g_berger Opublikowano 19 Stycznia Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia Ja też swoją aktualną warkę zabutelkowałem zaraz po cc ale trzymałem się wyliczeń co do nagazowania. Teraz stoi w 20 st a butelkowałem jak miało 2. Ciekawy jestem co będzie ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek-lin Opublikowano 19 Stycznia Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia W dniu 17.01.2025 o 18:42, INTseed napisał(a): Raz dziennie podważyć delikatnie kapsel. Po dwóch tygodniach będzie lepiej. Wysłane z mojego KB2003 przy użyciu Tapatalka Ciekawe narzędzie, nie powiem 😅 6 godzin temu, g_berger napisał(a): Ja też swoją aktualną warkę zabutelkowałem zaraz po cc ale trzymałem się wyliczeń co do nagazowania. Teraz stoi w 20 st a butelkowałem jak miało 2. Ciekawy jestem co będzie ... Widzisz, jak się uczyłem piwowarstwa to nie trafiłem na taki kalkulator. Ale coś więcej wiem. Jeśli trzymałeś się wyliczeń i uwzględniales temperaturę piwa to będzie dobrze. Co do mojego przypadku to trzymanie piwa w lodówce sprawia, że nie wylatuje, jest normalnie nagazowane (tzn mocno, tak jak lubię) więc jest dokładnie jak przypuszczałem, a Wy potwierdziliście 😉 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pasquallo Opublikowano 20 Stycznia Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia A ja Was proszę o info czy ktoś z okolic Łodzi, Łowicza, Głowna, Sochaczewa chciałby spróbować mojego bittera... I orzec co to za wada... po trzech tygodniach od zabutelkowania, po otwarciu, czuć coś jakby nieświeżego ale też nie jednoznacznie... Może coś jakby drożdże kwaśne w zapachu.... A i to mam wrażenie, że nie we wszystkich butelkach. W niektórych jest niewyczuwalne... Mam wrażenie, że w butelkach gdzie jest wlane prawie do pełna tego nie ma, a tam gdzie jest do początku szyjki to jest bardziej... Tlen? Po minucie z otwartą butelką już tego nie ma... Gdzieś znika. Przelanie do szkła też bardzo dobrze mu robi. Przy mocnym schłodzeniu jest wyczuwalny jakby bardziej ten zapach niż przy piwie w temperaturze pokojowej ale tak czy owak wystarczy poczekać albo przelać do szkła i profil smakowy jest naprawdę czysty... PS jak pachnie autoliza drożdży? ( Piwo było przez półtora roku w fermentorze, bez przelewania na cichą). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano Wtorek o 10:03 Udostępnij Opublikowano Wtorek o 10:03 Autoliza to zapach trochę jak palona guma, rozkład. Jeśli aromat ulatuje, to może wskazywać na siarkę, ale trudno wyrokować z opisu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeTomek Opublikowano Sobota o 20:53 Udostępnij Opublikowano Sobota o 20:53 Cześć! Moja przygoda z piwowarstwem zaczęła się tydzień temu, od takiego zestawu - Brew Monkey Home Brewing Kit - Complete Weizen - Brew Monkey Kit Pierwsze piwo (wezien z dołączonego zestawu składników) już sobie fermentuje, zobaczymy z jakim efektem 🙂 Jeśli "wkręcę" się w warzenie, pomyślę o ulepszeniu zestawu, począwszy od większego fermentora (15 l). Na chwilę obecną chciałbym jednak uwarzyć kolejne piwo (bądź piwa) na obecnej aparaturze - czyli max 5 l, z względu na wielkość fermentora. I tutaj dochodzę do sedna postu - czy mógłbym prosić o polecenie jakiegoś zestawu surowców? Myślałem o tym - West Coast IPA 14°BLG. + drożdże suche US-05. Zestaw 10l (najmniejszy jaki jest dostępny) starczyłby mi po prostu na dwie warki. Myślicie, że piwo z niego wyjdzie na moim zestawie, postępując zgodnie z instrukcją producenta? Brew Monkey Instructievideo - Zelf Bier Brouwen Handleiding Dodatkowo - ile (i jak) może przechowywać suche drożdże po ich otwarciu? Z góry dziękuję za pomoc! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzejkej Opublikowano Sobota o 22:09 Udostępnij Opublikowano Sobota o 22:09 (edytowane) Godzinę temu, DeTomek napisał(a): Zestaw 10l (najmniejszy jaki jest dostępny) starczyłby mi po prostu na dwie warki Jak nie chcesz na tym etapie iść w koszty, to kup w ciasto albo w lm wiadro 15 l z przykrywką + rurka. Te wiadra wg oznaczeń nadają się do kontaktu z żywnością. Od biedy taki zestaw na 10 l w tym zrobisz. Edit: Pora późna, olśniło mnie po fakcie, że problemem może być wielkość gara do zacierania... Edytowane Sobota o 22:20 przez dzejkej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 20 godzin temu Udostępnij Opublikowano 20 godzin temu Cześć! Moja przygoda z piwowarstwem zaczęła się tydzień temu, od takiego zestawu - Brew Monkey Home Brewing Kit - Complete Weizen - Brew Monkey Kit Pierwsze piwo (wezien z dołączonego zestawu składników) już sobie fermentuje, zobaczymy z jakim efektem Jeśli "wkręcę" się w warzenie, pomyślę o ulepszeniu zestawu, począwszy od większego fermentora (15 l). Na chwilę obecną chciałbym jednak uwarzyć kolejne piwo (bądź piwa) na obecnej aparaturze - czyli max 5 l, z względu na wielkość fermentora. I tutaj dochodzę do sedna postu - czy mógłbym prosić o polecenie jakiegoś zestawu surowców? Myślałem o tym - West Coast IPA 14°BLG. + drożdże suche US-05. Zestaw 10l (najmniejszy jaki jest dostępny) starczyłby mi po prostu na dwie warki. Myślicie, że piwo z niego wyjdzie na moim zestawie, postępując zgodnie z instrukcją producenta? Dodatkowo - ile (i jak) może przechowywać suche drożdże po ich otwarciu? Z góry dziękuję za pomoc!To prosty zestaw. Kup sobie oddzielnie te słody ześrutowane. Po 1.2kg daj na 10l. Chmiel też można kupić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeTomek Opublikowano 19 godzin temu Udostępnij Opublikowano 19 godzin temu 12 godzin temu, dzejkej napisał(a): Jak nie chcesz na tym etapie iść w koszty, to kup w ciasto albo w lm wiadro 15 l z przykrywką + rurka. Te wiadra wg oznaczeń nadają się do kontaktu z żywnością. Od biedy taki zestaw na 10 l w tym zrobisz. Edit: Pora późna, olśniło mnie po fakcie, że problemem może być wielkość gara do zacierania... Gar mam na 14 l. Jeśli spodoba mi się zabawa w warzenie to myślałem aby skompletować sobie zestaw przypominający ten - Tyci Browar - zacieranie W tym zestawie jest gar na 15l, ale zakładam, że ten litr mniej nie powinien być aż takim problemem? W każdym razie, póki co chce uwarzyć kolejne piwo na tym zestawie Brew Monkey, który już mam. Rozumiem, że z tego zestawu składników który wrzuciłem w poprzednim poście, piwo powinno wyjść, przy założeniu, że chce zrobić 5l, a nie 10l, więc wszystko dzielę przez 2. Pytanie dla doświadczonych kolegów pewnie wydaje się śmieszne, ale biorąc pod uwagę nazwę wątku, wolę zapytać Ewentualnie, czy mogę prosić o przepis na jakieś proste piwo (preferowałbym IPA lub APA), którego mógłbym uwarzyć 5l w moim zestawie? W sumie tak jak słusznie zauważył @INTseed, mogę kupić składniki osobno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 19 godzin temu Udostępnij Opublikowano 19 godzin temu Gar mam na 14 l. Jeśli spodoba mi się zabawa w warzenie to myślałem aby skompletować sobie zestaw przypominający ten - Tyci Browar - zacieranie W tym zestawie jest gar na 15l, ale zakładam, że ten litr mniej nie powinien być aż takim problemem? W każdym