Skocz do zawartości

Dla poczatkujacych - czuję się całkowicie zagubiony


gawo74

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 17.01.2025 o 18:42, INTseed napisał(a):

Raz dziennie podważyć delikatnie kapsel. Po dwóch tygodniach będzie lepiej.155f3cd39f1681ce89d1f05d29762e35.jpg

Wysłane z mojego KB2003 przy użyciu Tapatalka
 

Ciekawe narzędzie, nie powiem 😅

 

6 godzin temu, g_berger napisał(a):

Ja też swoją aktualną warkę zabutelkowałem zaraz po cc ale trzymałem się wyliczeń co do nagazowania. Teraz stoi w 20 st a butelkowałem jak miało 2. Ciekawy jestem co będzie ...

Widzisz, jak się uczyłem piwowarstwa to nie trafiłem na taki kalkulator. Ale coś więcej wiem. 

Jeśli trzymałeś się wyliczeń i uwzględniales temperaturę piwa to będzie dobrze. 

Co do mojego przypadku to trzymanie piwa w lodówce sprawia, że nie wylatuje, jest normalnie nagazowane (tzn mocno, tak jak lubię) więc jest dokładnie jak przypuszczałem, a Wy potwierdziliście 😉

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A ja Was proszę o info czy ktoś z okolic Łodzi, Łowicza, Głowna, Sochaczewa chciałby spróbować mojego bittera... I orzec co to za wada... po trzech tygodniach od zabutelkowania, po otwarciu, czuć coś jakby nieświeżego ale też nie jednoznacznie... Może coś jakby drożdże kwaśne w zapachu....  A i to mam wrażenie, że nie we wszystkich butelkach. W niektórych jest niewyczuwalne... Mam wrażenie, że w butelkach gdzie jest wlane prawie do pełna tego nie ma, a tam gdzie jest do początku szyjki to jest bardziej... Tlen? Po minucie z otwartą butelką już tego nie ma... Gdzieś znika. Przelanie do szkła też bardzo dobrze mu robi. Przy mocnym schłodzeniu jest wyczuwalny jakby bardziej ten zapach niż przy piwie w temperaturze pokojowej ale tak czy owak wystarczy poczekać albo przelać do szkła i profil smakowy jest naprawdę czysty... PS jak pachnie autoliza drożdży? ( Piwo było przez półtora roku w fermentorze, bez przelewania na cichą). 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć! 
Moja przygoda z piwowarstwem zaczęła się tydzień temu, od takiego zestawu - Brew Monkey Home Brewing Kit - Complete Weizen - Brew Monkey Kit
Pierwsze piwo (wezien z dołączonego zestawu składników) już sobie fermentuje, zobaczymy z jakim efektem 🙂
Jeśli "wkręcę" się w warzenie, pomyślę o ulepszeniu zestawu, począwszy od większego fermentora (15 l). Na chwilę obecną chciałbym jednak uwarzyć kolejne piwo (bądź piwa) na obecnej aparaturze - czyli max 5 l, z względu na wielkość fermentora. I tutaj dochodzę do sedna postu - czy mógłbym prosić o polecenie jakiegoś zestawu surowców? Myślałem o tym - West Coast IPA 14°BLG. + drożdże suche US-05. Zestaw 10l (najmniejszy jaki jest dostępny) starczyłby mi po prostu na dwie warki. 
Myślicie, że piwo z niego wyjdzie na moim zestawie, postępując zgodnie z instrukcją producenta? Brew Monkey Instructievideo - Zelf Bier Brouwen Handleiding
Dodatkowo - ile (i jak) może przechowywać suche drożdże po ich otwarciu?
Z góry dziękuję za pomoc!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, DeTomek napisał(a):

Zestaw 10l (najmniejszy jaki jest dostępny) starczyłby mi po prostu na dwie warki

Jak nie chcesz na tym etapie iść w koszty, to kup w ciasto albo w lm wiadro 15 l z przykrywką + rurka.  Te wiadra wg oznaczeń nadają się do kontaktu z żywnością. Od biedy taki zestaw na 10 l w tym zrobisz.

Edit: Pora późna, olśniło mnie po fakcie, że problemem może być wielkość gara do zacierania...

 

Edytowane przez dzejkej
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć! 
Moja przygoda z piwowarstwem zaczęła się tydzień temu, od takiego zestawu - Brew Monkey Home Brewing Kit - Complete Weizen - Brew Monkey Kit
Pierwsze piwo (wezien z dołączonego zestawu składników) już sobie fermentuje, zobaczymy z jakim efektem
Jeśli "wkręcę" się w warzenie, pomyślę o ulepszeniu zestawu, począwszy od większego fermentora (15 l). Na chwilę obecną chciałbym jednak uwarzyć kolejne piwo (bądź piwa) na obecnej aparaturze - czyli max 5 l, z względu na wielkość fermentora. I tutaj dochodzę do sedna postu - czy mógłbym prosić o polecenie jakiegoś zestawu surowców? Myślałem o tym - West Coast IPA 14°BLG. + drożdże suche US-05. Zestaw 10l (najmniejszy jaki jest dostępny) starczyłby mi po prostu na dwie warki. 
Myślicie, że piwo z niego wyjdzie na moim zestawie, postępując zgodnie z instrukcją producenta?

