Tatasek Opublikowano 13 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2021 Byczki, jest sens używać whirlflocka przy przenicznym piwku? Będę zacierał metodą BIAB, więc syfku będzie troszkę więcej niż przy normalnym zacieraniu i wysładzaniu. Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 13 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2021 BIABem nie zacierałem, byczkiem się nie czuję, ale przy weizenie whirlfloca spokojnie bym pominął Chyba, że chcesz akurat crystal weizena, to wyjątek potwierdzający regułę. Tatasek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macivs1 Opublikowano 18 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2021 Cześć, to mój pierwszy post na forum - witajcie Jestem już po 3 warkach z ekstraktów, pierwsze jasne z WES - wyszło za ciemne, słabo wymieszalem surowiec do referementacji, wyszło nierówno nagazowane. Kolejne dwa z ekstraktów jasnych Bruntal, wyszło dużo lepsze, fajnie nagazowane, dobry kolor. I już wiem, że mnie to hobby wciągnęło Teraz przymierzam się już do warzenia ze słodów, zakupiłem gar nierdzewny 43l, zapas słodów, śrutownik i inne brakujące akcesoria. Mam plan uwarzyć 2 piwa, AIPA i IRISH RED ALE. Pierwotnie planowałem zakup gotowych zestawów z homebrewing na 20l, ale po zebraniu wszystkich składników i rozplanowania warzenia na najblższe kilka warek wyszło mi, że lepiej kupić mi składniki zbiorczo, śrutować i być bardziej elastycznym bo mam gdzie to wszystko trzymać. Dodatkowo z takiego zestawu z ekstraktow wychodziło mi efektywnie jakies 35-36 butelek, a chciałbym w miarę możliwości zrobić większą warkę. I teraz do meritum - 20l AIPA i IRISH RED są zaplanowane na jedną saszetke sucharów, odpowiednio US-05 i S-04 - z takimi też planuję pracować. Wydajność według charakterystyk to 50-80g/hl co by dawalo maksymalnie 23 litry piwa, czy faktycznie to jest maks? Dwie warki w garze 43 litrowym mi się nie zmieszczą, a dzielenie i używanie 1,5 paczki sucharów nie wiem czy jest najlepszym pomysłem. Skalować warki na 30 litrów i dawać 1,5 saszety, czy inaczej byście to zrobili? I zakładając 3,5 l/kg słodu ile objętości będzie zawierał słód? Zatrę w 43 litrowym garze słodów na 30-32 litrową warkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 18 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2021 Słód zajmie około 0,8l/1kg. Spokojnie się zmieścisz. Ilość drożdży zależy od planowanego blg, ale na 30-32l spokojnie możesz dać dwie paczki. Fermentor masz ten 40 litrowy? Nie ryzykowałbym fermentacji 30l w 33-litrowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macivs1 Opublikowano 18 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2021 Właściwie to mam fermentory 33, ale jakbym miał robić z 2 saszetek sucharów to pewnie lepiej mi będzie podzielić na 2 po 15-16 litrow w takim razie. A jak mam ilość drożdzy uzależnić od BLG? Według kalkulatora wychodzi mi około 15 blg, 4,1 po odfermentowaniu, 6,2% alk. Domyślam się, że im więcej cukrów tym wiecej drożdzy potrzeba żeby to przefermentowały, ale jak to policzyc? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 18 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2021 Można użyć kalkulatora, np. https://www.brewersfriend.com/yeast-pitch-rate-and-starter-calculator/ Przy czym trzeba pamiętać, że ilość drożdży w paczce będzie zależna od ich daty przydatności, warunków przechowywania, a nawet szczepu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 18 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2021 Lepiej dać trochę za dużo, niż za mało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macivs1 Opublikowano 18 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2021 Okej, dzięki, będę walczył Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mszewski Opublikowano 20 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2021 Mam zamiar warzyć za 2 tygodnie piwo z pędami sosny. Chciałem dopytać bo nie mogę tego znaleźć nawet w necie jak najlepiej takie pędy przechowywać? Zamrażarka (żonie ten pomysł nie przypadł do gustu) czy wystarczy piwnica? Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tatasek Opublikowano 20 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2021 Byczki, dałem ciała i po umyciu przykryłem wiekiem umyte wiadro razem z wężykami. Otwieram dziś, a tam takie coś. Wygotować wężyki silikonowe i dokładnie wyszorować wiadro czy do śmieci całość? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tmk1 Opublikowano 20 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2021 Bez wodorotlenku sodu się nie obejdzie - odpowiedni roztwór no i w przypadku wężyków to zrobić recyrkulację z pompką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 20 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2021 Wygląda na pleśń. Wiadro można ratować - tak jak napisał @tmk1 ługiem. Wężyki bym sobie odpuścił, są bardzo tanie, a ciężko je dokładnie domyć z takiego stanu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 22 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2021 Umyj płynem do naczyń potem wrzątek. Potem dezynfekcja potem znowu wypłukać. To nie są owoce że trzeba wyrzucić od razu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MienkiN Opublikowano 31 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2021 Siema! Kupiłem niepasteryzowane piwo fermentowane drożdżami Fermentis US-05, Amalgamation Brett Super Blend THE YEAT BAY, myślicie że warto odzyskać je z butelki i zrobić swojego pierwszego dzikusa ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 31 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2021 Spróbować można zwłaszcza jeśli jest świeże, chociaż pewnie charakter będzie inny niż samego blendu z fiolki. Może być problem ze sterylnością, a bretty wolno startują, więc na pewno trzeba by dobrze obserwować starter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tatasek Opublikowano 5 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2021 Hej, Pszenica odfermentowała mi z 10,5 BLG (za dużo wody dodałem) do 3 BLG. Czy mogę spodziewać się sikacza przy tak niskim balingu początkowym? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 5 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2021 Około 3,83% Są do tego kalkulatory, np. na telefon. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiuu Opublikowano 6 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2021 (edytowane) 10 godzin temu, Tatasek napisał: Hej, Pszenica odfermentowała mi z 10,5 BLG (za dużo wody dodałem) do 3 BLG. Czy mogę spodziewać się sikacza przy tak niskim balingu początkowym? Z niskimi ekstraktami jak zobaczyłem, lepiej smakują po dłuższym czasie i odpowiednio się je chmieli. Dodam, że takie piwo 4% wcale nie musi smakować jak sikacz. z wiki piwo "Lepiej też ostatnie parę litrów zebrać do osobnego naczynia, i dolać dopiero wtedy jak jesteśmy pewni, że piwo nie wyjdzie za cienkie, szczególnie ważne jest to przy piwach mocnych. Jeżeli zostanie nam sporo niewykorzystanego cienkusza, możemy go wykorzystać do starterów albo zrobić podpiwek, albo nachmielić osobno i zrobić słabe piwo. " W takich sytuacjach mogłeś dodać 1 kg cukru moim zdaniemhttps://wiki.piwo.org/Filtracja_i_wysładzanie Edytowane 6 Czerwca 2021 przez grzesiuu Tatasek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 6 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2021 Godzinę temu, grzesiuu napisał: W takich sytuacjach mogłeś dodać 1 kg cukru moim zdaniem Cukier nie podniesie ciała, tylko doda % i innych alkoholowych efektów. Najprostsza opcja to odparowanie, ewentualnie dodanie ekstraktu, dla bardzo zapalonych - zatarcie brakującej porcji. 