ahcinga Posted May 20, 2012 Share Posted May 20, 2012 (edited) Witam, jestem całkowicie zielona jeżeli chodzi o piwo, ale nie udało mi się znaleźć odpowiedzi na moje pytanie na forum. Na hasło bezalkoholowe pojawiają sie tematy o piwie niskoalkoholowym czyli ok. 0,5%. Moje pytanie to czy jest możliwe w domowych warunkach uzyskać piwo 0%? Taki napój o smaku piwa. Na rynku jest tylko Bavaria która ma 0%, czy aż tak trudne jest pozbycie się 100% alkoholu? Jeśli jest to możliwe to bardzo proszę o "instrukcję" Pozdrawiam, Agniecha Edited May 20, 2012 by ahcinga Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy Posted May 20, 2012 Share Posted May 20, 2012 z tego co się orientuję to te 0% i tak mają % Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted May 20, 2012 Share Posted May 20, 2012 W domu nie da się zrobić piwa bezalkoholowego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jejski Posted May 20, 2012 Share Posted May 20, 2012 Poczytaj piwo bezalkoholowe/niskoalkoholowe Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted May 20, 2012 Share Posted May 20, 2012 Przyzwoite piwo bezalkoholowe można zrobić tylko metodą przemysłową - trzeba wziąć zwykłe piwo, odparować alkohol, i sztucznie uzupełnić elementy smakowe, które odparowały razem z alkoholem. Druga metoda to wymuszenie bardzo niskiego odfermentowania - ale wtedy otrzymujesz bardziej brzeczkę niż piwo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
leszcz007 Posted May 20, 2012 Share Posted May 20, 2012 Są takie drożdże Zymoferm Z009-0-40 przeznaczone do nisko- i bezalkoholowych lagerów, ale sam nigdy na nich nie pracowałem. Przypuszczam, że mają jakiś blok metaboliczny, albo niską tolerancję na alkohol. Może ktoś na nich pracował? To chyba jedyny (rozsądny) sposób na uzyskanie piwa niskoalkoholowego domowym sposobem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dżony Posted May 20, 2012 Share Posted May 20, 2012 Są takie drożdże Zymoferm Z009-0-40 przeznaczone do nisko- i bezalkoholowych lagerów, ale sam nigdy na nich nie pracowałem. Przypuszczam, że mają jakiś blok metaboliczny, albo niską tolerancję na alkohol. Może ktoś na nich pracował? To chyba jedyny (rozsądny) sposób na uzyskanie piwa niskoalkoholowego domowym sposobem. Z opisu producenta wynika, że mogą to być Saccharomyces ludwigii. Są to coraz częściej stosowane w piwowarstwie drożdże do produkcji piw niskoalkoholowych. Fermentują jedynie cukry proste - glukozę i fruktozę, dodatkowo sacharozę. Są dosyć trudne w propagacji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
leszcz007 Posted May 20, 2012 Share Posted May 20, 2012 Nigdy mnie nie interesował temat piw niskoalkoholowych, ale muszę się przyjrzeć bliżej Saccharomyces ludwigii. Może coś ciekawego się z tego zrobi. Przypuszczam, że i tak trzeba by sterować zacieraniem końcową zawartość alkoholu, więc nie wiele piw da się zrobić w wersji niskoalkoholowej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ahcinga Posted May 20, 2012 Author Share Posted May 20, 2012 (edited) andy, te określone jako bezalkoholowe mają zwykle ok. 0,5%, ale to jest zawsze napisane na butelce (drobnym druczkiem), wyjątkiem jest wspomniana Bavaria która ma 0% Jejski, czytałam ten wątek, tam autor pisze o 0,5%, że nie udało mu się odparować 100% widzę z waszych odpowiedzi że raczej się nieda, szkoda Przyzwoite piwo bezalkoholowe można zrobić tylko metodą przemysłową - trzeba wziąć zwykłe piwo, odparować alkohol, i sztucznie uzupełnić elementy smakowe, które odparowały razem z alkoholem. a tak swoją drogą jak określić czas odparowywania żeby pozbyć się całego alkoholu? Bardzo dziękuję za informacje i pomoc Agniecha Edited May 20, 2012 by ahcinga Link to comment Share on other sites More sharing options...
