kantor Opublikowano 26 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2015 Wg Fermentisa do 10.5% http://www.fermentis.com/brewing/craftbrewing/tips-tricks/ Pan Łyżwa 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 27 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2015 Wg Fermentisa do 10.5% http://www.fermentis.com/brewing/craftbrewing/tips-tricks/ Gdzie widzisz tam tą informację? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m4r1u52 Opublikowano 27 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2015 Wg Fermentisa do 10.5% http://www.fermentis.com/brewing/craftbrewing/tips-tricks/ Gdzie widzisz tam tą informację?Na stronie 13 poradnika jest wykres Pan Łyżwa 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheCurlyMoose Opublikowano 13 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 W sobotę chciałem uwarzyć Portera Bałtyckiego 22 blg, mam ok 700 ml gęstwy W 34/70 z lagera 13, która stoi w lodówce już prawie 3 tydzień i rozdzieliła się na 3 frakcje. Dolna po pewnie martwe drożdże, po środku to piwo, a u góry chyba żywe. Tych żywych wychodzi tak z 250 ml. Z wyliczeń wynika, że potrzebuje prawie 0,6 l startera. I teraz pytania: wydaje mi się że powinienem zrobić starter tylko z tej górnej frakcji, prawda? Czy mogę zrobić ten starter na raz? Czy taka duża ilość startera nie wpłynie negatywnie na smak? Nie będę używał mieszadła czy wobec tego powinienem podwoić objętość startera? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 14 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2016 W sobotę chciałem uwarzyć Portera Bałtyckiego 22 blg, mam ok 700 ml gęstwy W 34/70 z lagera 13, która stoi w lodówce już prawie 3 tydzień i rozdzieliła się na 3 frakcje. Dolna po pewnie martwe drożdże, po środku to piwo, a u góry chyba żywe. Tych żywych wychodzi tak z 250 ml. Z wyliczeń wynika, że potrzebuje prawie 0,6 l startera. I teraz pytania: wydaje mi się że powinienem zrobić starter tylko z tej górnej frakcji, prawda? Czy mogę zrobić ten starter na raz? Czy taka duża ilość startera nie wpłynie negatywnie na smak? Nie będę używał mieszadła czy wobec tego powinienem podwoić objętość startera? Chcesz robić starter z gęstwy? Wklep dane do kalkulatora, zobacz ile gęstwy Ci wyliczy i tyle zadaj. Moim zdaniem 3 tygodnie to dość długo, najlepiej zadawać świeże drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheCurlyMoose Opublikowano 14 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2016 (edytowane) Wklep dane do kalkulatora, zobacz ile gęstwy Ci wyliczy i tyle zadaj. Z wyliczeń wychodzi ok 600 ml gęstwy, po takim czasie. Teoretycznie tyle mam. Myślałem, że jednak lepiej zrobić jakiś starter, Ty byś zadała po prostu gęstwę? Edytowane 15 Stycznia 2016 przez TheCurlyMoose Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 1 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2017 Jak procentowo bylibyście w stanie określić stopień odfermentowania? Zacierałem dekokcyjnie, 2 warowo lagera, zasyp w 35, po pół godziny odebrałem dekokt1, który trzymałe 15 minut w 63C, 15 minut w 72C i gotowanie 25 minut, zawróciłem dekokt, zacier osiągnął 63C, od razu odebrałem dekokt2, przetrzymałem go w 72C przez 10 minut i gotowanie przez 10 minut, zawróciłem. Zacier osiągnął 72C i utrzymał przez 25 minut, następnie mash out. Na dobrą sprawę to była moja pierwsza dekokcja i nie wiem czego się spodziewać. Odfermentowanie mam aktualnie na poziomie 62%. Lager 12blg, 12 litrów, jedna saszetka drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eltomek Opublikowano 20 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2019 (edytowane) Jak to jest z koniecznością rehydratacji tych drożdży? Producent na opakowaniu podaje: - 11.5g na 10-15l brzeczki - sposób zadania: rozsypać po powierzchni brzeczki. Rozumiem zatem, że tych drożdży na tyle dużo, że jak połowa z nich nie przeżyje bezpośredniego zadania to i tak będzie to właściwa ilość zdrowych komórek, a rehydratacja polecana na forum ma spowodować, żeby na 20l brzeczki wystarczyła 1 paczka? Mam 2 paczki i