Dodatkowo - ile (i jak) może przechowywać suche drożdże po ich otwarciu?
Z góry dziękuję za pomoc!
To prosty zestaw. Kup sobie oddzielnie te słody ześrutowane. Po 1.2kg daj na 10l. Chmiel też można kupić.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

12 godzin temu, dzejkej napisał(a):

Jak nie chcesz na tym etapie iść w koszty, to kup w ciasto albo w lm wiadro 15 l z przykrywką + rurka.  Te wiadra wg oznaczeń nadają się do kontaktu z żywnością. Od biedy taki zestaw na 10 l w tym zrobisz.

Edit: Pora późna, olśniło mnie po fakcie, że problemem może być wielkość gara do zacierania...

 

Gar mam na 14 l. Jeśli spodoba mi się zabawa w warzenie to myślałem aby skompletować sobie zestaw przypominający ten - Tyci Browar - zacieranie W tym zestawie jest gar na 15l, ale zakładam, że ten litr mniej nie powinien być aż takim problemem? 

 

W każdym razie, póki co chce uwarzyć kolejne piwo na tym zestawie Brew Monkey, który już mam. Rozumiem, że z tego zestawu składników który wrzuciłem w poprzednim poście, piwo powinno wyjść, przy założeniu, że chce zrobić 5l, a nie 10l, więc wszystko dzielę przez 2. Pytanie dla doświadczonych kolegów pewnie wydaje się śmieszne, ale biorąc pod uwagę nazwę wątku, wolę zapytać ;)

Ewentualnie, czy mogę prosić o przepis na jakieś proste piwo (preferowałbym IPA lub APA), którego mógłbym uwarzyć 5l w moim zestawie? W sumie tak jak słusznie zauważył @INTseed, mogę kupić składniki osobno. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gar mam na 14 l. Jeśli spodoba mi się zabawa w warzenie to myślałem aby skompletować sobie zestaw przypominający ten - Tyci Browar - zacieranie W tym zestawie jest gar na 15l, ale zakładam, że ten litr mniej nie powinien być aż takim problemem? 
 
W każdym razie, póki co chce uwarzyć kolejne piwo na tym zestawie Brew Monkey, który już mam. Rozumiem, że z tego zestawu składników który wrzuciłem w poprzednim poście, piwo powinno wyjść, przy założeniu, że chce zrobić 5l, a nie 10l, więc wszystko dzielę przez 2. Pytanie dla doświadczonych kolegów pewnie wydaje się śmieszne, ale biorąc pod uwagę nazwę wątku, wolę zapytać
Ewentualnie, czy mogę prosić o przepis na jakieś proste piwo (preferowałbym IPA lub APA), którego mógłbym uwarzyć 5l w moim zestawie? W sumie tak jak słusznie zauważył @INTseed, mogę kupić składniki osobno. 
Tak sobie teraz przypomniałem że browaramator ma słody kupowane na gramy.
Kup sobie mały pojemnik do wysładzania. Najlepiej z małym dnem.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

21 minut temu, DeTomek napisał(a):

Gar mam na 14 l. Jeśli spodoba mi się zabawa w warzenie to myślałem aby skompletować sobie zestaw przypominający ten - Tyci Browar - zacieranie W tym zestawie jest gar na 15l, ale zakładam, że ten litr mniej nie powinien być aż takim problemem? 

 

W każdym razie, póki co chce uwarzyć kolejne piwo na tym zestawie Brew Monkey, który już mam. Rozumiem, że z tego zestawu składników który wrzuciłem w poprzednim poście, piwo powinno wyjść, przy założeniu, że chce zrobić 5l, a nie 10l, więc wszystko dzielę przez 2. Pytanie dla doświadczonych kolegów pewnie wydaje się śmieszne, ale biorąc pod uwagę nazwę wątku, wolę zapytać ;)

Ewentualnie, czy mogę prosić o przepis na jakieś proste piwo (preferowałbym IPA lub APA), którego mógłbym uwarzyć 5l w moim zestawie? W sumie tak jak słusznie zauważył @INTseed, mogę kupić składniki osobno. 

5l z zacieraniem?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli drożdże po rehydratacji opadły na dno wody i to bardzo szybko, bo w ciągu 3-4 minut, to spodziewać mam się, że padły, prawda? I tak je zadałem z pożywką, ale zastanawiam się, czy szybko nie kupić nowych. Safale S-04.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli drożdże po rehydratacji opadły na dno wody i to bardzo szybko, bo w ciągu 3-4 minut, to spodziewać mam się, że padły, prawda? I tak je zadałem z pożywką, ale zastanawiam się, czy szybko nie kupić nowych. Safale S-04.
Za ciepła woda? Wlej je. A do tego pojemnika po nich wlej trochę brzeczki. Jutro sprawdź ile zjadły cukru.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.