Undeath Opublikowano 22 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2016 No właśnie czyli sporo czynników miało na nie wpływ. A kiedy była zbierana u was Iunga że osiągneliście 8%? Co w tym roku idzie pierwsze do zbioru? Słyszałem, że Cascade PL nieźle się prezentuje... Na FB rzadko dodajecie cokolwiek A ludzie są spragnieni zdjęć hehe Ostatnia Iungę mieliśmy w 2011 roku, w zeszłym cały mój zapas był od innego plantatora. W tym roku będziemy mieli swoją, wracamy do Iungi co mnie cieszy niezmiernie. 2016 nie jest jak na razie tak suchy i w miarę niska temperatura się utrzymuje, powinno być dobrze w tym roku. Mam w planach porównać właśnie Iungę z trzech różnych lokalizacji pod kątem zawartości alfa i aromatu. To samo chcemy zrobić z Cascadem który zbiera same pochwały od piwowarów któzy go testowali. Opublikujecie gdzieś takie wyniki porównania? Wiele osób byłoby nimi zainteresowanych. pilat 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. pilat Opublikowano 22 Lipca 2016 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2016 Opublikujecie gdzieś takie wyniki porównania? Wiele osób byłoby nimi zainteresowanych. Pewnie zorganizujemy jakąś akcję wspólnie z PSPD, do tej pory nikt nie robił takich eksperymentów w Polsce. Jeśli dojdzie do skutku na pewno upublicznimy, będzie to ciekawe dla piwowarów. Moja linia do granulacji pozwala mi na robienie granulatu nawet z kilku kilogramów, mogę więc spokojnie sobie pozwolić na to by pobrać próbki z poszczególnych plantacji. tomasznet, Granik, kds i 3 innych 6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabriel Radko Opublikowano 13 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2017 (edytowane) Robię bezstylowca 12 blg na ekstrakcie bursztynowym z dodatkiem ekstarktu pszenicznego (500g) miodu gryczanego (jakies 300 g), chmielone Oktawią na goryczkę (25g) i Tradition (50g) na smak i aromat. Drozdze s-33.Mam też 100g Iungi 12 %, miałem nie chmielić na zimno, ale w sumie... Myślicie, że warto wsypać z 50g na 3-4 dni? Da to cokolwiek? Aha - 20 litrow piwka. Edytowane 13 Lutego 2017 przez Gabriel Radko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 13 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2017 Chyba w złym miejscu pytasz (piaskownica vs Charakterystyka odmian chmielu). Ale skoro już - ja bym chmielił Iungą na goryczkę a Oktawię wykorzystał na smak/ aromat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabriel Radko Opublikowano 13 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2017 Dzięki za odpowiedź, zostało mi tylko 15 Oktawii, wiec to chyba za mało na zimno, a na goryczkę w sam raz. Chciałbym tylko właśnie w temacie charakterystyki chmielu dowiedzieć się czegoś więcej nt wykorzystania akurat tego chmielu przy sypaniu na zimno było tu kilka postów na temat aromatu, ale czy przy chmieleniu na zimno jesteśmy w stanie z takich 50 g cokolwiek wyciągnąć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luis Opublikowano 26 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2017 Junga 2016 od Polish Hops- piekna sprawa. Robilem smash ipa 14blg 45ibu i jestem bardzo zadowolony. Owocowo, ale po europejsku. Sensoryk ze mnie marny, ale majaczy mi w glowie skojarzenie z jablkami, sokiem z winogron. Polecam! Glingorth 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 26 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2017 W zeszłym roku musiały być super warunki że Iunga ma takie parametry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glingorth Opublikowano 27 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2017 Też robiłem single hopa na tym chmielu i potwierdzam, że są owoce i trochę ziół. Jeden chmiel, ale wydaje wydaje się jakby było ich więcej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2017 (edytowane) są owoce i trochę ziół To w końcu jak? Iunga 2016 to chmiel na goryczkę czy na aromat? W TB piszą, że ma 11% AK a do tego "czysta, niezalegająca goryczka i delikatnie owocowe aromaty" a tu piszecie jeszcze o ziołach. Będę robił Polish Cascade APA 100g Cascade PL (5.2%) na 15' i 100g na zimno a na goryczkę planowałem 15g Magnuma (11.5%) - po przeczytaniu wątku myślę nad Iungą... ale jak mają być zioła to dziękuję ale nie - z Cascade PL chciałbym uzyskać owoce (nie cytrusy) i kwiaty, jeśli Iunga da mi zioła to zakłóci to planowany charakter piwa. Hmmm...? Edytowane 27 Kwietnia 2017 przez Igorrodz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glingorth Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Ziół było tam niewiele jak dla mnie, ale dało się je wyczuć wśród tej owocowości. Nie kłóciły się z całością a wręcz fajnie się komponowały ale to też zależy jakie piwo zrobisz i jak nachmielisz. W moim single hopu dopiero po prawie dwóch miesiącach słody fajnie zgrały się z goryczką, wcześniej wszystko było za mocno chmielowe od granulatu. Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Robiłem niedawno lekkie single hopy ok. 6°BLG, 20IBU. W wersji z Iungą 2015 wyszło ziołowo-owocowe, natomiast z Iungą 2016 od Polish Hops przejrzałe owoce. Piwka fajne, dość mocna goryczka, ale bez przegięcia, jestem zadowolony. Z tym, że gotowałem tylko 30min, więc "na goryczkę" wrzucałem na 20 minut przed wyłączeniem palnika. Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Przejrzałe owoce mogą być od lekkiej siarki w piwie. Szuwar71 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2017 (edytowane) natomiast z Iungą 2016 od Polish Hops przejrzałe owoce. W TB mają zbiór 2016 - http://twojbrowar.pl/pl/goryczkowy/1260-iunga-50g-chmiel-granulat.html?search_query=Iunga&results=4 Mam teraz zagwozdkę, czy brać Iungę czy Magnum, w sumie z moja recepturą bardziej korelowałaby Iunga, skoro 2016 nie jest ziołowa ale owocowa to może być choć gotowanie 60 minut i tak aromat chmielu ulotni, pozostaną jedynie zizomeryzowane kwasy... EDIT: wezmę jednak Iungę zamiast Magnum, co Polska to nie Niemcy Edytowane 27 Kwietnia 2017 przez Igorrodz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Ktoś, coś na temat Iungi 2018? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 7 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2019 Panowie jak sprawuje sie Iunga przy chmieleniu na zimno? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 8 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2019 Dobrze. Aromaty dojrzałych owoców czerwonych, plus morelka w tym roku. Z siłą aromatu szału nie ma ale ogólnie piwa wychodzą nieźle. Hanys93 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 8 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2019 5 godzin temu, Undeath napisał: Dobrze. Aromaty dojrzałych owoców czerwonych, plus morelka w tym roku. Z siłą aromatu szału nie ma ale ogólnie piwa wychodzą nieźle. Wąchałeś już tegoroczny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 9 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2019 14 godzin temu, anteks napisał: Wąchałeś już tegoroczny? Przejęzyczenie. Rocznik 2018. Ten rocznik jeszcze nie miałem okazji próbować, zapomniałem, że to już 2019 będzie wchodził na rynek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 10 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2019 W dniu 8.09.2019 o 12:14, Undeath napisał: Dobrze. Aromaty dojrzałych owoców czerwonych, plus morelka w tym roku. Z siłą aromatu szału nie ma ale ogólnie piwa wychodzą nieźle. Super, dzieki. Mam wlasnie 2018 - chmielilem nim jako SH, ale cos mi nieco chmielu w tym piwie brakuje i tak mi chodzi po glowie czy nieco nie dochmielic na zimno. Ale opisane przez Ciebie aromaty raczej mi srednio do Weizen Lagera pasuja, wiec nie wiem czy nie odpuscic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Cokolwiek o relacji alfa do beta? 2018 z Powiśla najchętniej. Ktoś wspominał o RISie, ja myślę o BW i mam zagwodke. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się