Biniu Opublikowano 22 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2013 Nie no kurde, jak ma się brzeczka o temp. 60-70 stopni napowietrzyć jednorazowym przelaniem do gara. Może jakbyś lał z 5 metrów i porządny rozbryzg by był, ale takie zwyczajne przelanie, raczej nie. Gazy wraz ze wzrostem temperatury coraz słabiej się rozpuszczają w cieczy. W 70 stopniach to już praktycznie tlenu nie ma, możecie to zaobserwować podczas gotowania wody, robi się biała (przed wrzeniem jeszcze) to właśnie pęcherzyki tlenu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 22 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2013 Nie wiem czym sie mierzy Blg, Aerometrem. Tym to gęstość gazu można zmierzyć Jak się mylisz, to nie wprowadzaj Innych na złą drogę. Poczytaj, a potem się wymądrzaj. Tym razem się mylisz: http://pl.wikipedia.org/wiki/Areometr to tak dla przypomnienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 22 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2013 Biotit - weź głęboki wdech i zerknij co Usiu zacytował (hint: kolejność literek "e" i "r" Usiu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hopek Opublikowano 23 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2013 (edytowane) Nie ma co się dziwić, że takie tematy powstają. Brakuje zbiorczych podpiętych tematów typu: infekcja - gdzie każdy mógłby dopisać swoje obawy z zapytaniem; pierwsza warka - o wątpliwościach dotyczących pierwszego razu. czy tematu ogólnego tak aby rzucić proste pytanie nie tworząc kolejne wątku. Ponadto na tym forum wyszukiwarka wątków działa kiepsko, są strony gdzie w nawale wielu tematów można odnaleźć łatwo i co najważniejsze trafnie interesujące dane. Edytowane 23 Czerwca 2013 przez joker0skater Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 23 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2013 Co do pierwszej części wypowiedzi to wrzucam sugestię do ew. przemyślenia i wdrożenia. Jest teraz okres wakacyjny, więc i czas na przemodelowania. Choć tak się zastanawiam, czy problem jest aż tak duży - kto chce doczyta, sklepy też dają niezłe z tego o widzę wsparcie.(w końcu obsługują swoich klientów, a to myślę 90% nowych piwowarów). Tych powtarzających postów, jak na piwowarski boom, nie jest aż tak dużo. W sprawie wyszukiwarki forumowej daj znać na PW jakie słowa kluczowe użyłeś i co Ci się wyświetliło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2013 Nie wiem czym sie mierzy Blg, Aerometrem. Tym to gęstość gazu można zmierzyć Jak się mylisz, to nie wprowadzaj Innych na złą drogę. Poczytaj, a potem się wymądrzaj. Tym razem się mylisz: http://pl.wikipedia.org/wiki/Areometr to tak dla przypomnienia. Kolego, przeczytaj dokładnie do czego się odniosłem, przeanalizuj, a potem ładnie przeproś :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
101k Opublikowano 27 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2013 A może jakieś tagi wprowadzić? Na ile mądra jest wyszukiwarka forum, odmienia przez przypadki np? Wysłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 28 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2013 Z tego co zauważyłem, to nie odmienia. Trzeba wpisywać w kilku odmianach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 28 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2013 Z tego co zauważyłem, to nie odmienia. Trzeba wpisywać w kilku odmianach Lub zakończyć daną frazę gwiazdką, która zastępuje dowolny znak lub ciąg znaków. Np "recept*" - pozwala to wyszukać wszystkie możliwe wariacje słowa recepta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 28 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2013 Z tego co zauważyłem, to nie odmienia. Trzeba wpisywać w kilku odmianach Lub zakończyć daną frazę gwiazdką, która zastępuje dowolny znak lub ciąg znaków. Np "recept*" - pozwala to wyszukać wszystkie możliwe wariacje słowa recepta Genialne. Czy jest to ogólnie dostępna informacja i ja jestem ślepy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 28 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2013 To chyba z DOS'a pamiętam, poza tym dawno temu nauczyłem się przeszukiwać bazy danych i korzystaliśmy właśnie z * lub ? (znak zapytania odpowiada natomiast jednemu znakowi, czyli znak za znak; gwiazda jest uniewersalniejsza, ale czasami wychodzi za dużo wyników) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 29 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2013 Ja się dosem nie bawiłem za bardzo, ale tak mają wszystkie szukajki (albo duża większość) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 29 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2013 ale tak mają wszystkie szukajki (albo duża większość) metoda przyjęta "u zarania dziejów" w informatyce z powodzeniem stosowana do dzisiaj w wielu sytuacjach Proste i skuteczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chackman Opublikowano 1 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2013 