12 godzin temu, Tatasek napisał: Czy mogę spodziewać się sikacza Odfermentowanie sugeruje, że piwo będzie lekkie pod względem alkoholu i nie powinno być puste, choć to zależy też od surowców/drożdży/procesu. Tatasek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 6 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2021 Hej, Pszenica odfermentowała mi z 10,5 BLG (za dużo wody dodałem) do 3 BLG. Czy mogę spodziewać się sikacza przy tak niskim balingu początkowym?Zostaw jak jest i wyciągnij wnioski na przyszłość. Rób następne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slawmir Opublikowano 6 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2021 Wbrew pozorom piwko 10 blg jest także bardzo dobre i nie zawsze musi mieć koniecznie min 12 blg i więcej. Na lato pszenica 10 blg smakuje prawie jak lemoniada hihi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tatasek Opublikowano 9 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2021 (edytowane) Potężny banan wyszedł, potężny. Lekkie piwko, odrobinkę za duża goryczka, następnym razem zamiast 25g lubelskiego dam 20g. Na lato w sam raz. Polecam @edit Zrobiłem drugi raz pszenice (3kg pszenicznego i 1kg pilzenskiego). Dałem mniej wody niż poprzednio i zamówiłem drobniej zaśrutowany słód. Wydajność wyszła ta sama jak nie gorsza. Do Fermentora trafiło 20 litrów brzeczki o gęstości około 10 BLG. Metoda zacierania BIAB. Chyba zwyczajnie trzeba będzie dołożyć z 10-15 % słodów więcej następnym razem, bo gdy wywalałem wysłodziny na kompost to zwyczajnie były słodziutenkie i jadłem je ze smakiem(?!). Chciałem dłużej pogotować, aby więcej odprarowało, ale mam tak ułożona kuchenkę, że tylko dwa palniki w całości są pod garnkiem i zdejmując pokrywę temperatura spadała i przestawało się gotować. Dlatego planuje zakup taboretu gazowego, ale obawiam się trochę o względy bezpieczeństwa, aby przypadkiem przy podłodze nie zebrał się gaz. Moglibyście doradzić jakiej marki kupić taboret gazowy, jakieś węże, zabezpieczenia etc? Pzdr Edytowane 13 Czerwca 2021 przez Tatasek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tatasek Opublikowano 16 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2021 (edytowane) Cytat Potężny banan wyszedł, potężny. Lekkie piwko, odrobinkę za duża goryczka, następnym razem zamiast 25g lubelskiego dam 20g. Na lato w sam raz. Polecam Pytanie. Chwaliłem się fajnym bananem przy otwarciu pierwszej butelki po 4 dniach refermentacji, jednak to była jedyna butelka w której czułem tak mocno banana, reszta butelek, które otworzyłem nie dawała tak mocno bananem. Bardzo mnie to zdziwiło.Co mogło być przyczyna takiej sytuacji, że w jednej butelce jest „przecier bananowy” a w innej ledwo wyczuwalny banan? Dodam, że była to jedyna butelka o pojemności 330 ml, reszta standardowo 500 ml, ale chyba wątpię, aby to miało jakieś znaczenie. 2,8 kg pszenicznego 1,2 kg pilznenksiego 25 g lubelskiego Zacieranie - 45°C - 15 min - 55°C - 15 min - 62°C - 40 min - 72°C - 40 min Gotowanie 120 minut Drożdże FM41 namnażane 48h na mieszadle magentycznym Fermentacja pierwsze dwa dni 17 stopni i stopniowo zwiększane do 23 stopni BLG początkowe 10,5 BLG końcowe 3 150 g cukru do refermentacji Pzdr Edytowane 16 Czerwca 2021 przez Tatasek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 16 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2021 (edytowane) Znaczenie może mieć czas między degustacjami lub pojemność butelki, jeśli różniły się stopniem napełnienia (np. w 330 ml szyjka często jest węższa i jest mniejsza powierzchnia "lustra" piwa, przez które mogą się ulatniać aromaty i następować utlenienie (zwłaszcza gdy nie lejesz prawie pod kapsel). Czas też gra na niekorzyść Weizenów, subiektywnie możesz odbierać je jako bardziej płaskie i jednowymiarowe. Edytowane 16 Czerwca 2021 przez Łachim Poprawka po refleksji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Kopeć Opublikowano 19 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2021 Szybkie pytanie... Czy piwo domowe powinno się wstrząsnąć przed otwarciem, aby osad się wymieszał z całością, czy nie powinno się tego robić i ossad z piwka do wylania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się