Oskaliber Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Roztwór OXI Ci się pieni? Ciekawe. Dezynfekuję tak butelki prawie od zawsze i nigdy najmniejszego pienienia nie zanotowałem, a co dopiero takie, żeby to jakoś utrudniało życie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Roztwór OXI Ci się pieni? Ciekawe. Dezynfekuję tak butelki prawie od zawsze i nigdy najmniejszego pienienia nie zanotowałem, a co dopiero takie, żeby to jakoś utrudniało życie. Przelewasz OXI z butelki do butelki? Tak się spytam po co? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Sypię do każdej butelki 3-4 g i zalewam do pełna i tak 40 butelek majatek strace na to oxi, do tej pory przelewalem z butelki do butelki... (jesli zle robilem napiszcie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2016 (edytowane) Sypię do każdej butelki 3-4 g i zalewam do pełna i tak 40 butelek majatek strace na to oxi, do tej pory przelewalem z butelki do butelki... (jesli zle robilem napiszcie) 1,20 zł na cała warkę to majątek ? PS. oczywiście przelewanie to nic strasznego, też tak robiłem Edytowane 12 Sierpnia 2016 przez tauruss Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Przelewasz OXI z butelki do butelki? Tak się spytam po co? Nie. Robię sobie ze 2 litry roztworu, wlewam do każdej buteki z 50ml. Zostawiam na chwilę, potem wytrząsam, wylewam i butelka gotowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2016 ja tak robie z pirosiarczynem, robie 1 L i przelewam z butelki to butelki, wszystkie stoja do gory i troche w nich zostaje roztworu i wtedy tak stoja 30 min, najwazniejsze sa opary w tym przypadku i nigdy zadnej infekcji nie mialem, OXI dziala troche inaczej chyba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Sypię do każdej butelki 3-4 g i zalewam do pełna i tak 40 butelek majatek strace na to oxi, do tej pory przelewalem z butelki do butelki... (jesli zle robilem napiszcie) kup sobie na allegro, 7 zł za kg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2016 kup sobie na allegro, 7 zł za kg tak, masz racje, kupowalem w jednym sklepow tam gdzie surowce i za 100g placilem chyba 6zl wiec 4x40g = 160g wiec ok 10 zl by mnie wyszlo na 1 warke. Nie wiedzialem ze na allegro takie ceny. Wiec podsumowywujac - moge wlewac po 50-100 ml do butelki i wstrzasac kilka razy potem wylewac (ew do nastepnej butelki), czy zalewac do pelna? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Jak wolisz, na pewno zalanie do pełna jest dokładniejszą metodą, ale niektórzy przelewają lub nalewają tylko trochę i też jest ok. Ja osobiście sypię do każdej butli tak z 1/3 łyżeczki, zalewam do pełna i zostawiam na kilkanaście minut powiedzmy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drapichrust Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Sypię do każdej butelki 3-4 g i zalewam do pełna i tak 40 butelek majatek strace na to oxi, do tej pory przelewalem z butelki do butelki... (jesli zle robilem napiszcie)kup sobie na allegro, 7 zł za kgPlus wysyłka ok 10 zł :-) Wysłane z mojego C1905 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2016 (edytowane) W Biedronce można sobie zakupić OXI Spotless White 750g za ~10zł. Używam i jest ok - odbija nawet największy syf z butelek http://www.biedronka.pl/pl/product,id,16056,name,odplamiacz-do-tkanin-oxy-750-g(ten biały). Generalnie przelewanie tego to trochę słaby pomysł - najlepiej jest dać mu trochę czasu. Zrób sobie więcej roztworu (z 5 litrów) w fermentorze z kranikiem i rozlewaj do butelek kolejno. Ja zostawiam zalane butelki na co najmniej godzinkę w celu oderwania pleśni i osadów z dna (głównie mowa tu o butelkach wątpliwego pochodzenia, wchodzących do browaru). Do dezynfekcji doraźnej używam StarSan i polecam - szczególnie przy przelewaniu z butelki do butelki, bo dezynfekuje w 60 sekund (wg producenta i nie mam powodów aby to podważać). Ogólnie wykorzystanie StarSan + OXI pozwala na w miarę tanie i wygodne (skuteczne, zero smrodu, stosunkowo nieszkodliwe dla rąk itp.) zarządzanie czystością w swoim browarze NaOH baaardzo sporadycznie po infekcjach (do tej pory użyłem tylko raz do dwóch fermentorów). Edytowane 12 Sierpnia 2016 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Wiec podsumowywujac - moge wlewac po 50-100 ml do butelki i wstrzasac kilka razy potem wylewac (ew do nastepnej butelki) Ja tak robię (opcja z wylewaniem). Jeszcze mi się żadna infekcja w butelce nie zdarzyła. Tylko ja te butelki wcześniej jeszcze przemywam w zmywarce jakimś najkrótszym programem i generalnie są wcześniej płukane i czyste, bez żadnych syfów na dnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Ma znaczenie w jakiej ilosci wody,nawodnie drożdże? Nie ,nie zamierzam hydratyzować w 5 litrach;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondek Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Ma znaczenie w jakiej ilosci wody,nawodnie drożdże? Nie ,nie zamierzam hydratyzować w 5 litrach;-) do zwykłej paczki sucharów (11,5g) spokojnie wystarczy pół szklanki wody (100-150ml) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Ma znaczenie w jakiej ilosci wody,nawodnie drożdże? Nie ,nie zamierzam hydratyzować w 5 litrach;-) do zwykłej paczki sucharów (11,5g) spokojnie wystarczy pół