ciezkicoswybrac Opublikowano 11 godzin temu Udostępnij Opublikowano 11 godzin temu Widywałem też rozwiązania, w których używasz dwóch chłodnic połączonych szeregowo, gdzie pierwszą zanurzasz do samej góry w lodzie i zmniejszasz obieg na minimum, wtedy do chłodnicy w brzeczce leci zimniejsza woda schłodzona w pierwszej chłodnicy. Ununul 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 3 godziny temu Udostępnij Opublikowano 3 godziny temu (edytowane) 10 godzin temu, Jimi_ napisał(a): A mam taki pomysł i z tego co czytałem są osoby które tak robią. Mianowicie jako, że mamy lato to nawet chłodnicą nie da się sensownie obniżyć brzeczki do mniej niż 20°C więc trzeba potem jakoś inaczej to zrobić (ja wkładam bez drożdży do piwnicy szczelnie zamknięte na kilka/naście godzin i czekam aż zejdzie temperatura). Jak to łatwo zrobić aby osiągnąć nieco gęstszą brzeczkę i dolać tuż przed drożdżami mocno schlodzoną wodę to tych 2/1°C aby uzyskać docelowe BLG? Krócej wysladzać? Ale wtedy w teorii "marnujemy" słód bo są tam jeszcze cukry. Dłużej gotować? Jakie macie sposoby? Edit: dodatkowo będę konstruował pudło ze styropianu na fermentor. Zgaduje, że im grubsze ścianki tym dłużej trzyma takie pudło temperaturę, ale też nie ma co przesadzać. Grubość ścianki 8/10cm będzie ok? Ja miałem pudło ze styropianu 10 cm i trzymało bardzo dobrze. Choć wiem, że niektórzy miewają z 5 cm i też nie narzekają. 7 godzin temu, ciezkicoswybrac napisał(a): Widywałem też rozwiązania, w których używasz dwóch chłodnic połączonych szeregowo, gdzie pierwszą zanurzasz do samej góry w lodzie i zmniejszasz obieg na minimum, wtedy do chłodnicy w brzeczce leci zimniejsza woda schłodzona w pierwszej chłodnicy. Można też użyć dłuższego węża zasilającego chłodnicę i chłodzić sam wąż w lodzie/wodzie z lodem. Edytowane 3 godziny temu przez punix ciezkicoswybrac 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jimi_ Opublikowano 2 godziny temu Udostępnij Opublikowano 2 godziny temu Kupiłem 5cm bo to i tak będzie stało w dość chłodnej piwnicy a na razie dolniaków nie będę robił. Pojawiła się "okazja" w postaci chłodziarki, mieszczą się chyba nawet dwa fermentory, temperatura schodzi do 2/2,5°C za 390zl, pewnie wytarguje 350. Warto waszym zdaniem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi