zegancio Opublikowano 15 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2019 Pierwsza warka za mną z chmielami od HB. Wystarczyło 25g/10l Mosaica na cichej żeby przekonać się o jakości chmieli względem sklepu TB. Ostatnie kilka IPA były u mnie słabe, mało aromatyczne, goryczka ciężka a tu miłe zaskoczenie. Łącznie mam chyba 10 różnych chmieli to przetestowania z HB i jeden zestaw BIPA z TB więc bezpośrednie porównanie też będę miał i przekonam się co w chmielach piszczy . Oczywiście obsługa po zakupowa też na wysokim poziomie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pt123 Opublikowano 9 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2020 (edytowane) Pochwalę swój pierwszy zakup w Homebrewing, który jak na porę roku to przyszedł zadziwiająco szybko. Nabyłem zestaw na bazie ekstraktów i mam jedną wątpliwość: Chmiele w zestawie są spakowane w zgrzewane woreczki, ale nie próżniowo (!). Chmiel, który nabyłem osobno jest już pakowany próźniowo. Czy tak ma być z tym chmielem z zestawu? Przy okazji zagłosuję za przesyłkami paczkomatem, ostatnio radzą sobie znacznie lepiej niż kurierzy, przynajmniej w moim rejonie. Przeglądnąłem także cały ten wątek i znalazłem zachętę do zgłaszania własnych pomysłów na zestawy/receptury. Czy moglibyście dodać jakiś zestawz przepisem na barley wine z ekstraktów - browamator miał taki zestaw, ale w tym sezonie znikł z oferty, a poza tym sam sklep boryka się z jakimiś problemami technicznymi. Edytowane 9 Stycznia 2020 przez pt123 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 10 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2020 Zestawy na bazie ekstraktów możesz sobie skomponować sam. Można łatwo przekonwertować recepturę na bazie słodów na ekstrakty, które zastępują słody bazowe. Słody specjalne (jest ich zwykle niewiele) po prostu zacieraj w jakimś małym garnku. Co do rozszczelnionych chmieli to trochę dziwne ale sklepy "lubią" dorzucić do zestawu różne dziwne składniki, które nie schodzą z magazynu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz Opublikowano 10 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2020 21 godzin temu, pt123 napisał: Pochwalę swój pierwszy zakup w Homebrewing, który jak na porę roku to przyszedł zadziwiająco szybko. Nabyłem zestaw na bazie ekstraktów i mam jedną wątpliwość: Chmiele w zestawie są spakowane w zgrzewane woreczki, ale nie próżniowo (!). Chmiel, który nabyłem osobno jest już pakowany próźniowo. Czy tak ma być z tym chmielem z zestawu? Przy okazji zagłosuję za przesyłkami paczkomatem, ostatnio radzą sobie znacznie lepiej niż kurierzy, przynajmniej w moim rejonie. Przeglądnąłem także cały ten wątek i znalazłem zachętę do zgłaszania własnych pomysłów na zestawy/receptury. Czy moglibyście dodać jakiś zestawz przepisem na barley wine z ekstraktów - browamator miał taki zestaw, ale w tym sezonie znikł z oferty, a poza tym sam sklep boryka się z jakimiś problemami technicznymi. Chmiele do zestawów nie są pakowane próżniowo. Wspomniany zestaw postaramy się przygotować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz Opublikowano 10 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2020 23 minuty temu, Jancewicz napisał: Zestawy na bazie ekstraktów możesz sobie skomponować sam. Można łatwo przekonwertować recepturę na bazie słodów na ekstrakty, które zastępują słody bazowe. Słody specjalne (jest ich zwykle niewiele) po prostu zacieraj w jakimś małym garnku. Co do rozszczelnionych chmieli to trochę dziwne ale sklepy "lubią" dorzucić do zestawu różne dziwne składniki, które nie schodzą z magazynu... Chmiele w zestawach nie są pakowane próżniowo więc nie mogły być rozszczelnione... Nie lubimy i nie dorzucamy dziwnych składników!!! Jancewicz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pt123 Opublikowano 10 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2020 40 minut temu, Jancewicz napisał: Zestawy na bazie ekstraktów możesz sobie skomponować sam. Można łatwo przekonwertować recepturę na bazie słodów na ekstrakty, które zastępują słody bazowe. Słody specjalne (jest ich zwykle niewiele) po prostu zacieraj w jakimś małym garnku. Co do rozszczelnionych chmieli to trochę dziwne ale sklepy "lubią" dorzucić do zestawu różne dziwne składniki, które nie schodzą z magazynu... Masz rację, jeszcze dwie-trzy warki i spróbuję tak zrobić. Obserwuję Twój wątek i między innymi tam szukam inspiracji. Na razie jednak nie ogarniam jak poszczególne surowce i ich rodzaje grają ze sobą, więc wolę sięgać po coś sprawdzonego, a przynajmniej skomponowanego przez kogoś z doświadczeniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pt123 Opublikowano 10 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2020 22 minuty temu, janusz napisał: Chmiele do zestawów nie są pakowane próżniowo. Wspomniany zestaw postaramy się przygotować. Co do chmieli to przyjmuję do wiadomości. Pewnie i tak nie zauważę różnicy ? Co do zestawu barley wine (z eskatraktów) to byłoby super i biorę od razu. Mam jeszcze jedno pytanie: czy jest szansa na ekstrakt słodowy żytni w opakowaniu 1.2 kg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 10 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2020 23 godziny temu, pt123 napisał: Przy okazji zagłosuję za przesyłkami paczkomatem Dołożę swój głos. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 10 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2020 11 godzin temu, janusz napisał: Chmiele w zestawach nie są pakowane próżniowo więc nie mogły być rozszczelnione... Nie lubimy i nie dorzucamy dziwnych składników!!! I tak trzymać! P.S. Mam nadzieję, że nie zostałem źle zrozumiany, o nic oczywiście Was nie posądzam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz Opublikowano 11 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2020 20 godzin temu, pt123 napisał: Co do chmieli to przyjmuję do wiadomości. Pewnie i tak nie zauważę różnicy ? Co do zestawu barley wine (z eskatraktów) to byłoby super i biorę od razu. Mam jeszcze jedno pytanie: czy jest szansa na ekstrakt słodowy żytni w opakowaniu 1.2 kg? Dostępność ekstraktu żytniego muszę sprawdzić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 11 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2020 W dniu 9.01.2020 o 13:47, pt123 napisał: - browamator miał taki zestaw, ale w tym sezonie znikł z oferty, a poza tym sam sklep boryka się z jakimiś problemami technicznymi. Pewnie robił jakąś inwentaryzacje czy coś. Wszystko już działa jak trzeba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pt123 Opublikowano 12 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2020 9 godzin temu, anatom napisał: Pewnie robił jakąś inwentaryzacje czy coś. Wszystko już działa jak trzeba. Może, ale teraz mają zaledwie 4 zestawy na bazie ekstraktów ? Wydawało mi się, że takie zestawy to można skompletować niemal on-line z tego co i tak leży w magazynie.... Mogliby chociaż opublikować instrukcje... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 12 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2020 (edytowane) https://www.homebrewing.pl/india-pale-ale-ipa-15blg-zestaw-surowcow-p-692.html Piwo "IPA" na polskich chmielach, cena 68zł i dostawa od 17zł? Nieźle Edytowane 12 Stycznia 2020 przez advisorylyrics Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 12 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2020 44 minuty temu, advisorylyrics napisał: https://www.homebrewing.pl/india-pale-ale-ipa-15blg-zestaw-surowcow-p-692.html Piwo "IPA" na polskich chmielach, cena 68zł i dostawa od 17zł? Nieźle Z ciekawości przeglądnąłem na szybko te zestawy. 4kg słodu Weyermana i 60g angielskiego chmielu to 83zł https://www.homebrewing.pl/belgian-pale-ale-13blg-premium-zestaw-surowcow-p-681.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tymbarck Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Takie pytanie do sklepu. O co chodzi z niektórymi cenami zestawów? Altbier: 4 kg monachijskiego, 25 gram Magnuma za 63 zł bez śrutowania i wysyłki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skazi Opublikowano 20 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2020 Będzie jeszcze dostępny odbiór osobisty? Mieszkam w Cieszynie, w Pogwizdowie jestem kilka razy w tygodniu, średnio mi się opłaca zamawiać kurierem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz Opublikowano 20 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2020 2 minuty temu, skazi napisał: Będzie jeszcze dostępny odbiór osobisty? Mieszkam w Cieszynie, w Pogwizdowie jestem kilka razy w tygodniu, średnio mi się opłaca zamawiać kurierem. Jest taka możliwość, proszę złożyć zamówienie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek 05 Opublikowano 16 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2020 Pojawiły się nowe chmiele VERMELHO 2020r AMORA PRETA 2020r u mnie już zamówione. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 16 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2020 59 minut temu, Krzysiek 05 napisał: AMORA PRETA Z poprzedniego sezonu była rewelacja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek 05 Opublikowano 16 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2020 Też miałem z tamtego roku był rewelacyjny,dlatego teraz wziąłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BrowarPAPI Opublikowano 18 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2020 Czy rozważacie Państwo wprowadzenie wysyłki do Paczkomatu? abuwiktor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewaldi70 Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2021 I cisza w sprawie paczkomatu. Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spicy Opublikowano 22 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2023 Wątek umarł, ale w tym czasie pojawiły się przesyłki do paczkomatu. Należy pochwalić turbo-szybką wysyłke. Kolejnego dnia roboczego rano paczka już do nas jedzie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 9 Lipca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2023 (edytowane) Wątek umarł, ale my działamy prężnie Wysyłka paczkomatem już dawno wdrożona. Dziś z racji panujących upałów chciałabym polecić Wam nowość w Polsce oryginalne Kveiki z Norwegii od Kveik Yeastery. Są to kultury złożone z kilku różnych szczepów drożdżowych, tak jak normalnie używane są do fermentacji norweskich farmhousów od pokoleń, a nie wyizolowane w laboratorium pojedyncze szczepy. Wszystkie fermentują w temperaturach dochodzących do 38C lub nawet 42C, zazwyczaj kończą fermentację w przeciągu 48h. Szczegółowe dane znajdziecie w opisach poszczególnych kveików. Zachęcam do testowania. U nas NEIPA na K.14 Eirtheim już fermentuje https://homebrewing.pl/kveik-yeastery-c-1_2_102.html Edytowane 9 Lipca 2023 przez dori zasada, WiHuRa i elroy 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 10 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2023 (edytowane) W dniu 9.07.2023 o 18:30, dori napisał(a): Dziś z racji panujących upałów chciałabym polecić Wam nowość w Polsce oryginalne Kveiki z Norwegii od Kveik Yeastery. Dzięki za to info. Właśnie ostatnio patrzyłem na stronie KY czy jest jakiś dystrybutor w PL. Zakupy zrobione Będą na stałe czy to sezonowa akcja? Jaki termin ważności jest na saszetkach? Edytowane 10 Lipca 2023 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi