ciezkicoswybrac Opublikowano 12 godzin temu Udostępnij Opublikowano 12 godzin temu 46 minut temu, Jimi_ napisał(a): Dobrze to słyszeć. Jest to coś konkretnego, jakaś bakteria czy też osad z twardej wody lub coś w tym stylu? Wygląda na twardą wodę. Greta to najgorsza kapslownica na rynku, ucinanie szyjek i toporność to jej główne cechy. Tak jak kolega wyżej wspominał, jak chcesz porządnie to grifo HD (na olx ktoś aktualnie sprzedaje za 110zł). Nottinghamy to na tyle neutralne drożdże, że większość stylów na nich zrobisz. Wszystkie chmielowe piwa są szczególnie wrażliwe na utlenienie (IPA, APA itp), więc może na początek coś prostszego? iht 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jimi_ Opublikowano 12 godzin temu Udostępnij Opublikowano 12 godzin temu (edytowane) 35 minut temu, ciezkicoswybrac napisał(a): Nottinghamy to na tyle neutralne drożdże, że większość stylów na nich zrobisz. Wszystkie chmielowe piwa są szczególnie wrażliwe na utlenienie (IPA, APA itp), więc może na początek coś prostszego? Jasne, bardzo chętnie coś prostszego. Osobiście dla siebie bym zrobił dry stout, ale żona mnie prosiła, żebym jeszcze jakieś jasne zrobił, ale nie pszeniczne. Coś proponujesz? Jedynie nic belgijskiego Edit: Żona mówi, że ona nic takiego nie mówiła, żebym nie robił stouta haha. No to Dry Stout? Ile ta gęstwa może stać w lodówce przed użyciem? Edytowane 12 godzin temu przez Jimi_ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draker Opublikowano 11 godzin temu Udostępnij Opublikowano 11 godzin temu (edytowane) Zrób prostego ale - jasne pełne. Jeżeli żona lubi owocowe, to po burzliwej możesz podzielić na dwa fermentory i dodać jakąś pulpę. Jeżeli chodzi o gęstwę to najlepiej jak ona jest najświeższa. Osobiście staram się jak najkrócej przechowywać gęstwę w słoiku i planuję sobie tak, aby np. w piątek rozlać, a w sobotę zadać zebraną gęstwę. Pamiętaj, że wiek gęstwy liczy się od czasu zakończenia fermentacji burzliwej, a nie od czasu jej zebrania. Edytowane 11 godzin temu przez draker literówka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jimi_ Opublikowano 11 godzin temu Udostępnij Opublikowano 11 godzin temu 5 minut temu, draker napisał(a): Zrób prostego ale - jasne pełne. Jeżeli żona lubi owocowe, to po burzliwej możesz podzielić na dwa fermentory i dodać jakąś pulpę. Owoce akurat niekonieczne. Jakaś konkretna receptura albo zestaw z browamatora polecasz? 8 minut temu, draker napisał(a): Jeżeli chodzi o gęstwę to najlepiej jak ona jest najświeższa. Osobiście staram się jak najkrócej przechowywać gęstwę w słoiku i planuję sobie tak, aby np. w piątek rozlać, a w sobotę zadać zebraną gęstwę. Pamiętaj, że wiek gęstwy liczy się od czasu zakończenia fermentacji burzliwej, a nie od czasu jej zebrania. Nie robiłem cichej, leżało 3 tygodnie w jednym wiadrze. Najszybciej mogę warzyć w piątek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 9 godzin temu Udostępnij Opublikowano 9 godzin temu Trzymaj. Tutaj od ludzi z forum🙂 Ilość gęstwy.xls Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jimi_ Opublikowano 2 godziny temu Udostępnij Opublikowano 2 godziny temu Dziękuję bardzo. Myślałem, że wrzucam całą taka gęstwę, dobrze wiedzieć, że jednak nie. Nikt mi nie odpowiedział a jest to jednak kwestia która mnie trapi. Dociskać te kapsle jak już będę miał nową kapslownice stołową? Zdjęcia kilka postów wcześniej. A dwa, próbować jak wygląda nagazowanie po tygodniu? Czy jednak mogą być jeszcze nie fajne aromaty? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 1 godzinę temu Udostępnij Opublikowano 1 godzinę temu Godzinę temu, Jimi_ napisał(a): Nikt mi nie odpowiedział a jest to jednak kwestia która mnie trapi. Dociskać te kapsle jak już będę miał nową kapslownice stołową? Zdjęcia kilka postów wcześniej. Dociskać inną kapslownicą? Zupełnie bez sensu. Ja mam Grifo HD i komfort użytkowania w porównaniu do ręcznych jest nieporównywalny. Godzinę temu, Jimi_ napisał(a): A dwa, próbować jak wygląda nagazowanie po tygodniu? Czy jednak mogą być jeszcze nie fajne aromaty? Możesz próbować, nic się przecież nie stanie, a gdyby coś poszło nie tak (np. infekcja) i miało się przegazować, to masz szansę szybciej reagować. Może być natomiast tak, że się jeszcze docelowo nie nagazuje, czasem mogą być niepożądane aromaty (diacetyl, aldehyd octowy), które z czasem mogą (niestety nie muszą) zniknąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jimi_ Opublikowano 47 minut temu Udostępnij Opublikowano 47 minut temu 11 minut temu, Łachim napisał(a): Dociskać inną kapslownicą? Zupełnie bez sensu. Ja mam Grifo HD i komfort użytkowania w porównaniu do ręcznych jest nieporównywalny. Chyba się nie zrozumieliśmy. Chodzi mi o te już zakapslowane butelki gretą, czy jest to zrobione wystarczająco bo wydaje mi się, że nie. Tak to wygląda w większości butelek klik Akurat się zgadzałem z kolegą z forum na odkupienie razem z suszarką za fajna cenę kapslownicy Handy. Wiem, że nie jest to taka wygoda jak grifo HD bo trzeba dostosować wysokość butelki, ale i tak będzie na bank lepsza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się