015 Niewielka? W 3,5 kg słodu garstka słomy? Raczysz żartować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 9 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2015 Niewielka? W 3,5 kg słodu garstka słomy? 1.zgłoszenie do producenta 2.lepsza filtracja 3.dodatek ns (niepotrzebne skreślić) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 9 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2015 Nie ma tragedii, z castlemalting miałem z 0,5 L objętościowo sieczki,ale ból był mniejszy,ot po prostu pewnie worek napełniany na końcu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 9 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2015 ale ból był mniejszy,ot po prostu pewnie worek napełniany na końcu. Castle już tak ma, nawet w ich karmelach jest pełno słomy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viking Malt Opublikowano 26 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2015 Witam, Wiem, że jest już w innym wątku ale przypominam mamy już w sprzedaży słód żytni, obok żyta prażonego i karmelu żytniego... :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robler Opublikowano 13 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2015 (edytowane) Czy zaobserwował ktoś problemy ze słodem Pale Ale? Co prawda pod względem wydajności nie ma większych zastrzeżeń ale juz drugie piwo na tym słodzie (oba 100% Pale Ale) po warzeniu wygląda jak błoto. Edytowane 13 Lipca 2015 przez Robler Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 13 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2015 moje ostatnie polskie ipa też w kolorze i klarowności wody z dobrze zmąconej kałuży. ja stawiałem na problem ze śrutowaniem bo to pierwsze warki z śrutowaniem w domu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 13 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2015 Ja powoli kończę worek PA ze Strzegomia i nie mam zastrzeżeń, wszystkie piwa wyszły klarowne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 13 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2015 a kiedy kupowałeś i gdzie ? bo moja warka była w połowie z zakupu bezpośrednio w słodowni w czerwcu a połowa gdzieś pare miesięcy wcześniej przez chyba marxam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HerrOs Opublikowano 13 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2015 Zrobiłem na Pale Ale ostatnio smasha i ipa, piwo niemalże idealnie klarowne, jedynie delikatna mgiełka od chmielenia na zimno. Srutowalem sam, kupowalem z miesiąc temu w alepiwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viking Malt Opublikowano 13 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2015 Witam, Towar jest od dłuższego czasu z tej samej partii. Jest sprawdzony i jak najwyzszej jakosci. Nie powinno byc z nim problemow. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 13 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2015 po warzeniu wygląda jak błoto a jak wygląda po fermentacji i leżakowaniu? IMHO, próba wysnuwania wniosków o słodzie na podstawie klarowności brzeczki to troszkę nadużycie i nadinterpretacja. BTW, moje brzeczki zacierane ze słodów słodowni Fowcett też miały wygląd wody z kałuży, a piwa są wyjątkowo klarowne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 13 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2015 u mnie na etapie przelewania na cichą nadal było metne, zobaczymy co będzie dalej. prawdopodobnie jeśli nie będzie poprawy to zastosuje żelatynę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robler Opublikowano 13 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2015 (edytowane) W butelce po jakimś czasie się wyklarowało, jak będzie z obecną warką nie wiem, pewnie tez się wyklaruje. Nie twierdze że słód jest złej jakości, wydajność jest taka sama jak zawsze z trwałością też nie ma problemu bo ostatnią warke na tym słodzie zacierałem w marcu jeśli dobrze pamiętam i z piwem nic się nie dzieje, wtedy myślałem, że trafiłem po prostu na taką partię bo wcześniej brzeczka po warzeniu była zawsze klarowna i teraz po ostatnim warzeniu znowu to samo więc zacząłem się zastanawiać czy to wina mojej technologii czy problem dotyka szerszego grona. Aha słód zawsze kupuje przed warzeniem pod konkretne piwo z opcja śrutowania w 90% przypadków z CP. Edytowane 13 Lipca 2015 przez Robler Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 13 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2015 w maju kupiłem 5kg Pale w sklepie stacjonarnym -zacierałem na lenia-wydajność lepsza niż zwykle ,ale błoto straszne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 14 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2015 Mętne piwo może być z wielu powodów. Niekoniecznie to wina słodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robler Opublikowano 14 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2015 Np. jakich? Pytam z ciekawości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się