kiwitom Opublikowano 27 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2021 Oooo widzę, że kolega z Krakowa. Dopiero teraz zauważyłem, w takim razie pozdrawiam krajana ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modemik Opublikowano 4 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2021 Witajcie piwowarzy, Po amatorskim wędzeniu kiełbas i szynek oraz domowym pieczeniu chleba naszła mnie ochota na spróbowanie zabawy z robieniem piwa. Do dziś pamiętam smak domowego "podpiwku", który w dawnych czasach robił mój dziadek a potem tata. Poczytałem trochę i postanowiłem spróbować zabawy z brew-kitami na dobry początek. Wiadomo pierwsza sprawa - sprzęt. Jest mnóstwo różnych zestawów - mniejszych i większych, natomiast ja szukam czegoś optimum co pozwoli na w miarę komfortowe przygotowanie piwa z brew-kitu i nie będzie najdroższa opcją na rynku. A z drugiej strony nie chcę, by za parę dni po zakupie okazało się, że brakuje połowy istotnych rzeczy do warzenia piwa. Wybrałem wstępnie następujące rzeczy, które wydają mi się wystarczające na dobry początek. Ale w związku z tym, iż nie jestem specjalistą chciałbym, aby ktoś kto ma już doświadczenie w tym temacie się wypowiedział. Wybrałem sklep browamator.pl (po pierwsze przez filmik Tomasza Kopyry, po drugie zestaw który oferują wydaje się, że zawiera wszystkie najistotniejsze rzeczy): https://browamator.pl/browar-domowy-ba-super-start-zestaw-startowy-z-g,3,2,929 https://browamator.pl/finlandia-premium-lager-1-5-kg,3,23,541 https://browamator.pl/finlandia-bitter-1-5-kg,3,23,3373 https://browamator.pl/ba-brew-kit-plus-1-kg-zamiennik-cukru,3,82,2493 https://browamator.pl/drozdze-piwowarskie-fermentis-safale-s-04-saszetk,3,72,379 https://browamator.pl/oxi-one-400-g-srodek-do-dezynfekcji,3,90,2444 Takie rzeczy na dobry początek. Chciałem wybrać ekstrakt słodowy ale niestety nie mają jasnych 1,7 kg. Ale podobne te zestawy "cukrowe" też działają nieźle. Proszę was zatem o opinię, czy powyższe na dwa warzenia wystarczą, czy jednak powinienem coś jeszcze do tego dorzucić. Pozdrawiam serdecznie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł76 Opublikowano 4 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2021 Cześć. Poczytaj: https://www.piwo.org/forums/topic/15631-zestaw-na-start-surowce-pomoc-w-wyborze/ https://www.piwo.org/forums/topic/27189-pierwszy-zestaw-do-warzenia-piwa/ Jest jeszcze wiele innych takich tematów, tutaj na forum. Polecam na początek warzenie z ekstraktów, własne chmielenie i drożdże Kveik. Później pewnie będziesz już zacierać słód. Poczytaj też wiki.piwo.org. Pozdrawiam, Paweł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 4 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2021 Daruj sobie ten zestaw. Jest w nim kapslownica Greta, która skutecznie zniechęci Cię do piwowarstwa. Ucięte szyjki butelek to jej najlepsza reklama. Co więcej - kupując wszystko oddzielnie zapłacisz jakieś 60zł taniej Poszukaj innego zetawu, np z kapslownicą Eterna lub skompletuj go sam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modemik Opublikowano 4 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2021 (edytowane) Dzieki wielkie za info. Oglądałem też zestawy a alepiwo ale jakos do mnie wcześniej nie przemówiły. Poszperam jeszcze bo faktycznie widze ze kapslownica GRETA jednak nie zbyt polecana. Może faktycznie sprubuje z alepiwo. Probowałem kompletowac samemu i szczerze mowiac otrzymalem porownywalne ceny. Ale sprawdze to sobie jeszcze raz. Edytowane 4 Marca 2021 przez modemik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 4 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2021 Godzinę temu, modemik napisał: Wybrałem sklep browamator.pl Ja przypomnę przydatną wyszukiwarkę: https://cml.dokuro.org/beer/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 5 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2021 Dzieki wielkie za info. Oglądałem też zestawy a alepiwo ale jakos do mnie wcześniej nie przemówiły. Poszperam jeszcze bo faktycznie widze ze kapslownica GRETA jednak nie zbyt polecana. Może faktycznie sprubuje z alepiwo. Probowałem kompletowac samemu i szczerze mowiac otrzymalem porownywalne ceny. Ale sprawdze to sobie jeszcze raz.Dużo masz zestawów w centrum piwowarstwa.Kupuj Grifo HD. Jak będziesz kiedyś sprzedawał to i tak mniej