g_berger Opublikowano 19 Stycznia Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia Ja też swoją aktualną warkę zabutelkowałem zaraz po cc ale trzymałem się wyliczeń co do nagazowania. Teraz stoi w 20 st a butelkowałem jak miało 2. Ciekawy jestem co będzie ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek-lin Opublikowano 19 Stycznia Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia W dniu 17.01.2025 o 18:42, INTseed napisał(a): Raz dziennie podważyć delikatnie kapsel. Po dwóch tygodniach będzie lepiej. Wysłane z mojego KB2003 przy użyciu Tapatalka Ciekawe narzędzie, nie powiem 😅 6 godzin temu, g_berger napisał(a): Ja też swoją aktualną warkę zabutelkowałem zaraz po cc ale trzymałem się wyliczeń co do nagazowania. Teraz stoi w 20 st a butelkowałem jak miało 2. Ciekawy jestem co będzie ... Widzisz, jak się uczyłem piwowarstwa to nie trafiłem na taki kalkulator. Ale coś więcej wiem. Jeśli trzymałeś się wyliczeń i uwzględniales temperaturę piwa to będzie dobrze. Co do mojego przypadku to trzymanie piwa w lodówce sprawia, że nie wylatuje, jest normalnie nagazowane (tzn mocno, tak jak lubię) więc jest dokładnie jak przypuszczałem, a Wy potwierdziliście 😉 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pasquallo Opublikowano 20 Stycznia Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia A ja Was proszę o info czy ktoś z okolic Łodzi, Łowicza, Głowna, Sochaczewa chciałby spróbować mojego bittera... I orzec co to za wada... po trzech tygodniach od zabutelkowania, po otwarciu, czuć coś jakby nieświeżego ale też nie jednoznacznie... Może coś jakby drożdże kwaśne w zapachu.... A i to mam wrażenie, że nie we wszystkich butelkach. W niektórych jest niewyczuwalne... Mam wrażenie, że w butelkach gdzie jest wlane prawie do pełna tego nie ma, a tam gdzie jest do początku szyjki to jest bardziej... Tlen? Po minucie z otwartą butelką już tego nie ma... Gdzieś znika. Przelanie do szkła też bardzo dobrze mu robi. Przy mocnym schłodzeniu jest wyczuwalny jakby bardziej ten zapach niż przy piwie w temperaturze pokojowej ale tak czy owak wystarczy poczekać albo przelać do szkła i profil smakowy jest naprawdę czysty... PS jak pachnie autoliza drożdży? ( Piwo było przez półtora roku w fermentorze, bez przelewania na cichą). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 21 Stycznia Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia Autoliza to zapach trochę jak palona guma, rozkład. Jeśli aromat ulatuje, to może wskazywać na siarkę, ale trudno wyrokować z opisu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeTomek Opublikowano 25 Stycznia Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia Cześć! Moja przygoda z piwowarstwem zaczęła się tydzień temu, od takiego zestawu - Brew Monkey Home Brewing Kit - Complete Weizen - Brew Monkey Kit Pierwsze piwo (wezien z dołączonego zestawu składników) już sobie fermentuje, zobaczymy z jakim efektem 🙂 Jeśli "wkręcę" się w warzenie, pomyślę o ulepszeniu zestawu, począwszy od większego fermentora (15 l). Na chwilę obecną chciałbym jednak uwarzyć kolejne piwo (bądź piwa) na obecnej aparaturze - czyli max 5 l, z względu na wielkość fermentora. I tutaj dochodzę do sedna postu - czy mógłbym prosić o polecenie jakiegoś zestawu surowców? Myślałem o tym - West Coast IPA 14°BLG. + drożdże suche US-05. Zestaw 10l (najmniejszy jaki jest dostępny) starczyłby mi po prostu na dwie warki. Myślicie, że piwo z niego wyjdzie na moim zestawie, postępując zgodnie z instrukcją producenta? Brew Monkey Instructievideo - Zelf Bier Brouwen Handleiding Dodatkowo - ile (i jak) może przechowywać suche drożdże po ich otwarciu? Z góry dziękuję za pomoc! