WiHuRa Opublikowano 22 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2012 Patrzyłem kiedyś za Starsan'em - można kupić w UK: http://www.the-home-brew-shop.co.uk/acatalog/Star_San_8oz_227g.html (tu nie mają na liście wysyłkowej Polski) http://www.thehomebrewcompany.co.uk/index.php?main_page=product_info&cPath=3_199&products_id=1355 Przesyłka w tym drugim sklepie do Polski kosztuje 17.5 funta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 22 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2012 Wiktor opisz jak sie uzywa tego srodka? Z tego co sie domyslam tez go sie nie plucze. albo 45 minut cyrkulacji w CIPie spuszczasz i zostawiasz do wyschnięcia, albo zasuwasz ze szczotą i potem też czekasz aż wyschnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 22 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2012 Dla dezynfekcji wystarczy 10-15 minut. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 22 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2012 albo 45 minut cyrkulacji w CIPie spuszczasz i zostawiasz do wyschnięcia, albo zasuwasz ze szczotą i potem też czekasz aż wyschnie. Co z tą szczotą? Przecież w Grill miałeś zbiorniki CIP-owe, po co je jeszcze szorować ręcznie? Oszczędzali na prądzie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 22 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2012 Co z tą szczotą? Przecież w Grill miałeś zbiorniki CIP-owe, po co je jeszcze szorować ręcznie? Oszczędzali na prądzie? bardziej mi chodziło o otwarte zbiorniki jak w Cieszynie. A mycie wstępne dobrze zrobić szczotą - przynajmniej większość drożdży ściągnąć ze zbiornika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 22 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2012 To jak to bylo w Grill, ze autmatyczne czyszczenie, a jeszcze daja rade piwa zakazic ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 22 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2012 To jak to bylo w Grill, ze autmatyczne czyszczenie, a jeszcze daja rade piwa zakazic ? automat jak automat - musisz odpowiednio rozcieńczyć chemię, i odpowiednio ją puścić. Poza tym możesz myć przez 10 zamiast 45 minut itd... niby automat ale trzeba go umieć obsłużyć. A i z drożdżami umieć się obchodzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cemik1 Opublikowano 22 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2012 (edytowane) Czy do dezynfekcji sprzętu mozna używać medicariny? Też czynnikiem dezynfekującym jest aktywny chlor. Czy trzebaby ją spłukiwać? Edytowane 22 Czerwca 2012 przez cemik1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rageofhonor Opublikowano 22 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2012 Czy do dezynfekcji sprzętu mozna używać medicariny? Też czynnikiem dezynfekującym jest aktywny chlor. Czy trzebaby ją spłukiwać? Nie ryzykowałbym zawiera: Troklozen sodowy, dwuwodny. http://www.ecolab.com.pl/download_pdf.php?type=msd&id=36 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 22 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2012 W UK najczesciej uzywa sie Videne. http://www.expressch...c-Solution.html Bardzo wydajny, bo butelka 0.5 litra wystarczy do przygotowania 400L srodka dezynfekujacego. Mi taka butelka starcza od 1,5 do 2 lat. StarSan nie jest tak popularny. Czy Star San wogóle da się kupić w Europie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 22 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2012 Czy Star San wogóle da się kupić w Europie? Jest w kilku sklepach w UK. Za ok £10, czyli cena tez nie jest najgorsza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 22 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2012 A jak jest z jodyną (iodophor), kiedyś to używałem i nawet ciągle mam 1/4 butelki. Ja to zawsze płukałem ale chyba nie potrzebnie, bo iodophor też jest "no rinse". Iodophor tak jak Star San można też używać w butelce sprejowej ale jest o tyle gorszy od Star Sanu że się nie pieni, piana Star Sanu "siada" na ściankach i to dokładnie sterylizuje. Poza tym Iodophor zmienia kolor plastiku w fermentorach, butelce sprejowej itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 22 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2012 A jak jest z jodyną (iodophor), kiedyś to używałem i nawet ciągle mam 1/4 butelki. Ja to zawsze płukałem ale chyba nie potrzebnie, bo iodophor też jest "no rinse". Iodophor tak jak Star San można też używać w butelce sprejowej ale jest o tyle gorszy od Star Sanu że się nie pieni, piana Star Sanu "siada" na ściankach i to dokładnie sterylizuje. Poza tym Iodophor zmienia kolor plastiku w fermentorach, butelce sprejowej itd. Ja uzywam jodopowidon od lat i jakos mi nie barwi plasitku. Ale uzywam w zalecanych proporcjach , czyli 1,25ml na 1L. (Ale rozne produkty wymagaja roznych proporcji). Aby jodofor uzywac bez plukania trzeba uzywac plynu w odpowiedniej koncentracji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas. Opublikowano 23 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2012 Nie znalazłem dokładnych informacji o Star San, ale z opisu wygląda bardzo podobnie do preparatu o nazwie Fosfacid, tutaj jest jego karta charakterystyki. Niestety nie wiem, czy można go użyć bez spłukiwania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Samael Opublikowano 5 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2012 Czy Star San wogóle da się kupić w Europie? Dostepny jest tez w Irlandii za 12 euro 8 oz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 26 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2014 Star San nadaje się do dezynfekcji butelek ?