g_berger Opublikowano Niedziela o 10:46 Udostępnij Opublikowano Niedziela o 10:46 Ja też swoją aktualną warkę zabutelkowałem zaraz po cc ale trzymałem się wyliczeń co do nagazowania. Teraz stoi w 20 st a butelkowałem jak miało 2. Ciekawy jestem co będzie ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek-lin Opublikowano Niedziela o 16:58 Udostępnij Opublikowano Niedziela o 16:58 W dniu 17.01.2025 o 18:42, INTseed napisał(a): Raz dziennie podważyć delikatnie kapsel. Po dwóch tygodniach będzie lepiej. Wysłane z mojego KB2003 przy użyciu Tapatalka Ciekawe narzędzie, nie powiem 😅 6 godzin temu, g_berger napisał(a): Ja też swoją aktualną warkę zabutelkowałem zaraz po cc ale trzymałem się wyliczeń co do nagazowania. Teraz stoi w 20 st a butelkowałem jak miało 2. Ciekawy jestem co będzie ... Widzisz, jak się uczyłem piwowarstwa to nie trafiłem na taki kalkulator. Ale coś więcej wiem. Jeśli trzymałeś się wyliczeń i uwzględniales temperaturę piwa to będzie dobrze. Co do mojego przypadku to trzymanie piwa w lodówce sprawia, że nie wylatuje, jest normalnie nagazowane (tzn mocno, tak jak lubię) więc jest dokładnie jak przypuszczałem, a Wy potwierdziliście 😉 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pasquallo Opublikowano 9 godzin temu Udostępnij Opublikowano 9 godzin temu A ja Was proszę o info czy ktoś z okolic Łodzi, Łowicza, Głowna, Sochaczewa chciałby spróbować mojego bittera... I orzec co to za wada... po trzech tygodniach od zabutelkowania, po otwarciu, czuć coś jakby nieświeżego ale też nie jednoznacznie... Może coś jakby drożdże kwaśne w zapachu.... A i to mam wrażenie, że nie we wszystkich butelkach. W niektórych jest niewyczuwalne... Mam wrażenie, że w butelkach gdzie jest wlane prawie do pełna tego nie ma, a tam gdzie jest do początku szyjki to jest bardziej... Tlen? Po minucie z otwartą butelką już tego nie ma... Gdzieś znika. Przelanie do szkła też bardzo dobrze mu robi. Przy mocnym schłodzeniu jest wyczuwalny jakby bardziej ten zapach niż przy piwie w temperaturze pokojowej ale tak czy owak wystarczy poczekać albo przelać do szkła i profil smakowy jest naprawdę czysty... PS jak pachnie autoliza drożdży? ( Piwo było przez półtora roku w fermentorze, bez przelewania na cichą). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi