erniczek Opublikowano 7 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2022 Hej, szybkie pytanko. Czy są przeciwskazania do kegowania około 10 litrów piwa w kegu 19L? Poza oczywiście użyciem dużej ilości CO2, czy będą jakieś negatywne skutki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 7 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2022 Generalnie nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawelw3 Opublikowano 15 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2022 Cześć, jestem w trakcie mojej pierwszej warki i mam parę pytań. Styl piwa APA, 12,5 BLG, fermentacja przeprowadzana w piwnicy w temp. 16-18 st. C, drożdże US-05. Czy bulgotanie od początku fermentacji tak raz na 30 sek. (dzisiaj mija 5 doba od kiedy ruszyła fermentacja) jest normalne? Czy może być to oznaka słabych drożdży/słabego napowietrzenia? Piana utrzymuje się na 2-3 cm. Czy warto na koniec burzliwej przenieść fermentor do nieco wyższej temperatury (21-22 st. C)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 15 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2022 6 minut temu, Pawelw3 napisał: Czy bulgotanie od początku fermentacji tak raz na 30 sek. (dzisiaj mija 5 doba od kiedy ruszyła fermentacja) jest normalne? Tak 7 minut temu, Pawelw3 napisał: Piana utrzymuje się na 2-3 cm. Generalnie gdy widoczna jest piana to zapewne nadal trwa fermentacja. Ale... US-05 mają to do siebie, że czapa piany nie opada nawet po ustaniu fermentacji. Biorąc pod uwagę temperaturę w piwnicy to fermentacja pewnie jeszcze trwa. I dobrze. 9 minut temu, Pawelw3 napisał: Czy warto na koniec burzliwej przenieść fermentor do nieco wyższej temperatury (21-22 st. C)? Jak najbardziej. Ale zrób to jak zauważysz, że tempo fermentacji spowalnia. Pawelw3 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g_berger Opublikowano 15 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2022 (edytowane) Dzień dobry. Piszę w trakcie ważenia pilsa niemieckiego: 2,2 pilzneński, 215g carapils, 150 zakwaszający, przerwy: 53-10, 63-30, 73-30, wygrzew. W czasie pierwszej przerwy zrobiło się takie coś i nie wiem czy kontynuować. Aha: woda primavera z dodatkiem 8g gipsu i 8 g chlorku wapnia (wg kalkulatora) Aktualizacja: się przestraszyłem ale kolejne przerwy doprowadziły warkę do normalności xD Edytowane 15 Lipca 2022 przez g_berger Aktualizacja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 15 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2022 jedź dalej zmień tylko warzenie ps ten zakwaszający w jakim celu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g_berger Opublikowano 16 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2022 no właśnie taką recepturę gdzieś znalazłem - to mój pierwszy raz z pilsem na jak zmienić warzenie? (pytanie na przyszłość) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 16 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2022 7 minut temu, g_berger napisał: na jak zmienić warzenie? (pytanie na przyszłość) W pierwszym poście napisałeś przez "ż". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g_berger Opublikowano 16 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2022 2 godziny temu, zasada napisał: W pierwszym poście napisałeś przez "ż". xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g_berger Opublikowano 22 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2022 Dzień dobry tak sobie przeglądam różne receptury w sieci i natrafiłem na kellerbier na brewness ale zastanowił mnie profil fermentacji, który wg tej receptury jest taki: 0 min w 45C 10 min w 53C 15 min w 63C 40 min w 72C 5 min w 76C 20 min w 100C 20 min w 100????? zagotować zacier? to mnie zaskoczyło i zastanowiło. co wy na to? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 22 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2022 Dekokt zapewne. Schematów zacierania szukaj w bardziej wiarygodnych źródłach, łatwiejszych do czytania, opisanych etc. Łachim 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 22 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2022 10 godzin temu, g_berger napisał: Dzień dobry tak sobie przeglądam różne receptury w sieci i natrafiłem na kellerbier na brewness ale zastanowił mnie profil fermentacji, który wg tej receptury jest taki: 0 min w 45C 10 min w 53C 15 min w 63C 40 min w 72C 5 min w 76C 20 min w 100C 20 min w 100????? zagotować zacier? to mnie zaskoczyło i zastanowiło. co wy na to? Masz na mysli zacieranie a nie profil fermentacji. Tak jak powiedzial zasada znajdz sobie jakies czytelne schematy zacierania. To co napisales nie przypomina wlasciwie niczego. Ni to infuzja, ni dekokt. P.S jesli chcesz robic Kellerbier to zrob sobie standardowe zacieranie, slody wrzuc dopiero przy 60 stopniach. Przy tym piwie szkoda bawic sie w dekokcyjne zacieranie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g_berger Opublikowano 23 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2022 15 godzin temu, Hanys93 napisał: Masz na