zastanawiam się czy 2 uwodnione paczki to nie będzie za dużo na 20l brzeczki o ekstrakcie 12,5 Blg. MrMalty dla moich parametrów podaje 400 mld komórek, czyli 22g sucharków, zakładam, że suchych, a nie rehydratyzowanych. Edytowane 20 Marca 2019 przez eltomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkrawc Opublikowano 20 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2019 3 godziny temu, eltomek napisał: Mam 2 paczki i zastanawiam się czy 2 uwodnione paczki to nie będzie za dużo na 20l brzeczki o ekstrakcie 12,5 Blg. Nie będzie za dużo. Przy lagerach zdecydowanie większym ryzykiem jest zbyt mała ilość drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 20 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2019 Rehydratyzuj. Popatrz: https://www.brewersfriend.com/yeast-pitch-rate-and-starter-calculator/ Dodaj do tego, że bez rehydratyzacji 50% drożdży ginie, a lagery są odporne na overpitching - stawiam tezę, że 4x za dużo drożdży niezbyt by przeszkadzało. Za to jak jest za mało, możesz mieć estry/aldehyd/niedofermentowanie. eltomek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 20 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2019 Będe robił za niedługo Pils czeski 12blg Pierwszy dolniak.Kupiłem lodówke i sterownik. Dwie paczki do niego w34/70Ale nie wiem jakimi temperaturami to piwo przefermentować. Ma ktoś sprawdzony profil. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 11 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2019 Cześć. Pytanie z tych podstawowych. Jeśli jesteś w stanie kontrolować temperaturę fermentującej brzeczki, to utrzymaj ją w przedziale 10-12°C. przemo_07_10 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 14 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2019 Ja fermentuje na nich miedzy 8-10 stopni. Przy tym Blg powinny zejsc Ci do FG w ok. 7 dni , jednak nie wiem jak w przypadku sucharow. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaniutek Opublikowano 14 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2019 1 godzinę temu, Hanys93 napisał: Ja fermentuje na nich miedzy 8-10 stopni. Przy tym Blg powinny zejsc Ci do FG w ok. 7 dni , jednak nie wiem jak w przypadku sucharow. 34/70 to sa suchary. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 15 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2019 (edytowane) 16 godzin temu, Kaniutek napisał: 34/70 to sa suchary. To jest szczep. A kolega powyzej sie o niego pytal, wiec odpowiedzialem. Zaznaczylem jednak ze nie mam doswiadczenia z tym szczepem w formie sucharow. Edytowane 15 Listopada 2019 przez Hanys93 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 20 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2019 Przy pilsie 12blg i temperaturze fermentacji 10C jak wysoka piana jest na burzliwej? Standardowy fermentor, tylko sonda ma ok. 4cm końcówke. Nie wiem czy mogę ją całą zanurzyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 27 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2019 Do ilu % te drożdze fermentują? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 6 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2022 Dzisiaj zabutelkowałem pilsa na w34/70 i mam mieszane uczucia. Jak warzyłem na nich dużo 4 lata temu to były super. Natomiast teraz po pierwsze wyszły estry, a fermentowałem w temperaturze brzeczki 11,3-12stopni. Po drugie zeszły mi nisko, z 12blg do 1blg. Mierzi mnie ta temperatura, opisana na opakowaniu jako idealna a dająca estry... