g_berger Opublikowano Niedziela o 10:46 Udostępnij Opublikowano Niedziela o 10:46 Ja też swoją aktualną warkę zabutelkowałem zaraz po cc ale trzymałem się wyliczeń co do nagazowania. Teraz stoi w 20 st a butelkowałem jak miało 2. Ciekawy jestem co będzie ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek-lin Opublikowano Niedziela o 16:58 Udostępnij Opublikowano Niedziela o 16:58 W dniu 17.01.2025 o 18:42, INTseed napisał(a): Raz dziennie podważyć delikatnie kapsel. Po dwóch tygodniach będzie lepiej. Wysłane z mojego KB2003 przy użyciu Tapatalka Ciekawe narzędzie, nie powiem 😅 6 godzin temu, g_berger napisał(a): Ja też swoją aktualną warkę zabutelkowałem zaraz po cc ale trzymałem się wyliczeń co do nagazowania. Teraz stoi w 20 st a butelkowałem jak miało 2. Ciekawy jestem co będzie ... Widzisz, jak się uczyłem piwowarstwa to nie trafiłem na taki kalkulator. Ale coś więcej wiem. Jeśli trzymałeś się wyliczeń i uwzględniales temperaturę piwa to będzie dobrze. Co do mojego przypadku to trzymanie piwa w lodówce sprawia, że nie wylatuje, jest normalnie nagazowane (tzn mocno, tak jak lubię) więc jest dokładnie jak przypuszczałem, a Wy potwierdziliście 😉 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pasquallo Opublikowano 9 godzin temu Udostępnij Opublikowano 9 godzin temu A ja Was proszę o info czy ktoś z okolic Łodzi, Łowicza, Głowna, Sochaczewa chciałby spróbować mojego bittera... I orzec co to za wada... po trzech tygodniach od zabutelkowania, po otwarciu, czuć coś jakby nieświeżego ale też nie jednoznacznie... Może coś jakby drożdże kwaśne w zapachu.... A i to mam wrażenie, że nie we wszystkich butelkach. W niektórych jest niewyczuwalne... Mam wrażenie, że w butelkach gdzie jest wlane prawie do pełna tego nie ma, a tam gdzie jest do początku szyjki to jest bardziej... Tlen? Po minucie z otwartą butelką już tego nie ma... Gdzieś znika. Przelanie do szkła też bardzo dobrze mu robi. Przy mocnym schłodzeniu jest wyczuwalny jakby bardziej ten zapach niż przy piwie w temperaturze pokojowej ale tak czy owak wystarczy poczekać albo przelać do szkła i profil smakowy jest naprawdę czysty... PS jak pachnie autoliza drożdży? ( Piwo było przez półtora roku w fermentorze, bez przelewania na cichą). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się