czuję się zagubiony w kwestii tego, czy po fermentacji mojego dark ale z puchy w temperaturze 28 stopni (przez upały) i uzyskaniu wyraźnego zapachu kwiatków mogę liczyć na to, że z biegiem czasu zaczną one w butelce zanikać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 1 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2013 Nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 1 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2013 Biotit - weź głęboki wdech i zerknij co Usiu zacytował (hint: kolejność literek "e" i "r" Każdemu się zdarza literówka, tyle w temacie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Falcon Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Witam, Nie chciałem zaczynac nowego tematu wiec napisze tutaj. Wczoraj dałem do fermentora moja pierwsza warke Produkty Wes Ekstrakt słodowy jasny 1,2kg + Piwo Domowe jasne 1,7kg, starałem sie wszystko zdezynfekowac Oxi i jeszcze płukałem woda ciepła, temperatura zadania drożdzy to 24 st, 12 Blg. Dzisiaj ładnie bulgocze piana na 1 cm, fajny zapach w kotłowni, taki bardziej słodowy, temperatura 24-26st. i pytania: 1.Czy po Oxi trzeba płukać woda (jedni płucza inni nie) 2. Czy piwko z brewkita przelewac na cicha czy trzymac na burzliwej ok 10 dni i do butelek, teraz piwko strasznie metne mam nadzieje ze sie wyklaruje. 3. Czy zaciagac piwo wezykiem i ustami chodzi mi o przelanie piwa do drugiego fermentora z dodatkiem cukru do refermentacji i potem kranikiem do butelek. Wiem ze zaraz ktos napisze ze tyle tematów było i nie chciało sie poszukac, ale tyle sie naczytałem forum i naogladałem filmików ze głowa mała musze to wszystko ładnie poukładac, wczoraj jak robiłem to tez mały stresik zeby o niczym nie zapomniec i wszystko odkazić (goraca woda + Oxi + goraca woda) wiec jak ktos odpowie bede wdzieczny Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2013 1.Nie trzeba płukać ,ja po piro nawet nie płuczę i problemu z tym nie czuję. 2. 10 dni to może być mało żeby piwo się sklarowało. Nie musisz przelewać na cichą ,ale potrzymałbym dłużej . Po mniej więcej 7 dniach zrób dopiero pomiar Blg. 3. Ja używam paszczy przy zaciąganiu piwa wężykiem , ale wiele osób robi to strzykawką , gruszką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Falcon Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Dzieki pepek84 za szybka odpowiedz juz pare pytan mniej. Jak myjecie butelki bo teraz wiem ze jak napije sie piwka to zaraz ide przepłukac butelke, miałem na stryszku kilkanascie butelek strasznie to schodzi dawałem kreta w zelu do kazdej butelki na 24h moze wiecej a i tak 2 butelki do wywalenia, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2013 @3. Jest lepszy sposób niż zasysanie paszczą. Wlać do rurki przegotowaną wodę, zatkać końce palcami, umieścić odpowiednie końce w fermentatorach, puścić i niech grawitacja robi swoje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Falcon Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2013 @3. Jest lepszy sposób niż zasysanie paszczą. Wlać do rurki przegotowaną wodę, zatkać końce palcami, umieścić odpowiednie końce w fermentatorach, puścić i niech grawitacja robi swoje. No to fakt ale czy ta woda nie zaszkodzi, bo przygotowany cukier do refermentacji gotuje pare minut w niewielkiej ilości wody 300 ml ok 160g na 20 l czy tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2013 (edytowane) No niestety mocniej zapuszczone butelki czasem nadają się tylko na wymianę w sklepie. Jeśli po krecie coś zostaje to ja takie butelki wyrzucam, albo wymieniam na pełne. Co do syropu to proponowałbym więcej wody będzie się lepiej mieszał. Ja robię jakieś 700 -1000ml syropu. Edytowane 14 Sierpnia 2013 przez Gąska Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2013 3. Czy zaciagac piwo wezykiem i ustami chodzi mi o przelanie piwa do drugiego fermentora z dodatkiem cukru do refermentacji i potem kranikiem do butelek. Zastanawiam się nad użyciem dużej szczykawy, albo gruszki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Falcon Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2013 3. Czy zaciagac piwo wezykiem i ustami chodzi mi o przelanie piwa do drugiego fermentora z dodatkiem cukru do refermentacji i potem kranikiem do butelek. Zastanawiam się nad użyciem dużej szczykawy, albo gruszki. no chyba strzykawke trzeba kupic, boje sie o infekcje chociaz duzo ludzi pisze ze zaciaga ciagle ustami i jest ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2013 @3. Jest lepszy sposób niż zasysanie paszczą. Wlać do rurki przegotowaną wodę, zatkać końce palcami, umieścić odpowiednie końce w fermentatorach, puścić i niech grawitacja robi swoje. No to fakt ale czy ta woda nie zaszkodzi, bo przygotowany cukier do refermentacji gotuje pare minut w niewielkiej ilości wody 300 ml ok 160g na 20 l czy tak? Myślę że w paszczy masz więcej potencjalnych źródeł zakażenia niż w przegotowanej wodzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się