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzejkej Opublikowano 25 Stycznia Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia (edytowane) Godzinę temu, DeTomek napisał(a): Zestaw 10l (najmniejszy jaki jest dostępny) starczyłby mi po prostu na dwie warki Jak nie chcesz na tym etapie iść w koszty, to kup w ciasto albo w lm wiadro 15 l z przykrywką + rurka. Te wiadra wg oznaczeń nadają się do kontaktu z żywnością. Od biedy taki zestaw na 10 l w tym zrobisz. Edit: Pora późna, olśniło mnie po fakcie, że problemem może być wielkość gara do zacierania... Edytowane 25 Stycznia przez dzejkej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 26 Stycznia Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia Cześć! Moja przygoda z piwowarstwem zaczęła się tydzień temu, od takiego zestawu - Brew Monkey Home Brewing Kit - Complete Weizen - Brew Monkey Kit Pierwsze piwo (wezien z dołączonego zestawu składników) już sobie fermentuje, zobaczymy z jakim efektem Jeśli "wkręcę" się w warzenie, pomyślę o ulepszeniu zestawu, począwszy od większego fermentora (15 l). Na chwilę obecną chciałbym jednak uwarzyć kolejne piwo (bądź piwa) na obecnej aparaturze - czyli max 5 l, z względu na wielkość fermentora. I tutaj dochodzę do sedna postu - czy mógłbym prosić o polecenie jakiegoś zestawu surowców? Myślałem o tym - West Coast IPA 14°BLG. + drożdże suche US-05. Zestaw 10l (najmniejszy jaki jest dostępny) starczyłby mi po prostu na dwie warki. Myślicie, że piwo z niego wyjdzie na moim zestawie, postępując zgodnie z instrukcją producenta? Dodatkowo - ile (i jak) może przechowywać suche drożdże po ich otwarciu? Z góry dziękuję za pomoc!To prosty zestaw. Kup sobie oddzielnie te słody ześrutowane. Po 1.2kg daj na 10l. Chmiel też można kupić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeTomek Opublikowano 26 Stycznia Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 12 godzin temu, dzejkej napisał(a): Jak nie chcesz na tym etapie iść w koszty, to kup w ciasto albo w lm wiadro 15 l z przykrywką + rurka. Te wiadra wg oznaczeń nadają się do kontaktu z żywnością. Od biedy taki zestaw na 10 l w tym zrobisz. Edit: Pora późna, olśniło mnie po fakcie, że problemem może być wielkość gara do zacierania... Gar mam na 14 l. Jeśli spodoba mi się zabawa w warzenie to myślałem aby skompletować sobie zestaw przypominający ten - Tyci Browar - zacieranie W tym zestawie jest gar na 15l, ale zakładam, że ten litr mniej nie powinien być aż takim problemem? W każdym razie, póki co chce uwarzyć kolejne piwo na tym zestawie Brew Monkey, który już mam. Rozumiem, że z tego zestawu składników który wrzuciłem w poprzednim poście, piwo powinno wyjść, przy założeniu, że chce zrobić 5l, a nie 10l, więc wszystko dzielę przez 2. Pytanie dla doświadczonych kolegów pewnie wydaje się śmieszne, ale biorąc pod uwagę nazwę wątku, wolę zapytać Ewentualnie, czy mogę prosić o przepis na jakieś proste piwo (preferowałbym IPA lub APA), którego mógłbym uwarzyć 5l w moim zestawie? W sumie tak jak słusznie zauważył @INTseed, mogę kupić składniki osobno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 26 Stycznia Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia Gar mam na 14 l. Jeśli spodoba mi się zabawa w warzenie to myślałem aby skompletować sobie zestaw przypominający ten - Tyci Browar - zacieranie W tym zestawie jest gar na 15l, ale zakładam, że ten litr mniej nie powinien być aż takim problemem? W każdym razie, póki co chce uwarzyć kolejne piwo na tym zestawie Brew Monkey, który już mam. Rozumiem, że z tego zestawu składników który wrzuciłem w poprzednim poście, piwo powinno wyjść, przy założeniu, że chce zrobić 5l, a nie 10l, więc wszystko dzielę przez 2. Pytanie dla doświadczonych kolegów pewnie wydaje się śmieszne, ale biorąc pod uwagę nazwę wątku, wolę zapytać Ewentualnie, czy mogę prosić o przepis na jakieś proste piwo (preferowałbym IPA lub APA), którego mógłbym uwarzyć 5l w moim zestawie? W sumie tak jak słusznie zauważył @INTseed, mogę kupić składniki osobno. Tak sobie teraz przypomniałem że browaramator ma słody kupowane na gramy.Kup sobie mały pojemnik do wysładzania. Najlepiej z małym dnem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 26 Stycznia Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 21 minut temu, DeTomek napisał(a): Gar mam na 14 l. Jeśli spodoba mi się zabawa w warzenie to myślałem aby skompletować sobie zestaw przypominający ten - Tyci Browar - zacieranie W tym zestawie jest gar na 15l, ale zakładam, że ten litr mniej nie powinien być aż takim problemem? W każdym razie, póki co chce uwarzyć kolejne piwo na tym zestawie Brew Monkey, który już mam. Rozumiem, że z tego zestawu składników który wrzuciłem w poprzednim poście, piwo powinno wyjść, przy założeniu, że chce zrobić 5l, a nie 10l, więc wszystko dzielę przez 2. Pytanie dla doświadczonych kolegów pewnie wydaje się śmieszne, ale biorąc pod uwagę nazwę wątku, wolę zapytać Ewentualnie, czy mogę prosić o przepis na jakieś proste piwo (preferowałbym IPA lub APA), którego mógłbym uwarzyć 5l w moim zestawie? W sumie tak jak słusznie zauważył @INTseed, mogę kupić składniki osobno. 5l z zacieraniem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeTomek Opublikowano 26 Stycznia Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia (edytowane) Tak, tak też robiłem pierwsze piwo - ze składników z zestawu. Przepis i składniki były na 5l. Edytowane 26 Stycznia przez DeTomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 26 Stycznia Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia (edytowane) 1 godzinę temu, DeTomek napisał(a): Tak, tak też robiłem pierwsze piwo - ze składników z zestawu. Przepis i składniki były na 5l. W czym/jak filtrowałeś? Edytowane 26 Stycznia przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeTomek Opublikowano 26 Stycznia Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia W durszlaku, tak jak na tym filmiku - Z tą różnicą, że dodatkowo założyłem na niego siatkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheged Opublikowano 26 Stycznia Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia Jeśli drożdże po rehydratacji opadły na dno wody i to bardzo szybko, bo w ciągu 3-4 minut, to spodziewać mam się, że padły, prawda? I tak je zadałem z pożywką, ale zastanawiam się, czy szybko nie kupić nowych. Safale S-04. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 26 Stycznia Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia Jeśli drożdże po rehydratacji opadły na dno wody i to bardzo szybko, bo w ciągu 3-4 minut, to spodziewać mam się, że padły, prawda? I tak je zadałem z pożywką, ale zastanawiam się, czy szybko nie kupić nowych. Safale S-04.Za ciepła woda? Wlej je. A do tego pojemnika po nich wlej trochę brzeczki. Jutro sprawdź ile zjadły cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheged Opublikowano 26 Stycznia Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 12 minut temu, INTseed napisał(a): Za ciepła woda 22 stopnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 27 Stycznia Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 22 stopnie.To spokojnie czekaj. Rheged 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 27 Stycznia Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia Ile stosuje się chmielu cryo do