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wajcha Opublikowano 26 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2014 Jak najbardziej, wystarczy spryskać odczekać 60 s i można zalewać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 26 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2014 Ta piana mnie zastanawiał,ale jak się da to fajnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wajcha Opublikowano 26 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2014 Właśnie to jest w nim fajne że wytwarza się piana która wolniej spływa z powierzchni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pociag Opublikowano 26 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2014 Piana ze star sanu to twój nowy przyjaciel Amerykanie mają nawet powiedzenie don't fear the foam (https://www.google.pl/search?safe=off&complete=0&biw=1680&bih=887&site=webhp&q=star+san+don%27t+fear+the+foam&oq=star+san+don%27t+fear+the+foam&gs_l=serp.3...71213.71657.0.71783.0.0.0.0.0.0.0.0..0.0....0...1c.1.48.serp..0.0.0.2bP9iLEdaYQ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 26 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2014 Jak to jest z tą pożywką dla drożdży, o jakie konkretnie związki chodzi? Piszą coś o złym wpływie na pianę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rageofhonor Opublikowano 26 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2014 (edytowane) Prawdopodobnie te same które znajdują się w pożywce dla drożdży winiarskich. Mimo tego bym spłukał tę chemię bo nie chciał bym mieć więcej chemikaliów w piwie niż potrzeba. Mam teorię co do nie spłukiwania Star Sanu. Podejrzewam ze pozostałości Star Sanu mogą powodować chorobę o nazwie "Dna Moczanowa" ze względu na pewną osobę która od lat stosuje Star San bez spłukiwania i właśnie ma już postać chroniczną tej choroby. To że jest to produkt gdzie spłukiwanie nie jest konieczne nie oznacza że nie wolno spłukiwać. Zawsze można spłukać. Podobnie Jak przy OXI. Też spłukiwanie nie jest konieczne jednak dla pewności spłukałem. Chcę mieć pianę z piwa a nie z detergentów. Proszku do prania też się nie je. Edytowane 26 Czerwca 2014 przez Rageofhonor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 26 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2014 Z tą dną to dowaliłeś To może niech ta osoba przestanie używać starsanu i jej przejdzie anteks 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rageofhonor Opublikowano 26 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2014 Wątpię by ta osoba przestała stosować ten środek. Dla niego Star San jest święty. Używa go praktycznie do wszystkiego nawet tam gdzie i tak będzie coś gotowane. Czyli człowiek jest bardzo wrażliwy pod względem odkażania. Byłby to ciekawy eksperyment. Teraz to nawet profilaktycznie bierze medykament przeciw tej chorobie. Nie usuwa przyczyn tylko leczy skutki. Jeśli produkt zawiera 2 kwasy to teoretycznie coś z tych kwasów może się odkładać w organizmie powodując tę chorobę. To jest tylko moja teoria. Nie koniecznie musi być prawdziwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 27 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2014 (edytowane) Dna moczanowa jest też powodowana przez alkohol i złą dietę przede wszystkim Kolega niech lepiej zacznie stosować prawidłową dietę pod nią bo w pewnym momencie staje się ona bardzo nieznośna (mój kuzyn miał w wieku 33 lat przez 4 lata był na specjalnej diecie i mu przeszła teraz musi się też pilnować aby nie nawróciła) Mój ojciec też ma dne i jest na tej diecie przechodzi mu powoli. Co do piwa domowego jest on bardzo ale to bardzo niezalecany dla moczanowców, ze względu na drożdże i brak pasteryzacji, przez co takie piwo zawiera bardzo dużo puryn i powoduje odkładanie kwasu moczowego... I niestety mój Tata musi się wystrzegać mojego piwa, choć je bardzo lubi I tu bym radził koledze szukać przyczyny, a nie snuć teorię że starsan powoduje ją, zobacz sobie na forach amerykańskich do czego się rozkłada. Główną przyczyną dny jest wspomniany kwas moczanowy, który nijak się wytrąca przy rozkładzie starsana, powstają związki podobne do pożywki winiarskiej, którą możesz kupić w sklepie. Tu masz temacik na forum o chłopcach moczanowcach: http://www.piwo.org/topic/11417-chlopcy-moczanowcy/page__hl__%2Bdna+%2Bmoczanowa Edytowane 27 Czerwca 2014 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się