Shooter Opublikowano 21 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2013 Jak wrócę do domu to odezwę się na pw Wysłane z mojego GT-I8260 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 22 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2013 W Warszawie oddają z pocałowaniem ręki i jeszcze są zawiedzeni, że nie wziąłeś wszystkich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 22 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2013 Na kranik zakładamy wężyk i do odkażonej głowicy także. Wajcha w dół i naprzód Należy też pamiętać o dezynfekcji wężyka i końcówki na głowicy która we wcześniejszych etapach (mycie, dezynfekcja) jest odkręcona. Taki mały szczegół. No i najważniejsze: wydaje mi się, że z pienieniem się piwa podczas wyszynku jest dużo mniejszy problem, aczkolwiek badań żadnych w tym kierunku nie przeprowadzałem i nie zamierzam Po opróżnieniu 2 petów mam całkiem odwrotne doświadczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pan_czarny Opublikowano 10 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2013 (edytowane) Na prośbę kilku osób przedstawiam mały tutek jak użyć "jednorazowego" peta zamiast np. kega pepsi. Potrzebujemy do tego Petainer sztuk raz, oraz głowicę typu flatch A płaska. swietny tutorial, dzieki. Mam jeszcze jedno pytanie (pewnie noobowskie) - czy do tej glowicy po prostu montuje sie kranik do rozlewu piwa? do ktorego wyjscia, bo to oznaczone na schemacie jako "wyjscie piwne" sugeruje, ze petainera trzeba klasc poziomo? pewnie o czyms nie wiem. edit: dla uproszczenia procedury, zakladam nagazowanie piwa w wysterylizowanym petainerze i rozlew bez butli CO2. Edytowane 10 Grudnia 2013 przez pan_czarny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 10 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2013 czy do tej glowicy po prostu montuje sie kranik do rozlewu piwa tak, można zamontować, ale najlepiej dołożyć z 1-1,5m węża piwnego. do ktorego wyjscia, wyjście jest tylko jedno, to na górze zakladam nagazowanie piwa w wysterylizowanym petainerze i rozlew bez butli CO2. raczej nie wykonalne przy tej objętości, trzeba się wspomóc butlą z CO2. Nie wiem czy Petainer w ogóle wytrzymał by takie ciśnienie. pan_czarny 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pan_czarny Opublikowano 10 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2013 a np. 20 litrow piwa refermentowane w 30L petainerze ma szanse na powodzenie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 10 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2013 tego nie wiem, nie próbowałem - ale jeżeli nawet, to początek będzie mocno przegazowany. pan_czarny 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pan_czarny Opublikowano 10 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2013 w kazdym razie dzieki za szybka i szczegolowa odpowiedz . jak dobrze pojdzie, to testy beda w sylwestra, napisze jak wyszlo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 10 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2013 W Warszawie oddają z pocałowaniem ręki i jeszcze są zawiedzeni, że nie wziąłeś wszystkich. Gdzie konkretnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 11 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2013 PiwPaw, PDSL. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klisz Opublikowano 22 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2014 Nie chcę zakładać nowego tematu a nie znalazłem na forum takiej informacji. Mam dwie głowice flatch a. Nigdy ich nie używałem. Zostały po przerobieniu schładzarki na szybkozłączki pepsi. Dostałem parę sztuk petainerów i na podstawie tutoriala chciałem je umyć. Rozebrałem jeden i drugi, ale w żadnym nie mam tej kulki opisanej jako "zawór zwrotny". Czy jest ona niezbędna do wyszynku czy nie musi jej być w ogóle? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wesoly Opublikowano 22 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2014 W głowicy nie musi być kluki-zaworu zwrotnego. Radzio 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polo Opublikowano 10 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2014 a np. 20 litrow piwa refermentowane w 30L petainerze ma szanse na powodzenie? właśnie jak to jest ? mam kilka petainerów na próbę , chciałbym je napełniać maksymalnie po 20l /szt. czy piwo nagazuje sie poprawnie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 10 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2014 Tak piwo powinno sie normalnie nagazować..... ...., a czy musisz refermenotwać w kegu? Dobij CO2 z butli i po sprawie. Już jakiś czas temu zrezygnowałem z refernetacji w kegach - piwo bardziej klarowne i mniej syfu na dnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polo Opublikowano 10 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2014 myślałem o nagazowaniu CO2 z butli , tylko ze względu na szybkość opróżniania butli wolałbym robić kegi o napelnieniu do20 l , a do dyspozycji mam darmowe petainery 30l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 10 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2014 Myślę, że spokojnie możesz lać po 20l do takiego Peta i gazować CO2, bo szczerze to nie wiem co jest drożdże, CO2 czy cukier Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 19 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2014 Dezynfekowałem jednego Petainera CLO2, ciekawe czy dłuższy kontakt też by go uszkodził ? Po dezynfekcji od razu wlałem piwo, wolałem nie sprawdzać. Rozbroiłem petainera. Będzie służył jako fermentor przy Red Flanders'ie. Masz już sprawdzony schemat czyszczenia/dezynfekcji, żeby plastik to przetrwał? NaOH to zeżre? Do dezynfekcji tylko ClO2? Radzio 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 19 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2014 NaOH nie zżera plastiku, to temperatura jaka się wytwarza podczas wlewania wody powoduje uszkodzenia. Dla tego proponuje przemyć zimnym NaOH, a później wysterylizować ClO2 i po sprawie. BuDeX 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 19 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2014 Dla tego proponuje przemyć zimnym NaOH, a później wysterylizować ClO2 i po sprawie. Przy czym po NaOH wypłukać go wodą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 19 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2014 Dla tego proponuje przemyć zimnym NaOH, a później wysterylizować ClO2 i po sprawie. Przy czym po NaOH wypłukać go wodą. Wiadomo, dzięki Czyli zastosuję ten sam schemat co zwykle, z tym, że NaOH zaleję nie gorącą, a zimną wodą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 19 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2014 Nie zalewaj zimną wodą w petainerze. Tylko zrób NaOH w osobnym pojemniku i wlej do kega. NaOH i tak się rozgrzeje po wlaniu wody. tapniete z HTC Desire Z Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lary Opublikowano 19 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2014 Masz już sprawdzony schemat czyszczenia/dezynfekcji, żeby plastik to przetrwał? Czyściłem go roztworem z Oxy i piwo wyszło ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 12 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2014 (edytowane) Wszdłem w posiadanie takiego pet-kega o pojemności 20l by upuścić co2 podpinamy głowicę lub przekręcamy ten czerwony dynks o 90st potrzebny będzie lekko zmodyfikowany wkrętak wciskamy go między te plastiki przekręcamy o 45st drugim wkrętakiem rozchylamy obejmę, następnie powtarzamy to z drugiej strony tak to wygląda na kegu tak wygląda obejma po zdjęciu Edytowane 12 Maja 2014 przez anteks elroy, coder i Jejski 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 20 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2014 Mariusz_CH Móglbyś wrzucić jeszcze raz fotki do tego posta? http://www.piwo.org/topic/7131-keg-pet-firmy-petainer/page__st__40#entry240884 Bo coś się z nimi skasztaniło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Mariusz_CH Opublikowano 20 Maja 2014 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2014 PDFek: Petainer.pdf Jagr, bart3q, dżazder i 2 innych 4 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi