Igorrodz Opublikowano 14 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2016 Z tego, co się orientuję to tem fermentacji jest w środku fermentora wyższa o jakieś 2-3°C niż w pomieszczeniu. Tak więc dodaj sobie odpowiednią wartość i po sprawie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maro86 Opublikowano 14 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2016 Można tez kupić naklejki z termometrem naklejane na fermentor - IMO - dobrze sie spisują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 14 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2016 Czy to jest normalne że drożdze są jakby na ściankach fermentora? Piwko już 3 tygodnie w piwnicy. Jeszcze musze wsypać chmiel na cichą i nie wiem czy już wsypać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma44 Opublikowano 14 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2016 Całkowicie normalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unknown000 Opublikowano 14 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2016 Wiadro się czasami elektryzuje albo kumuluje jakiś ładunek co sprawia że kłaczki drożdżowe potrafią się przylepiać. Normalne, a w szczególności w tych przeźroczystych wiadrach z piwnego Kraftu (o ile się nie mylę) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 14 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2016 Wiadro się czasami elektryzuje albo kumuluje jakiś ładunek co sprawia że kłaczki drożdżowe potrafią się przylepiać. rozumiem suche, ale mokre (z brzeczką) też się elektryzuje wewnątrz? Daruj, ale brzeczka piwna i piwo chyba nie są tak dobrymi izolatorami żeby nie rozładowywać napięć elektrostatycznych w fermentorze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unknown000 Opublikowano 14 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2016 Ruch cieczy w wiadrze może generować taki ładunek. Fermentująca brzeczka jest w ciągłym ruchu. Być może masz lepszą teorie albo wiedzę? Nie bardzo widzę relacje jak piwo ma rozładować ładunek w fermentorze ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 14 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2016 Czy to jest normalne że drożdze są jakby na ściankach fermentora? Piwko już 3 tygodnie w piwnicy. Jeszcze musze wsypać chmiel na cichą i nie wiem czy już wsypać. Złap za wiadro, i wykona kilka szybkich ruchów obracając je wokół osi. Powinno to zruszyć te drożdże na ściankach i część z nich wtedy powinna opaść na dno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 14 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2016 Albo reka obstukaj fermentor. Ja takrobie i opadaja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma44 Opublikowano 14 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2016 (edytowane) Albo reka obstukaj fermentor. Ja takrobie i opadaja Ostatnio ktoś proponował okładanie kijem bambusowym . Polecam. Edytowane 14 Grudnia 2016 przez guma44 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 14 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2016 Nie bardzo widzę relacje jak piwo ma rozładować ładunek w fermentorze ? Proste, ta ciecz jest w miarę dobrym przewodnikiem prądu ze względu na stosunkowo dużą zawartość różnych elektrolitów. Enethion 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 14 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2016 Albo reka obstukaj fermentor. Ja takrobie i opadaja Ostatnio ktoś proponował okładanie kijem bambusowym . Polecam. Ja zalecałbym,kij dębowy moczony w whisky Wysłane z mojego V9 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 14 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2016 A ja polecam olać sprawę - drożdże znalazły punkt zaczepienia to się osadziły - nie przejmować się - nie napsocą w piwie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dutrasilva Opublikowano 14 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2016 Witam! Poprawcie mnie jeżeli moje działania idą w stronę tych złych, poczytałem o owocach i planuje coś nakombinować. Mam fermentujące właśnie Pacific Ale 12' (http://www.brewness.com/pl/recipe/pacific-pale-ale-12deg/view) Do tej pory wszystkie moje piwa trzymałem na burzliwej 2-3 tyg i rozlewałem i było w porządku. Tym razem chcę przelać pierwszy raz na cichą z tym że odleje kilka litrów i wrzucę tam mrożonych wiśni na eksperyment. 1) Wiśnie kupie zamrożone, rozmrożę przed wrzuceniem na cichą żeby nie stresować pozostałych drożdży. Przyjmuję 250g / litr piwa. 2) Cichą z wiśniami planuję trzymać 10-14 dni, czasowo to wystarczy? 3) Rozumiem że uzyskam choć trochę smaku, nie liczę jakoś wielce na aromat - tutaj sprawdzi się Rakau który fajnie już się prezentuje z fermentora. I to właściwie tyle, nie wiem do końca co chcę uzyskać (smak wiśni, lekki kwasek to bankowo) - przekonam się jak spróbuję w.w piwa i zdecyduje na podstawie co taka cicha w ogóle w tym przypadku dała, kto wie może i zdecyduje się niektóre dosłodzić ksylitolem przy rozlewie. Pytać was chcę o to czy moje założenia są słuszne czy podejść do tematu inaczej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 14 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2016 Kup sok"Smak Natury",jeśli mnie pamięć nie myli. Naturalny,nie dosładzany. Wybierz sobie smak wiśniowy,0,5 litra na 15-18l piwa. Ja dałem razem z drożdżami do przefermentowania. Myśle,że na cichą,równie da ciekawy efekt. Wysłane z mojego V9 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 14 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2016 Albo reka obstukaj fermentor. Ja takrobie i opadaja Ostatnio ktoś proponował okładanie kijem bambusowym . Polecam. tak długo proponował aż wątek został zamknięty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markus383 Opublikowano 14 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2016 Witam. Robiliście kiedyś Imperialnego Portera? Nie chodzi mi o bałtyckiego, ale o angielskiego fermentowanego drożdżami górnej fermentacji, np. S-04. Chodzi mi taki porter o gęstości ok. 20-22 blg przeznaczony do leżakowania ze śliwką wędzoną. Swego czasu ten dodatek był na topie, więc chciałem spróbować również. Może dodałbym jeszcze płatki dębowe mocno palone macerowane w whisky. Porter miałby być do picia w przyszłym roku na jesień i zimę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 14 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2016 Witam. Robiliście kiedyś Imperialnego Portera? Nie chodzi mi o bałtyckiego, ale o angielskiego fermentowanego drożdżami górnej fermentacji, np. S-04. Chodzi mi taki porter o gęstości ok. 20-22 blg przeznaczony do leżakowania ze śliwką wędzoną. Swego czasu ten dodatek był na topie, więc chciałem spróbować również. Może dodałbym jeszcze płatki dębowe mocno palone macerowane w whisky. Porter miałby być do picia w przyszłym roku na jesień i zimę. Ja warzyłem takie coś miesiąc temu, 21blg, gęstwa FM52, jeszcze siedzi w wiadrze bo zastanawiam się nad płatkami dębowymi a już na pewno do kilku butelek pójdzie trochę Grantsa. A samo piwo zapowiada się dobrze, na pewno alkohol potrzebuje nieco czasu. Gdybyś był zainteresowany zasypem to: 8kg pale, 0,5kg pszenicy, 0,4kg carafa I special, karmel 150 0,24, karmel 300 0,4, carabelge 0,15 + 0,2 prażonego jęczmienia na mashout. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markus383 Opublikowano 14 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2016 Witam. Robiliście kiedyś Imperialnego Portera? Nie chodzi mi o bałtyckiego, ale o angielskiego fermentowanego drożdżami górnej fermentacji, np. S-04. Chodzi mi taki porter o gęstości ok. 20-22 blg przeznaczony do leżakowania ze śliwką wędzoną. Swego czasu ten dodatek był na topie, więc chciałem spróbować również. Może dodałbym jeszcze płatki dębowe mocno palone macerowane w whisky. Porter miałby być do picia w przyszłym roku na jesień i zimę. Ja warzyłem takie coś miesiąc temu, 21blg, gęstwa FM52, jeszcze siedzi w wiadrze bo zastanawiam się nad płatkami dębowymi a już na pewno do kilku butelek pójdzie trochę Grantsa. A samo piwo zapowiada się dobrze, na pewno alkohol potrzebuje nieco czasu. Gdybyś był zainteresowany zasypem to: 8kg pale, 0,5kg pszenicy, 0,4kg carafa I special, karmel 150 0,24, karmel 300 0,4, carabelge 0,15 + 0,2 prażonego jęczmienia na mashout. Dzięki za odpowiedź Chciałbym zaopatrzyć się (tak jak zwykle zresztą) w sklepie Piwny Kraft w zestaw Porter angielski ze słodów, ale zagęścić to