Jump to content

Imię dla córki Piwowara/ki ?

Lusterko87

Recommended Posts

Wracając dziś z pracy w Katowicach autobusem linii nr 37 spoglądnałem na wyświetlacz wewnątrz autobusu, tam numer linii nastepny przystanek, data, godzina i kto dziś obchodzi imieniny i najpierw myślałem że to żart a tu jak że piękne damskie imię : SYBILLA :]

Sybilla, Sybila, Sybilia – imię żeńskie pochodzenia greckiego; w mitologii greckiej wieszczka przepowiadająca przyszłość.

Pierwsze polskie zapisy tego imienia datowane są na około 1265 roku.

Sybilla imieniny obchodzi 19 marca, 28 kwietnia, 29 kwietnia, 9 października i 20 października.

Sybilia imieniny obchodzi 11 marca.

Sybila imieniny obchodzi 9 października.

Chyba wiem jak bym nazwał córeczkę ;)

Mi bardziej chodziło o wskazanie że Sybilla to córka piwowara ;) Nie wiem jak Wy ale ja myślałem że Sybilla to nazwa wyłącznie odmiany chmielu - a tu proszę - taka niespodzianka ;)

Wniosek z całej historii jest taki : "Podróże kształcą "

Zofia. Tak u mnie ma na imię córka piwowara. I wszyscy to sobie chwalą, łącznie z córką.

Nie przesadzajmy, dziecko ma mieć normalne życie w szkole, a te wszystkie waneski to wiecie co... Że zacytuję popularny serial młodzieżowy: "pedałka".

Myślołech ło Piwonii ale już jest.

Może Dorota? Te kiere znom dobrze mi sie z piwym kojarzom.(alech pocis wazeline...)

Ja też bym nie kombinował z imieniem dla córki, w liceum mieliśmy Angelikę i żyć jej nie dawaliśmy :) Ja lubię ładne Polskie imiona jak Jagoda itp.

Edited by Undeath

.

Ja też bym nie kombinował z imieniem dla córki, w liceum mieliśmy Angelikę i żyć jej nie dawaliśmy Ja lubię ładne Polskie imiona jak Jagoda itp.

No to klasycznie, po słowiańsku :D

Świętożyźń - staropolskie imię żeńskie, złożone z członów Święto- ("święty/a, mocny/a") i -żyźń ("urodzajność, żyzność, życie").

Świętożyźń imieniny obchodzi 12 lipca

Eeee Jędruś, nie wiem, który jesteś rocznik. Był taki czas, że zakłady Wedla nosiły imię 22 lipca. Do tego piłem :D

Jestem taki rocznik który to pamięta ,a piłem też do tego ,bo jak likwidowali święto 22 lipca to wprowadzili 11 listopada

oj rodzice często nie wiadomo czym myślą dając imię dziecku,kiedyś co serial to wysyp,kiedyś u Drzyzgi byli ludzie i pani miał na imię Maja ,wszystko fajnie gdyby nie nazwisko Pszczółka :)

więc myślmy czy dziecku kiedyś to się będzie podobało,mam nadzieję że moja Maria teraz jeszcze Marysia nie będzie miała mi tego za złe bo ja wybrałem :)