mysli zacieranie a nie profil fermentacji. Tak jak powiedzial zasada znajdz sobie jakies czytelne schematy zacierania. To co napisales nie przypomina wlasciwie niczego. Ni to infuzja, ni dekokt. P.S jesli chcesz robic Kellerbier to zrob sobie standardowe zacieranie, slody wrzuc dopiero przy 60 stopniach. Przy tym piwie szkoda bawic sie w dekokcyjne zacieranie. zgadza się - profil zacierania miałem na myśli. ok zastosuję się do rad i dziękuję dzięki @zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawelw3 Opublikowano 23 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2022 2 dni temu przelałem piwo na cichą (fermentor w którym przeprowadzałem burzliwą, był bez kranika), nie chmielę piwa na zimno. Po przelaniu sprawdziłem BLG i wyszło na poziomie 0,5, czy jest sens trzymać piwo na cichej przez te 10 dni, czy lepiej zacząć już butelkować? Piwo praktycznie w ogóle nie bulgocze, może raz na dwie godziny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 23 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2022 (edytowane) Ile czasu piwo było na burzliwej? Jakie drożdże i temperatura fermentacji Edytowane 23 Lipca 2022 przez wizi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawelw3 Opublikowano 23 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2022 @wizi Piwo było na burzliwej przez 10 dni, pierwsze 8 dni 16-18 st. C, ostatnie dwa dni w 21 st. C. Drożdże to US-05. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 23 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2022 BLG 0.5 ?? A ile było na starcie ? Masz dobrze skalibrowany spławik ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawelw3 Opublikowano 23 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2022 @fotohobby Dziękuję za zwrócenie uwagi, rzeczywiście spławik jest źle skalibrowany, sprawdziłem na wodzie. Blg po poprawkach -> na start 12,5; obecnie 2 Styl piwa APA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 23 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2022 Odfermentowanie wygląda ok. Możesz zmierzyć blg ponownie za jakieś 2 dni i jeśli się nie zmieni, to butelkować, nic już się nie powinno dziać, jeśli oczywiście nie dostały się tam dzikusy. Na przyszłość lepiej w ogóle nie przelewać na cichą, ewentualnie dopiero na sam rozlew i butelkować, bo refermentacja może ograniczyć skutki dostępu tlenu. Pawelw3 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzywonos Jerzy Opublikowano 24 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2022 Cześć, dzisiaj sprawdziłem warkę nr 13, Amerykańska Pszenica po 12 dniach fermentacji, 20l, początkowe BLG ok 11,5, dziś 3 BLG. Niestety ale ma dziwny smak. Jest jakby ostre/pikantne. Drapie w gardło. Co to może oznaczać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 24 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2022 7 minut temu, Krzywonos Jerzy napisał: Jest jakby ostre/pikantne Dobrze odfiltrowałeś chmiel? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzywonos Jerzy Opublikowano 24 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2022 8 minut temu, wizi napisał: Dobrze odfiltrowałeś chmiel? Tak. Ostatnie 2l przecedziłem przez gazę, zagotowałem, wystudziłem i dodałem do reszty piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 24 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2022 I pewnie sporo drobinek wpadło. Ja bym się teraz tym nie przejmował. Przed butelkowaniem zrób cold crash, to resztki chmielu osiądą w gęstwie. Krzywonos Jerzy 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g_berger Opublikowano 25 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2022 Dzień dobry, uparłem się na tego kellerbiera no i za waszą radą poszukałem nieco i znalazłem takie coś na słodach weyermann: 2,4 kg pizneński 0,25 kg carapils 0,25 kg wędzony 1,15 malanoidynowy zacieranie: 50st - 30 62st - 20 72st - 20 burzliwa: 10st - 7dn 15st - 1dn 19st - 1dn gęstwa w34/70 założona fermentacja nie jest za krótka? bo jakoś tak dziwnie.. ale może dobrze. co wy na to? dzięki za waszą pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 25 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2022 2 godziny temu, g_berger napisał: . co wy na to? Ja nie jestem znawca stylu ale ilość melanoidynowego jest straszna. Także jak zauważyłeś założenie tak krótkiej fermentacji dziwne. Rzuć.okiem na receptury z b.biz (poza wywarem z płatków): https://www.browar.biz/forum/piwo/browarnictwo-amatorskie/kołyska-piwowarska/100018-kellerbier I z BYO: https://byo.com/recipe/kellerbier/ https://byo.com/article/kellerbier-the-real-lager-of-germany/ I z B&B: https://beerandbrewing.com/make-your-best-kellerbier/ https://beerandbrewing.com/der-falke-kellerbier-recipe/ W skrócie zasypy. BYO: 3.5 kg German Pilsner malt 544 g German Vienna malt 544 g Bestmalz caramel Pils malt 198 g biscuit malt B&B: 2.7 kg Vienna malt 1.4 kg.Pilsner malt 113 g Carafa II 113 g Melanoidin malt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się