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 6 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2022 Tymi drożdżami masz fermentować w 8C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 6 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2022 Zawsze robiłem w 10 i bylo spoko, podkusiła mnie "idealna temperatura fermentacji" podana przez producenta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek Lampa Opublikowano 6 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2022 Temperatura "idealna" to zazwyczaj świetny sposób na uzyskanie niechcianych związków w przypadku szczepów "czystych" za wysoko, a w przypadku dajmy na to weizenów - za nisko. Ja lagery fermentuję od 8 do 12 stopni (te 12 to już wtedy, gdy aktywność grzybów znacząco spadła) i jest ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechu555 Opublikowano 4 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2023 (edytowane) W dniu 6.01.2022 o 20:38, maciek1221 napisał: Dzisiaj zabutelkowałem pilsa na w34/70 i mam mieszane uczucia. Jak warzyłem na nich dużo 4 lata temu to były super. Natomiast teraz po pierwsze wyszły estry, a fermentowałem w temperaturze brzeczki 11,3-12stopni. Po drugie zeszły mi nisko, z 12blg do 1blg. Mierzi mnie ta temperatura, opisana na opakowaniu jako idealna a dająca estry... Potwierdzam. Warka podzielona na pół, zadane dwiema gęstwami z różnych źródeł do brzeczki z ekstraktów. Zadane w stabilnych 10stopniach w podziemiu. Po trzech tygodniach zeszły z 12 do 3,5BLG więc jest git. Piwo na pewno nie jest czyste profilowo. Kwiatki, podobne bardzo do tych z rurki podczas fermentacji burzliwej, które zawsze chciałem zachować w ale'ach i nigdy się nie udawało, udało się teraz na tych drożdżach, chociaż tego nie planowałem oczywiście. Może to zasługa chmielu Izabella i Aroma Preta - w sumie 5g/l w whirpoolu. Trochę gładkości od diacetylu też da się wyczuć, na języku, w aromacie na szczęście nie ma. Mam wrażenie, że w tej kwiatowości gdzieś chowa się guma balonowa rodem z wysokotemperaturowego weizena (skąd w temperaturach dolnych takie efekty ?) Piwo nie jest złe, zapowiada się dobrze, ale na tę chwilę mało kto by powiedział, że to lager. Jeszcze poleży może z tydzień w fermentorze i butelkuje, może się wyleżakuje jakoś. A po tym eksperymencie to już w ogóle nie wiadomo jak powinno być z tymi drożdżami: https://brulosophy.com/2016/02/08/fermentation-temperature-pt-4-lager-yeast-saflager-3470-exbeeriment-results/ [EDYTA] kwiaty się zredukowały praktycznie dzień po przeniesieniu w temp pokojową. Edytowane 9 Marca 2023 przez lechu555 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mijnheer Opublikowano 19 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2023 On 3/4/2023 at 8:43 PM, lechu555 said: A po tym eksperymencie to już w ogóle nie wiadomo jak powinno być z tymi drożdżami: https://brulosophy.com/2016/02/08/fermentation-temperature-pt-4-lager-yeast-saflager-3470-exbeeriment-results/ Brulosophy mnie zainspirowało i właśnie leżakuję pilsa chmielonego Lubelskim, fermentowanego w 17°C który w 6 dni zszedł z 1.050 do 1.008. Przyjemny, lekko cytrusowy aromat Lubelskiego i brak wyczuwalnych estrów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechu555 Opublikowano 19 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2023 8 godzin temu, Mijnheer napisał: Brulosophy mnie zainspirowało i właśnie leżakuję pilsa chmielonego Lubelskim, fermentowanego w 17°C który w 6 dni zszedł z 1.050 do 1.008. Przyjemny, lekko cytrusowy aromat Lubelskiego i brak wyczuwalnych estrów. To trochę pocieszające bo wiosna idzie i garaż już nie taki chłodny by te 10 stopni utrzymać. Też spróbuję nie przejmować się aż tak temperaturą jaka tam jest, ale na początek spróbuję odpalić fermentację pod ciśnieniem w takich warunkach, potem spróbuję bardziej ryzykownych zachowań co to by się przekonać jal to z tym jest na prawdę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechu555 Opublikowano 6 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2023 Jeżeli komuś piwa na 100% pilzeńskiego na tych drożdzach smakują zbyt pusto to dajcie śmiało nawet i do 20% kaszy jęczmiennej w miejsce słodu. Taką słodowość "lepsze" drożdże dają same z siebie dlatego ktoś może te drożdże uważać za kiepskie , ale takie "oszukaństwo" jest nie do rozróżnienia jak to było uzyskane. Przez słodowość rozumiem tutaj ten charalterystyczny smak zbożowy jęczmienia - w komercyjnych przykładach kijowych piw to Królewskie ma ten charakter najsilniej uwypuklony. Tworzy to bardzo dobrą podbudowę dla chmieli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się