Skocz do zawartości

Piana w butelce


Bartek z Nawojowej

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Uważyłem Kota Domowego. Tydzień burzliwej, dwa cichej, drugi tydzień w butelce (15-17 stopni).

 

Moje pytanie dotyczy piany w butelce (foto). Czy to normalny objaw czy powinienem się obawiać ?

To moje pierwsze piwo zacierane, wcześniej tylko brew-kity gdzie to piany nie było.

 

Nie wiem co jeszcze powinienem napisać żeby naświetlić sprawę.

post-4778-0-97535600-1350307678_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A otwierałeś je? Czy to piwo było przenoszone? wstrząśnięte czy coś? Czy tak we wszystkich butelkach? Jakie jest w smaku? i jak mocno jest nagazowane? wygląda to normalnie raczej nie jest to żadna infekcja, po prostu gaz powoduje taką jakby piankę... choć mogę się mylić bo nie miałem z takim czymś do czynienia

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

Dostanę złotą łopatę, ale muszę odkopać.

Uwarzyłem APA, ale przez kiepską filtrację piwo jest bardzo mętne. Dla mnie to nie problem bo w smaku było dobre, ale zmartwiła mnie nieopadająca przez kilkanaście godzin piana po zabutelkowaniu. Jest dosyć gęsta i pojawiła się w trakcie napełniania. Pytanie czy to przez tak mętne piwo, czy infekcja? Dodam, że wszystko było sterylne, umyte i zawsze bardzo o ten aspekt warzenia dbam (ale kto wie?).

Wrzucam foto:

216.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 22.02.2015 o 12:08, Kilimandzaro napisał(a):

Nic zatem nie ruszam i odkładam butelki na 1,5 miesiąca.

Wstrzemięźliwość godna podziwu - ja pierwszą butelkę w celach weryfikacji zwykle otwieram po tygodniu (dla górniaków) i po 2-3 tygodniach (dla dolniaków) - nie ma co żyć w niepewności! :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam takie butelki z szyjką na standardowy kapsel, a o pojemności 200 albo 250ml. Napełniam 2 lub 3 do każdej warki i próbuję w celach naukowo-badawczych co jakiś czas. Zaspokajam tak ciekawość i dzięki temu każda warka jak do tej pory wytrzymała bez zauważalnych strat te 5-6 tygodni leżakowania:)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 22.02.2015 o 18:44, Kilimandzaro napisał(a):

Mam takie butelki z szyjką na standardowy kapsel, a o pojemności 200 albo 250ml. Napełniam 2 lub 3 do każdej warki i próbuję w celach naukowo-badawczych co jakiś czas. Zaspokajam tak ciekawość i dzięki temu każda warka jak do tej pory wytrzymała bez zauważalnych strat te 5-6 tygodni leżakowania:)

Lepsze są pety 0,5l po coli/pepsi, można nagazowanie sprawdzić "namacalnie"

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 7 lat później...
  Pokaż ukrytą zawartość

 

Teraz moja kolej na złotą łopatę. Mam podobną piankę przy czym piwo stoi już koło tygodnia. Na wszystkich butelkch, od butelkowani nie dotykane. Żadnego nie otwierałem jeszcze - pierwsza warka.  Butelka z zamknięciem pałąkowym. Piwo z brewkitu, wymieszane z syropem z glukozy przed rozlaniem. Jakieś pomysły co tu się może dziać? 

Edytowane przez javalemcgee
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 3.11.2022 o 17:31, javalemcgee napisał(a):
  Pokaż ukrytą zawartość

 

Teraz moja kolej na złotą łopatę. Mam podobną piankę przy czym piwo stoi już koło tygodnia. Na wszystkich butelkch, od butelkowani nie dotykane. Żadnego nie otwierałem jeszcze - pierwsza warka.  Butelka z zamknięciem pałąkowym. Piwo z brewkitu, wymieszane z syropem z glukozy przed rozlaniem. Jakieś pomysły co tu się może dziać? 

Rozwiń  

NIe widząc ciężko - może dofermentowywać, polecam schłodzić jedną i otworzyć. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 3.11.2022 o 20:34, Suchejroo napisał(a):

NIe widząc ciężko - może dofermentowywać, polecam schłodzić jedną i otworzyć. 

Rozwiń  
  Pokaż ukrytą zawartość
  W dniu 3.11.2022 o 20:41, Łachim napisał(a):

Typowałbym źle zaciśnięte kapsle. Czym kapslujesz?

Rozwiń  
  Pokaż ukrytą zawartość

 

 

tak patrze i to chyba osad jakis a nie piana. piwo bylo w tym samym fermentorze na cichej (jeszcze mial chmiel podsypany tam bez torby). Moze byc to?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 4.11.2022 o 10:16, javalemcgee napisał(a):

tak patrze i to chyba osad jakis a nie piana. piwo bylo w tym samym fermentorze na cichej (jeszcze mial chmiel podsypany tam bez torby). Moze byc to?

Rozwiń  

Czekaj czekaj, wrzuciłeś chmiel bez jego filtracji? Powodzenia przy otwarciu butelki, fontanna do sufitu :) Więc to nie jest piana - wygląda jak chmiel co sie zebrał albo zakażenie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 4.11.2022 o 13:44, Pingwinho napisał(a):

Weź daj zdjęcie, nikt tu nie jest prorokiem - a Ty sam nie wiesz, czy to piana czy osad.

Rozwiń  

Wrzuciłem w spoilerze. 

  W dniu 4.11.2022 o 14:06, Suchejroo napisał(a):

Czekaj czekaj, wrzuciłeś chmiel bez jego filtracji? Powodzenia przy otwarciu butelki, fontanna do sufitu :) Więc to nie jest piana - wygląda jak chmiel co sie zebrał albo zakażenie.

Rozwiń  

hmmm znaczy no. niedobrze :D leza juz tydzien, chyba testowo odpale jedno 

 

wyglada na to ze instrukcja brewkita mnie oszukala bo nie wspomniala filtrowania i mowi tez takie cos image.png.e6f5049918d513f7aafdb97721dc8650.png

Edytowane przez javalemcgee
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.