bardziej, tak do ok. 22 blg Też chciałbym użyć drożdży S-04 lub wybłagać u kogoś gęstwę z drożdży płynnych Zasyp byłby następujący: Słód Halcyon Pale Ale (Fawcett) - 3,4 kg Słód Brown (Fawcett) - 0,45 kg Słód Crystal 160 (Fawcett) - 0,4 kg Słód Chocolate (Fawcett) - 0,25 kg Chmiel Admiral - 15g Chmiel Bramling Cross - 15g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dutrasilva Opublikowano 14 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2016 Kup sok"Smak Natury",jeśli mnie pamięć nie myli. Naturalny,nie dosładzany. Wybierz sobie smak wiśniowy,0,5 litra na 15-18l piwa. Ja dałem razem z drożdżami do przefermentowania. Myśle,że na cichą,równie da ciekawy efekt. Wysłane z mojego V9 przy użyciu Tapatalka Hmm, nie znalazłem takiego cuda. Użyłbym inny ale podejrzewam że różni się zawartością i gęstością przez co zmieni się potrzebna ilość. W każdym razie sok jest pewnie "bezpieczniejszy" niż same owoce ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 14 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2016 Kup sok"Smak Natury",jeśli mnie pamięć nie myli. Naturalny,nie dosładzany. Wybierz sobie smak wiśniowy,0,5 litra na 15-18l piwa. Ja dałem razem z drożdżami do przefermentowania. Myśle,że na cichą,równie da ciekawy efekt. Wysłane z mojego V9 przy użyciu Tapatalka Hmm, nie znalazłem takiego cuda. Użyłbym inny ale podejrzewam że różni się zawartością i gęstością przez co zmieni się potrzebna ilość. W każdym razie sok jest pewnie "bezpieczniejszy" niż same owoce ? Przepraszam,pamięć już nie ta.Chodziło o "Premium Rosa".https://www.mlekolandia.pl/soki-i-napoje-9-k-p?id=2819&name=premium-rosa-sok-z-malin-bez-cukru-bio&v=2876&gclid=CISrjcrB9NACFcO4GwodykkEiQ. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 14 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2016 (edytowane) S-04 fermentują naprawdę szybko, ale mimo wszystko ja również zostawiam piwo na 3 tygodnie w spokoju z drożdżami. Generalnie fajne jest też po kilku pierwszych dniach (przy S-04 u mnie jest to po 3-5 pierwszych dniach) podnieść temperaturkę. Zwykle zaczynam np. 16-17C, natomiast po tych paru dniach podnoszę do 18-19C. Wszystko oczywiście zależy od ekstraktu - im więcej, tym więcej czasu trzeba ujarzmiać drożdże w niższej temperaturze (a ta potrafi skakać zdrowo wewnątrz fermentora), a żeby to zrobić dobrze, musisz mierzyć temp. wewnątrz fermentora To brzmi jak zaproszenie do wsadzania co chwila termometra do wiadra. A przecież nie chcielibyśmy mieć infekcji ? Niestety bez jakiejś porządnej sondy to ciężka sprawa bo te naklejane termometry to o kant **** potłuc. Pozostaje pilnować temp. otoczenia z pewnym zapasem podczas startu naszych robaczków To brzmi jak wsadzenie termometra na stałe do wiadra na całą fermentację i nie ruszanie go stamtąd do momentu zlania piwa I tylko taką opcję tu polecam. Wpuszczasz kabel przez małą dziurkę w deklu, szczelnie zabezpieczasz i gotowe. Aspektu cenowego nawet nie poruszam - w dobie, gdy za drożdże płynne płacicie 30zł, za tyle samo można kupić 3 sensowne termometry. No, powiedzmy że z wysyłką to 2 - ale to w zupełności wystarczy. Edytowane 14 Grudnia 2016 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 15 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2016 Jaka jest różnica między słodami biscuit a abbey malt? Czytałem ale nie jestem pewien... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 15 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2016 (edytowane) Jaka jest różnica między słodami biscuit a abbey malt? Czytałem ale nie jestem pewien... Wystarczy sprawdzić w sklepie i zauważysz, że różni się producentem. Jeden robi Castlemalting, drugi Weyermann. Aromatycznie bardzo mała różnica między nimi jest, kolorystycznie też. Edytowane 15 Grudnia 2016 przez Undeath Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qvrz Opublikowano 15 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2016 Przepraszam jeśli pisze w złym temacie ale pytanko dość pilne. 15l risa 22,5blg, zeszło do 8 blg. Ile dodać cukru do refermentacji? Każdy kalkulator podaje mi inne wartości, a chce żeby było w miarę optymalnie. Fermentowal w Ok 16-17°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się