zwykłego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 27 Stycznia Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 21 minut temu, INTseed napisał(a): Ile stosuje się chmielu cryo do zwykłego? Można przyjąć połowę tego, co przy zwykłym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek80 Opublikowano 27 Stycznia Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 1 godzinę temu, INTseed napisał(a): Ile stosuje się chmielu cryo do zwykłego? Ja tam wolę tradycyjny pelet, cryo wcale nie robi takiego ,, łał " jak można przeczytać, a jest bardzo kłopotliwy podczas filtracji. Jest bardzo pylisty, trzeba stosować dłuższy coldcrash żeby w piwie nie był wyczuwalny piekący posmak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArisRedDragons Opublikowano 29 Stycznia Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia Cześć. Chciałbym się przywitać jako, że to mój pierwszy post i po przeczytaniu go widzę, że wyszedł dosyć długawy za co z góry przepraszam. Spisałem swoje pytania które rodziły się w mojej głowie. Mam nadzieję, że udało mi się to w miarę zrozumiałe napisać 🙈 także... Do Kany😜 Chciałbym spróbować uwarzyć swoją pierwszą warke. Mam jednak kilka dylematów przed rozpoczęciem procesu. Już pierwsze pytanie, czy jest jakiś godny polecenia kanał na YouTube o warzeniu krok po kroku poza Browar Jastrząb? Czy jedynie zagraniczne? Pierwsze piwko chce zrobić z Brewkitu. Tu temat mam nadzieję będzie prosty. Już mam zarówno ekstrakt nachmielony jak i słód 1,7kg (zamiast cukru). Jako, że sprzęt kupiłem używany, więc najpierw chce go wymyć NaOH, potem wypłukać wodą i potem Sanipro Rinse. Butelki podobnie, a przed samym rozlewem myślałem dodatkowo zrobić płukankę z OXI (butelki mam od dawna w piwnicy i nie wszystkie były od razu dobrze wypłukane więc wolę wykonać taką potrójną dezynfekcje z szorowanie szczotką wewnątrz. Czy to będzie wystarczający proces? Następnie jeśli mi nic nie wybuchnie🙈 chce spróbować z warzeniem słodów. Pomyślałem, że kupię gotowy zestaw surowców dostosowany do dostępnej w moim mieszkaniu temperatury odpowiedniej dla drożdży górnej fermentacji (20°C). Posiadam 1 garnek emaliowany bez kranika 30l, 5 fermentoró z wyposażeniem, kranikami i rurkami. Teoretycznie mam jeszcze duze wiadro/fermentor w którym są jeszcze resztki miodu, on jest bez dziurek ale nie wiem czy go wykorzystywać? Każdy fermentor ma otwór na kranik i zastanawiam się jak dobrze go wyczyścić przed zlewaniem na cichą? Czy kupić dodatkowo rurki i zlewać rurką a z kranika jedynie do butelek? Czy korzystać z kranika? Gdzieś czytałem albo widziałem na YT, że z kranika łatwo zakazić sobie piwo🤷🏼♂️ To pierwsze dylematy 😜 ale pojawiają się kolejne gdy więcej czytam i oglądam na YT Browar Jastrząb 😁 i TheBruSho Kolejne pytania dotyczą przyszłości, na warzenie z zacieraniem które chciałbym zrobić po pierwszym piwku z Brewkitu. Wolę trochę wyłożyć kasy i kupić coś co do przyda mi się na kolejne warzenia (mocno wierzę, że będzie to moje nowe hobby 😜) i będzie mi perspektywicznie ułatwiać zabawę niż utrudniać. Stąd mam jednak kilka pytań: 1. Chcąc warzyć metodą BIAB czy mogę użyć fermentora plastikowego (wiadro) do wysładzanie worka z młótem? Czy lepiej pominąć wysładzanie do fermentora żeby plastik nie miał kontaktu z takimi temperaturami (ok 75°C)? Widziałem, że wysadzać można nad garnkiem w którym słód był grzany ale nie mam na czym go oprzeć (taki ruszt by mi się przydał) żeby zalewać go "wrzątkiem". Możecie coś w tym temacie doradzić? 2. Muszę dokupić chłodnice i zastanawiam się, czy nie dołożyć nieco więcej i nie kupić chłodnicy przepływowej do chłodzenia brzeczki? (Koszt ok 200/250 zł na AliExpress a chłodnica zanurzeniowa ok 150 zł na OLX więc różnica akceptowalna ale wydaje mi się, że przydałaby się pompka bo chyba grawitacyjnie może być trudniej przelewać gorącą brzeczkę przez przepływowy wymiennik ciepła. Co byście polecali? Trochę obawiam się też czy dam radę po chłodzeniu dobrze wypłukać wszystko w wymienniku płytkowym (zanurzeniową będzie zdecydowanie łatwiej, ale ilość zużytej wody podczas chłodzenia jest znacznie większa. Mieszkam w bloku więc każdy litr wody jest liczony podwójnie, bo i za wodę i za ścieki) 3. Gdyby niezbędna była pompa to czy na wejściu brzeczki do pompki zamontować jakiś filtr? Np z siatki 300 mikronów, rajstopy? Czy to ułatwi czyszczenie? Jaka pompa będzie odpowiednia? Jaka moc itp? Co byście mi doradzili w tych kwestiach? Chłodnica zanurzeniowa czy przepływowa? Jak załatwić kwestie czyszczenia tej drugiej, czy niezbędna pompka itp. Z góry przepraszam, jeśli nieodpowiednio użyłem jakiegoś słowa. Nie chcę niepotrzebnie iść w koszty ale z drugiej strony wolę kupić coś co w przyszłościowo wyjdzie taniej 😜 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draker Opublikowano 29 Stycznia Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 56 minut temu, ArisRedDragons napisał(a): Chciałbym spróbować uwarzyć swoją pierwszą warke. Mam jednak kilka dylematów przed rozpoczęciem procesu. Już pierwsze pytanie, czy jest jakiś godny polecenia kanał na YouTube o warzeniu krok po kroku poza Browar Jastrząb? Czy jedynie zagraniczne? Browar Domowy Strzał, Browar Wilczy Tabor, Browar Gdynia 56 minut temu, ArisRedDragons napisał(a): Pierwsze piwko chce zrobić z Brewkitu. Tu temat mam nadzieję będzie prosty. Już mam zarówno ekstrakt nachmielony jak i słód 1,7kg (zamiast cukru). Jako, że sprzęt kupiłem używany, więc najpierw chce go wymyć NaOH, potem wypłukać wodą i potem Sanipro Rinse. Butelki podobnie, a przed samym rozlewem myślałem dodatkowo zrobić płukankę z OXI (butelki mam od dawna w piwnicy i nie wszystkie były od razu dobrze wypłukane więc wolę wykonać taką potrójną dezynfekcje z szorowanie szczotką wewnątrz. Czy to będzie wystarczający proces? OXI nie używa się przy rozlewie, a najlepiej w ogóle. Jeżeli butelki masz brudne to umyj NaOH, płukanie wodą i Sanipro. 56 minut temu, ArisRedDragons napisał(a): Następnie jeśli mi nic nie wybuchnie🙈 chce spróbować z warzeniem słodów. Pomyślałem, że kupię gotowy zestaw surowców dostosowany do dostępnej w moim mieszkaniu temperatury odpowiedniej dla drożdży górnej fermentacji (20°C). Posiadam 1 garnek emaliowany bez kranika 30l, 5 fermentoró z wyposażeniem, kranikami i rurkami. Teoretycznie mam jeszcze duze wiadro/fermentor w którym są jeszcze resztki miodu, on jest bez dziurek ale nie wiem czy go wykorzystywać? Każdy fermentor ma otwór na kranik i zastanawiam się jak dobrze go wyczyścić przed zlewaniem na cichą? Czy kupić dodatkowo rurki i zlewać rurką a z kranika jedynie do butelek? Czy korzystać z kranika? Gdzieś czytałem albo widziałem na YT, że z kranika łatwo zakazić sobie piwo🤷🏼♂️ Nie przelewaj na cichą, to nic nie poprawia. Do rozlewu koniecznie potrzebujesz rurki z zaworem grawitacyjnym. Osobiście przy rozlewie za pomocą wężyka przelewam do drugiego fermentora, gdzie mam syrop cukrowy do refermentacji. 56 minut temu, ArisRedDragons napisał(a): To pierwsze dylematy 😜 ale pojawiają się kolejne gdy więcej czytam i oglądam na YT Browar Jastrząb 😁 i TheBruSho Kolejne pytania dotyczą przyszłości, na warzenie z zacieraniem które chciałbym zrobić po pierwszym piwku z Brewkitu. Wolę trochę wyłożyć kasy i kupić coś co do przyda mi się na kolejne warzenia (mocno wierzę, że będzie to moje nowe hobby 😜) i będzie mi perspektywicznie ułatwiać zabawę niż utrudniać. Stąd mam jednak kilka pytań: 1. Chcąc warzyć metodą BIAB czy mogę użyć fermentora plastikowego (wiadro) do wysładzanie worka z młótem? Czy lepiej pominąć wysładzanie do fermentora żeby plastik nie miał kontaktu z takimi temperaturami (ok 75°C)? Widziałem, że wysadzać można nad garnkiem w którym słód był grzany ale nie mam na czym go oprzeć (taki ruszt by mi się przydał) żeby zalewać go "wrzątkiem". Możecie coś w tym temacie doradzić? Możesz użyć plastikowego wiadra. W metodzie BIAB chodzi o to właśnie, że nie wysładzasz. Podnosisz worek, czekasz aż ocieknie i to tyle. Jest trochę gorsza wydajność, ale mniej roboty. Jeżeli chcesz koniecznie wysładzać to wodą o temperaturze 75-80C, a nie wrzątkiem. 56 minut temu, ArisRedDragons napisał(a): 2. Muszę dokupić chłodnice i zastanawiam się, czy nie dołożyć nieco więcej i nie kupić chłodnicy przepływowej do chłodzenia brzeczki? (Koszt ok 200/250 zł na AliExpress a chłodnica zanurzeniowa ok 150 zł na OLX więc różnica akceptowalna ale wydaje mi się, że przydałaby się pompka bo chyba grawitacyjnie może być trudniej przelewać gorącą brzeczkę przez przepływowy wymiennik ciepła. Co byście polecali? Trochę obawiam się też czy dam radę po chłodzeniu dobrze wypłukać wszystko w wymienniku płytkowym (zanurzeniową będzie zdecydowanie łatwiej, ale ilość zużytej wody podczas chłodzenia jest znacznie większa. Mieszkam w bloku więc każdy litr wody jest liczony podwójnie, bo i za wodę i za ścieki) Mam chłodnice zanurzeniową i nie narzekam. Wymiennik płytowy jest bardziej wydajny, lecz jest zabawa z myciem. 56 minut temu, ArisRedDragons napisał(a): 3. Gdyby niezbędna była pompa to czy na wejściu brzeczki do pompki zamontować jakiś filtr? Np z siatki 300 mikronów, rajstopy? Czy to ułatwi czyszczenie? Jaka pompa będzie odpowiednia? Jaka moc itp? Co byście mi doradzili w tych kwestiach? Chłodnica zanurzeniowa czy przepływowa? Jak załatwić kwestie czyszczenia tej drugiej, czy niezbędna pompka itp. Z góry przepraszam, jeśli nieodpowiednio użyłem jakiegoś słowa. Nie chcę niepotrzebnie iść w koszty ale z drugiej strony wolę kupić coś co w przyszłościowo wyjdzie taniej 😜 Do filtracji po gotowaniu polecam whirpool. Wprowadzasz brzeczkę w ruch wirowy, czekasz około 15-20 min, aż opadnie syf i zlewasz. ArisRedDragons 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 29 Stycznia Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia Browar jastrząb- pierwszy raz słyszę. Polecam Sebastiana z Domowy Strzał, Browar Gdynia, blog Doroty na homebrewing.pl, ArisRedDragons 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeTomek Opublikowano 30 Stycznia Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia Cześć! Chcę kupić sobie worek do BIAB i mam dylemat odnośnie rozmiaru. Mój gar ma dość nietypowe wymiary - średnica ok. 27 cm i 20 cm wysokości (14l). Na Ali większość sklepów ma w ofercie te samy rozmiary, np. Wiadro typu napar w torbie na wszystkie ziarna piwa warzenia worek filtracyjny wysoka skuteczność na domowe warzenie - AliExpress 15 Pytanie, czy lepszą opcją będzie worek 20 cm szerokości x 30 wysokości, czy też 30 cm szerokości x 45 cm wysokości? Warki chcę robić po 10 l. Wiem, że przydałby się większy gar przy tej metodzie, ale niestety nie mam miejsca w kuchni Najwyżej będę się ratował wysładzaniem worka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano 30 Stycznia Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia Ja uwazam, ze przy warkach 20 l chlodnica zanurzeniowa to najlepsze rozwiazanie. Na forum mozna kupic o goscia cyferki. Bedzie Pan zadowolony ArisRedDragons 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się