szklanki wody (100-150ml) Dzieki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dutrasilva Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2016 (edytowane) A mi to pierwsza Finalndia Bitter zajeżdża alkoholem i odfermentowało tylko do 3.5 BLG po 8 dniu. Użyłem do kita browamatorskiego zamiennika cukru który był w zestawie (BA Brew Kit PLUS 1 kg). Brzeczkę jak dorzuciłem drożdże miałem na poziomie jakichś pewnie z 25-27'C i tak odstawiłem do piwnicy gdzie bardzo bardzo powoli się zbijała temperatura - rano jeszcze przy starcie drożdży miała 22'C - rozumiem że to tutaj mogę winić alkoholowy posmak i zapach? Większość czasu panowała temperatura 19'C ale to już pewnie na oparach fermentacji. Z tego co czytam, smak się "ułoży" - tyle że tutaj potrzeba dużego ułożenia Gdzie błąd, da się coś z tym zrobić ? Edytowane 12 Sierpnia 2016 przez dutrasilva Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 13 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2016 (edytowane) Kudzwa,zapomniałem zrobic wygrzewu,podgrzałem do 77 stopni i odrazu do filtracji.Co to oznacza?Coto bedzie? W przepisie było,zeby przetrzymac w tej temp 10 min Edytowane 13 Sierpnia 2016 przez Thorgall Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 13 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2016 Nic się nie przejmuj i rób dalej wg przepisu. Jeśli filtracja przebiega sprawnie to wszystko będzie ok. To 10 min jest po to żeby ułatwić właśnie filtrację i wcale nie jest to obowiązkowa przerwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 13 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2016 uff:-) filtracja ,uzyskałem 21 litrow 10 blg. miałem problem z utrzymaniem tempa filtracji i troche mi sie napowietrzała brzeczka. Pewnie nie wyjdzie mi 20 litrow 12 blg,ale jak na pierwszy raz jestem zadowolony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 13 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2016 A mi to pierwsza Finalndia Bitter zajeżdża alkoholem i odfermentowało tylko do 3.5 BLG po 8 dniu. Użyłem do kita browamatorskiego zamiennika cukru który był w zestawie (BA Brew Kit PLUS 1 kg). Brzeczkę jak dorzuciłem drożdże miałem na poziomie jakichś pewnie z 25-27'C i tak odstawiłem do piwnicy gdzie bardzo bardzo powoli się zbijała temperatura - rano jeszcze przy starcie drożdży miała 22'C - rozumiem że to tutaj mogę winić alkoholowy posmak i zapach? Większość czasu panowała temperatura 19'C ale to już pewnie na oparach fermentacji. Z tego co czytam, smak się "ułoży" - tyle że tutaj potrzeba dużego ułożenia Gdzie błąd, da się coś z tym zrobić ? Gdzie błąd? 1) za wysoka temp. zadania drożdży, 2) za wysoka temp. fermentacji 3) ten BA Brew Kit plus, to mieszanka ekstraktu słodowego i glukozy Całość do kupy ewidentnie może dać piwo które będzie w sobie miało posmaki alkoholowe i mocno estrowe, ale jak się ułoży to i tak będzie lepsze od większości "Leszków" walących szczynami kotów dutrasilva 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dutrasilva Opublikowano 13 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2016 (edytowane) A mi to pierwsza Finalndia Bitter zajeżdża alkoholem i odfermentowało tylko do 3.5 BLG po 8 dniu. Użyłem do kita browamatorskiego zamiennika cukru który był w zestawie (BA Brew Kit PLUS 1 kg). Brzeczkę jak dorzuciłem drożdże miałem na poziomie jakichś pewnie z 25-27'C i tak odstawiłem do piwnicy gdzie bardzo bardzo powoli się zbijała temperatura - rano jeszcze przy starcie drożdży miała 22'C - rozumiem że to tutaj mogę winić alkoholowy posmak i zapach? Większość czasu panowała temperatura 19'C ale to już pewnie na oparach fermentacji. Z tego co czytam, smak się "ułoży" - tyle że tutaj potrzeba dużego ułożenia Gdzie błąd, da się coś z tym zrobić ? Gdzie błąd? 1) za wysoka temp. zadania drożdży, 2) za wysoka temp. fermentacji 3) ten BA Brew Kit plus, to mieszanka ekstraktu słodowego i glukozy Całość do kupy ewidentnie może dać piwo które będzie w sobie miało posmaki alkoholowe i mocno estrowe, ale jak się ułoży to i tak będzie lepsze od większości "Leszków" walących szczynami kotów Warto to w ogóle rozlewać ? Edytowane 13 Sierpnia 2016 przez dutrasilva Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 13 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2016 Oczywiście że warto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 13 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2016 Pewnie, że warto, będzie dobre! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dutrasilva Opublikowano 13 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2016 Oczywiście że warto. Pewnie, że warto, będzie dobre! Tak też zrobiłem, poczekamy i zobaczymy co zdziała czas. Coopers Wheat już w dobrej temperaturze fermentuje więc powinno być dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 13 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2016 witam! mam zamiar uwarzyc west coast ipa i black ipa na drozdzach us-05, ktorych mam 1 saszetke. chcialbym drugie piwo uwarzyc na gestwie drozdzowej. czy bez roznicy jest z ktorego piwa wezme gestwe do drugiego? czy mozna zadawac gestwe z piwa jasnego do ciemnego i odwrotnie? z gory dzieki za odp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się