Skocz do zawartości

Dla poczatkujacych - czuję się całkowicie zagubiony


gawo74

Rekomendowane odpowiedzi

Ten, który będzie miał wpis że nadaje się do stosowania w przemyśle spożywczym, gastronomii, do kont\aktu z żywnośćią itp

https://esilver.com.pl/velox-spray-top-af-1l-grepfrutowy-plyn-do-dezynfekcji-powierzchni-na-bazie-alkoholu-p-1678.html

 

ten do IPY będzie idealny 

:P

Edytowane przez fotohobby
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, Fall095 napisał:

Witam. Jest jakiś sklep internetowy z piwem, który wysyła towar do paczkomatów?

Mają inpost. Ale czy paczkomat to kie jestem pewien.

https://sklep.ursamaior.pl/dostawa

 

Edytowane przez Koora
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 22.03.2021 o 21:55, fotohobby napisał:

Ten, który będzie miał wpis że nadaje się do stosowania w przemyśle spożywczym, gastronomii, do kont\aktu z żywnośćią itp

https://esilver.com.pl/velox-spray-top-af-1l-grepfrutowy-plyn-do-dezynfekcji-powierzchni-na-bazie-alkoholu-p-1678.html

 

ten do IPY będzie idealny 

:P

Wszystko git, ale pisze, ze powinno się spłukać woda pitna przedmiot dezynfekowany...

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Praktycznie wszędzie w opisach sprzedających (aukcje i sklepy)! Mało gdzie nie ma takiej informacji o tym produkcie.

image.png.1c15126e2ebf02e354e990ab589c817d.png

https://allegro.pl/oferta/medisept-velox-velux-top-af-1l-spray-dezynfekcja-9629461870

 

==================================================================================================================

 

tu następny przykład.

image.png.fc2fef37aaedefb471021ce4fbb87564.png

https://sklep.bart-mal.pl/pl/p/Velox-Spray-Medisept-Neutral-plyn-do-dezynfekcji-powierzchni-i-narzedzi-1L/145
 

==================================================================================================================

 

a tutaj link od Ciebie i opis, w którym nie ma żadnej informacji jak postępować w przypadku kontaktu z żywnością

 

image.png.3e135b7e1e0401844ef279beab592be2.png

 

https://esilver.com.pl/velox-spray-top-af-1l-grepfrutowy-plyn-do-dezynfekcji-powierzchni-na-bazie-alkoholu-p-1678.html

 

Edytowane przez Kamil Kopeć
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W związku z powyższym i dalszym braku pewności do do wyboru produktu, poproszę o podanie konkretnych produktów do dezynfekcji bezpośredniej (bez płukania) w cenie średnio 20zl za litr. Wiele produktów pisze, ze nadaje się do kontaktu z żywnością, ale wszystkie praktycznie trzeba opłukiwać woda. Na pewno zakupie Sanipro (zamiennik Star San), bo wydaje się być fajnym preparatem! Ale co jeszcze warto dokupić do dezynfekcji natychmiastowej bez płukania woda?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, Łachim napisał:

Zawsze możesz kupić spirytus i go rozrobić do 70%, nie będziesz miał wątpliwości,  ale wyjdzie drożej. No i marnotrawstwo;)

Możesz też kupić/zbudować destylator...

Każdy spirytus techniczny będzie zawierał część "niejadalną", dlatego piszą, że należy spłukać wodą.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, Łachim napisał:

Zawsze możesz kupić spirytus i go rozrobić do 70%, nie będziesz miał wątpliwości,  ale wyjdzie drożej. No i marnotrawstwo;)

 

Chyba, że masz kolumnę... to wtedy będzie to najtańszy środek do dezynfekcji. ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja podobnie. Dodatkowo jak już muszę, to na szybko izopropanol 70%, zwłaszcza do rąk. Myślę,  że w takim stężeniu, które ewentualnie się przedostanie przesadnie nie zaszkodzi. Myślę,  że i tak więcej się go przypadkiem nawdycham niż nawypijam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

18 to była dolna granica tego co zalecał producent drożdży???

Jeżeli tak, to na cichą lekko bym podniósł np do 20. Możesz też zostawić w 18, nic się nie stanie.

Teraz, kiwitom napisał:

 

 

Edytowane przez kiwitom
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziś dzień 10 był ambitnym dniem zaplanowanym na butelkowanie po fermentacji w 18 stopniach. Jednak poziom BLG wartości 4 troszkę mnie niepokoi, w związku z tym przestawiam na dalsze dofermentowanie w opcji cichej. Jednak gdzieś coś czytałem, że piwo zrobione wyłącznie na ekstraktach słodowych, nie spadnie do poziomu około 1Blg, a będzie w stanie około 3Blg. I teraz zastanawiam się... Postawić na ciche dofermentowanie, czy może butelkować w stanie 4blg!? A jeśli dalej fermentować to czy 18 czy 22-23 stopnie? (temp pokojowa)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.