Enethion Opublikowano 10 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2017 Abstrahując nieco od tematu. Czy nie lepiej by było mówić/pisać o "zlewaniu PRZED cichą" zamiast "NA cichą"? Wysłane z Rivendell przy użyciu Palantíru Przed cichą jest burzliwa... Może to się wydawać dziwne, ale niektóre słowa w języku polskim mają więcej niż jedno znaczenie. Np. "przed" może znaczyć "zanim coś nastąpi". Czyli "zalewamy zanim na dobre zacznie się cicha". Jak piszemy "na cichą", to wychodzi bardziej "zalewamy żeby cicha się odbyła". Wysłane z Rivendell przy użyciu Palantíru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KHOT Opublikowano 10 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2017 Abstrahując nieco od tematu. Czy nie lepiej by było mówić/pisać o "zlewaniu PRZED cichą" zamiast "NA cichą"? Wysłane z Rivendell przy użyciu Palantíru Mam wrażenie że się zgubiłem i jakimś cudem na elektrodę trafiłem. skjaatel i Mibor 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma44 Opublikowano 10 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2017 (edytowane) Abstrahując nieco od tematu. Czy nie lepiej by było mówić/pisać o "zlewaniu PRZED cichą" zamiast "NA cichą"? Zlewanie przed cichą odpowiada na pytanie kiedy a zlewanie na cichą odpowiada na pytanie dlaczego. Więc nie widzę powodów aby przed było lepsze od na i vice versa. Mówisz w zależności od tego co masz na myśli. Edit. IMHO rozpoczynanie takiej dyskusji jest raczej akademickie i nie nadaje się do tego tematu bo to nie ma żadnego znaczenia. Edytowane 10 Lutego 2017 przez guma44 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 10 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2017 Abstrahując nieco od tematu. Czy nie lepiej by było mówić/pisać o "zlewaniu PRZED cichą" zamiast "NA cichą"? Wysłane z Rivendell przy użyciu Palantíru Mam wrażenie że się zgubiłem i jakimś cudem na elektrodę trafiłem. Wałkowane miliony razy, użyj opcji Szukaj, temat zamykam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek.b Opublikowano 10 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2017 Hej, Zakupiłem chłodnicę i planuję z kolegami pobawić się w zacieranie. Możecie zasugerować jakiś prosty gatunek/recepturę, aby zobaczyć jak to nam wychodzi, ewentualnie móc łatwo rozpoznać i skorygować błędy w przyszłych warkach? pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma44 Opublikowano 10 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2017 Polecam pale ale ewentualnie american pale ale. Przeważnie wychodzi . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 10 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2017 prosty gatunek/recepturę ja zacząłem od dry stout i okazało się, że to wcale nie takie proste piwo. Tak jak kolega polecam Pale Ale, APA. Z moich zapisków polecam warkę nr #5 Polskie PA. Prosty zasyp i zacieranie, tanie chmiele, a piwko przednie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sylwester87 Opublikowano 10 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2017 Najzwyklejesze Polske Ale Słód Pale Ale, 30 gr Marynki i 30 gr Lubelskiego, S04 albo US05 Prościej się nie da a jak się nie zrobi dużo błędów to piwo można porównać do sklepowego taniego rzemieślniczego za 6-8 złotych za pół litra Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 10 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2017 jedynie słusznie: http://www.wiki.piwo.org/Full_Aroma_Hops_,_Carlberg_(wersja_na_20l),absolutnie samograj, nie ma co spieprzyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 11 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2017 Dostałem od kolegi 20 butelek, nieumytych. Niektóre mają pleśń na dnie. Wymyłem je na razie wodą. Czy wystarczy je jeszcze wypłukać w oxi przed butelkowaniem czy jeszcze coś z nimi zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 11 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2017 Dostałem od kolegi 20 butelek, nieumytych. Niektóre mają pleśń na dnie. Wymyłem je na razie wodą. Czy wystarczy je jeszcze wypłukać w oxi przed butelkowaniem czy jeszcze coś z nimi zrobić?Wymyj mechanicznie z płynem do naczyń. Później sugeruje naoh, na koniec oxy albo coś innego do dezynfekcji. Oczywiście po naoh plukanie, solidne. Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 11 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2017 Nie mam naoh. Może wymyć je w oxi i do piekarnika na 200C? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 11 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2017 Ja takie butelki traktuje octem spirytusowym 10%. Do butelki 25g octu,kapsluje starym kapslem,przy każdej wizycie w piwnicy,potrząsam zawartością. Następnie przed rozlewem wylewam zawartość,do każdej butelki sypie trochę ryżu,leje płyn do mycia naczyń,wodę, na wiertarkę szczotka do mycia butelek i heja.Płucze wodą,psikam starsanem,odwracam w kontenerze do odcieknięcia i butelkuje piwo.Dopiero teraz,po 10 warkach postanowiłem sprzet wymoczyć w NAOH,profilaktycznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 11 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2017 (edytowane) Nie mam naoh. To kup. NaOH jest łatwo dostępne i tanie. Szukaj w sklepach budowlanych, z farbami, chemią dla gospodarstw domowych. Koszt ok 12-15 pln za kilogram. Oxi jest środkiem do dezynfekcji, a nie do mycia. Edit; Ewentualnie w środkach typu kret jest NaOH, ale w mniejszych stężeniach i wychodzi drożej w zakupie. Edytowane 11 Lutego 2017 przez Gawron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darinho Opublikowano 11 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2017 Dostałem od kolegi 20 butelek, nieumytych. Niektóre mają pleśń na dnie. Wymyłem je na razie wodą. Czy wystarczy je jeszcze wypłukać w oxi przed butelkowaniem czy jeszcze coś z nimi zrobić? Do wstępnego mechanicznego mycia polecam wsypać ryż do butelki + woda + mocne potrząsanie. Wg mnie czyści lepiej niż szczotka do butelek. Szczotkę mam taką zwyczajną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajfrost Opublikowano 11 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2017 Witam. W nadchodzącym tygodniu planuję uwarzyć cream ale 30l okolo 13 blg. Do fermentacji chcę użyć 1 paczki us-05. Tydzień później chcę warzyć wędzonego risa około 20l, 25blg. Mogę risa wlać od razu do fermentora z drożdżami po cream ale? Ruszy to? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 11 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2017 Ruszy bez problemu, ale uważaj żeby nie było zbyt dużego overpitchingu, lepiej przerzucić odpowiednią ilośc drożdży wg http://www.mrmalty.com/calc/calc.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajfrost Opublikowano 11 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2017 Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Puzii Opublikowano 11 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2017 Hej Gdzieś niedawno widziałem wpis, że można policzyć początkowe BLG (nie znając go), za pomocą refraktometru i balingomierza, ale za nic nie mogę teraz tego znaleźć. Google milczy. Ktoś coś? Bujda? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darinho Opublikowano 11 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2017 Chyba musiałbyś wiedzieć ile piwo ma % alko i zmierzyć blg gotowego piwa. Wtedy to możliwe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 11 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2017 Znając abv I końcowe blg to już wystarczy fg z balingometru. Nie widziałem tego linku ale na logikę da się Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 11 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2017 Poniżej link do kalkulatora: https://www.northernbrewer.com/learn/resources/refractometer-calculator/ Ekstrakt trzeba podawać jako stosunek gęstości piwa do gęstości wody, poniżej tabela z zamianą tych wartości na stopnie plato: http://www.brewersfriend.com/plato-to-sg-conversion-chart/ Puzii 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 11 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2017 Ewenwtualnie BeerSmith to też przelicza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Puzii Opublikowano 11 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2017 Dziękuję kolegom, a zwłaszcza @MistrzSuspensu. Już policzyłem,dzięki za linki. W międzyczasie policzyłem po swojemu i wynik wyszedł bardzo podobny . A zrobiłem to na piechotę, w bardzo amatorski sposób: W Brewnsess w zakładce; Korekta gęstości/refraktometr; wpisałem Zmierzona gęstość (to znam z pomiaru refraktometrem), balingomierz pokazuje 3blg, zmieniając wartości w polu gęstość początkową aby wyszło wspomniane 3BLG otrzymałem prawdopodobną gęstość początkową i jest ona prawie taka sama jak w kalkulatorze podam wyżej przez kolegę.. 12,5 kontra 12,7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carrion Opublikowano 11 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2017 Cześć. Ja znów z pytaniem poziomu piaskownicy Jeśli instrukcja krzyczy, żeby po gotowaniu brzeczki uzupełnić jej poziom w fermentorze do 22 litrów, ale przez zagapienie się piwowara dolało się do 23 litrów i z zakładanych 12° BLG wyszło trochę ponad 10° BLG, to ten dodatkowy litr wody zrobi różnicę dla pracy jednej saszetki drożdży US-05? O wpływ na gotowe piwo raczej nie pytam, bo liczę się z tym, że może być przez to bardziej nijakie, ale jak wyjdzie, to i tak będę bardzo zadowolony Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się