fotohobby Opublikowano 22 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2021 (edytowane) Ten, który będzie miał wpis że nadaje się do stosowania w przemyśle spożywczym, gastronomii, do kont\aktu z żywnośćią itp https://esilver.com.pl/velox-spray-top-af-1l-grepfrutowy-plyn-do-dezynfekcji-powierzchni-na-bazie-alkoholu-p-1678.html ten do IPY będzie idealny Edytowane 22 Marca 2021 przez fotohobby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Kopeć Opublikowano 22 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2021 Czyli to bedzie dobre? https://allegro.pl/oferta/medisept-velox-velux-top-af-1l-spray-dezynfekcja-9629461870 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 22 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2021 Tak. Akurat tego używam aktualnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 23 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2021 (edytowane) Czy taki skład wchodzi w grę? Soudal asepter aero nawet za 1.99 na portalu aukcyjnym Edytowane 23 Marca 2021 przez Koora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fall095 Opublikowano 24 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2021 Witam. Jest jakiś sklep internetowy z piwem, który wysyła towar do paczkomatów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 24 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2021 (edytowane) 3 godziny temu, Fall095 napisał: Witam. Jest jakiś sklep internetowy z piwem, który wysyła towar do paczkomatów? Mają inpost. Ale czy paczkomat to kie jestem pewien. https://sklep.ursamaior.pl/dostawa Edytowane 24 Marca 2021 przez Koora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Kopeć Opublikowano 24 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2021 W dniu 22.03.2021 o 21:55, fotohobby napisał: Ten, który będzie miał wpis że nadaje się do stosowania w przemyśle spożywczym, gastronomii, do kont\aktu z żywnośćią itp https://esilver.com.pl/velox-spray-top-af-1l-grepfrutowy-plyn-do-dezynfekcji-powierzchni-na-bazie-alkoholu-p-1678.html ten do IPY będzie idealny Wszystko git, ale pisze, ze powinno się spłukać woda pitna przedmiot dezynfekowany... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 24 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2021 Godzinę temu, Kamil Kopeć napisał: Wszystko git, ale pisze, ze powinno się spłukać woda pitna przedmiot dezynfekowany... Gdzie masz tak napisane ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Kopeć Opublikowano 25 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2021 (edytowane) Praktycznie wszędzie w opisach sprzedających (aukcje i sklepy)! Mało gdzie nie ma takiej informacji o tym produkcie.https://allegro.pl/oferta/medisept-velox-velux-top-af-1l-spray-dezynfekcja-9629461870 ================================================================================================================== tu następny przykład.https://sklep.bart-mal.pl/pl/p/Velox-Spray-Medisept-Neutral-plyn-do-dezynfekcji-powierzchni-i-narzedzi-1L/145 ================================================================================================================== a tutaj link od Ciebie i opis, w którym nie ma żadnej informacji jak postępować w przypadku kontaktu z żywnością https://esilver.com.pl/velox-spray-top-af-1l-grepfrutowy-plyn-do-dezynfekcji-powierzchni-na-bazie-alkoholu-p-1678.html Edytowane 25 Marca 2021 przez Kamil Kopeć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Kopeć Opublikowano 25 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2021 W związku z powyższym i dalszym braku pewności do do wyboru produktu, poproszę o podanie konkretnych produktów do dezynfekcji bezpośredniej (bez płukania) w cenie średnio 20zl za litr. Wiele produktów pisze, ze nadaje się do kontaktu z żywnością, ale wszystkie praktycznie trzeba opłukiwać woda. Na pewno zakupie Sanipro (zamiennik Star San), bo wydaje się być fajnym preparatem! Ale co jeszcze warto dokupić do dezynfekcji natychmiastowej bez płukania woda? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 25 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2021 Zawsze możesz kupić spirytus i go rozrobić do 70%, nie będziesz miał wątpliwości, ale wyjdzie drożej. No i marnotrawstwo;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Kopeć Opublikowano 25 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2021 3 minuty temu, Łachim napisał: Zawsze możesz kupić spirytus i go rozrobić do 70%, nie będziesz miał wątpliwości, ale wyjdzie drożej. No i marnotrawstwo;) No właśnie.. ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 25 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2021 Starsan, ostatnio z powrotem jest dostępny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 25 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2021 1 godzinę temu, Łachim napisał: Zawsze możesz kupić spirytus i go rozrobić do 70%, nie będziesz miał wątpliwości, ale wyjdzie drożej. No i marnotrawstwo;) Możesz też kupić/zbudować destylator... Każdy spirytus techniczny będzie zawierał część "niejadalną", dlatego piszą, że należy spłukać wodą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiwitom Opublikowano 25 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2021 2 godziny temu, Łachim napisał: Zawsze możesz kupić spirytus i go rozrobić do 70%, nie będziesz miał wątpliwości, ale wyjdzie drożej. No i marnotrawstwo;) Chyba, że masz kolumnę... to wtedy będzie to najtańszy środek do dezynfekcji. ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Kopeć Opublikowano 25 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2021 Panowie, konkretnie Co kupuje i co używacie i jesteście tego pewni z tych tańszych środków? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 26 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2021 Starsan. Kupując 1l masz tego na 10lat. Teraz myślę o PBW. Ten jest drogi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 26 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2021 Ja podobnie. Dodatkowo jak już muszę, to na szybko izopropanol 70%, zwłaszcza do rąk. Myślę, że w takim stężeniu, które ewentualnie się przedostanie przesadnie nie zaszkodzi. Myślę, że i tak więcej się go przypadkiem nawdycham niż nawypijam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Kopeć Opublikowano 31 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2021 (edytowane) Szybkie pytanie... Fermentacja cicha w jakiej temp najlepiej? Do dyspozycji 18 lub 22 stopnie Coopers Lager na czystym ekstrakcie słodowym, zamiast cukru Edytowane 31 Marca 2021 przez Kamil Kopeć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 31 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2021 Jakie piwo, dotychczasowe temperatury i przede wszystkim drożdże? Raczej nie obniżałbym temperatury, jeśli coś mają dojeść, to niech zrobią to teraz, a nie w butelkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Kopeć Opublikowano 31 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2021 (edytowane) Cooper Lager na dołączonych drożdżach + 1,8kg Ekstraktu słodowego (na początku było około 12,5 Blg). Dotychczasowo piwo stało w piwnicy, gdzie jest około 18 stopni. Edytowane 31 Marca 2021 przez Kamil Kopeć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiwitom Opublikowano 31 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2021 (edytowane) 18 to była dolna granica tego co zalecał producent drożdży??? Jeżeli tak, to na cichą lekko bym podniósł np do 20. Możesz też zostawić w 18, nic się nie stanie. Teraz, kiwitom napisał: Edytowane 31 Marca 2021 przez kiwitom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Kopeć Opublikowano 31 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2021 Producent zaleca temp 21 stopni (według instrukcji). Ja przeprowadziłem fermentacje w 18 stopniach zgodnie z zaleceniami od forumowiczów. Obecnie piwko ma 4 Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 31 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2021 Ile już fermentuje? Jeśli z 7-10 dni, to przestawiłbym fermentor do tych 22, bez żadnego przelewania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Kopeć Opublikowano 31 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2021 Dziś dzień 10 był ambitnym dniem zaplanowanym na butelkowanie po fermentacji w 18 stopniach. Jednak poziom BLG wartości 4 troszkę mnie niepokoi, w związku z tym przestawiam na dalsze dofermentowanie w opcji cichej. Jednak gdzieś coś czytałem, że piwo zrobione wyłącznie na ekstraktach słodowych, nie spadnie do poziomu około 1Blg, a będzie w stanie około 3Blg. I teraz zastanawiam się... Postawić na ciche dofermentowanie, czy może butelkować w stanie 4blg!? A jeśli dalej fermentować to czy 18 czy 22-23 stopnie? (temp pokojowa) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się