razie, póki co chce uwarzyć kolejne piwo na tym zestawie Brew Monkey, który już mam. Rozumiem, że z tego zestawu składników który wrzuciłem w poprzednim poście, piwo powinno wyjść, przy założeniu, że chce zrobić 5l, a nie 10l, więc wszystko dzielę przez 2. Pytanie dla doświadczonych kolegów pewnie wydaje się śmieszne, ale biorąc pod uwagę nazwę wątku, wolę zapytać Ewentualnie, czy mogę prosić o przepis na jakieś proste piwo (preferowałbym IPA lub APA), którego mógłbym uwarzyć 5l w moim zestawie? W sumie tak jak słusznie zauważył @INTseed, mogę kupić składniki osobno. Tak sobie teraz przypomniałem że browaramator ma słody kupowane na gramy.Kup sobie mały pojemnik do wysładzania. Najlepiej z małym dnem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 19 godzin temu Udostępnij Opublikowano 19 godzin temu 21 minut temu, DeTomek napisał(a): Gar mam na 14 l. Jeśli spodoba mi się zabawa w warzenie to myślałem aby skompletować sobie zestaw przypominający ten - Tyci Browar - zacieranie W tym zestawie jest gar na 15l, ale zakładam, że ten litr mniej nie powinien być aż takim problemem? W każdym razie, póki co chce uwarzyć kolejne piwo na tym zestawie Brew Monkey, który już mam. Rozumiem, że z tego zestawu składników który wrzuciłem w poprzednim poście, piwo powinno wyjść, przy założeniu, że chce zrobić 5l, a nie 10l, więc wszystko dzielę przez 2. Pytanie dla doświadczonych kolegów pewnie wydaje się śmieszne, ale biorąc pod uwagę nazwę wątku, wolę zapytać Ewentualnie, czy mogę prosić o przepis na jakieś proste piwo (preferowałbym IPA lub APA), którego mógłbym uwarzyć 5l w moim zestawie? W sumie tak jak słusznie zauważył @INTseed, mogę kupić składniki osobno. 5l z zacieraniem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeTomek Opublikowano 19 godzin temu Udostępnij Opublikowano 19 godzin temu (edytowane) Tak, tak też robiłem pierwsze piwo - ze składników z zestawu. Przepis i składniki były na 5l. Edytowane 19 godzin temu przez DeTomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 17 godzin temu Udostępnij Opublikowano 17 godzin temu (edytowane) 1 godzinę temu, DeTomek napisał(a): Tak, tak też robiłem pierwsze piwo - ze składników z zestawu. Przepis i składniki były na 5l. W czym/jak filtrowałeś? Edytowane 17 godzin temu przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeTomek Opublikowano 17 godzin temu Udostępnij Opublikowano 17 godzin temu W durszlaku, tak jak na tym filmiku - Z tą różnicą, że dodatkowo założyłem na niego siatkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheged Opublikowano 11 godzin temu Udostępnij Opublikowano 11 godzin temu Jeśli drożdże po rehydratacji opadły na dno wody i to bardzo szybko, bo w ciągu 3-4 minut, to spodziewać mam się, że padły, prawda? I tak je zadałem z pożywką, ale zastanawiam się, czy szybko nie kupić nowych. Safale S-04. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 11 godzin temu Udostępnij Opublikowano 11 godzin temu Jeśli drożdże po rehydratacji opadły na dno wody i to bardzo szybko, bo w ciągu 3-4 minut, to spodziewać mam się, że padły, prawda? I tak je zadałem z pożywką, ale zastanawiam się, czy szybko nie kupić nowych. Safale S-04.Za ciepła woda? Wlej je. A do tego pojemnika po nich wlej trochę brzeczki. Jutro sprawdź ile zjadły cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheged Opublikowano 10 godzin temu Udostępnij Opublikowano 10 godzin temu 12 minut temu, INTseed napisał(a): Za ciepła woda 22 stopnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się