stracisz. W butelkowaniu przepaść w porównaniu z ręcznymi.Czy ktoś może wie czy słód z linku ma łuskę do filtrowania? https://www.browar.biz/centrumpiwowarstwa/slody/specjalne/gryczany_steinbach_1_kg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Kopeć Opublikowano 6 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2021 Cześć Panowie! Pierwszy raz będę robił piwko i będzie to oczywiście na start brewkit. Mam 2 różne brewkity Coppersa Europen Lager i STOUT. W zestawach są oczywiście drożdże, o których się już nie raz naczytałem, że są słabe i w dodatku jest ich zbyt mało. Dokupiłem jedna saszetkę US-05 na wszelki wypadek. Teraz zastanawiam się czy mógłbym je wymieszać? Dodać połowę saszetki US-05 do kitowego Coopersa i do brzęczki? Wydaje mi się to dobrym pomysłem. Będzie ich przede wszystkim odpowiednia ilość (około 12,75g) no i myślę, że wszystko powinno lepiej pracować i tym samym dać lepsze efekty końcowe. Czy to dobry pomysł i mogę tak zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 6 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2021 Cześć Panowie! Pierwszy raz będę robił piwko i będzie to oczywiście na start brewkit. Mam 2 różne brewkity Coppersa Europen Lager i STOUT. W zestawach są oczywiście drożdże, o których się już nie raz naczytałem, że są słabe i w dodatku jest ich zbyt mało. Dokupiłem jedna saszetkę US-05 na wszelki wypadek. Teraz zastanawiam się czy mógłbym je wymieszać? Dodać połowę saszetki US-05 do kitowego Coopersa i do brzęczki? Wydaje mi się to dobrym pomysłem. Będzie ich przede wszystkim odpowiednia ilość (około 12,75g) no i myślę, że wszystko powinno lepiej pracować i tym samym dać lepsze efekty końcowe. Czy to dobry pomysł i mogę tak zrobić?Nie można dodać również drożdży. Jakie możesz osiągnąć temperatury fermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Kopeć Opublikowano 6 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2021 Umnie w domu jest srednio 21-22 stopnie i w takiej temp by to fermentowało. Jeśli nie mozna mieszać drożdzy to jak najlepiej to zrobić? Moze jakies dodatkowe przydatne wskazówki przy pierwszym piwku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 6 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2021 (edytowane) 8 minut temu, Kamil Kopeć napisał: w takiej temp by to fermentowało. Kup kwejki albo zrób skrzynie ze styropianu. Piwo się odwdzięczy. Edytowane 6 Marca 2021 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 6 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2021 (edytowane) 44 minuty temu, Kamil Kopeć napisał: Umnie w domu jest srednio 21-22 stopnie i w takiej temp by to fermentowało. Jeśli nie mozna mieszać drożdzy to jak najlepiej to zrobić? Moze jakies dodatkowe przydatne wskazówki przy pierwszym piwku? Na partyzanta możesz schłodzić, zakładając że masz ejlowe drożdże, do np 16 st, zadać drożdże, postawić gdzieś koło okna/balkonu, a jak zwolni fermentacja (pewnie po ok 2-3 dniach) przenieść w nieco cieplejsze miejsce. Nie jest to ani wygodne, ani idealne, ale na pewno lepsze niż zbyt wysoka temperatura - drożdże podniosą ją o kilka stopni, więc w 21-22 będziesz miał 24-25 st w fermentorze, a to zbyt ciepło dla większości szczepów. Najlepiej lodówka, piwnica, styropian, to w kolejności wygody. Ps. albo jak kol wyżej napisał - zastosuj kweiki i się niczym nie przejmuj Edytowane 6 Marca 2021 przez x1d Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Kopeć Opublikowano 6 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2021 (edytowane) Spoko to zostawie sobie US-05 awaryjnie. Jeszcze jedno pytanie. Dokupiłem słód jęczmienny 1.2 kg jak poniżej. https://allegro.pl/oferta/ekstrakt-slodowy-malt-jasny-jeczmienny-brewkit-7306265645 Mam 2 opakowania jasnego i 1 opakowanie ciemnego. Dodać do brzęczki zamiast cukru jedno opakowanie jasnego (1.2kg) czy może 1.5 opakowania jasnego (1.8kg)? Ile BLG powinno wynosić na starcie fermentacji? Co mi da albo jak mam wykorzystać skrzynie ze styropianu koedy w mieszkaniu mam srednio 21-22 stopnie? Edytowane 6 Marca 2021 przez Kamil Kopeć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 6 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2021 1 minutę temu, Kamil Kopeć napisał: słód jęczmienny Ekstrakt słodowy 1 minutę temu, Kamil Kopeć napisał: Ile BLG powinno wynosić na starcie fermentacji Dla prostego pierwszego piwa obstawiam ok.12 2 minuty temu, Kamil Kopeć napisał: brzęczki Ja wiem, że to autokorekta, ale zawsze mnie śmieszy. Brzęczka wygląda bowiem tak: x1d 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 6 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2021 7 minut temu, Kamil Kopeć napisał: Co mi da albo jak mam wykorzystać skrzynie ze styropianu koedy w mieszkaniu mam srednio 21-22 stopnie? Wkładasz lód i zbijasz temperaturę po pierwsze, po drugie zmniejszasz ewentualne wahania temperatury. Zamiast cukru daj ekstrakt, do jasnego piwa jasny, choć z tych jasnych ekstraktów piwa wychodzą takie co najmniej bursztynowe zazwyczaj. Jest jeszcze Brzęczek, ale może nie będę ilustrował... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Kopeć Opublikowano 6 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2021 Super wszystko juz prawie wiem Ptaszek ładny... słomkowe piwko by z niego było Te 12blg uzyskam z 1.2kg ekstraktu (jednego opakowania), czy raczej w pkolocach 1,5 opakowania (1,8kg)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 7 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2021 9 godzin temu, Kamil Kopeć napisał: Te 12blg uzyskam z 1.2kg ekstraktu (jednego opakowania), czy raczej w pkolocach 1,5 opakowania (1,8kg)? 1,8 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fall095 Opublikowano 7 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2021 Planuję zakupić refraktometr. Czy taki będzie odpowiedni? https://piwoszarnia.pl/refraktometr-cukromierz-040-brix-do-piwa-p-1656.html Czy raczej szukać czegoś droższego? A ma ktoś może urządzenie z aliexpress? Czy raczej odpuścić z AE, bo może być niedokładny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 7 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2021 22 minuty temu, FallVaultBoy napisał: Planuję zakupić refraktometr. Czy taki będzie odpowiedni? https://piwoszarnia.pl/refraktometr-cukromierz-040-brix-do-piwa-p-1656.html Czy raczej szukać czegoś droższego? A ma ktoś może urządzenie z aliexpress? Czy raczej odpuścić z AE, bo może być niedokładny. To jest ten sam co z ali, i jest spoko. W Chinach sporo taniej, zwłaszcza w opcji bez pudełka. Zwróć uwagę na skale, bo są różne. Fall095 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fall095 Opublikowano 7 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2021 A wystarczy to 32%? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 7 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2021 to nie % tylko brix, mi wystarcza, zazwyczaj robię 12... Fall095 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 7 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2021 To jest ten sam co z ali, i jest spoko. W Chinach sporo taniej, zwłaszcza w opcji bez pudełka. Zwróć uwagę na skale, bo są różne. Jak ci kiedyś nie starczy to mieszasz to co zrobiłeś pół na pół z wodą i mnożysz razy 2.Jednak osiągnąć 32brix to wyzwanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pt123 Opublikowano 7 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2021 Mam pytanie odnośnie zbierania gęstwy. Fermentuje w wiadrze bez kranika. Po fermentacji na ścianach wiadra, na wysokości lustra piwa zostaje zaschnięta pozostałość po pianie. Po zlaniu piwa chce wlać na dno trochę przegotowanej i wystudzonej wody, zabeltac i zlać drożdże do słoika. Wiem że trzeba zdezynfekować brzeg wiadra. Czy te zaschnięte resztki piany nie stanowią zagrożenia dla czystości zlewanej gęstwy?Dodam, że gęstwa następnego dnia idzie do następnego piwa. Wysłane z mojego moto g(7) power przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 7 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2021 9 minutes ago, pt123 said: Czy te zaschnięte resztki piany nie stanowią zagrożenia dla czystości zlewanej gęstwy? Bardziej narozrabiasz starając się to usunąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 7 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2021 28 minut temu, pt123 napisał: Po zlaniu piwa chce wlać na dno trochę przegotowanej i wystudzonej wody Najlepiej zostawić odrobinę brzeczki, nic nie dolewać. Nieraz jeżeli jest gęsta, zbieram zdezynfekowaną łopatką. Ten osad nie przeszkadza, przemyj za to jakimś dezynfektantem rant wiadra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się