e-prezes Posted May 20, 2012 Share Posted May 20, 2012 Z opisu producenta wynika, że mogą to być Saccharomyces ludwigii. Są to coraz częściej stosowane w piwowarstwie drożdże do produkcji piw niskoalkoholowych. Fermentują jedynie cukry proste - glukozę i fruktozę, dodatkowo sacharozę. Są dosyć trudne w propagacji. I jak mniemam trzeba zacierać na słodko, praktycznie bez przerwy zcukrzającej?! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Belzebub Posted May 21, 2012 Share Posted May 21, 2012 dla mnie nierelane jest w domowych warunkach wyparowywanie alkoholu do uzyskania 0 %. Nie chciałbym smakować później takiego piwa. Niemniej wydaje mi się (z dświadczenia), że można robić całkiem przyzwoite niskoalkoholowe, uzupełniając brzeczkę maltodekstrynami. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dżony Posted May 21, 2012 Share Posted May 21, 2012 (edited) I jak mniemam trzeba zacierać na słodko, praktycznie bez przerwy zcukrzającej?! W "normalnie" zatartej brzeczce glukozy, fruktozy i sacharozy razem jest średnio 10-15%. Jeśli dla kogoś to za dużo, to rzeczywiście powinien ograniczyć działanie B-amylazy. Edited May 21, 2012 by dżony Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrblaha Posted May 21, 2012 Share Posted May 21, 2012 Piłem kiedyś to co zostało po oddestylowaniu całego alkoholu z piwa. Jak można się domyślić piwa to nawet nie przypominało, miało za to niezłe właściwości wymiotne:P Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gruby. Posted November 4, 2019 Share Posted November 4, 2019 Tak sobie czytam właśnie etykietę jednego z 0% i napisane jest - połączenie lagera z sokami, ale nie ma nic o drożdżach.. Czy gdyby np po chmieleniu się od razu przez filtr przepływowy (można znaleźć na alie po ok 100zl do 1 mikrona) przelać do kega i nagazowac? Czy bez fermentacji piwa po prostu nie będzie? Chociaż nie ukrywam, że próbując takie dopiero po chmieleniu, czy zacieraniu aż chce się moczyć dzioba, sama słodycz. Co gdyby np rozcieńczyć trochę woda, by nie było aż takiej słodkości czuć i gazować? Byłoby z zacieru, a jednocześnie bezalkoholowe? Czy ktoś takie eksperymenty robił? Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted November 4, 2019 Share Posted November 4, 2019 11 minut temu, Gruby. napisał: Tak sobie czytam właśnie etykietę jednego z 0% i napisane jest - połączenie lagera z sokami, ale nie ma nic o drożdżach.. Czy gdyby np po chmieleniu się od razu przez filtr przepływowy (można znaleźć na alie po ok 100zl do 1 mikrona) przelać do kega i nagazowac? Czy bez fermentacji piwa po prostu nie będzie? Chociaż nie ukrywam, że próbując takie dopiero po chmieleniu, czy zacieraniu aż chce się moczyć dzioba, sama słodycz. Co gdyby np rozcieńczyć trochę woda, by nie było aż takiej słodkości czuć i gazować? Byłoby z zacieru, a jednocześnie bezalkoholowe? Czy ktoś takie eksperymenty robił? A ta filtracja po chmieleniu w jakim celu? Bez fermentacji to brzeczka a nie piwo ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ogoun Posted November 5, 2019 Share Posted November 5, 2019 Chciałbym wierzyć, że jest to możliwe, nie tylko w warunkach domowych ale i przemysłowych. 10 godzin temu, Gruby. napisał: Tak sobie czytam właśnie etykietę jednego z 0% i napisane jest - połączenie lagera z sokami, ale nie ma nic o drożdżach. Najprawdopodobniej tu jest pies pogrzebany. Jak dotąd nie piłem napoju 0% czy <0,5% smakującego jak piwo. Te produkty można z grubsza podzielić na 4 kategorie: 1. Surowa brzeczka (np. Miłosław). 2. Sypki ekstrakt z wodą (np. Bavaria). 3. Stara zimna herbata (np. Mad Drivery). 4. Oranżada z szuflą cukru (Lechy). Ewidentnie bez fermentacji napój nie ma piwnego charakteru. Co ciekawe wina bezalkoholowe znacznie bardziej przypominają normalne wino (np. Torres Natureo), a to dlatego, że są normalnie fermentowane, a alkohol usuwany jest dopiero z gotowego produktu. W sumie ciekawe, czy ten proces jest w przypadku piw niemożliwy, bo usunie też olejki eteryczne pochodzące z chmieli czy estry fermentacyjne, czy po prostu zbyt kosztowny w przypadku tańszego napoju. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzegorz Żukowski Posted November 5, 2019 Share Posted November 5, 2019 (edited) Całkowicie bezalkoholowe, to nawet jabłko nie jest. Zawsze jakiś ułamek procenta będzie. Jest wino 0%, gdzie alkohol jest odwirowywany. Efekty smakowe są porównywalne z różnicą między piwem bezalkoholowym a zwykłym. Ktoś pisał, że wygotowywanie jest też mało efektywne i nigdy do zera alkoholu nie wygotujesz. Metodą domową możesz zrobić tylko piwo niskoalkoholowe. Są drożdże S.Ludwigii, jednak według opinii bardziej doświadczonych piwowarów, jest to przepis na granaty. W domowych warunkach trudno o tak duży reżim sanitarny, żeby nie nabawić się infekcji. W tym przypadku infekcją są także standardowe drożdże "ejlowe" czy lagerowe. Każda infekcja będzie się kończyła granatami w butelkach. Wychodzi na to, że tak słabo przefermentowana warka musiałaby być pasteryzowana i przelewana w sterylnych warunkach do wyjałowionych butelek i kapslowana wyjałowionymi kapslami Edited November 5, 2019 by Grzegorz Żukowski Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hanys93 Posted November 5, 2019 Share Posted November 5, 2019 Piwo ktore jest oznaczone jako 0% musi faktycznie posiadac 0% alkoholu, zas piwo "bezalkoholowe" moze posiadac alkoholu nawet do 0,5% Takie piwo jestes w stanie uzyskac tylko przemyslowo, miec specjalny sprzet i musze powiedziec ze znam dobre piwa bezalkoholowe. Jest to bardzo duzy wyczyn i dla laika wrecz niewyczuwalna roznica. Jesli chodzi o takie piwa to ryzyko zakazenia jest niezwykle wysokie, nawet w warunkach browarniczych, musi isc na pasteryzacje jak najszybciej. cybul26 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
x1d Posted November 5, 2019 Share Posted November 5, 2019 (edited) W dniu 5.11.2019 o 10:35, Grzegorz Żukowski napisał: Są drożdże S.Ludwigii, jednak według opinii bardziej doświadczonych piwowarów, jest to przepis na granaty. Testuję właśnie fm56, pierwsza warka zeszła z 7 do 0 blg... cóż, nie mam w domu laboratorium. Co ciekawe piwo nawet do wypicia. Edited November 11, 2019 by x1d Link to comment Share on other sites More sharing options...
borekpriv Posted November 10, 2019 Share Posted November 10, 2019 A jakby wymrozić , alko będzie płynne ,odlać , a reszta powinna być z małą zawartością % , tylko czy to wymrażanie nie wpłynie na smak? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gruby. Posted November 11, 2019 Share Posted November 11, 2019 21 godzin temu, borekpriv napisał: A jakby wymrozić , alko będzie płynne ,odlać , a reszta powinna być z małą zawartością % , tylko czy to wymrażanie nie wpłynie na smak? Kiedyś trzymałem w zamrażarce coś typu żubr i zamarzło pół butleki, po otwarciu piana wyleciała lód został ale po rozpuszczeniu nawet się nie dało języka zmoczyć, gdzie żubry wypić czasem można jako 5 z kolei. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hanys93 Posted November 11, 2019 Share Posted November 11, 2019 W dniu 10.11.2019 o 14:19, borekpriv napisał: A jakby wymrozić , alko będzie płynne ,odlać , a reszta powinna być z małą zawartością % , tylko czy to wymrażanie nie wpłynie na smak? Piwa wymraza sie wlasnie w odwrotnym celu, czyli jak chcesz zwiekszyc poziom alkoholu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
borekpriv Posted November 11, 2019 Share Posted November 11, 2019 Tak , ale to co zostanie , to piwo z niską zawartością alko.Tylko czy da się wypić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bogi Posted November 11, 2019 Share Posted November 11, 2019 Zostaje lód, który nie ma smaku, jak odtaje, to będzie woda, ani do picia ani do pożytkowania dalej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
borekpriv Posted November 11, 2019 Share Posted November 11, 2019 No coś tam zostanie , sama woda raczej nie .Dobra to są tylko moje dywagacje .Może się ktoś mądrzejszy ode mnie odezwie i sypnie jak z rękawa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now